Iertarea în Biserică

 

          Cât de răbdători se cade să fim fată de neajunsurile zilnice ale Bisericii Ortodoxe istorice? Cât de iertători se cade să fim fată de ceilalti crestini din Biserica Ortodoxă? Cât de răbdători fată de slăbiciunile episcopilor si preotilor nostri Ortodocsi? Când vine vremea să ne luăm lumea-n cap si să pornim a întemeia 'biserici', asa cum au făcut-o în repetate rânduri Protestantii, multi Romano-Catolici americani, sfidând tot mai mult Sfânta Traditie? De câte ori se cuvine să iertăm Biserica pentru neglijentele ei înainte de a face precum unele grupuri izolate de 'Ortodocsi' care s-au autoexclus din comuniunea cu Biserica Ortodoxă în numele 'puritătii'? Când o să ajungem să 'excomunicăm' Biserica Ortodoxă în loc ne supunem noi însine autoritătii sale istorice si apostolice si Sfintei Traditii, chiar atunci când conducătorii ei sunt departe de perfectiune? Cât să mai asteptăm până să plecăm, să ne răzvrătim, să pricinuim dezbinare, ori să încercăm să manipulăm sau să ne amenintăm liderii apostolici? Sau, asa cum Petru, cel căruia i s-a dat autoritate apostolică cerească, a spus: "Doamne, de câte ori va gresi fratele meu fată de mine si eu îl voi ierta? Oare până de sapte ori? Iisus i-a zis: Nu-ti spun ca până de sapte ori, ci până de saptezeci de ori câte sapte." (Matei 18. 21-22)

          Iertarea între credinciosi în Biserica Ortodoxă nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Si nici nu trebuie redusă la o chestiune de contabilitate. Hristos ne-a învătat să ne rugăm: "Iartă-ne gresalele noastre precum si noi iertăm gresalele altora". Iisus a dat ierarhiei Bisericii autoritate specială să lege în Ceruri, să disciplineze pe credinciosi si să ofere iertarea divină pentru păcate pe pământ. Tot El a învătat despre iertarea în Biserică. În spiritul învătăturii primite de Petru de la Hristos Biserica Ortodoxă îl primeste, întelepciunea Ei, pe păcătosul care s-a căit. Si în duhul îndelungii răbdări, noi, în Biserica Ortodoxă istorică îi iertăm pe liderii nostri, preoti sau episcopi, în căderile lor omenesti. Doar astfel urmăm exemplul lui Hristos, care l-a iertat pe Petru când acesta a făcut lucrarea satanei, "cugetând pe cele ale oamenilor, nu pe cele ale lui Dumnezeu"  (Matei 16.23)

          Caracterul iertător al Bisericii se regăseste în rugăciunile Sale. După Spovedanie, în Biserica Ortodoxă păcătosul penitent aude aceste cuvinte rostite călduros de către preotul său:

          "Copilul meu duhovnicesc, care mi te-ai spovedit, eu, smeritul si păcătosul, nu am putere pe pământ să iert păcatele, ci numai Dumnezeu; dar prin acel cuvânt dumnezeiesc rostit după Înviere de Domnul nostru Iisus Hristos: "Câte păcate veti ierta vor fi iertate si câte păcate veti tine, tinute vor fi", si noi avem îndrăznire să zicem: Fie ca tot ce mi-ai spus sau, din ignorantă ori uitare, ai lăsat pe dinafară, orice ar fi aceea, sa-ti ierte Domnul în această lume si în cea care vine."

          Vedem în aceste cuvinte însăsi mila vesnică a lui Hristos ajunsă tainic până la noi prin Biserica Ortodoxă apostolică si istorică. În răspunsul preotului dat păcătosului care s-a căit vedem supunerea Bisericii istorice fată de învătătura dată de Hristos lui Petru, prin care i-a dat autoritate, dar si milă, să judece multimea, iertând de saptezeci de ori câte sapte.

Continuare
Cuprins