O parabolă

 

          Probabil că mai putem arăta cum se poate ca ceva să fie divin pentru unii si diabolic pentru altii si astfel: să ne imaginăm  un superb concert simfonic în care se cântă Concertele Branderburgice ale lui Bach. În public se află două grupuri diferite de ascultători. Primul este format din oameni care, din copilărie au ascultat, au studiat, au iubit  si îndrăgit muzica clasică, în special muzica barocă a lui Bach si Handel. Acesti oameni au muncit din greu tot anul ca să economisească niste bani să poată să-si cumpere bilete la concert. Sunt îmbrăcati în tinuta specială pentru această ocazie. Savurează fiecare moment din acest concert. Câtiva poate au adus cu ei partiturile ca să poată urmări mai bine interpretarea. La acelasi concert se află însă si un alt grup de spectatori, diferit de primul - probabil că acestia din urmă sunt chiar produsul sistemului nostru de educatie falimentar - poate niste elevi adusi la concert de un profesor de bună credintă, dornic să le ofere sansa experimentării ‘diversitătii culturale’ din orasul lor. Acestora însă nu le place muzica clasică si ar vrea mai degrabă să fie la un concert rock.

          Amândouă grupurile ascultă aceeasi superbă muzică, executată cu măiestrie de solisti. Amândouă sunt în acelasi loc. Amândouă au ocazia să se bucure de roada de o viată a unor muzicieni atât de talentati.

          Un grup si-a cultivat întelegerea, dragostea si aprecierea pentru muzică - experienta concertului este ‘divină’ datorită obisnuintei lor liber alese de a-si forma gusturile în această directie. Ceilalti au ales să trăiască într-o sălbăticie estetică, iar acum simturile li s-au tocit iremediabil - pentru ei este o experientă ‘diabolică’. Obiceiurile lor de o viată i-au schimbat dramatic, devenind cu totul altfel decât dacă ar fi ales să-si cultive gusturile si obiceiurile. Pentru a fi pe plac celui de-al doilea grup, dirijorul ar trebui să renunte la muzicienii săi, să închirieze probabil o formatie de rock-and-roll, să aducă generatoare de fum, lumini, si efecte speciale.     

          Dar dacă dirijorul nu vrea să facă nimic din toate acestea  - dacă ar avea standarde artistice si/sau estetice dorind să le rămână credincios si să-i cultive pe acei spectatori care si-dedicat ani de viată pregătirii pentru a aprecia deplin acest moment - nu i-ar rămâne decât să continue programul început. Si la nevoie chiar să-i dea afară pe cei care, plictisindu-se, amenintă să transforme concertul într-o debandadă. Îmi pare că aceasta este natura judecătii descrise în Matei 25.31-46.

Continuare
Cuprins