Acest text a fost primit de la credinciosul neoprotestant SC

PE CINE CUNOSTEA MARIA?

Maria Îl cunostea pe Dumnezeu. Cum stim asta?  Despre o persoană asa de importantă în planul lui Dumnezeu, Biblia spune doar putine lucruri.  Sunt două texte majore în Luca 1, si anume paragraful care poate fi intitulat Buna Vestire (Luca 1:26-28) si Cântarea de laudă a Mariei (Magnificat) , la Luca 1:46-55. Buna Vestire istoriseste înfătisarea îngerului Gabriel către Maria ca s-o înstiinteze că Dumnezeu a ales-o ca sa poarte în pântecele ei pe Fiul Sau. Cântarea de laudă a Mariei este răspunsul Mariei către verisoara ei Elisabeta, când Elisabeta a recunoscut că Maria era însărcinată, urmând să-L nască pe Hristos. 

Cum stim că Maria Îl cunostea pe Dumnezeu?  În Cântarea de laudă a Mariei, ea începe spunând: "Sufletul meu măreste pe Domnul" (Luca 1;46). Cu alte cuvinte, sufletul ei se înălta cu laude către Domnul, fiinta ei lăuntrica realiza măretia, infinitatea  Lui.  Apoi, ea adaugă "si mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu"(Luca 1:47).  Când foloseste termenul "Dumnezeu, Mântuitorul meu" ea spune în numai trei cuvinte lucruri foarte însemnate.

Mântuitorul ei este Dumnezeu.  Cel ce asigură o mântuire vesnică este Creatorul universului.  Apoi, Dumnezeu este Mântuitorul ei.  Aceasta înseamnă o experientă personală: doua persoane Dumnezeu si Maria au relatie personala, al cărei rezultat este mântuirea.  În Vechiul Testament Dumnezeu stabileste o relatie mântuitoare cu cei care cred în ceea ce spune El. (Geneza 15:6)  Dumnezeu spusese ca "Sămanta femeii va zdrobi capul Sarpelui” si ea se încredea în El ca Cel ce Îsi tine promisiunile.  Când Maria a făcut această declaratie, Biserica nu luase încă fiinta, pentru ca Hristos nu se născuse, nu murise pe cruce: întruparea si răstignirea s-au petrecut înainte de formarea Bisericii (Faptele Apostolilor 1 si 2).  Deci, am putea-o socoti pe Maria drept o credincioasă a Vechiului Testament.  .  Maria a fost mântuită pentru că s-a încrezut în Cuvântul lui Dumnezeu, a crezut în Mesia care avea să vină. Ea L-a numit pe Dumnezeu Mântuitorul ei. Ce însemnat este să creadă cineva în Mesia, ca Mântuitor Personal!   

CE CUNOSTEA MARIA

După ce Binecuvântata Fecioară a primit vestea adusa de înger cu privire la harul pentru care Dumnezeu a binevoit s-o aleagă,  Maria a exclamat:  "Iată Roaba Domnului, facă-mi-se după cuvintele tale". În fapt, aceasta a fost deviza Mariei: sa se facă întocmai cum Dumnezeu vrea.  Cântarea Mariei, cunoscută în istoria biblică sub numele "Magnificat" arată că Maria cunostea în mare amănuntime Scripturile. Cântarea în traducerea româna cuprinde cca. 130 de cuvinte în cadrul cărora sunt reproduse sau considerate cel putin 20 texte din Scripturi, mai ales din Geneza, 1 Samuel,  Neemia, Iov, Psalmi, Isaia, Maleahi.  Ce adâncă cunoscătoare a Scripturilor era Sfânta Fecioară! La o vârstă fragedă, ea era plină de Cuvântul Domnului.  Ce pildă, pentru noi crestinii din acest început de mileniu marcat de confuzie si de secularizare.

Extinzând rationamentul, socotesc că este foarte probabil că Maria, preluând mesajul îngerului să fi mers cu gândul la cel putin trei profetii din Vechiul Testamant, si anume:

    Geneza 3:15

  Domnul a zis sarpelui:  "Vrăjmăsie voi pune între tine si femeie, între sământa ta si sământa ei; aceasta îti va zdrobi capul, iar tu îi vei zdrobi călcâiul"  Acest text este numit „protoevanghelia".  Identificarea Mântuitorului cu "sământa femeii"  este - intr-un fel - o aluzie la nasterea lui Mesia din Fecioară.

    Isaia 7:14

  "De aceea, Domnul Însusi vă va da un semn:  iată, Fecioara va ramâne însărcinată, va naste un Fiu si-I va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi)" .

    Mica 5:2

 "Si tu, Betleeme, Efrata măcar că esti prea mic între cetătile lui Iuda, totusi din tine va iesi Cel ce va stăpâni peste Israel si a cărui obârsie se va sui pana la vremurile străvechi, până în zilele vesniciei".

Ce ancoră puternică a fost Cuvântul Scripturii pentru Maria!  Ea Îl cunostea pe Dumnezeu  si cunostea Cuvântul Scripturii.  Ea nu cunostea pe Dumnezeul închipuirilor umane, ci pe Dumnezeul Bibliei.  Ea credea în harul suveran al lui Dumnezeu si se bucura de faptul că a fost obiectul acestui har suveran, care alege, înaltă, binecuvintează si face să fii o binecuvântare a nemărginitei Lui îndurări.

Pe Cine cunostea Maria?  Pe Atotputernicul Dumnezeu, pe Dumnezeul Scripturilor  care este Dragoste.  Ce cunostea Maria, cunostea Scripturile insuflate de Dumnezeu.  Aceasta cunosterea este cea mai înaltă cunoastere.  Cunoasterea Dumnezeului Bibliei, prin Acela care a venit în lume prin actul de consacrare a Mariei în supunere fata de voia si alegerea lui Dumnezeu, este în egala măsură pentru minte, pentru inimă si pentru viata de fiecare zi.  O astfel de trăire putem învăta de la Maria, mama Domnului nostru.