Dialog Mihai Oara - Daniel Branzai

Iunie 3 - August 14, 2000

Daniel Branzai:  6-03-2000  Eastern Orthodoxy and Evangelicalism: The Status of an Emerging Dialogue 
Daniel Branzai:  6-05-2000  Nevoia de convertire
Mihai Oara:       6-21-2000  Greseala misionarii evanghelici
Mihai Oara:       6-22-2000  Nevoia de pocainta
Daniel Branzai:  6-29-2000  Botezatii nu sunt crestini! Crestinii sunt botezati!
Mihai Oara:       7-10-2000  Relatia personala cu Hristos
Daniel Branzai:  7-27-2000  
Ai cui sunt crestinii necrestini
Daniel Branzai:  8-02-2000  
Trebuie sa fie Greco/Ortodoxia "gnostica"?
Mihai Oara:       8-10-2000  Nu, dimpotriva!
Mihai Oara:       8-14-2000  "Zel misionar"


Daniel Branzai

06-03-2000

Draga Mihai

Revin dupa o pauza dictata de problema pe care am avut-o la ochiul meu bolnav. Intre timp s-au scurs doua evenimente: Pastele crestin si o scrisoare pe care am primit-o de la Danut Manastireanu. Iti trimit acest studiu despre dialoguri intre Ortodocsie si Evanghelici, asa cum mi-a fost trimis de Danut, iar apoi, intr-un mesaj viitor am sa pun problema asa-zisilor "apartinatori" ai Bisericii Ortodoxe Romane si nevoia lor urgenta de "convertire".    

Iata deci ca dialogul nostru nu este singular si ca o astfel de intreprindere este binevenita, constutind o sursa de imbogatire reciproca.           

Eastern Orthodoxy and Evangelicalism:
The Status of an Emerging Global Dialogue


Bradley Nassif, Ph.D

 


Daniel Branzai

Draga Mihai

Ce facem cu "convertirea"? Neoprotestantii evanghelici spun ca botezul marcheaza trecerea constienta din lume in "trupul lui Christos", printr-o alegere personala cu consecinte vizibile si dovedite intr-o viata cu "roade vrednice de pocainta".

Mie mi se pare ca Biserica Ortodoxa, cu botezul plasat la virsta copiilor inca nestiutori si ne-pocainti risca sa umple curtile Bisericii, fara a umple insa si curtile cerului. Iata, in sprijinul acestei pareri, un articol despre noaptea de inviere, copiat din ziarul romanesc "Romania Libera" (1 Mai):

Nicolae Prelipceanu

 

De ce ne ducem la Inviere?

Craciunul anului 1989 a fost o explozie de manifestari religioase in Romania. S-au cantat colinde, in gura mare si pe toate drumurile, lumea s-a dus la biserica si si-a facut cruce de sus pana jos, fara sa se mai uite in dreapta si-n stanga daca nu-i vede colegul de serviciu insarcinat cu supravegherea bisericii si-a "puritatii" ideologice a colegilor sai. Pe urma au urmat soboarele de preoti, crucile lui Iliescu si-ale companiei, am vazut figuri, ipocrit reculese, de politicieni, in fata altarelor, pupand crucea si, vorba ceea, poala popii. Practica religioasa a devenit o manie profitabila a celor care se hotarasera sa se imbogateasca prin politica. Nu zic, or fi fiind si politicieni credinciosi cu adevarat, si care sunt dusi la biserica de mici copii, dar cine si cum sa-i deosebeasca de gloatele de fosti atei, convertiti brusc la credinta crestina (evident in forma sa ortodoxa, ca e mai nationala)?

Dar, ciudat lucru, bisericile s-au umplut si de oameni, nu numai de politicieni, de oameni care nu au nimic de castigat din faptul ca sunt vazuti langa altare ori poale de preoti. La Manastirea Argesului, unde am fost de mai multe ori la Inviere, inainte de 1990 eram vreo cateva sute, in jurul esplanadei din fata intrarii, unde ieseau episcopul Calinic si insotitorii sai sa ne dea lumina, incat cu usurinta ne puteam aprinde cu totii lumanarile chiar de la sursa, in cateva secunde. Din 1990, insa, an de an, "credinciosii" s-au tot inmultit, astfel incat sambata trecuta abia puteai intra, strivit intr-o multime guresa, pe poarta frumosului parc, a carui iarba se prezenta a doua zi de parca un urias animal preistoric se tavalise toata noaptea pe-acolo. Cat despre lumina, aceasta iti ajungea dupa niste bune zeci de minute de la chemarea episcopului. "E mai rau ca anul trecut", l-am auzit spunand pe un fost coleg de liceu de la Scoala Medie Mixta nr. 2. Cuvantul "rau" nu suna bine in urechile cuiva care se ducea sa celebreze Invierea Mantuitorului. Cum, insa, amintirea anilor trecuti nu pierise, el de fapt era si potrivit imprejurarii, ceea ce avea sa se adevereasca in curand. Pentru ca numarul de vizitatori ai Invierii nu era nicidecum egal cu acela al credinciosilor, majoritatea celor prezenti parand a fi acolo ca la un spectacol in aer liber, unde mai schimbi o vorba cu vecinul sau te harjonesti cu vecina si asa mai departe. Nu lipsesc, "in toti anii, negresit", nici tinerii brutali si vulgari care se injura in gura mare si se imbrancesc, folosind, eventual, chiar numele lui Hristos. (Cum observa un invatat strain, intr-o excelenta carte despre Hristos: ce s-ar alege de cultura lumii, inclusiv de injuraturi, daca am extrage din ea numele si notiunea de Hristos?)

Acum vreo 40 de ani, la liceul din Curtea de Arges si, desigur, la toate liceele din tara, in noaptea Invierii se organiza o "intrunire tovaraseasca", al carei semnal de sfarsit il dadea intoarcerea putinilor credinciosi, cu lumanarile aprinse, catre casele lor. Acum, se pare, e invers: multi, prea multi tineri si nu numai tineri isi transporta "intrunirea tovaraseasca" in curtea bisericii, ceea ce comunistii nu aveau curaj sa faca, fara sa se mai sinchiseasca de cele ce se intampla acolo, in spatiul exterior care devine biserica. Cu cativa ani in urma, la Milano, o mana de romani de toata mana celebrau Invierea in fata locasului ce tinea loc de biserica, iar unii isi aprinsesera tigarile si stateau la taifas. Fiind putini, li s-a putut atrage atentia ca spatiul acela deschis devenise insasi biserica si s-au conformat. La marile noastre biserici, iau Manastirea Argesului ca etalon, e periculos sa "te iei" de scandalagii, pentru ca sunt prea multi. I-ai intreba de ce au venit la Inviere, dar si asta iti poate atrage injuraturi care ar jigni auzul veritabililor credinciosi, si renunti.

Dupa o asemenea experienta trista a vulgaritatii brutale te gandesti la afirmatiile teoretice, ipocrite, despre credinciosul popor roman.

In ce priveste cauzele acestei situatii, ma tem ca si provenienta si misiunea speciala ale unor preoti, fosti tractoristi, activisti, ori, mai nou, oameni cu simtul afacerilor, in orice caz atei, are o contributie bine marcata.

Iar cand unii si altii spera ca "omul nou" al bolsevicilor sa dispara fara urme, o data cu disparitia generatiilor supuse acelora, te gandesti daca nu cumva acest om nou nu se naste in continuare, chiar in noile generatii. Caci ce naste din omul nou nu prea poate sa nu se duca la Inviere ca la chermeza.

Deci, draga Mihai

Care este pozitia ta fata de necesitatea "convertirii" personale la credinta si Biserica lui Christos? Dupa cite vad, chiar tu insuti ai trait o astfel de "convertire" la credinta, fara de care calitatea vietii tale spirituale ar fi ramas mediocra.

Iata inca un material despre necesitatea "convertirii", de data aceasta in mediul ortodox dintr-o tara Africana, Etiopia  :

C U R R E N T N E W S S U M M A R Y
by the Editors of ReligionToday

June 9, 2000

Evangelicals are gaining prominence in Ethiopia. They have increased to 10 percent of the country's 60 million population in the historically Orthodox country, winning converts with modern worship and enthusiastic preaching, The Christian Science Monitor reports.

.....Evangelicals contend that the Orthodox Church is too focused on keeping rules rather than developing a personal relationship with Christ, and that biblical illiteracy keeps people from growing in the faith, the CSM reported. "If you ask an ordinary lay person who Jesus Christ is, they won't know," SIM missionary Paul Balisky said.

.....A group of Orthodox believers who began studying the Bible on their own were expelled from the Orthodox church, in part because they focused on Jesus Christ, not veneration of Mary and the saints, CSM reported. The "Jesus Club," founded by factory workers who studied the Scriptures on their lunch hour, grew to more than 10,000 people.

....."Many people are ready to try something new," Southern Baptist missionary David Emmert said. Missionaries reach out through English classes, a free library for students, and distribution of evangelistic materials. Worship in evangelical churches allows more expression and participation, attracting younger people, according to the Monitor. Many converts are disinherited from families for leaving the Orthodox Church.

Oare este bine ca o Biserica Ortodoxa sa pedepseasca oameni care "se intorc la Christos" ?

Daniel Branzai


Mihai Oara

6/21/2000

Draga Daniel,

Intentionez sa raspund mai pe larg întrebarii tale despre nevoia de convertire, dar as dori sa fac mai întâi câteva comentarii provitoare la activitatea misionarilor evanghelici americani în tarile cu traditie ortodoxa.

Personal am o mare admiratie fata de activitatea misionara a bisericilor evanghelice americane. Multi misionari trimisi de aceste biserici fac mari sacrificii personale si sunt animati de o dorinta reala de a-L împartasi pe Hristos celor care nu-L cunosc. Eu însumi am participat la o astfel de misiune pe termed scurt, în 1992, când am plecat cu un grup de misionari organizat de Navigatori (o organizatie evanghelica supra-bisericeasca) în Alma Ata, Kazakstan. Aceasta scurta misiune avea sens, pentru ca tintea la raspândirea Evangheliei printre musulmani.

Mi-e teama însa ca atunci când aceste misiuni de evanghelizare se adreseaza ortodocsilor, ele poarta în sine tot bagajul de ignoranta culturala a americanilor, carora li se pare ca se afla în centrul singurii lumii civilizate. Astfel de misiuni poarta cu ele nu atât mesajul Evangheliei, cât obiceiurile si traditiile Anglo-Saxone si o totala incapacitate de a vedea ca oamenii se pot închina lui Hristos în alt fel decât în stilul bisericii evanghelice tipice din SUA. Pentru ei un imn baptist de la 1700 sau de la 1990 reprezinta o închinare adevarata, în timp ce un tropar ortodox de la anul 600 suna ca o incantatie vrajitoreasca. Pentru ei o icoana care înfatiseaza un Hristos solemn si meditativ este un idol, dar o carte pentru copii cu ilustratii înfatisând un Hristos vesel si atletic, de genul unui actor de la Hollywood, este un mijloc perfect de evanghelizare.

Iata câteva exemple, care ilustreza acesta atitudine de ignoranta si desconsiderare fata de o credinta mai veche decât întreaga istorie a Americii. Din aceste exemple se poate observa un anumit imperialism cultural si religios, care merge dincolo de dorinta de a-i aduce pe oameni la Hristos.

… În anul 1993 am discutat cu un pastor american din biserica Chirstian and Missionary Alliance, din care faceam parte atunci. Urma ca în câteva saptamâni sa plece într-o misiune de câtiva ani în Rusia. Cunoscând bine cultura rusa, l-am invitat la mine acasa, cu dorinta de a-i spune cât mai multe despre ea, presupunând ca aceste cunostinte îi vor fi de mare folos. Spre surprinderea mea, acest viitor misionar în Rusia nu avea nici un interes fata de cultura sau spiritualitatea rusa. L-am întrebat daca l-a citit pe Dostoievski, acest scriitor rus profund crestin. Mi-a raspuns ca nu a auzit niciodata de el si nu parea interesat sa afle mai mult.

… Cu câtiva ani în urma, într-un oras românesc cu o mare universitate, o organizatie evanghelica americana a început o miscare de studiu biblic printre studenti. La întâlnirile lor participau studenti din diferite confesiuni, inclusiv studenti ortodocsi. Dupa câtva timp, studentii ortodocsi au observat ca toate materialele pentru studiu erau de prevenienta neoprotestanta. Ei au sugerat sa fie folosite si anumite carti sau materiale ortodoxe, dar conducerea acestei miscari a refuzat categoric. În urma acestui refuz, studentii ortodocsi s-au retras. Era evident ca în ciuda promisiunii de inter-confesionalitate, misionarii care au organizat aceasta miscare respingeau o interpretare ortodoxa a Scripturii, poate în parte datorita necunoasterii teologiei si traditiilor ortodoxe.

… Înainte de al doilea razboi mondial, o biserica baptista americana a început o misiune foarte promitatoare în Africa. Sute de africani au fost convertiti. Pentru ca era o mare nevoie de pastori pentru noile biserici, un numar de tineri africani convertiti au fost trimisi pentru studii teologice în SUA. Unul dintre acestia, însufletit de o mare dragoste si recunostinta fata de biserica care i-a trimis pe misionari, a hotarât sa o viziteze într-o vacanta. La usa bisericii a fost însa oprit: negrilor nu li se permitea accesul într-o biserica cu membrii exclusivi albi. Probabil acest tânar a înteles ca misiunea care l-a convertit era expresia nu atât a dragostei lui Hristos, ci a imperialismului cultural american. (Ca sa completez acesta istorie, doresc sa remarc faptul ca probabil astazi ea nu ar mai fi posibila, bisericile fiind total desegregate, ca toate celelalte institutii americane.)

… Citez din cartea lui Horia Azimioara, "Din viata si lucrarea lui Teodor Popescu": "În 1903, un credincios din fratii din Anglia, Broadbent, trecând prin Bucuresti, a cautat o adunare crestina. Întelegând ca nu exista astfel de adunari în România, a îngenunchiat în public în Piata Universitatii si s-a rugat Domnului sa trimita misionari care sa vesteasca Evanghelia în aceasta tara." (Sublinierea îmi apartine.) Cum? În Bucuresti, orasul cu 1000 de biserici ortodoxe, nu exista nici o adunare crestina??? Ce sa întelegem de aici? O biserica (adunare) ortodoxa nu este o adunare crestina?

… Într-o publicatie a teologului protestant Richard Sproul, pe care-l respect, un misionar american povesteste cum s-a dus la Bucuresti, unde s-a împrietenit cu un tânar cuplu ortodox român. În urma discutiilor, acest cuplu a devenit crestin! Implicatia este ca a fi ortodox înseamna a nu fi crestin!

Cei mai multi misionari americani sunt presati sa faca apeluri pentru fonduri de misiune, în bisericile care I-au trimis sau în alte biserici de aceeasi confesiune. În timpul acestor apeluri, ei nu vor spune ca au întâlnit în România sau Rusia sau Etiopia o traditie crestina de 2000 de ani, mult mai veche decât oricare din bisericile lor. Ei vor face mai degraba afirmatii ca acelea pe care le-am auzit si eu: "În sudul României se afla 4 milioane de oameni care nu au auzit niciodata de Hristos." Astfel de afirmatii sunt potrivite pentru strângerea de fonduri pentru misiune. Pentru americanii care stiu de existenta Bisericii Ortodoxe, ei o portretizeaza în culori cât mai negative, altfel misiunea lor si-ar pierde sensul.

Dupa aceste exemple, putem întelege mai bine dedesubtul articolului despre crestinii etiopieni. Acest articol citeaza numai pe misionarii evanghelici, ceea ce explica perfect imaginea negativa proiectata asupra Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Este însa usor de citit printre linii. Iata câteva lucruri usor de înteles:

Probabil articolul are drepate atunci când afirma o slaba cunoastere a Bibliei printre credinciosii ortodocsi din Etiopia. Dar aceasta realitate trista se datoreaza starii de înapoiere a tarii si existentei unor crestini ortodocsi nominali. Marea saracie a tarii, inclusiv a Bisericii Ortodoxe, înseamna ca preotii nu pot fi educati adecvat, ca învatatura Biblica a Bisericii Ortodoxe este adesea înlocuita cu superstitii locale. Biserica Ortodoxa ar lupta ea însasi mai eficient împotriva acestor superstitii, daca ar dispune de un oarecare ajutor material sau financiar din Vest.

Exista multe cai prin care misionarii americani ar putea ajuta. Iata un posibil model:

Cred ca o astfel de strategie ar avea mult mai mare succes si ar rezulta într-un mai mare numar de credinciosi care sa cunoasca Scriptura si sa creasca în credinta. În colaborare cu Biserica Ortodoxa, misionarii ar avea acces si ar putea ajuta nu 10,000 de credinciosi, cum se spune în articol, ci milioane. Confruntarea s-ar transforma în colaborare. Dar aceasta ar însemna renuntarea la anumite prejudecati culturale si la afirmatii negative si fantastice cu privire la Biserica Ortodoxa.

Americanii au acest model eroic al misionarului care-L vesteste pe Hristos la pagâni. Acesta este modelul care creaza entuziasm în biserici, care îi determina pe tineri sa se dedice si duce la strângerea de fonduri pentru misiuni. Din pacate, ei aplica acelasi model si atunci când organizeaza misiuni printre popoarele cu traditie ortodoxa. Pentru ca modelul sa aiba sens, ortodocsii sunt prezentati ca pagâni si astfel întrega misiune este pusa pe premize gresite. Este timpul ca acest model sa fie revizuit si sa se recunoasca existenta unei traditii bisericesti în care milioane de oameni au avut si au o relatie personala cu Iisus Hristos.


Mihai Oara

6/22/2000

Draga Daniel,

Comentând un articol al lui Nicolae Prelipceanu, aparut în România Libera, în care autorul povesteste despre betivii care se alatura multimii din biserici la sarbatoarea ortodoxa a Pastelui, te-ai referit la necesitatea ca acesti crestini nominali sa experimenteze o convertire adevarata. Cu toate ca eu as alege o terminologie putin diferita, sunt în principiu de acord cu tine. Un nume scris în registrul unei biserici nu însemna mântuire. Cei care cred altfel se înseala, indiferent daca sunt baptisti sau ortodocsi.

De fapt, articolul la pe care l-ai inclus în mesaj îmi aminteste de istoriile din Evanghelii, în care mari multimi de oameni îl urmau pe Domnul Iisus. Unii erau atrasi de persoana Lui, altii doreau sa beneficieze de hrana si vindecarea pe care El le-o oferea, iar altii probabil veneau doar din curiozitate. În acele multimi se aflau oameni credinciosi si morali, dar si mari pacatosi, inclusiv vamesi, zeloti, sau femei pacatoase. De fapt acesti pacatosi supusi oprobiului public erau oarecum mai aproape de mântuire decât fariseii care cârteau de la distanta. As prefera sa cred ca, asemenea lor, pacatosii care se alatura multimii care vine în noaptea Pastelui la biserica, sunt constienti de starea lor si nu au de facut decât un pas pentru a primi harul Mântuitorului.

Pentru a raspunde întrebarii tale despre nevoia de convertire, as dori sa fac o deosebire între anumiti termeni: convertire, pocainta, nastere din nou si mântuire. Aceste distinctii nu le fac dintr-un spirit de controversa, ci doar pentru a preciza întelegerea pe care o am eu, ca ortodox.

Convertirea se refera adesea la o schimbare a convingerilor religioase. Cineva se poate converti de la budism la crestinism, sau de la crestinism la iudaism (am vazut cazuri), sau de la protestantism la Ortodoxie. Convertirea poate avea diferite cauze, unele tinând de meritele intrinseci ale unei credinte, altele de circumstante exterioare. Steinhardt a devenit crestin ortodox pentru ca a fost convins de realitatea lui Hristos si a Bisericii Sale. Henri de Navarra a devenit catolic pentru ca sa poata fi acceptat ca rege al Frantei. Din cauza ambiguitatii motivatiilor interioare ale omului, as ezita sa declar ca oamenii au nevoie de convertire. Aceasta este o simpla preferinta semantica, si cred ca vei fi de acord cu mine.

Nasterea din nou, sau nasterea de sus este o lucrare tainica facuta în om de Duhul Sfânt. Din cauza acestui aspect tainic, ea nu poate fi usor definita sau descrisa sau identificata. Într-adevar, Hristos ne-a învatat ca ea se aseamana vântului pe care nu-l putem localiza precis, despre care nu stim precis de unde începe si unde se sfârseste. Nasterea din nou poate fi însotita de semne exterioare, dar este mai întâi de toate ascunsa si cunoscuta lui Dumnezeu, nu omului. Pe baza cuvintelor Domnului din Ioan 3, "De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre în împaratia lui Dumnezeu", ortodocsii cred ca nasterea din nou este asociata cu botezul. Dar lucrarea nasterii din nou nu este produsa de preotul care boteaza, ci de Duhul Sfânt.

Pocainta este o transformare a mintii omului, o îndepartare de pacat si conformare la viata divina. Spre deosebire de convertire sau nastere din nou, ea este necesara în mod repetat, în aceasta viata de pe pamânt. Toti oamenii au nevoie de pocainta: betivii la cere articolul tau se refera, femeile pacatoase, dar si preotii, calugarii sau episcopii. De fapt, atunci când cineva creste într-o viata de sfintenie, devine tot mai constient de pacatele lui si de nevoia pocaintei. În timp ce nasterea din nou este o lucrare exclusiv divina, pocainta reprezinta o sinergie, o lucrare concomitenta a omului si a Duhului lui Dumnezeu.

Mântuirea este schimbarea directiei si a destinului omului, de la o separare prezenta si viitoare de Dumnezeu catre o partasie prezenta si vesnica cu El. Ea este o lucrare umana si divina, si nu se reduce la o stampila pe pasaportul catre cer. Un om se poate afla pe calea mântuirii si poate arata roadele acestei cai, dar destinul lui este cunoscut lui Dumnezeu, nu omului. Nasterea din nou si pocainta sunt necesare mântuirii.

Mi-e teama ca în bisericile neoprotestante, acesti termeni pe care I-am descris sunt adesea confundati. În anii petrecuti în bisericile baptiste am auzit adesea expresii ca acestea:

Dupa aceste precizari, ma întorc la afirmatia ta despre "nevoia de convertire". Acei crestini nominali care se undeva la marginea multimii din biserica, în noaptea de Paste, au într-adevar nevoie de schimbare. Probabil cei mai multi nu au nevoie de convertire, în sensul pe care l-am descris. Ei fac deja parte dintr-o biserica ortodoxa, îi cunosc oarecum învataturile, au fost odata botezati si adera din punct de vedere intelectual la dogmele ei. De ce ar avea nevoie de convertire? Convertire la ce? Este oare necesar pentru mântuire ca omul sa se schimbe din ortodox în baptist? Sau din baptist în penticostal?

Dar cred ca acesti crestini nominali au nevoie de pocainta. Pocainta, transformarea interioara, schimbarea mintii este cea care îi poate repune pe calea mântuirii. De aceea, eu as spune mai degraba ca acesti oameni au nevoie de pocainta.

Dincolo de alegerea termenilor, care în sine nu este atât de importanta, încredintarea mea este ca noi toti avem nevoie de pocainta, de o pocainta continua si, asa cum scrii tu, însotita de consecinte vizibile si de o viata cu fapte vrednice de pocainta.

În ce priveste botezul copiilor, acest subiect este deja abordat pe paginile site-ului OrthoLogia, si îl poti citi oricând ai ocazia la http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm. Practica botezului copiilor merge pâna la începuturile Bisericii, în timp ce botezul exclusiv al adultilor este o practica relativ noua din punct de vedere istoric. Crezi oare ca timp de 1600 de ani, înaintea aparitiei anabaptistilor, Biserica, Trupul lui Hristos, s-a aflat într-o stare de continua neascultare fata de Domnul? Probabil vei fi de acord cu mine ca, în timp ce botezul este o conditie a mântuirii - conditie pe care doar Dumnezeu o poate trece cu vederea în cazuri speciale - botezul nu este o garantie a mântuirii. Pentru mine aceasta înseamna ca poate fi aplicat copiilor si ca nu este esential ca cineva sa fie botezat doar ca adult.

Probabil precizarile pe care le-am facut cu privire la nastere din nou, pocainta si mântuire prezinta o perspectiva oarecum deosebita de cea pe care o ai ca baptist, de aceea astept comentariile tale.

Cu dragoste în Hristos,

Mihai Oara


Daniel Branzai


29 Iunie 2000

Draga Mihai

Terminologia pe care o propui tu, ca ortodox, nu este aceiasi cu aceea pe care o folosesc eu, ca evanghelic intors la terminologia Scripturii.

Am sa incerc sa clarific aceasta afirmatie, deoarece eu cred ca terminologia propusa de tine ascunde (sau justifica) citeva din invataturile extrabiblice periculoase ale Ortodoxiei.

Inainte de a face insa aceasta paralela lamuritoare, ma vad silit sa justific activitatea agresiva a misionarilor evanghelici in asa zisele tari cu traditie crestina milenara. Eu cred ca, indiferent de starea spirituala a generatiilor trecute, fiecare generatie, si fiecare individ care o compune, trebuie sa stea singura in fata lui Dumnezeu si sa faca o alegere. Apartenenta la o natiune cu un anumit trecut nu justifica si nici nu indreptateste leganarea in niste zadarnice nadejdi inselatoare. Unul din cei mai mari sociologi ai lumii moderne exclama: "Suntem la o singura generatie de salbaticie! Nimeni nu ne garanteaza ca generatia copiilor nostri va prelua si duce mai departe cuceririle civilizatiei crestine europene!"

Iata ce vreau sa afirm raspicat:

Nu toti cei botezati ortodocsi, sunt crestini! A sustine contrariul inseamna a nega realitatea spirituala contemporana dn Romania, de exemplu, si invatatura clara a Bibliei.

Ca descendent din Israel, eu remarc cu durere la asa zisele tari crestine, aceiasi speranta condamnata de Domnul Isus care presupune ca simpla apartenenta la neamul lui Avraam ar garanta mintuirea si favorul divin:

"Dar cind a vazut pe multi din Farisei si din Saduchei ca vin sa primeasca botezul lui, le-a zis: "Pui de napirci, cine v-a invatat sa fugiti de minia viitoare? Faceti dar roade vrednice de pocainta voastra. Si sa NU CREDETI CA PUTETI ZICE IN VOI INSIVA: "Avem de tata pe Avraam!" Caci va spun ca Dumnezeu din pietrele acestea poate sa ridice fiii lui Avraam" (Matei 3:7-9)

Adu-ti aminte ca celor care se leganau in minciuna ca apartenenta la linia genealogica a lui Avram ii face automat copii ai lui Dumnezeu, Mintuitorul le zice:

"Voi aveti de tata pe Diavolul" (Ioan 8:44).

De fapt, incheierea intregului pasaj din Ioan spune raspicat :

"Voi de aceea nu Ma ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu" - Ioan 8:30-47)

Daca in Israel, care a avut un destin terestru de neam ales, n-a fost adevarata afirmatia: "Orice evreu, un copil al lui Dumnezeu!", atunci cum ar fi (culmea) adevarata sintagma: "Orice Roman botezat ortodox, un crestin?"

Botezul copiilor mici este o incercare jalnica si nebiblica de a imita milenara "taiere imprejur" a evreilor, devenind astfel un act initiatic de identificare si de apartenenta la o comunitate deliniata prin postulat, nu prin preferinte personale.

Vai, cit de vicleana si cit de vinovata este aceasta practica! Iata ce face ea: cum se naste un copil, il arunca in apa botezului si-l declara imun si inaccesibil "atacurilor" prozelitismului evanghelic. Oare nu vezi cit de diabolic este acest plan ascuns sub "mantia traditiei ortodoxe" ?

Mai ales acum, dupa anii grei de opresiune si fatarnicie comunista, cred ca fiecare locuitor al tarilor iesite de sub haina ateismului de Stat, ar trebui considerat pagin si confruntat cu adevarul Evangheliei. Milioanele de ipocriti comunisti se declara astazi cu aceiasi ipocrizie "crestini", iar, dupa tine, noi ar trebui sa-i credem pe cuvint si sa nu-i deranjam cu "evanghelizarile noastre zgomotoase". Cu alte cuvinte: "Somn usor, leganat in sperante desarte, in drumul alunecos catre iadul vesnic ..."

Romania (ca si America si ca toate celelalte tari) are nevoie de oameni ca si Ioan Botezatorul, care sa-i aseze pe calea pocaintei spre intilnirea personala cu Mielul lui Dumnezeu venit sa ridice pacatul lumii. Nu cine se naste intr-o tara ortodoxa este crestin, chiar daca a facut o baie ceremoniala pe vremea inconstientei rationale, ci doar acela care s-a aruncat personal disperat spre piciorul Crucii, doar acela care si-a cerut iertare de la Cel rastingnit si care a fost infiat prin nastere din nou in familia eterna a celor intorsi cu adevarat acasa la Dumnezeu. Orice alt fel de "mintuire" care nu trece pe la cruce decit prin "reprezentanti" sau "agenti avocatesti", cu pretentii "nationale" si drepturi obtinute prin nastere este doar o forma de autoinselare.

John MacArthur spunea cu amaraciune: "Ma tem ca noi nu predicam oamenilor destul de clar Evanghelia ca ei sa o refuze."

Milioane de oameni "religioasi", chiar carturari si farisei, se vor duce in iad dupa ce vor fi auzit mai intii: "Plecati de la Mine. Niciodata nu v-am cunoscut." Caci nu "cel ce zice Doamne, Doamne, va intra in Imparatia Cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri." Aceste realitati din poporul evreu de acum doua mii de ani sunt valabile si pentru "religiosii" presupuselor tari crestine.

Nu, Mihai, cei botezati in copilarie nu sunt crestini si nici nu trebuie considerati ca atare. Le-am rapi dreptul lor sa auda Evanghelia veritabila si sa se pocaiasca cu adevarat; i-am condamna cu bunastiinta la pierzarea vesnica: "Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta." A nu confrunta fiecare faptura cu Evanghelia, inseamna a face jocul diavolului si a respinge mandatul unic pentru care traim astazi pe pamint:

"Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mintuit; dar cine nu va crede, va fi osindit" (Marcu 16:15-16).

Mi se pare ironic ca un om intelectual si cu finete duhovniceasca ca tine sa nu-si dea seama ca Biserica Ortodoxa nu mai face evanghelizare de sute de ani, ci s-a impietrit intr-o terminologie care-i justifica pasivitatea. Ceasul Judecatii de la urma va arata ca ortodoxia, ca miscare, nu s-a achitat decit in foarte mica masura de "marea insarcinare" din Matei 28. Faptul ca ea ii condamna astazi pe cei veniti sa corecteze lipsa ei de activitate este inca o vinovatie de care va trebuie sa raspunda odata. Nu ti se pare ridicol si aberant ca Biserica Ortodoxa romana se straduieste astazi mai mult sa-l "proclame ortodox" pe Mihail Eminescu, decit sa-i trezeasca din morti pe aceia care, asemeni marelui poet, traiesc astazi in pacate care le pecetluiesc soarta lor vesnica? Oare de "crestini" ca Eminescu avem noi nevoie?

Repet, dogma ca fiecare roman botezat trebuie "protejat de prozelitism" pentru ca este deja crestin, mi se pare nu numai primejdioasa, ci de-a dreptul satanica in continut si consecinte.

Ca neam de evreu, dispretuiesc pretentiile oricarui neam de a se numi "popor ales", indiferent de practica initiatica, taiere in prejur sau botez al copiilor. Daca Mintuitorul nu i-a crutat pe evreii nascuti din Avraam si taiati imprejur in ziua a opta, crezi ca-i va cruta pe cei "inbaiati" in ziua a opta si nascuti, din intimplare intr-o tara "crestina" ? Nu-i va numi El tot "pui de napirci, care incearca sa fuga de minia viitoare"? Nu-i va numi El "copii ai diavolului", "oameni care nu sunt din Dumnezeu" ?

Catolicismul, cu toate bubele lui, a dus Evanghelia pe mai toate continentele. Protestantismul, eliberat prin explozia Reformei a provocat fiecare faptura sa "aleaga" intre "primirea lui Christos ca Domn" si pierzarea vesnica. Evanghelicii sunt "agresivi" nu doar in teritoriile ortodoxe, ci si in bisericile si familiile lor. Oare ai uitat cita evanghelizare se face in fiecare biserica baptista? Riscul de a-i lasa pe oameni sa se insele in probleme mintuirii lor vesnice este prea mare pentru a nu ne face sa insistam "la orice faptura"! 

Biserica Ortodoxa nu-si evanghelizeaza nici macar proprii ei enoriasi, sechestrati discret inca de la nastere si ascunsi de "evanghelizarile prozelitismului occidental". In loc sa se duca la oameni, ortodoxia s-a ascuns in cladiri intunecoase si pline de fumul cadelnitelor. Mai mult, ea a interzis in Romania ca Biblia sa fie citita acasa. "Locul Bibliei este in Biserica, nu pe masa din casa unde ne enervam si mai ne si afurisim citeodata", a spus unul din marii prelati din ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane.

Definitile date de tine termenilor: pocainta, convertire, nastere din nou si miintuire sunt circumscrisi traditiei unei biserici lesinate si letargice, lipsita de vlaga evanghelistica si panicata la gindul ca "alte miscari crestine" i-ar putea fura "fiii".

Daca-mi dai voie, in mesajul meu urmator voi prezenta un mic studiu exegetic despre mintuire si voi lamuri termenii cu pricina in lumina asezarii lor in acest proces dumnezeiesc revelat de textul Noului Testament.

Cu pretuire, dincolo de ardoarea polemica, si cu convingerea, exprimata inaintea mea mult mai bine de un altul, ca: "Adevarul este Unul singur, dar ne va birui pina la urma pe toti!"

Al tau frate, Daniel Branzai


Mihai Oara

Iulie 10, 2000

Draga Daniel,

În limba engleza exista o expresie foarte potrivita, "preaching to the choir" - "a predica corului", expresie care se refera la predicatorul care face eforturi sa convinga pe membrii corului bisericii de niste adevaruri de care ei sunt de altfel convinsi de zeci de ani. Astfel as putea si eu spune ca într-o mare parte a ultimului tau mesaj "ai predicat corului". Într-adevar, cum as putea sa nu fiu de acord cu tine ca botezul ne-urmat de o viata de credinta, de o relatie personala cu Domnul Iisus Hristos, nu duce la mântuire? Baptist sau ortodox, botezat ca prunc sau ca adult, crestinul are nevoie de pocainta si de o de credinta exprimata prin fapte pentru a progresa pe calea mântuirii. Faptul ca suntem de acord în aceasta privinta este o marturie ca împreuna credem în acelasi Dumnezeu, este o dovada de unitate care ne da dreptul sa ne numim unii pe altii crestini si frati.

Fara a fi de loc jignit, marturisesc faptul ca ma întristeaza termenii depreciativi pe care îi folosesti cu privire la botezul copiilor. Pentru tine, ca si pentru cei mai multi baptisti, botezul copiilor este “o încercare jalnica si nebiblica de a imita taierea împrejur a evreilor”, este o “baie ceremoniala în care pruncii sunt “aruncati” în apa botezului”. Fara a intra în lungi argumente teologice, as dori doar sa observ ca din perspectiva istorica a crestinismului te afli într-o minoritate. Zeci de generatii de crestini, de la apostoli pâna în zilele noastre au botezat copiii. Pentru milioane de sfinti pe care speram sa-I întâlnim în vesnicie, acesta a fost singurul botez pe care l-au cunoscut. Marii reformatori, Luther, Calvin, Zwingli au acceptat botezul copiilor si chiar s-au împotrivit anabaptistilor care-I negau valabilitatea. Chiar si Tudor Popescu, preotul ortodox caterisit, care este un erou al neoprotestantilor români, a sustinut botezul copiilor.

Ca un fapt interesant, doresc sa observ ca textul din Matei 3:7-9 pe care l-ai folosit în argumentul tau împotriva botezului copiilor se refera la botezul unor ADULTI! Fariseii si carturarii veneau la Ioan ca sa fie botezati, închipuindu-si botezul ca o stampila necesara mântuirii. Acestia erau ADULTI. În context si în spiritul textului, pasajul s-ar aplica mai degraba celor care se boteaza ADULTI ca sa scape de mânia viitoare! Aceasta nu invalideaza botezul adultilor, dar ne atrage atentia asupra folosirii botezului unor ADULTI ca simplu mijloc de mântuire, o mântuire care ar însemna scaparea de iad fara o unire cu Hristos.

În zilele trecute ascultam un program evanghelic la radio. (Da, ascult uneori programe evanghelice, mai ales pentru frumusetea si solemnitatea unor vechi imnuri protestante, nu prea diferite în spirit de cele ortodoxe.) Am fost însa surprins de un cântec în care se spunea "Iisus este biletul tau de intrare în cer." Îti marturisesc faptul ca mi-a lasat un gust amar, pentru ca ilustra obsesia unora cu privire la salvare. Da, mântuirea este importanta, dar atunci când vin la Iisus o fac din dragoste fata de El, nu doar pentru a scapa de mânia viitoare. Hristos este tinta noastra, nu doar mijlocul de a primi o lumina verde la usa cerului. Un "biletul" de intrare în cer ar putea fi folosit si aruncat. Un teolog a spus odata, "Preocuparea obsesiva cu privire la propria mântuire este o urâciune." Cred ca unor astfel de oameni, care privesc botezul sau pe Domnul Iisus doar ca stampile pe pasaport le-ar spune si astazi Ioan Botezatorul, "Pui de napârci, cine v-a învatat sa fugiti de mânia viitoare."

 

O tema pe care o întâlnesc mereu în mesajele tale este cea a crestinilor ortodocsi nominali. Cititorii nostri ar putea trage în mod gresit concluzia ca existenta lor este acceptata sau chiar încurajata de biserica ortodoxa. Dar, dupa ce am citit multe lucrari ortodoxe si am discutat cu preoti ortodocsi din România sau din Statele Unite, am ajuns exact la concluzia opusa. Am citit recent lucrarea preotului ortodox Ene Braniste "Participarea la liturghie", în care autorul trateaza acest subiect. Pasajul pe care îl citez aici poate fi mai usor înteles daca se are în vedere faptul ca participarea la viata bisericii este un indicator foarte precis al starii spirituale a credinciosilor. Iata acest citat.

În atitudinea credinciosilor nostri fata de Sfânta Liturghie - si de cultul divin public în general - deosebim de obicei trei grade sau trepte. În ordine progresiva, distingem:

  1. O atitudine de totala absenta - fizica si sufleteasca - de indiferenta si de ignorare a rostului si ignorantei Sfintei Liturghii. Este atitudinea credinciosilor de la periferia Bisericii, a celor care poarta numai formal numele de crestini (sublinierea mea) si care nu cunosc, nu doresc si nu frecventeaza niciodata Casa Domnului… Numericeste, ei reprezinta marea majoritate a membrilor Bisericii, cel putin în unele dintre celulele sau parohiile ei.
  2. Pe o treapta mai sus catre idealul soteriologic sta categoria mijlocie, a celor care manifesta fata de Liturghie o atitudine de simpla prezenta trupeasca. Acestia sunt cei ce fac act de prezenta la sfânta slujba, dar participarea lor nu este desavârsita, e o participare pur formala, neactiva. Ei vin la biserica din rutina sau obisnuinta, din dorinta de a menaja susceptibilitatile "religioase" ale rudelor sau prietenilor, ba uneori din dragoste sincera dar neluminata… Toti acestia, în cazul cel mai bun, urmaresc cu bunavointa si atentie rânduiala sfânta, daca nu vorbesc, se plictisesc sau umbla forfota prin biserica. Desi prezenti fiziceste la sfânta slujba, de fapt ei nu participa la ea, ci doar asista, ca la orice spectacol. Ei nu intuiesc decât cel mult partea din afara a dumnezeiestii liturghii, adica partea ei vazuta, ceremoniala sau decorativa. … Ei ies din biserica asa cum au intrat, ca si fariseul din Evanghelie.
  3. În sfârsit, pe treapta cea mai de sus si mai aproape de perfectiune stau acei putini care au ajuns la o atitudine de participare reala, activa, efectiva la Sfânta Liturghie. Ei reprezinta acea minoritate care constituie elita parohiei, nucleul ei si punctul de rezistenta al Bisericii, madularele ei vii si fecunde, productive

Cu tristete observ ca cei mai multi frati baptisti, fie din ignoranta fie din rea vointa pun semnul egalitatii între acea mare masa de "crestini" indiferenti si Biserica Ortodoxa. Nu, Biserica Ortodoxa nu se identifica cu acei crestini nominali din primele doua grupuri descrise de preotul Ene Braniste, ci cu al treilea grup, al credinciosilor vii. În teologia si spiritualitatea ei, ea încurajeaza relatia personala cu Domnul Iisus, încurajeaza efortul si straduinta în viata de credinta, încurajeaza asceza si jertfa de sine. Aceasta este Ortodoxia care m-a atras si în care am gasit ceea ce cautam de zeci de ani în calatoria mea spirituala. Personal, am descoperit în Ortodoxie o mai mare pasiune fata de Hristos si o mai mare dedicare lui Dumnezeu decât în toate celelalte biserici prin care am umblat. Masa crestinilor nominali aflati la periferia Bisericii constituie o marturie a patrunderii masive a Bisericii în societatea si cultura României, dar nu constituie o expresie a esentei ei. Acesti crestini nominali nu reprezinta Biserica Ortodoxa, dupa cum nici cei care veneau dupa Hristos ca sa vada minuni sau sa primeasca pâine nu reprezentau Biserica Apostolilor, dupa cum nici soldatii lui Hitler, în majoritate de traditie protestanta, nu reprezentau Protestantismul.

Recent am citit din Discursurile Teologice si Etice ale Sfântului Simeon Noul Teolog. Acest mare teolog al Bisericii Ortodoxe, care a trait la sfârsitul primului mileniu crestin, a fost în acelasi timp un ascet si unul care a avut, asemenea Apostolului Pavel, experiente spirituale care nu puteau fi descrise în cuvinte omenesti. El a enuntat aceasta axioma, "nu cunoasterea e lumina, ci lumina e cunoasterea", ceea ce înseamna ca Îl cunoastem pe Dumnezeu doar prin experienta personala si nemijlocita. În prefata acestei lucrari, Dr. Ioan Ica scrie, oarecum frustrat de aceleasi acuzatii neoprotestante dupa care Ortodoxia descurajeaza experienta directa a omului cu Hristos:

Numai o perceptie distorsionata, profund simplificatoare, poate sustine cu seninatate aroganta faptul ca Biserica Ortodoxa (si Catolica) ar fi o simpla Biserica a riturilor, cu alte cuvinte, ar zadarnici contactul omului cu Dumnezeu prin ritualuri, în timp ce bisericile neoprotestante ar oferi oamenilor prin predicarea Bibliei (ca si cum cuvântul Scripturii si interpretarea lui nu ar fi si ele o forma de mijlocire!) un contact direct si imediat cu Hristos, o relatie personala cu Iisus. "În Ortodoxie si în Catolicism - ne declara stupefiant si autosuficient un predicator baptist autohton (nota mea: este vorba de Iosif Ton si de lucrarea sa Sa ne cunoastem crezul) - omul este lasat sa traiasca fara Dumnezeu", numai cu Biserica si Traditia, ce s-ar interpune - chipurile - între om si Dumnezeu. Ca nu asa stau lucrurile o arata experienta exemplara a sfintilor, singurii în care se poate vedea ce înseamna adevarata "personalizare a religiei" si adevaratul "realism evanghelic", în sensul lor efectiv. La sfinti se poate vedea cel mai bine ca adevarata cunoastere a lui Dumnezeu nu înseamna nici speculatia abstracta sau meditatia rationala la cuvintele Bibliei, nici o traire pur sentimentala a lui Iisus, care nu este o simtire reala a prezentei lui Hristos ca Dumnezeu, nici o fuziune de tip panteist, ci o comuniune reala (care uneste fara sa contopeasca) de iubire si lumina între persoana omului credincios despatimit cu Persoana lui Dumnezeu si persoanele semenilor, comuniune care echivaleaza cu intrarea în Împaratia cerurilor ca Împaratie a Slavei, Luminii si Vietii Sfintei Treimi.

 

Dar în ultimul tau mesaj am întâlnit exprimate implicit sau explicit si alte prejudecati neoprotestante cu privire la Ortodoxie.

Tu scrii, de exemplu…

Ca neam de evreu dispretiuesc pretentiile oricarui neam de a se numi popor ales, indiferent de practica initiatica, taiere împrejur sau botez al copiilor.

Aceasta I-ar putea face pe cititori sa creada ca ortodocsii români s-ar crede popor ales. Nimic mai departe de adevar! Într-adevar, Biserica Ortodoxa a condamnat în unul din sinoadele ei erezia Filetismului, identificarea Împaratiei lui Dumnezeu cu o anumita natiune. Mi se pare incorect sa acuzi Biserica Ortodoxa exact de erezia pe care ea o respinge!

De asemenea, tu citezi un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care ar fi declarat, "Locul Bibliei este în Biserica, nu pe masa din casa unde ne enervam si ne afurisim câteodata". Din nou vreau sa subliniez ca prezentarea acestui citat poate da cititorilor nostri o impresie gresita cu privire la conceptia Bisericii Ortodoxe cu privire la Scriptura. Pentru Ortodoxie, Scriptura este inima Traditiei, cea mai importanta sursa de cunoastere a adevarului, cea mai autoritativa si de cel mai mare profit. Cunoasterea Scripturii este o prioritate pentru orice credincios. Ceea ce trebuie sa evitam, si ceea ce probabil combatea ierarhul pe care l-ai citat, este folosirea Bibliei ca o platforma de infinite si nefolositoare certuri dogmatice. Martorii lui Iehova si mormonii umbla întotdeauna cu Biblia în mâna, ceea ce nu-i face de loc buni crestini. Adevarul este ca orice folosire a Scripturii este o interpretare a Scripturii si de aceea Scriptura trebuie folosita si interpretata în contextul ei natural, în Biserica. Aceasta nu înseamna ca li s-ar interzice credinciosilor sa o citeasca acasa, atât timp cât primesc cu umilinta si ascultare interpretarea Bisericii. Iata ce a scris despre Scriptura, nu un oarecare prelat, ci chiar Ioan Cassian, unul din cei mai respectati si iubiti sfinti ortodocsi:

Daca doresti sa ajungi la o adevarata cunoastere a Scripturii trebuie sa te straduiesti sa obtii o neclintita umilinta a inimii. Aceasta te va duce nu la cunoasterea care te umple de mândrie, ci la cunoasterea care te lumineaza prin dragoste. Pentru cel care nu are inima curata, este imposibil sa dobândeasca darul cunoasterii. De aceea sa ai grija ca zelul tau pentru cunoasterea Scripturii sa nu devina, din cauza unor pretentii goale, o cauza de pierzare, în loc de a fi sursa de lumina si de slava vesnica promisa celui iluminat de cunostinta.

De aceea pasaje din Scriptura trebuie memorate si folosite spre meditatie fara încetare. O astfel de meditatie ne va ajuta în doua feluri. În primul rând, atunci când mintea este ocupata de studiul Scripturii, ea este în mod natural aparata de capcana gândurilor periculoase. În al doilea rând, daca încercam în mod repetat sa memoram Scriptura, nu avem timp sa o întelegem, pentru ca mintea este ocupata. Dar mai târziu, când mintea noastra este libera, si în special când meditam în ceasurile de întunecare, atunci gândim la ceea ce am memorat si întelegem mult mai bine. Chiar si atunci când ne odihnim sau dormim, sensurile ascunse care ne-au fost înainte acoperite de sunt acum descoperite mintilor noastre.

Daniel, cu un mic efort ai fi descoperit sute de citate ortodoxe care vorbesc despre pretuirea si importanta Scripturii pentru fiecare credincios. Te întreb, de ce a trebuit sa dai un citat dubios si scos din context?

 

Tu scrii,

În loc sa se duca la oameni, ortodoxia s-a ascuns în cladiri întunecoase si pline de fumul cadelnitelor.

Recent mi-a cazut în mâini o carte despre drama Bisericii Ortodoxe Ruse sub comunism. Am citit acolo cum Partidul Comunist a blocat orice posibilitate de manifestare publica a Bisericii, orice evanghelizare sau educare crestina a tinerilor si a promovat imagine ortodocsilor aruncati la cosul de gunoi al istoriei, ascunsi în cladiri întunecoase si pline de fumul cadelnitelor. În particular, comunistii au ucis 80000 de preoti ortodocsi, producând mai multi martiri decât în orice alta epoca a istoriei. Din pacate, propaganda ateista a reusit în cele din urma sa schimbe imaginea Bisericii ca un organism viu, plin de viata, în care Îl slaveau pe Hristos si se mântuiau milioane de oameni, în imaginea unor babe superstitioase care boscorodesc în niste biserici întunecoase si afumate.

Este trist ca multi baptisti prefera sa promoveze si sa perpetueze aceasta imagine creata în mod artificial de dusmanii lui Hristos. Ei nu vad multimile despre care aud ca umplu bisericile ortodoxe din România în fiecare duminica. Ei nu vad valurile de tineri care se asociaza în organizatii ortodoxe, interesati de studiul Scripturii si al scrierilor Parintilor. Ei nu vad avântul institutiilor de învatamânt superior ortodox care s-au deschis în ultimii ani în România. Ei nu vad noile promotii de tineri teologi si preoti ortodocsi care aduc un suflu nou în Biserica si sunt capabili sa prezinte Ortodoxia în limbajul modern al secolului 21. Ei nu vad sutele sau miile de tineri care fac jertfa cea mai mare, îmbracând haina de calugar, într-o adevarata renuntare la lume pe care nu am vazut-o niciodata între neoprotestanti. Ei nu vad zecile sau chiar sutele de misiuni crestine ortodoxe în America de Sud, în Africa sau în Asia.

Si totusi, nu este în spiritul Ortodoxiei ca Biserica Ortodoxa sa se prezinte într-o lumina triumfalista. Ortodoxia nu consta în planuri strategice si tendinte imperialiste. Biserica Ortodoxa a avut întotdeauna o latura apofatica, ascunsa, o viata a rugaciunii si ascezei, a cunoasterii tainice si nemijlocite a lui Dumnezeu. La acest nucleu în care straluceste viata Sfintei Treimi, întelepciunea Tatalui, harul Fiului si mângâierea Duhului Sfânt nu ajung decât cei sinceri, truditori si dezlegati de prejudecati. Mi s-a dat si nevrednicului, lenesului si pacatosului de mine sa vad o mica crâmpeie din aceasta lumina. Dar mi-e teama ca pentru mii de baptisti sinceri cautatori ai lui Hristos calea într-acolo le este oprita de prejudecati si neadevaruri rostite împotriva Ortodoxiei si întretinute în mod constient de la amvoane sau din scrieri anti-ortodoxe, ca cele ale lui Iosif Ton.

 

Daniel,

Cred ca este bine si potrivit daca uneori temperatura mesajelor noastre urca ceva mai mult. Este mai bine sa ne înfierbântam decât sa dam din umeri. Într-o lume adormita si indiferenta fata de Hristos, sper ca pasiunea noastra sa dea o marturie pozitiva, atât timp cât este bazata pe dragoste si respect. Eu nu m-am suparat de anumite cuvinte mai aspre pe care le-ai inclus în mesajul tau, si nadajduiesc ca si tu vei primi fara suparare sau mânie cuvintele mele. Ai mentionat posibilitatea ca într-un viitor mesaj sa expui întelegerea pe care o ai cu privire la mântuire, expunere pe care o astept cu mult interes.

Hristos între noi!

Mihai Oara


Daniel Branzai

27 Iulie 2000

Draga Mihai

Purtam un dialog frumos si, sper eu, rodnic. Tonul putin infierbintat din ultima mea scrisoare s-a datorat unei percepute tendinte a Bisericii Ortodoxe din Romania de a refuza "evanghelizarea" ca initiativa a bisericilor neoprotestante de a aduce la Christos sutele de mii de locuitori din satele si orasele Romaniei. Inteleg acum ca "evanghelizarea" ca incercare de a-i aduce pe oameni la Christos este si o preocupare a Bisericii Ortodoxe (sau nu e ... sau nu mai pricep eu nimic ...).

Exista o ambivalenta semantica in mesajul tau (probabil si in pozitia Bisericii Ortodoxe). Pe de o parte "cei botezati ca si copii, sunt ai Bisericii" si deci ai lui Christos, iar pe de alta parte "cei ce nu participa la serviciile Bisericii nu sunt ai Bisericii Ortodoxe, care nu trebuie indentificata cu ei."

Te rog sa ma lamuresti in aceasta privinta. Ori cei multi si rataciti sunt "pierduti" si trebuie sa ne dam mina si sa ne ajutam unii pe altii sa-i aducem la Christos, ori cei multi "sunt in curtea Bisericii Ortodoxe" si n-are nimeni dreptul sa se atinga de ei si sa incerce sa-i "fure".

Ambivalenta de care vorbesc este evidenta in ultima ta scrisoare. Am s-o ilustrez cu doua citate care se contrazic unul pe celalalt. Citez:

"În atitudinea credinciosilor nostri fata de Sfânta Liturghie - si de cultul divin public în general - deosebim de obicei trei grade sau trepte. În ordine progresiva, distingem:

  1. O atitudine de totala absenta - fizica si sufleteasca - de indiferenta si de ignorare a rostului si ignorantei Sfintei Liturghii. Este atitudinea credinciosilor de la periferia Bisericii, a celor care poarta numai formal numele de crestini (sublinierea mea) si care nu cunosc, nu doresc si nu frecventeaza niciodata Casa Domnului… Numericeste, ei reprezinta marea majoritate a membrilor Bisericii, cel putin în unele dintre celulele sau parohiile ei.
  2. Pe o treapta mai sus catre idealul soteriologic sta categoria mijlocie, a celor care manifesta fata de Liturghie o atitudine de simpla prezenta trupeasca. Acestia sunt cei ce fac act de prezenta la sfânta slujba, dar participarea lor nu este desavârsita, e o participare pur formala, neactiva. Ei vin la biserica din rutina sau obisnuinta, din dorinta de a menaja susceptibilitatile "religioase" ale rudelor sau prietenilor, ba uneori din dragoste sincera dar neluminata… Toti acestia, în cazul cel mai bun, urmaresc cu bunavointa si atentie rânduiala sfânta, daca nu vorbesc, se plictisesc sau umbla forfota prin biserica. Desi prezenti fiziceste la sfânta slujba, de fapt ei nu participa la ea, ci doar asista, ca la orice spectacol. Ei nu intuiesc decât cel mult partea din afara a dumnezeiestii liturghii, adica partea ei vazuta, ceremoniala sau decorativa. … Ei ies din biserica asa cum au intrat, ca si fariseul din Evanghelie.
  3. În sfârsit, pe treapta cea mai de sus si mai aproape de perfectiune stau acei putini care au ajuns la o atitudine de participare reala, activa, efectiva la Sfânta Liturghie. Ei reprezinta acea minoritate care constituie elita parohiei, nucleul ei si punctul de rezistenta al Bisericii, madularele ei vii si fecunde, productive.

"Cu tristete observ ca cei mai multi frati baptisti, fie din ignoranta fie din rea vointa pun semnul egalitatii între acea mare masa de "crestini" indiferenti si Biserica Ortodoxa. Nu, Biserica Ortodoxa nu se identifica cu acei crestini nominali din primele doua grupuri descrise de preotul Ene Braniste, ci cu al treilea grup, al credinciosilor vii."

Dragul meu, semnul egalitatii nu-l pun fratii baptisti, ci chiar autorul clasificarii citate de tine !!! Cum ramine cu adevarul? Se afla el undeva pe la mijloc ?

M-a sunat saptamina trecuta fratele Pavel Nicolescu, un om care te iubeste mult si care si-a pregatit doctoratul la Institutul Teologic Ortodox de la Bucuresti. El m-a rugat sa-ti spun ca nu te-ai intilnit inca decit cu "partea roz" a ortodoxiei si ca trebuie sa te pregatesti pentru intilnirea cu cealalta parte. Dinsul are tot respectul pentru sectorul "evanghelic" al ortodoxiei din America, dar tine sa precizeze ca un astfel de sector n-ar fi tolerat in Romania. Inteleg insa ca se petrec multe lucruri frumoase in sinul Bisericii Ortodoxe contemporane si ca "noua generatie" este mult mai deschisa pentru trairea "evanghelica".  O asemenea traire nu este rezervata doar unei minoritati de "sfinti" (exemplare rare din istorie), ci este o norma fundamentala pentru toti credinciosii chemati la "sfintire". Ce ne facem insa cu amestecul de evanghelic si paginism care mai marcheaza inca atit de pregnant fenomenologia ortodoxa?

Iata ce fel de "ortodoxie" se practica pe alocuri in Romania. Ce parere ai despre o asa "intreprindere" ? Ce nume sa dam acestui om si ce fel de rinduieli il mai tin in rindul "credinciosilor duhovnicesti" din calugarie ? Ce fel de imagine pune acest articol in fata celor care cauta ceva in crestinism?

Daniel Branzai

Articol aparut in Evenimentul zilei din 29 Iulie 2000

Popa Ganea de la Cernica te dezbraca, te stropeste si te mariti

Despre Ghenadie Ganea, preotul de la Manastirea Cernica, a auzit multa lume. Cunoscut cindva ca mare facator de minuni si proroc, acum, popa Ganea ghiceste in Evanghelie, dezleaga cununii si farmece. Toate acestea nu sint privite cu ochi buni de conducerea manastirii care il tolereaza totusi pentru ca are o virsta destul de inaintata si nu are unde sa se duca. Mutat la gospodarie, departe de biserica si de ceilalti calugari, popa Ganea traieste dupa propriile reguli, care nu se aseamana nici pe departe cu cele monahale. In loc sa se duca la slujbe, prefera sa stea in chilie si sa se uite la televizor care, practic, este preocuparea sa de baza atunci cind nu are prea multa "clientela" pentru ghicit si dezlegarea farmecelor. Desi traieste oarecum retras si pretinde ca nu a atins niciodata un trup de femeie, popa Ganea are un hobby: sub pretextul ca le ajuta sa se marite, el le pune pe femei sa se dezbrace, le stropeste cu agheasma si le unge cu mir pe tot trupul. Pentru a ne convinge in ce masura toate acestea sint adevarate, l-am vizitat pe popa Ganea in chilia sa de la Cernica.

 

 

"Sa stai in fata mea fara indoiala si fara rusine"

 

Despre popa Ganea si "minunile" lui am aflat de la o doamna din Bucuresti: "La Cernica este un preot care face minuni. Deschide cartea si iti spune tot. Dezleaga cununii si farmece. Daca va duceti la el si va intreaba cineva, sa-i spuneti ca sinteti rude pentru ca, din invidie, cei din manastire nu prea iti dau voie sa iei legatura cu el".

Am ajuns la Cernica. Cum intri pe poarta, in dreapta este gospodaria. Un muncitor cu doua galeti in mina merge la pompa sa ia apa. Il intreb de parintele Ganea. "Da. Intrati pe portita aia din lemn. Ultima chilie pe stinga este a parintelui. Scrie pe usa". Strabat pridvorul unei constructii care seamana cu o casa taraneasca. Ajung la usa. Geamul este intesat cu coli dactilografiate. O icoana din hirtie in mijloc si numele scris deasupra: "Parintele Ganea Ghenadie". De pe colile dactilografiate primesti informatiile cuvenite: "Nu primesc acatiste si bani. Duceti-le la biserica. Invidia e mare. Eu va ajut fara bani". Bat la usa. Nici un raspuns. Un muncitor care sapa in gradinita striga la mine: "Vedeti ca are o sirma care atirna. Trageti de ea ca are clopotel in casa!". M-am conformat. Trag de sirma de trei ori. Se aude clopotelul sunind. "Da. Vin imediat", raspunde popa. In pragul usii apare un batrin de 70 de ani, dar in putere inca, cu ochii umflati de somn. "Sarut mina, parinte. Vin din partea parintelui Gabriel. Ma ajutati si pe mine?". "Daca te-a trimis Gabriel te primesc". Deschide usa. Pasesc in holul mizerabil care serveste drept bucatarie, baie si WC. Cocina porcilor este hotel de lux pe linga holul parintelui Ganea. "Cam miroase aici, la mine. Nu am WC si fac intr-o galeata". Intrebarea "si la cite luni duci galeata parinte", mi s-a oprit pe buze. Intru in chilie. E ca o grota. Paturi in ferestre si lumina unui bec care abia mai pilpiie. Un focar de infectie. Pur si simplu nu ai unde sa te asezi. Totul e imbicsit de mizerie. Patura de pe pat probabil ca are citiva zeci de ani de cind nu a mai fost spalata. Primul gest pe care il face: incuie usa. "Ia loc", ma invita popa. "Unde?", era sa intreb. M-am asezat cu atentie pe un coltisor de pat. "Am venit sa-mi deschideti cartea", ii spun. Ii dau de inteles ca vreau sa aflu cu cine o sa ma marit. "Da' nu te sperii? Io spun si bune, si rele, si viitoru'". "Nu ma sperii, parinte". Isi pune un epitrahil murdar, ia Sfinta Evanghelie si-mi spune: "Ridica-te in picioare! Inchina-te! Spune dupa mine: Doamne Iisuse, da sa vad drumul vietii mele". Repet. "Deschide cartea din mina mea cu miinili tele". Deschid. "Asa". Intoarce cartea. Se uita cu atentie la icoana din Sfinta Evanghelie si spune: "Ai farmece. Te-ai certat cu prietenul?", ma intreaba. "Da", raspund la intimplare. "D-aia, ca ai farmece, ti-a facut sa nu te mariti. Ti-a legat cununiile", spune cu o voce grava. "Vai de mine, parinte! Si nu mai exista nici o scapare?", ma prefac speriata si interesata. "Ba da. Sa stai in fata mea ca in fata lu' Dumnezeu, fara indoiala si fara rusine". "Cum adica, parinte?", ma prefac ca nu pricep. "Goala. Sa te stropesc cu agheasma si sa te ung cu mir pa tot trupul". "Bine, parinte, sint de acord. Dar n-ar fi mai bine sa vin duminica, dupa slujba? Sa-mi fac si eu niste rugaciuni, sa-mi iau un batic, sa-l pun pe cap. Am venit nepregatita. Credeam ca nu ma primiti". "Bine, cum vrei tu".

 

 

"I-am scos colonelu' cu mina"

 

Dezamagit de nereusita "din prima", popa tace citeva momente apoi spune: "Hai sa-ti arat niste fotografii". Ma asteptam sa-mi arate niste albume. Nici vorba. Ma prinde de mina si ma plimba prin chilie. "Uite, vezi fotografia asta, toti patru sint io. Cind eram tinar, in armata, calugar si preot. Asta e Iisus, aici e capul meu si am scris pe Hrisov «Daca te-nsori cu acest bat, te bat»". Sint niste colaje oarecum ingenioase. Pentru a ma convinge sa vin si a doua oara, imi povesteste: "A venit la mine o femeie care nu se mai intelegea cu barba-su. S-a dezbracat si am uns-o cu mir. Mi-am dat seama ca are un diavol jos cu gradul de colonel. I-am pus mina si i-am scos colonelu'. Dupa o saptamina a venit la mine bucuroasa foc. M-a pupat si mi-a zis ca dupa ce-am stropit-o si am uns-o se intelege foarte bine cu sotu'. Ii facuse soacra-sa farmece si n-o lasa colonelu' sa stea linga barba-su". Apoi, brusc, isi aduce aminte: "Aaa! Sa vezi ce mi s-a intimplat". Ia telecomanda si deschide televizorul. "Uite, a venit diavolul aseara si mi-a stricat televizoru'". "Cum, parinte?" "Ma uitam la televizor si, dintr-o data, a aparut un urit in ecran si apoi purici, ca acu'. Am schimbat pa alte posturi. La fel. Doar pa bulgari mai merge. De ce mi-o fi stricat mie televizoru'? Acu' sa astept pina la 6.00, in fiecare zi?" Intervin: "Parinte, nu vreau sa va mai retin, poate sinteti obosit. Vin duminica, dupa slujba". "Bine, te astept". Ies in graba, la aer, cu teama ca mirosul s-a imprimat deja in haine. Popa ramine in usa: "Sint acasa, te astept".

"Asteapta-ma mult si bine", i-am raspuns in gind.

MIHAELA IOAN

Inainte de a asterne pe hirtie "terminologia" evanghelica asociata cu planul de mintuire, te rog raspunde-mi la acest mesaj legat de necesitatea "convertirii" maselor de oameni la crestinism.

Daniel Branzai


Daniel Branzai

08-02-2000

Draga Mihai

Am gasit in presa romana acest articol. Care este parerea ta despre acest subiect? Citeste parerea mea de la sfirsit.

UN "DASCAL PROFETIC SI APOSTOLIC"

Duminica, 30 iulie, Biserica noastra praznuieste pe Sf. Apostol Silvan, patronul spiritual al lui Semion Ivanovici Antonov – CUVIOSUL SILUAN ATHONITUL. 46 de ani de nestiuta viata monahala la Sfantul Munte sfarsesc prin a face dintr-un simplu taran rus poate cea mai remarcabila figura a spiritualitatii ortodoxe a secolului nostru. In 1988, Biserica Ortodoxa recunoaste In Cuviosul Siluan Athonitul un adevarat "dascal profetic si apostolic"… Faima postuma mondiala de care se bucura viata duhovniceasca cu adevarat extraordinara a fericitului Siluan Athonitul, ca si Insemnarile sale, pe drept cuvant remarcabile In simplitatea, profunzimea si incandescenta experientei spirituale pe care o atesta, se datoreaza In principal vrednicului ucenic si fiu duhovnicesc al Cuviosului din ultimii sai ani de viata pamanteasca si neobosit propagator al duhului si Invataturii sale In Occident: Parintele Arhimandrit Sofronie Saharov. Parintele Sofronie s-a nascut la 22 septembrie 1896 la Moscova… In 1925 pleaca la Athos, intrand ca monah In Manastirea Sf. Panteleimon. In 1930 este hirotonit diacon de Episcopul sarb Nicolai Velimirovici si intra Intr-un strans contact duhovnicesc cu "staret-ul" Siluan, al carui ucenic fidel ramane pana la moartea acestuia, survenita In septembrie 1938… Imbolnavindu-se grav, soseste In 1947 In Franta, unde este operat… Refuzandu-i-se viza de Intoarcere la Athos de catre oficialitatile grecesti, obtuz ostile strainilor la Sfantul Munte, se stabileste In Anglia unde, In 1959, Intemeiaza la Maldon/Essex, prima comunitate monahala ortodoxa britanica, Manastirea Sf. Ioan Botezatorul, al carei staret a fost pana la moarte si unde, In 1988, a fost sfintita prima biserica Inchinata Cuviosului Siluan… Aici a vietuit ca ucenic al Parintelui Sofronie si un monah roman: ieromonahul Rafail Noica, fiul cunoscutului filosof de la Paltinis. (dupa studiul introductiv semnat de diac. Ioan I. Ica jr., la volumul "Intre Iadul Deznadejdii si Iadul Smereniei", de Cuviosul Siluan Athonitul/Ed. Deisis/Sibiu/1996)

In arhivele Sfintei Manastiri Panteleimon, zisa Russikon, de la Sfantul Munte Athos, exista urmatoarea Insemnare:

"Parintele Siluan, schimonah. Numele civil: Semion Ivanovici Antonov, taran din gubernia Tambov, districtul Lebedinsk, satul Sovsk. Nascut In 1866. Sosit la Sfantul Munte In 1892. A Indeplinit urmatoarele ascultari: la moara, la Kalamareia, la vechiul Russikon si la economat. Decedat la 11/24 septembrie 1938."

Aceste cateva randuri acopera viata unuia dintre cei mai mari Induhovniciti ai Bisericii Ortodoxe; un crestin Intr-atat de smerit si de Inaintat, Incat nici calugarii care au trait 46 de ani langa dansul n-au banuit ca ar fi sfant.

H H H

Semion avea patru frati si doua surori si provenea dintr-o familie de tarani rusi deosebit de evlaviosi. Tatal sau ajunsese la o Inalta masura a iubirii fata de Dumnezeu si de semeni, atat de Inalta Incat fiul l-a pastrat tot timpul drept model, marturisind la un moment dat: "N-am ajuns la masura tatalui meu".

Totusi, la varsta de 19 ani, cand Semion simte prima chemare monahala, tocmai acest tata se opune, obligandu-l sa-si execute servciul militar. A fost o interdictie cu talc. Semion intra In viata lumeasca a satului rus: bea votca din belsug, mananca pantagruelic, traieste In concubinaj, se bate la betie si este cat pe-aci sa omoare un om.

Apoi, Intr-o noapte, are un vis: i se pare ca un sarpe Ii intra In gura. Senzatia este de scarba violenta si se scoala din somn. Atunci aude (clar) un glas. Acel glas feminin, pe care el l-a atribuit totdeauna Maicii Domnului, i-a spus: "Ai Inghitit un sarpe In somn si ti-e scarba. Tot asa, nu este frumos pentru mine sa ma uit la tine si sa vad ce faci".

Vorbele acestea l-au transfigurat pe tanarul rus. Peste 40 de ani, el Inca Isi mai amintea de ele, numindu-le: "cuvinte placute, linistite si blande", "cuvinte dulci". Semion Incepe cu bucurie procesul despartirii de lume. Isi alege deja un loc de retragere: Sf. Manastire Panteleimon din Sfantul Munte Athos. Acolo va trimite cu regularitate o parte din solda pe toata durata serviciului militar. Se apropie de figurile emblematice ale Bisericii Ruse; a avut ocazia sa-l cunoasca si sa-l aprecieze pe Ioan din Kronstadt, sanctificat recent, In anul 1990. (Este interesanta iconomia divina: Ioan a fost un sfant ramas In lume, deci Hristos i-a oferit lui Semion si acest model, al ramanerii In lume; el l-a apreciat viu, dar nu l-a urmat, alegand monahismul.)

H H H

In anul 1892, Semion Ivanovici Antonov se Imbarca la Odessa pe un vapor catre Grecia, si, toamna, ajunge la Sfantul Munte Athos. Datorita daniilor din solda, avea deja un nume In Sfanta Manastire Panteleimon. Aceea, Russikon, era pe atunci o uriasa chinovie, cu 2000 de vietuitori, cu sute de pelerini si muncitori sezonieri. Era o citadela aproape de sine statatoare.

H H H

In Russikon, Semion va deveni Siluan. "TOT RAZBOIUL SE DUCE PENTRU SMERENIE", zice una dintre Insemnarile sale (majusculele Ii apartin). Poate ca In cazul lui Semion/Siluan, acest razboi fu totul. Daruit de timpuriu cu experienta Harului si capatand dupa doar trei saptamini de practica rugaciunea neIntrerupta (cea care se rosteste de la sine si care uneste mintea cu inima), acest rob al lui Hristos va experimenta si adancurile disperarii.

H H H

Deodata, Harul Il paraseste, iar demonii Il covarsesc. Diavolii Ii intra In trup (Dumnezeu sa ne fereasca!), si graiau Intre ei la vremea rugaciunii. Dar pentru ca Siluan staruia sa se roage, ei l-au Inconjurat de-a binelea.

"Si, iata - zic Insemnarile Sfantului - ca Intr-o noapte sedeam In chilie si demonii au venit la mine; si s-a umplut chilia de ei. M-am rugat din inima, si Domnul i-a alungat, dar ei au venit din nou. Atunci m-am sculat ca sa ma Inchin la icoane, dar demonii erau jur-Imprejurul meu, iar unul dintre ei statea astfel, ca nu ma puteam Inchina la icoane fara sa ma Inchin Inaintea lui. Atunci m-am asezat si am zis:

- Doamne, Tu vezi ca vreau sa ma rog Tie cu mintea curata, dar demonii nu ma lasa. Spune-mi ce trebuie sa fac ca sa-i Indepartez de la mine.

Si atunci am primit In sufletul meu acest raspuns de la Domnul:

- Cei mandri sunt mereu chinuiti asa de demoni.

Iar eu am zis:

- Doamne, milostiv esti, sufletul meu Te cunoaste; spune-mi ce trebuie sa fac pentru ca sa se smereasca sufletul meu?

Si Domnul mi-a raspuns In suflet:

- Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui!".

Sfatul pe care Hristos i l-a dat lui Siluan a devenit apoftegma suprema a crestinismului contemporan. In Occident s-au redactat deja tratate despre aceasta sintagma; ea ramane, pe cat de simpla si radicala, pe atat de tainica si tulburatoare. Iata conditia mantuirii acum si aici.

Radu Comanescu

Draga Mihai

Iti scriu cu dificultate, din cauza unei alte eruptii hemoragice din ochiul sting. O fac cu credinta ca, desi nu vad bine, inteleg ceva mai bine cu mintea si intuiesc si mai bine cu inima..

Incet, incet, mi se confirma intuitia ca filonul "spiritualist" din ortodoxie este grefat pe spiritualitatea filosofiei grecesti. (Sper sa nu mi se reaminteasca , "de catre unii prieteni", fascinatia mea cu filosofia si inclinatia de a o vedea manifestata in mai toate domeniile).

1. Ca unul care i-am studiat pe marii maestrii ai gindirii antice, trebuie sa-ti spun ca remarc din ce in ce mai mult asemenarile de concept si manifestare intre "trairile irineice" si implinirile "gnosticilor" timpurii. Nu am nici timpul si nici dorinta sa o fac, dar cineva ar trebui sa "sape" pe filonul acesta si sa incerce sa scoata la lumina o explicatie a acestor asemanari.

Cinicul imi va atrage ironic atentia asupra titulaturii de "biserica greco-ortodoxa". dindu-mi de inteles ca pentru ramura rasariteana a bisericii crestine, adevarul a fost "altoit" pe trunchiul gindirii grecesti, asa ca n-ar mai trebui sa ne miram atit de mult ca unele fructe au culoarea si aroma "radacinii."

Eu vreau insa mai mult decit resemnarea cinicului; vreau dezbracarea crestinismului de tot ceea ce este "nebiblic" (nimeni sa nu va fure cu filosofia, ... etc").

2. M-a speriat una din remarcile din articol: "Daruit de timpuriu cu experienta Harului". Ea trimite direct la "treapta de iluminare gnostica" si presupune existenta "celor iluminati" in planul majoritatii "nestiutoare" si "necunoscatoare." Nu s-ar putea oare ca fascinatia cu "sfinti" excentrici si rupti de lumea cotidiana sa fie tocmai o astfel de "reciclare" a ideii de "unicat" iluminat, imposibil de judecat de experienta majoritatii si calificat prin chiar "excentricitatile lui" la pontificatul apostolic sau profetic" amintit in articol? (vezi p.s. de la sfirsit)

3. M-am speriat si mai tare fascinatia "crestinismului contemporan" cu fraze de tipul: "Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui!". O astfel de exprimare este tipica pentru "gnostici", pentru stoici, pentru filosofia greaca a secolelor precestine. Cit de departe este ea de indemnul lui Pavel: "Si sa va prefaceti prin innoirea mintii voastre, ... etc."  "Si orice gind il facem rob ascultarii de Christos" ?

4. Da-mi voie sa-ti reamintesc faptul ca filosofia gnostica greaca a fost o cale "alternativa" combatuta vehement de Ioan in epistolele sale si condamnata ca eretica.

5. Da-mi voie sa-ti reamintesc, ceea ce nu ma indoiesc ca stii din studiul istoriei, ca dupa asa numitul "ev mediu" sau "intunecat" al gindirii religioase, interpretarea evolutiva a istoriei a proclamat drept "Renastere" tocmai o astfel de revenire la idealurile filosofiei grecesti. Astazi traim o alunecare totala a "culturii" pe panta acestei filosofii a "spiritualitatii alternative" fara nastere din nou si fara arbitrajul Bibliei.

Imi dau seama ca nu sunt tocmai calificat sa abordez un subiect de asemenea magnitudine. Mi-ar trebui ajutorul lui Marius Cruceru, prietenul meu de la Oradea. Imi dai voie sa-i trimit si lui o copie a acestui mesaj?

Cu dragoste

Daniel Branzai

P.S. Iata un extras din "Biblia cu explicatii" - Introducere la epistolele lui Ioan)

< "Gnosticismul" este un termen generic care cuprinde de fapt mai multe sisteme dogmatice pagane, dar si evreiesti sau chiar pseudo-crestine: un fel de sincretism filozofico-religios prin care se creeau bazele unui sistem universal valabil, accesibil tuturor oamenilor, indiferent de climatul spiritual in care s-au nascut.

La origine, gnosticismul a fost o invatatura pagana care a reusit sa combine in sine elemente ale intelectualismului occidental cu fondul mistic propriu orientului. Plummer rezuma acest sistem la doua coordonate fundamentale: "impuritatea materiei" si "suprematia constiintei". Intr-adevar preocuparea de baza a acestor "gnostici" era tocmai eliberarea spiritului de trup, pe care-l priveau numai ca pe o "inchisoare materiala a spiritului".

Conceptul de "materie corupta si pacatoasa in structura" a fost comun ambelor sisteme de religie, occidental si oriental. Parerea aceasta a dat nastere unei teorii despre existenta unei succesiuni valorice de "eoni" sau emanatii din Fiinta Suprema. Aceste sfere concentrice succesive de "eoni" se aflau la distante din ce in ce mai mari de "pleroma" sau mediul existentei de Sine a Fiintei Supreme, valoarea lor divina scazand direct proportional cu indepartarea de sursa de sfintenie. La periferia tuturor, ultima din ierarhia valorica a fiintarii, s-ar fi aflat lumea materiala.

Gnosticii erau adeptii unei mantuiri prin "iluminarea spiritului". Aceasta "iluminare" se putea produce printr-o cunoastere "esoterica" insusita in cadrul unor ceremonii speciale. Initiatii deveneau "psuchikoi", oameni care si-au trezit puterile latente ale sufletului, ridicandu-se deasupra muritorilor de rand.>

La cele scrise mai sus, da-mi voie sa mai adaug o contributie a lui Paul Dan, un apologet evanghelic care misioneaza acum in Romania:

<"In ce priveste pe Semion Ivanovici Antonov putem spune din cele relatate in expunerea comemorativa ca a fost un zelos practicant al Isihasmului. Pentru cei care nu sunt la curent, Isihasmul vine de la cuvintul grecesc "hesycast" care inseamna linistit. Curentul Isihast a fost amplificat si finalizat in ortodoxie de Grigore Palamas care a trait intre1296-1359. Palamas a fost si el calugar la muntele Atos si mai tirziu arhiepiscop de Tesalonic.
 
In practica Isihasta ortodocsii care sunt adepti al acestui curent stau cu privirea fixa in pieptul lor spre inima, au un anumit tip de respiratie si zic ca si o mantra de sute sau mii de ori o rugaciunea care suna cam asa " Isuse ai mila de mine pacatosul". Nu este nimic rau in rugaciune dar repetarea irationala atit de mult zilnic duce la stari de transa printre parcticanti. In transa ei vad o lumina puternica si spun ca este "lumina de pe muntele schimbarii la fatza". Aceasta metoda este aproape identica cu ceea ce fac yoghinii, cu diferenta ca au alta mantra si isi fixeaza privirea in virful nasului. Si yoghinii folosesc tehnici de respiratie si au vad lumina puternica in transa.
 
Palamas a fost acela care a dat o lovitura teribila ortodoxiei impingind-o si mai mult in misticismul pagin.  Lui Palamas i s-a opus un alt calugar pe nume Barlaam ( nu  Balaam) fost romano-catolic. Totusi sinoadele care s-au facut in urma acestei controverse au dat cistig de cauza lui Palamas, probabil si din teama ca un fost romano- catolic sa nu aiba dreptate. Cele mai serioase probleme ale ortodoxiei trebuie vazute si in influenta lui Palamas. De atunci influenta lui a ramas la fel de mare si astazi. Calugarii si preotii practcanti ai Isihasmului sunt cotati ca cei mai spirituali in ortodoxie. Cu siguranta ca elementele gnostice sunt prezente deasemeni si in ce se spune despre Semion Ivanovici Antonov. (Datele pe care vi le-am prezentat sunt din " Evangelical Dictionary of
Theology"  al editurii "Baker Book House"- anul 1985. Daca vreti, verificati
ceea ce v-am spus citind ceea ce scrie in Dictionar la "Gregory Palamas" si
"Hesychasm".)>

In dragoste

Daniel Branzai


Mihai Oara

06 August 2000

Draga Daniel,

Având astăzi ceva mai mult timp, încerc să-ti raspund. Îti doresc mai întâi
multa sanatate si vindecare pentru problema pe care o ai cu ochiul. Te-as
ruga sa difuzezi raspunsul meu si membrilor listei de pe Roboam. Am observat
ca lor li s-a transmis o copie a mesajului tau si cred ca este corect sa
primeasca si raspunsul meu.

Tu ai scris...

: Incet, incet, mi se confirma intuitia ca filonul "spiritualist" din : ortodoxie este grefat pe
: spiritualitatea filosofiei grecesti.

Aceasta afirmaţie este într-un fel adevarata. În întruparea Lui, Hristos a
împrumutat din ceea ce este omenesc, începînd din pîntecele mamei lui. El a
"împrumutat" limba, cultura si obiceiurile unui popor, fiind, asa cum scrii
tu, "grefat" în mijlocul lui Israel. În acelasi fel, Dumnezeu a hotarât în
întelepciunea Lui sa foloseasca limba si cultura greaca drept cel mai
potrivit mediu de exprimare si raspândire initaiala a Evangheliei. Exista
probabil o finete de exprimare si o bogatie de idei mai potrivite unei
evanghelii universale decât limba si cultura evreiasca (ceea ce nu reduce de
loc importanta istorica a Israelului). Un exemplu interesant este textul din
Isaia privitor la nasterea din fecioara, care în Septuaginta apare mult mai
clar decât în textele evreiesti. De asemenea, este demn de remarcat faptul
ca apostolii citeaza textele Vechiului Testament nu direct din evreieste ci
din textul Septuagintei. Într-un anumit fel, limba si anumite categorii de
gândire grecesti au fost mai potrivite unei Evanghelii universale în care
Dumnezeu sa-Si descopere toturor oamenilor taine ascunse de la facerea
lumii.

Întrebarea nu este atât cu privire la grefarea pe o anumita cultura, ci daca
Biserica a introdus de acolo o gândire pagâna, straina de Evanghelie.
Raspunsul meu, cu care poate nu vei fi de acord, este unul negativ. Pe ce ma
bazez? (1) Biserica primelor trei veacuri s-a format într-o lupta continua
cu pagînismul greco-roman si a fost astfel sensibilizata si a respins orice
influenta din partea acestuia. (2) În nenumarate scrieri vechi ortodoxe care
mi-au cazut în mâna, am întâlnit foarte frecvent fraze de genul, "grecii
antici credeau... dar Biserica credea..."

: 1. Ca unul care i-am studiat pe marii maestrii ai gindirii antice,
: trebuie sa-ti spun ca remarc din ce in ce mai mult asemenarile de concept si manifestare intre
: "trairile irineice" si implinirile "gnosticilor" timpurii.

Cunoscînd istoria Bisericii timpurii (vezi Istoria Eclesiala a lui Eusebiu,
care a trait în secolul al patrulea, si pe care o recomand tuturor
neoprotestantilor) am înteles ca Biserica a luptat cu toate puterile
împotriva gnosticismului. A suspecta Biserica Ortodoxa, cu teologia
întruparii pe care o sustine ea, de influente gnostice, este ca si cum am
suspecta biserica luterana de catolicism. Teza centrala a gnosticismului a
fost separarea dintre materie si spirit, si idea ca spiritul este bun iar
materia este rea în sine însasi. Ortodoxia accentueaza - mul tmai mult decât
Protestantismul - ca nu exista nimic inerent rau în materie. Idea aceasta
este la baza teologiei icoanei: Dumnezeul nevazut si necuprins s-a întrupat
în asa fel încât sa poata fi vazut, descris si reprezentat. Astfel, pentru
ortodocsi orice pornire iconoclasta este suspectata de gnosticism. Întreaga
paradigma protestanta, în care crestinismul este redus la o esenta divortata
de exprimare materiala ("de ce atâtea icoane, vesminte, tamâie?") are pentru
ortodocsi un iz de gnosticism ("materia este rea, spiritul este bun"). Data
fiind pasiunea anti-gnostica a Ortodoxiei, orice acuzatie de gnosticism mi
se pare cu totul nefondata.

: Eu vreau insa mai mult decit resemnarea cinicului; vreau dezbracarea
: crestinismului de tot ceea ce este "nebiblic" (nimeni sa nu va fure cu filosofia, ... etc").

Dumnezeu vorbeste în multe feluri, prin intermediul multor culturi, folosind
mijloacele de exprimare ale diferitelor vremi si popoare. Cred ca este bine
sa veghem la o anumita conformare cu Scriptura, mai ales în sensul de a nu o
contrazice. Mi-e teama însa ca un prea mare zel în acest sens ne va duce
catre un nou fel de puritanism asemanator mai degraba cu cel al fariseilor
care aveau cea mai mare grija de a împlini TOATE aspectele legii. Mi-e teama
de asemenea ca asa-zisa "dezbracare" a crestinismului înseamna de fapt
dezbracarea de felul în care l-au înţeles crestinii din veacul 1, 2, 3 si 4
(si care s-a transmis în Ortodoxie) si îmbracarea lui în hainele culturii
protestante anglo-americane. Probabil în noile haine existenta nenumaratelor
schisme nu mai are nici o importanta (fiind un pacat de moarte în primele
veacuri), dar se pot folosi metode de marketing în cresterea bisericilor,
metode de care grecii nu aveau habar.

: 2. M-a speriat una din remarcile din articol: "Daruit de timpuriu cu
: experienta Harului". Ea trimite direct la "treapta de iluminare gnostica" si presupune existenta
: "celor iluminati" in planul majoritatii "nestiutoare" si "necunoscatoare."

Cred ca tragi concluzii alarmante dintr-o expresie cu totul obisnuita si dai
o interpretare pe care autorul nu a intentionat-o. Autorul exprima ceva
foarte comun, si anume ca anumiti oameni dovedesc o chemare spirituala înca
din copilarie. Nimic "gnostic" în aceasta idee. Dar astfel de interpretari,
pornite dintr-o înclinatie de a gasi o vina, pot duce la fal si fel de
concluzii aberante. De exemplu, as putea afirma ca toti neoprotestantii sunt
niste rebeli, bazat pe radacina de "protestant" din numele lor. Este un
non-sequitur, o concluzie fortata pe care nu o putem trage.

: 3. M-am speriat si mai tare fascinatia "crestinismului contemporan" cu
: fraze de tipul: "Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui!".  O astfel de exprimare este tipica
: pentru "gnostici", pentru stoici, pentru filosofia greaca a secolelor precestine. Cit de departe
: este ea de indemnul lui Pavel: "Si sa va prefaceti prin innoirea mintii voastre, ... etc."  "Si
: orice gind il facem rob ascultarii de Christos" ?

Cred ca si aici tragi niste concluzii grabite. Fraza pe care o pomenesti
este un anumit fel de exprimare ce poate fi înteles numai în contextul
spiritualitatii ortodoxe. Scoasa din acest context îi poti da ce
interpretari doresti, dar nu este corect sa le impui Ortodoxiei.

Ce a vrut deci sa spuna Siluan? El foloseste un limbaj plin de metafore si
hiperbole, asemenea lui Hristos, pentru ca se adreseaza nu numai mintii
noastre (care cere precizie) ci si inimii. Siluan a trecut printr-o
experienta pe care, din cauza inertiei noatre spirituale, putini o gustam.
Este vorba de acea stare în care omul s-a umilit si si-a curatit inima în
asa fel încât comuniunea cu Dumnezeu devine mult mai frecventa si mai intima
("Ferice de cei cu inima curata, caci ei vor vedea pe Dumnezeu.") Primejdia
care apare - spun Parintii Bisericii - este ca în acel moment omul începe sa
se umple de o mândrie spirituala, pentru ca a atins culmi pe care altii nu
le-au cunoscut niciodata. Primejdia este deci ca tot progresul sa devina
zadarnic prin însusi succesul initial. Siluan a gustat atât acest progres
spiritual, cât si pierderea harului comuniunii cu Hristos din cauza ispitei
mîndriei spirituale. Lectia pe care a învatat-o dupa multa suferinta, a fost
sa evite exaltarile prin "tinerea mintii în iad". Aceasta înseamna sa
pastram întotdeauna amintirea slabiciunilor noastre din trup si suflet,
amintirea mortii si a esecurilor noastre. Aceasta amintire nu are ca scop sa
ne doboare de întristare ("nu deznadajdui") ci sa ne apere de mîndrie. Ca un
exemplu, îmi aduc aminte ca la una din manastirile din Moldova calugarii se
saluta cu aceste cuvinte, "Frate, te-ai gîndit astazi la moarte?" Nu este
vorba de o gîndire morbida, ci de tinerea mintii în realitatea unei lumi de
pacat pentru a evita iluziile si laudarosenia vietii.

Experienta si idea lui Siluan au acelasi continut cu experienta si gîndurile
Apostolului Pavel. Esemenea lui Siluan, Pavel a avut experiente spirituale
neobisnuite, fiind înaltat la cer (îl poti oare acuza de gnosticism?), s-a
mândrit si apoi un sol al Satanei i-a fost plantat în carne. Este o
experienta cu totul biblica si cred ca numai printr-o gîndire partinitoare o
poti acuza exact de ceea ce Ortodoxia a respins din totdeauna.

: 4. Da-mi voie sa-ti reamintesc faptul ca filosofia gnostica greaca a
: fost o cale "alternativa" combatuta vehement de Ioan in epistolele sale si condamnata ca eretica.

Cu totul de acord! Nu numai atât, dar filozofia gnostica greaca a fost
combatuta la fel de vehement în sute si mii de scrieri ale Părintilor
Bisericii Ortodoxe.

: 5. Da-mi voie sa-ti reamintesc, ceea ce nu ma indoiesc ca stii din
: studiul istoriei, ca dupa asa numitul "ev mediu" sau "intunecat" al gindirii religioase, interpretarea
: evolutiva a istoriei a proclamat drept "Renastere" tocmai o astfel de revenire la idealurile
: filosofiei grecesti. Astazi traim o alunecare totala a "culturii" pe panta acestei filosofii a
: "spiritualitatii alternative" fara nastere din nou si fara arbitrajul Bibliei.  

Descinderea istorica a ideilor pe care o cunosc eu, si care cred ca este
acceptata de cei mai multi istorici a fost urmatoarea:

Din Biserica unica s-au desprins partea apuseana, Catolicismul. Catolicismul
s-a hranit din Augustin, generând o gândire rationalista. Ortodoxia s-a
hranit din Parintii capadocieni (Vasile cel Mare, Grigore de Nissa si
celalalt Grigore), adoptând o gîndire mistica si ascetica.

Din Catolicism a aparut Renasterea, exaltînd omul prin "frumusetea" si
"rationalitatea" lui. "Rationalitatea" si autonomia individului a fost
preluate si de Protestantism si stau la baza doctrinei Sola Scriptura
("Biblia este o carte pe care daca o cercetam în mod rational, fiecare putem
ajunge la concluziile corecte, fara mijlocirea Bisericii.") Rationalismul si
autonomia individului au dat nastere iluminismului si liberalismului din
zilele noastre.

În tot aceast timp, Ortodoxia a continuat acelasi fel de gîndire mistica, o
gîndire care se bazeaza pe o cunoastere calauzita de Duhul Sfînt în opozitie
cu cea bazata pe ratiunea umana.

Renascentismul este în Ortodoxie un cuvînt murdar. Exista în prezent o mare
lupta de a elimina orice influente renascentiste din bisericile ortodoxe, de
exemplu icoanele in stil renascentist, opus celui mistic-bizantin.

Astept comentariile tale sau ale oricarui participant.

Cu dragoste în Hristos,

Mihai


Mihai Oara

Draga Daniel,

În toate vremurile, începând de la Apostoli, în biserica au existat nu numai schisme si erezii, dar si stari de pacat si caderi rusinoase. Ma voi referi la acest subiect, dar as dori sa-ti raspund mai întâi întrebarii pe care mi-ai pus-o.  „Ce ne facem cu masele de credinciosi ortodocsi nominali?” este o întrebare serioasa care ne cere un raspuns. Nu vreau sa las impresia ca ocolesc astfel de întrebari care ar putea parea dificile pentru Ortodoxie.

Înteleg ca prin întrebarea ta îti exprimi îngrijorarea fata de aceste multimi de oameni care se afla undeva pe la marginea Bisericii. Cred ca vom fi de acord ca toti dorim ca „nominalii” sa vina cu adevarat la Hristos si sa fie mântuiti. Personal nu am nimic împotriva daca unii devin baptisti în loc sa devina ortodocsi – cu toate ca prin aceasta pierd ceva din plinatatea pe care doar Biserica Ortodoxa le-o poate oferi. Doi dintre copii mei sunt evanghelici, nu ortodocsi, si ma bucur sa îsi urmeaza mântuirea acolo în loc sa umble aiurea în lume, sperând în acelasi timp ca odata vor ajunge si ei în Biserica Ortodoxa. Ceea ce resping este acel  prozelitism neoprotestant care acuza Biserica Ortodoxa de pagânism si idolatrie, acuzatii pe care le-am întâlnit adesea si pe care le-am facut si eu cândva în ignoranta si aroganta mea. Resping acea metoda de evanghelizare în care oamenilor li se spune „veniti la noi pentru ca ortodocsii sunt idolatrii”.

Recent am discutat cu o credincioasa care mi-a relatat cum a trecut de la Biserica Ortodoxa la baptisti. În tinerete, ea era devotata lui Hristos, crezând si practicând cu seriozitate tot ceea ce a învatat-o Biserica. A avut într-o zi o convorbire cu o credincioasa neoprotestanta care a convins-o rapid ca Biserica Ortodoxa practica idolatria, prin aceea ca foloseste icoane. Fara o cercetare mai profunda si fara sa întrebe pe preot sau episcop aceasta tânara a decis pe loc, chiar în ceasul acela, ca nu va mai avea niciodata de-a face cu Ortodoxia „idolatra”. Cred ca este un caz tipic, în care zelul evanghelistic era îndreptat spre smulgerea unor credinciosi adevarati din sânul Bisericii Ortodoxe.

Zelul misionar nu are valoare înaintea lui Dumnezeu daca este bazat doar pe idea „câstigarii de suflete”, sau de dorinta de a raporta succese si crestere numerica. Stiu ca multi dintre prietenii mei baptisti au o dorinta adevarata de a vedea oameni venind la Hristos. Dar linia de despartire dintre evanghelizare si prozelitism este greu de definit. Hristos a avertizat împotriva acestui fel de zel pe fariseii care colindau lumea ca sa faca prozeliti. Datoria pe care o avem este sa-L aducem pe Hristos la oameni. Aceasta se poate face prin adunari de evanghelizare (în care tinta este masa de oameni) sau prin realitatea slavei lui Hristos în Biserica, asa cum o face Biserica Ortodoxa prin liturghie, prin ascetism, prin icoane, prin sfinti sau prin tainele Bisericii. În acest caz atentia este îndreptata spre Dumnezeu, nu spre oameni, si venirea oamenilor la Hristos este doar un rezultat secundar.

O întrebare care se pune este daca nu cumva acesti nominali sunt pusi într-o situatie de falsa securitate, crezând ca si-au rezolvat problemele cu Dumnezeu prin simplu fapt ca sunt „crestini”. As remarca faptul ca doctrina baptista „odata mântuit esti de-a pururi mântuit”, combinata cu întelegerea mântuirii ca un act juridic de „primire a lui Hristos în inima” creeaza un mai mare pericol de auto-amagire decât conceptia ortodoxa dupa care mântuirea este un proces de o viata care cere dedicare si straduinte personale. În bisericile baptiste oamenii se roaga spunând, „Doamne, îti multumesc ca am fost mântuit”. În Biserica Ortodoxa ne rugam, „Doamne, ai mila de noi si mântuieste-ne”. Unde exista mai mult potential de auto-amagire cu privire la mântuire?

Dincolo de toate acestea, ar fi gresit sa credem ca Biserica Ortodoxa este indiferenta de viata oamenilor si de mântuirea lor. Faptul ca ortodocsii nu au „campanii de evanghelizare” în stil protestant nu înseamna ca ei nu fac nimic sau sunt indiferenti. Biserica Ortodoxa are misiuni în întreaga lume, publica si raspândeste carti cu caracter crestin si se roaga pentru mântuirea oamenilor. Daca nu o face mai mult este din cauza limitarilor financiare si a slabiciunilor si neputintelor pe care toti le avem.

Doresc de asemenea sa observ idea dupa care aici pe pamânt biserica este formata dintr-un grup omogen de elita, de credinciosi „în clocot” (o expresie folosita adesea în bisericile neoprotestante) este o conceptie care nu se potriveste cu imaginea bisericii sau a împaratiei lui Dumnezeu, asa cum aceste apar în Scriptura. Nu ca nu am dori ca toti crestinii sa fie dedicati si sfinti, dar realitatea, asa cum o înfatiseaza Domnul Iisus în pildele împaratiei, Evanghelistul Luca în Faptele Apostolilor si Apostolul Pavel  în epistolele sale este a unei realitati spirituale pe care cresc atât spice sanatoase de grâu, dar si buruieni sau neghina. Hristos ne învata ca separarea grâului de neghina este o imposibilitate în aceasta lume, dar se va face în veacul viitor. Baptistii care se mândresc cu bisericile lor, pe care le vad formate din oameni „mântuiti si nascuti din nou” si se uita cu dispret la bisericile ortodoxe sunt, daca nu aroganti, cel putin naivi.

Cred ca biruinta cea mai mare pe care biserica o poate avea într-o societate este sa patrunda adânc în cultura natiunii, sa „încrestineze” cultura (dupa cum spunea si pleda un faimos gânditor evanghelic, Francis Schaefer), în asa fel încât oriunde si la tot pasul oamenii sa auda de Hristos si sa stie ce au de facut pentru a fi mântuiti. De aici se creeaza o platforma de la care oamenii nu mai au de facut decât un mic si usor pas pentru a veni la Mântuitor. Biserica Ortodoxa a reusit sa faca aceasta în anumite parti ale lumii.  Reversul acestui succes este existenta unui mare grup de „nominali” (care se numesc crestini dar le lipseste realitatea vietii crestine). Sunt absolut sigur ca daca baptistii ar fi avut acelasi succes si România ar fi fost o tara „baptista” în loc sa fie o tara „ortodoxa”, atunci baptistii ar fi experimentat aceleasi probleme cu „nominalii”.

Cazul preotului de la Manastirea Cernica la care te referi are toata înfatisarea unui teatru al absurdului. Mihaela Ioan care a scris articolul pe care l-ai reprodus pare de la început doritoare sa descopere murdarii demne de orice revista de scandal. Ea însasi recunoaste ca acest asa-zis „preot” este un caz mintal, tolerat de conducerea manastirii doar din considerente de compasiune fata de un batrân bolnav, pe care nu vrea sa-l arunce în strada. Cartea Proverbelor ne povatuieste sa nu vorbim cu nebunul pe limba lui ca sa nu fim si noi nebuni. Dar Mihaela Ioan îl ia în serios, asemenea altor femei nebune si apoi se minuneaza de imoralitatea lui. Sa nu cadem si noi în greseala ei. Murdaria si sminteala acelui batrân nu au nimic de-a face cu Biserica sau credinta crestina, care exalta curatia si frumusetea.

Problema nu este cu aceste cazuri de boala mintala. Problema este într-o oarecare masura cu pacatul care exista între credinciosii de rând, care se bucura de o oarecare respectabilitate. Dar o problema si mai mare apare atunci când însasi liderii unor biserici cad în pacate care genereaza scandaluri de o mare amploare, ranind sute si mii de oameni. Nu as fi vrut sa ne oprim la acest subiect în discutiile noastre, dar pentru ca ai facut-o, îti voi prezenta si eu un numar de cazuri din lumea neoprotestanta.  Aici nu este vorba de batrâni bolnavi mintal, ci de mari conducatori de denominatii, oameni care chemau cu mult zel pe oameni la Hristos. Iata o scurta lista:

  1. Donald McClullough, presedintele Seminarului Teologic din San Francisco si-a dat demisia la câteva zile dupa ce Comisia Judiciala Permanenta a Bisericii Prezbiteriene l-a gasit vinovat de doua cazuri de abuz sexual. Unul dintre ele a avut loc pe când era pastor al bisericii din Solana Beach iar celalalt dupa ce a fost ales presedinte al seminarului.
  2. Bob Mororehead, pastorul principal al celei mai mari biserici evanghelice din statul Washington – o biserica cu peste 5000 de membrii – si-a dat demisia dupa ce s-a descoperit ca a molestat sexual un numar de baieti. Biserica se numeste Overlake Christian si este asezata într-un complex de 24100 metrii patrati, cu o valoare de peste 37 de milioane de dolari. (Compara aceasta bogatie cu saracia bietilor ortodocsi.)
  3. Jim Bakker, fondatorul organizatiei penticostale PTL Cub a fost condamnat la ani de închisoare în 1989 pentru ca a înselat peste 116000 de donatori de mai mult de 158 milioane de dolari. (Ce bine ar fi fost sa foloseasca macar 100 de dolari sa repare vreo turla de biserica!)
  4. Despre colaboratorul sau, evanghelistul John Wesley Fletcher, s-a aflat ca este bisexual (relatii sexuale cu barbati si femei) si ca i-a procurat femei lui Jim Bakker.
  5. Pastorul bisericii baptiste Metropolitan Baptist Church din St. Petersburg, Florida, Henry Lyons care era în acelasi timp presedintele unei mari organizatii baptiste, Baptist National Convention a recunoscut ca a avut relatii nepotrivite (eufemism pentru curvie) cu o subalterna. Mai târziu a fost condamnat si închis pentru înselaciune, furt si evaziune fiscala.
  6. Ollin Collins, pastorul bisericii baptiste Harvest Baptist Church din Forth Worth, Texas, si presedinte la Southern Theological Seminary si-a dat demisia dupa ce a fost acuzat de relatii sexuale cu doua femei care au venit la el ca sa fie sfatuite. Southwestern Seminary este cel mai mare seminar evanghelic, cu peste 3000 de studenti în opt campusuri universitare.
  7. Pastorul bisericii River Hills din Tampa Florida (de nuanta penticostala) a fost descoperit ca a trait în adulter, timp de cinci ani , cu sotia unui altui pastor.
  8. Robert Dandrea, fondatorul retelei evanghelice de televiziune Christian Television Network si-a dat demisia dupa ce a recunoscut ca a platit în secret o secretara cu care avusese o afacere sexuala.
  9. Un sondaj efectuat de organizatia lui George Barna a aflat ca în SUA, printre evanghelicii nedenominationali  rata divortului este de 34%, în contrast cu media generala a populatiei, în care este doar de 25%.  La baptisti, rata divortului este de 29%, mai mare decât media generala a populatiei.

Daniel,

 Nu am nici o satisfactie prezentând aceasta lista. Sa nu-i tratam pe toti acesti lideri cu dispret, ca nu cumva sa cadem si noi. Suntem toti pacatosi si trebuie sa strigam cu totii la Hristos ca sa ne pazeasca de pacate grele si sa ne mântuiasca sufletele. Judecata mea se îndreapta nu atât împotriva acestor lideri cazuti, ci împotriva anumitor realitati din miscarea evanghelica moderna.

 Una din cauzele acestor situatii pe care le-am însirat mai sus este faptul ca în lumea evanghelica contemporana eroul, modelul de urmat nu mai este sfântul ci omul de succes. În Ortodoxie, modelul ramâne sfântul care ajunge la o cunoastere personala a lui Hristos prin straduintele postului si rugaciunii, prin jertfa si sacrificiu, prin dragoste si renuntare la lume. Dar printre neoprotestantii americani (si din nefericire acest curent apare si printre români), eroul admirat este pastorul a carui succes se masoara în cresterea spectaculoasa a numarului de membrii, care organizeaza mari întâlniri de evanghelizare, care deschide programe la radio si televiziune si care colinda globul participând la mari conferinte crestine. Umilinta cere obscuritate, de aceea sfintii ortodocsi de azi nu sunt vizibili, spre deosebire de marii tele-evanghelisti contemporani. Lumii nu-i pasa de calugarul care petrece ani de zile în rugaciuni de noapte, dar observa usor pe cei care închiriaza stadioane si atrag sute de mii de spectatori. Evanghelizarile spectaculoase, programele de televiziune în care oamenii sunt chemati la Hristos, campaniile enorme care dispun de bugete de sute de milioane de dolari – toate acestea duc la crearea unor organizatii modelate dupa cele mai prospere companii de profit, cu metode de marketing studiate în universitati, cu o întreaga gama de metode de manipulare a publicului. Iata de ce neoprotestantii apar „în clocot” iar ortodocsii apar „adormiti” si „retrograzi”. Dar daca tinta noastra suprema este câstigarea de convertiti si metodele constau în organizatii eficiente, în tehnici de manipulare si în apeluri emotionale, atunci probabil cei mai buni dintre noi sunt mormonii si martorii lui Iehova. Zelul lor evanghelistic îl întrece chiar si pe cel al baptistilor.

Toate aceste aspecte comerciale din lumea protestanta contemporana aduc duhul lumii în biserica, au o aparenta de spiritualitate si de râvna pentru Hristos, dar la urma se dovedesc goale si putrede. Liderii cazuti pe care i-am însirat mai sus sunt victime ale acestui sistem. Daca cineva face o comparatie între tele-evanghelistii care striga si plâng pe scena, într-o atmosfera încarcata de emotionalism,  în fata a zeci de mii de spectatori pe care îi roaga sa vina la Hristos (cu obligatorul apel pentru donatii la sfârsitul programului) si preotii ortodocsi care slujesc în liniste liturghia, va trage concluzia ca primii sunt vii, iar cei din urma sunt adormiti sau indiferenti. Este doar o aparenta. Personal, am descoperit ca ma apropii mai bine de Mântuitorul meu în linistea unei biserici ortodoxe, luminata de câteva lumânari si cufundata în mireasma tamâiei. Îl simt mai bine în litaniile si troparele liturghiei, în misterul euharistiei si în prezenta icoanelor. În ultima instanta, Îl caut si Îl doresc pe Hristos mai presus decât succesul oricarei lucrari de evanghelizare. Cum putem deci sa-i atragem pe oameni la Domnul? Sfântul Serafim din Sarov a spus, „Curateste-ti inima, si oamenii din jurul tau vor veni la Hristos”.

 

Mihai Oara