Dialog Mihai Oara - SC

SC:    Protestantii si idea de sacru
MO:    O prezenta restrânsa
SC:    Sacrul traditional si cel scriptural
MO:    Sfinti si sfinti
SC:    Sfintirea practica, sfintirea personala


SC:    Protestantii si idea de sacru

Nota de teologie aplicativa "Dimensiunea sacrului" pe care ati avut bunavointa sa o publicati se web - site-ul "Ortho-Logia" ridica o serie de probleme care este interesant sa fie puse în discutie.  Definirea, identificarea si experimentarea "sacrului" este, desigur importanta pentru orice crestin, indiferent de denominatiunea în care se afla, bine înteles, daca este esentialmente crestin, no doar crestin de zile mari.  Daca cineva este la biserica sau la locul de închinare crestin iar acasa pagân, sacrul n-are nici o semnificatie pentru el sau pentru ea.

Cuvântul "sacru" deriva din latinescul "sacro, sacrare" care înseamna "a consacra pentru Dumnezeu".  în greceste, corespondentul este "hieros"; termenul este utilizat la 2 Timotei 3:15 cu referire la Sfintele Scripturi (scripturile sacre).  Termenul "sacru" este sinonim cu termenul "sfânt". Fie prin conotatiune or prin specializare lexicala conventionala, "sacru" ar desemna o categorie de sfintenie specifica materialului.  Am impresia ca obiectul notei Dvs. a fost acela de a sublinia acest gen de sfintenie. 

Acum, permiteti-mi va rog, sa fac câteva remarci cu privire la felul cum ati abordat problema.

(1) Ati citat textul din Exodul 3:5 "Scoate-ti încaltamintea din picioare caci locul pe care pasesti este sfânt" pentru a domonstra, scripturistic, ca pamântul este sfânt, si ca întreaga materie creata este "sacra" reprezentând o "exprimare a energiilor dumnezeiesti, o epifanie, o aratare a lui Dumnezeu".  Aceasta generalizare pornind de la un text biblic particular poate genera controverse interpretative.  În textul de la Exodul 3, ceea ce sacraliza pamântul pe care pasea Moise era prezenta lui Dumnezeu în mijlocul rugului aprins: era, desigur o teofanie, foarte probabil o Christofanie.  Locul pe care pasea Moise a devenit sacru în momentul când Dumnezeu a ales sa se reveleze lui Moise acolo.  Ce vreau sa spun prin asta?  Nu exista sacralitate a materiei decât prin inductie divina.  Sacralitatea materiala intrinseca poate conduce la conceptii înrudite cu "panteismul".

2.  Întregul articol este construit pe idea ca protestantii nu-L recunosc pe Dumnezeu în creatia Sa si au numai o viziune moral-rationala, justitiala cu privire la sacru.  Nu cred ca lucrurile stau astfel.  Voi explica: Expresiile "arhitectura materiei" si "simfonia creatiei" cu finetea lor specifica, le-am auzit în medii neo-protestante. Tot în asemenea medii, poetul  crestin Costache Ioanid recita versurile:

        "Oricine priveste o floare
        
E-aproape de-al vietii mister:
        
Oricine se-opreste-n carare
        
S-asculte un glas de izvoare,
        
E-aproape, e-aproape de cer".

Când eram copil, parintii ne învatau pe noi, copiii un cântec cu continut crestin:

        "Peste munti di dealuri
        
Vad pe Dumnezeu.
        
Ape cristaline murmura mereu:
       
"Murmur', murmur' Domnul este bun!"

Un doctor credincios, pionier în operatiile pe cord deschis, în timp ce prezenta video-tapul unei asemenea operatii, spune colegilor:  "Am facut peste 3000 de interventii pe cord deschis, cele mai multe dintre ele resusite.  De cate ori deschid cutia toracica si ajung la acest mic organ care se numeste "inima" ramân uimit de mare întelepciune în care a fost zidita fiinta umana.  Consider ca adevarata credinta confera purtatorilor ei sensibilitatea de a-L vedea pe Dumnezeu în spatele lucrurilor create de El. 

Este prezumptios sa se afirme ca acesta este monopolul unei anumite denominatiuni religioase!

3.  Nu mi se pare inspirata contra-punerea intre sacrul moralo-rational si cel materialo-ceremonial.  Când Mântuitorul rosteste Predica de pe munte, El spune, între altele:  "Ferice de cei cu inima curata caci ei vor vedea pe Dumnezeu".  (Matei 5:8).  Acest "vor vedea pe Dumnezeu" are în primul rând un sens escatologic; dar are si un sens imediat:  nu pot sa-L vada pe Dumnezeu în creatia Sa decât cei cu inima curata.  Ce vreau sa spun?  Exista o corelatie intre moralitate si accesul  la cunosterea lui Dumnezeu!  O inima curata este o inima curatita.  Îndraznesc sa spun ca efectul curatitor exclusiv este sângele Domnului Isus, Fiul Preaiubit al Tatalui. Ceremoniile asigura, cel mult, o curatire ceremoniala; este nevoie de mântuirea prin Domnul nostru Isus Hristos, care S-a adus jertfa pe cruce "pentru noi, oamenii si a noastra mântuire”.  Concluzia?  Fara sacralitate morala, orice alta sacralitate este lipsita de substanta.  Formele exterioare nu pot suplini lipsa de continut.

4. Criticati zelul anumitor "protestanti" de a propaga Evanghelia unei "lumi în flacari", a carei scapare este sa vina la Hristos si sa înceapa o viata noua cu El.  Mi se pare ca este o nevoie urgenta ca Hristos ca Mântuitor sa fie cunoscut si crezut în acesta timpuri când necredinta si imoralitatea îsi pun amprenta pe viata sociala a multor natiuni, când perversiunile sexuale sunt ridicate la rangul de virtuti sau de "orientari optionale" iar negarea lui Dumnezeu este tot mai agresiva si invaziva.  O lume care Îl neaga pe Dumnezeu este - sub aspect spiritual - în flacari.  Aspectele morale trebuie totusi sa fie în atentia celor ce rostesc :"Faca-Se voia Ta precum în cer asa si pe pamânt.  

5.  Mai este de facut o sublinierea:  Nu cred ca credinciosii protestanti au aversiune fata de planeta "pamânt" asa cum sugerati în articolul Dvs. "Pamântul" la care credinciosii  nou-testamentali se refera nu este atât o planeta, ci un loc spiritual: locul unde Hristos a fost lepadat si rastignit.  Acest loc spiritual se caracterizeaza prin coruptie, violenta, secularism si materialism. Sub acest aspect, Sf. Apostol Pavel spune:  "Gânditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamânt"  (Coloseni 3), iar în Filopeni 3 "Dar cetatenia noastra este în ceruri"...Daca credinciosul are o inima care Îl iubeste pe Isus, . inima lui este mai mult catre cer decât catre pamânt - întelegând  pamântul ca un loc spiritual si rugându-se fierbinte: "Vie Împaratia Ta!" .  Crestinul are o viziune optimista cu privire la pamânt.  În locul unde a fost lepadat si crucificat, Hristos va fi Împaratul Împaratilor si Domnul Domnilor.

6.  Nu tratez aci problemele cu caracter cultic enumerate de Dvs.  Manifestarile cultice cu corespondent în Noul Testament îsi au locul si rostul lor, îsi au frumustea lor când  sunt practicate potrivit învataturii Scripturii.  Alte ceremonii sau practici care depasesc cadrul Scripturii nu intra în preocuparile mele, întrucât cred în viabilitatea principiului teologic exprimat de expresia "Sola Scriptura".

Te rog sa fii convins, frate Mihai Oara, ca am scris aceste rânduri cu toata deferenta si cu dorinta ca aspectele de sacralitate sa nu fie uni-dimensionale ci multi-dimensionale în viata a cât mai multi crestini.  Stiu ca aveti pe inima progresul spiritual al fratietatii crestine pentru binele careia va rugati.

Cu dragoste si consideratiune în Domnul Isus Hristos,

SC  


MO:    O prezenta restrânsa

Citind comentariile dvs., constat ca în multe privinte diferentele sunt mai mult de emfaza si prioritate decât de substanta. Exista totusi câteva puncte în care as dori sa-mi precizez mai bine felul în care înteleg lucrurile din perspectiva ortodoxă.

Nu am intentionat să afirm că protestantii nu au nici o sensibilitate fată de prezenta lui Dumnezeu în lume. Am îndrăgit si continui să îndrăgesc si eu acel cântec crestin neoprotestant, „Printre munti si dealuri văd pe Dumnezeu.” Dar ceea ce mă frapează este faptul că neoprotestantii preferă să vadă exprimarea lui Dumnezeu în lume doar în măretia naturii, nu si în frumusetea slujbelor Bisericii. Pentru mine, tămâia, lumânările sau icoanele sunt si ele exprimări Dumnezeiesti în a căror prezentă mă înfior. Dar cazul cel mai clar în care fratii nostri neoprotestanti resping idea prezentei lui Dumnezeu în Biserică este cel al Euharistiei. Dacă pentru ortodocsi pâinea si vinul SUNT prezente vii ale lui Dumnezeu, pentru neoprotestanti ele au doar rolul de a aminti. Este interesant că la această pozitie a neoprotestantilor moderni s-a ajuns în urma unei evolutii în care taina prezentei lui Dumnezeu a fost treptat înlocuită cu un concept pur mintal. Într-adevăr, pozitia lui Luther a fost că pâinea si vinul DEVIN trupul si sângele Mântuitorului NUMAI pentru cel care are credintă. Pozitia lui Calvin a fost că pâinea si vinul poartă în ele ACEASI ENERGIE sau binecuvântare ca si trupul si sângele Mântuitorului. Dar neoprotestantii moderni au mers mai departe si au afirmat că aceste elemente SUNT PUR SIMBOLICE si ca singurul lor merit este să ne aducă aminte.

Mi-a plăcut afirmatia dvs. după care există o corelatie între curătia inimii si accesul la cunoasterea lui Dumnezeu. Acesta este rostul ascezei asa cum o înteleg ortodocsii: să ne curătim inima pentru a-L putea vedea pe Dumnezeu. Reversul acestei afirmatii este de asemenea adevărat. Chiar dacă prezenta lui Dumnezeu sfinteste materia (biserica, icoanele, pâinea, apa botezului), această sfintire nu este spre folosul celui care are inima îndreptată spre păcat.

Nu am nimic împotriva zelului evanghelistic al credinciosilor neoprotestanti. Poate singura obiectie este că adesea evanghelizarea devine o activitate mecanică, asemănătoare cu o campanie de marketing a cărei eficientă este măsurată în statistici. Ca ortodox înteleg că scopul evanghelizării este să-L duc pe Dumnezeu la oameni spre mântuirea lor si slava lui Hristos. Dar aceasta o fac doar în măsura în care El deja este în mine si de aceea accentul este mai putin pe metode si campanii de evanghelizare si mai mult pe sfintenia personală a mesagerilor evangheliei.  


SC:    Sacrul traditional si cel scriptural

Articolul Dvs. intitulat "Dimensiunea Sacrului" publicat recent pe Web-site-ul de apologetica ortodoxa în limba romana, mi-a oferit prilejul de a medita atât la argumentele cat si la exemplele pe care le-ati pus înainte. 

Sub aspect cu totul general, mi s-a parut ca în tematica mentionata receptionam lungimi de unde diferite.  Trebuie însa sa recunosc ca tema este interesanta si, sub aspectul practicitatii ei, chiar pasionanta.   Mi s-a parut ca, cel putin pentru mine, este necesar sa existe o diferentiere neta intre "sacrul scriptural" si "sacrul traditional".  Mi se pare ca sacrul scriptural are o arie mai larga dar  mai bine specificata decât sacrul traditional.

Voi da un exemplu: De mic copil, am retinut din cele învatate în scoala primara (acum numita "elementara") figura pioasa a lui Daniil Sihastru, cele despre care se spune ca, vizitat pentru sfat de Domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, a raspuns: "Sa astepte-afara, sunt în rugaciune!".

Am interpretat asta ca o ierarhizare a prioritatilor în viata lui Daniil: prioritate absoluta lui Dumnezeu, apoi prioritate si autoritatilor rânduite de Dumnezeu.  Ce putini sunt astazi credinciosii care respecta în viata lor practica scara prioritatilor, dând primordialiate absoluta Dumnzeului nevazut dar omniprezent! Si totusi, potrivit criteriilor de atestare a sacrului traditional Daniil nu a fost Sfânt, nefiind canonizat ca atare: sub un anume aspect, în economia globala a crestinatatii secolului respectiv, el a fost un simplu calugar pios, mai mult sau mai putin anonim.  Dar care este optica Scripturii în aceasta privinta?  Scriptura îl declara "sfânt" pe orice credincios în Domnul Iisus Hristos.  La 1 Corinteni capitolul 1, Sfântul Apostol Pavel se adreseaza "Bisericii lui Dumnezeu care este în Corint, celor sfintiti întru Hristos Iisus, chemati sfinti, împreuna cu toti cei ce cheama numele Domnului nostru Iisus în tot locul, Domn si al lor si al nostru" (v. 2).  Din textul mentionat, reiese ca sfânt este oricine a fost sfintit în Iisus Hristos si care chiama în orice loc numele Mântuitorului.  În acest context, nu canonizarea sfinteste ci persoana lui Hristos sfinteste.

Textul de mai sus sugereaza si caracterul sacru al Bisericii: al bisericii universale formata din toti cei ce cheama în orice loc numele lui Hristos, si al bisericii locale - formata din cei sfintiti în Hristos în Corint si oriunde altundeva.  În conceptia traditionala de sacru este sfânt locasul de închinare care îi gazdueste pe credinciosi si pe preoti în desfasurarea serviciilor divine.  Sacrul traditional are coordonate fizice, pe când sacrul scriptural are coordonate spirituale.  Sugerez ca sacrul scriptural este caracterizat prin faptul ca nu are culoare denominationala: as spune ca ca el are culoare cereasca.

Sfântul Apostol Petru îndeamna în 1 Petru 1:15-16: "Si dupa cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiti si voi sfinti în toata purtarea voastra, caci este scris :" Fiti sfinti, caci Eu sunt sfânt".  Sfintenia Scripturii este sfintenia prin Cel ce a chemat, sfintenie dupa modelul Lui.  Sfintenia traditionala este o sfintenie elitista, particulara, canonica.  Dupa parerea mea, Daniil Sihastrul a fost sfânt, desi nu a fost canonizat.  El a avut sacralitate scriturala, dar i-a lipsit sacralitatea traditionala.

Am citit randuri emotionante scrise de Reverendul Richard Wurmbrand.  El spunea ca în conceptia traditionala, sfintii sunt pictati în interiorul bisericilor.  Potrivit Bibliei, sfintii sunt vii, merg pe strada, lucreaza, au familii, râd şi plâng.

În veacul nostru secularizat, sfintenia evanghelica, sacrul obiectiv si defininitoriu este considerat - pur si simplu un joc imaginativ transmis din generatie în generatie, fara nici un fel de coerenta rationala.  Sugerez ca sacrul scripturistic are ratiuni spirituale.  "Asa este scris", "Dumnezeu a hotarât"  "potrivit cu voia lui Dumnezeu"  cred ca reprezinta ratiunea necesara si suficienta pentru recunoastrea si definirea sacrului.  Starbunii poporului roman - Romanii - aveau o zicala:  "Roma locuta, causa finita" - "Cand a vorbit Roma, cauza este incheiata".  Pentru crestini ar fi potrivita zicerea:  "Biblia locuta. causa finita".  Cred ca criteriul corespondentei cu Biblia este un criteriu temeinic si eficient în clasificarea sacrului ca sacru sciptural si sacru traditional.  Mi se pare ca nu gresesc daca spun ca sacrul traditional separa pe crestini, în timp ce sacrul scriptural îi uneste.  Poetul crestin C. Ioanid scria:

    Unire, deplina unire
    În Domnul Isus noi avem,
    Un cuget, un gand si-o simtire
    Avem doar în El când suntem!

Domnul sa ne ajute la aceasta!


MO:    Sfinti si sfinti

Din mesajul dvs. anterior,  aş dori sa mă opresc asupra unui singur fragment. Aţi scris...

Am citit rânduri emoţionante scrise de Reverendul Richard Wurmbrand.  El spunea ca în concepţia tradiţionala, sfinţii sunt pictaţi în interiorul bisericilor.  Potrivit Bibliei, sfinţii sunt vii, merg pe strada, lucrează, au familii, râd şi plâng

Am avut întotdeauna o mare admiraţie pentru Reverendul Richard Wurmbrand. Puţini din generaţia noastră au suferit 14 ani în închisorile comuniste, dintre care trei ani în izolare absolută. Cred că este unul dintre cei care au făcut cel mai mult cunoscut în lume numele României. Cartea sa, Torturat pentru Hristos este tradusă înzeci de limbi. Adeseori în bisericile americane, atunci când oamenii aflau că sunt român, mă întrebau, „Ai auzit de Richard Wurmbrand?” Răspunsul meu era ca nu numai am auzit de el, dar l-am cunoscut personal şi am petrecut clipe minunate în discuţii cu el. Richard Wurmbrand a trecut nu de mult dintre noi şi cred că-şi va primi cununa pentru suferinţele pe care le-a îndurat pentru Hristos. Dar frumuseţea morală a unui om nu-l face infailibil, şi cred că în rândurile pe care le-aţi citat greşeşte cu siguranţă.

Există un aspect care îmi place în fragmentul de mai sus: acela că toţi suntem chemaţi la sfinţenie, o sfinţenie în care putem creşte în împrejurările comune ale vieţii. Dar iată şi nişte problemele pe care le găsesc în cuvintele lui.

În primul rând, idea că noi toţi suntem sfinţi este pe cât de adevărată, pe atât de periculoasă. Este adevărat că în Noul Testament, toţi creştinii sunt uneori numiţi sfinţi. Noi suntem într-adevăr sfinţi, adică puşi de o parte pentru Hristos, dacă am fost născuţi din nou (prin taina botezului – credem noi ortodocşii) şi dacă ne aflăm pe calea mântuirii. Dar există diferite grade de sfinţenie. Una este sfinţenia lui Dumnezeu, alta este sfinţenia noastră. Una a fost sfinţenia lui Wurmbrand, alta a pastorului baptist care colabora cu Securitatea. A nu recunoaşte această deosebire înseamnă a desfiinţa orice sens al acestui cuvânt.

Oricărui creştin îi place să fie numit sfânt sau neprihănit sau credincios. Dar chiar şi Sfânta Scriptură rezervă uneori aceste calificative pentru un grup restrâns de oameni. Mulţi au posedat o anumită puritate morală, dar Iov este numit „neprihănitul Iov”. Mulţi au avut credinţă, dar nu s-au calificat spre a fi enumeraţi în capitolul 11 din Epistola către Evrei, unde sunt înşiraţi eroii credinţei. În acelaşi sens, deşi toţi creştinii adevăraţi cresc în sfinţenie, nu toţi sunt numiţi sfinţi. Biserica Ortodoxă rezervă acest nume doar pentru aceea care sunt dovediţi şi probaţi. Procesul de canonizare a unui sfânt are exact acest rol, nu de a face un sfânt din unul care nu a fost sfânt, ci de a constata şi certifica pentru toţi că cel în cauză este un sfânt care poate fi cinstit şi un model demn de urmat. Sfinţii recunoscuţi de Biserica Ortodoxă ne servesc ca modele de viaţă, dar nu toţi cei care se află pe calea mântuirii sunt demni de a ne fi exemple. De aceea, aceste cuvinte ale lui Richard Wurmbrand pot fi o devalorizare a unui ideal pe care ar trebui să-l păstrăm curat şi la cele mai înalte standarde.

În al doilea rând,  după cum am avut ocazia de atâtea ori să explic, noi nu ne închinăm (Doamne fereşte!) icoanelor cu sfinţi, nici nu ne îndreptăm atenţia asupra unor picturi care să ne impresioneze pentru calitatea lor artistică. Icoanele cu sfinţi (care sunt altceva decât simple picturi), sunt într-un fel „fotografiile noastre de familie”, şi ne uităm la ele pentru ca să ne îndreptăm viaţa după modelul celor care împreună cu noi fac parte din Trupul lui Hristos. Atenţia şi cinstea se îndreaptă către prototip, nu către reprezentarea lui fizică.

În al treilea rând, aceşti sfinţi pe care îi cinstim noi ortodocşii sunt vii şi se află în prezenţa lui Hristos. Contrastul pe care fie dvs., fie Richard Wurmbrand l-a făcut între „sfinţii vii” (adică acei credincioşi care se află printre noi) şi picturi neînsufleţite este cu totul nepotrivit. Sfinţii pe care îi cinstim au ajuns la o mai mare împlinire a umanităţii lor şi în acest sens sunt mai vii decât noi. Nou nu cinstim pe morţi ci pe vii, pe acei sfinţi vii care sunt acum în slavă.

Cred că aceste cuvinte ale lui Richard Wurmbrand prezintă pericolul de a înlocui cinstea dată celor pe care Hristos îi cinsteşte acum în slavă, cu o cinste dată nouă înşine, care ne abate privirile de la idealul adevăratei sfinţenii.


SC:   Sfintirea Practica, Sfintirea Personala

Dumnezeul păcii să vă sfinteasca El Însusi pe deplin; si duhul vostru, sufletul vostru sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Isus Hristos.  (1 Tes. 5:23).

...către cei ce au fost sfintiti în Hristos Isus, chemati să fie sfinti (1 Cor. 1:2).

Este un frumoasa cântare crestină care cuprinde un îndemn:

"Pe piatra aspr-a vietii
Sa lasi o dâră fină
Din aurul virtutii,
Din sfânta lui lumina!"

Este, desigur, o chemare la trăirea unei vieti sfinte, la realizarea în viata personala a cerintelor si trasaturilor sfinteniei lui Dumnezeu.   Când ne referim la termenul "sfintire" , noi credinciosii îl întelegem în mod diferit de sensul lui general.  "Sfintirea" în sensul nebiblic însemneaza un act ceremonial care confera caracter sfânt unei clădiri, unor obiecte, unor persoane sau unor imagini. În limba ebraica, specifica Vechiului Testament, pentru cuvântul "sfintire" se folosea cuvantul "kodesh" iar în greaca, specifica Noului Testament "hagiamos".  în ambele limbi termenul înseamnă "punere deoparte pentru Dumnezeu" si separare de ceea ce este lumesc si păcătos".

În Vechiul Testament erau sfinte locuri, lucruri, zile, persoane, ceremonii. Sfintirea avea caracter simbolic: sfintirile din Vechiul Testament îndreptau spre mijlocul spiritual prin care sfinteste Dumnezeu, întemeiat pe curătirea perfecta adusa de sângele Mielului jertfit pe cruce si de lucrarea eficace a Duhului Sfânt al lui Dumnezeu, prin prezenta si roadele Sale.

Noul Testament prezintă doctrina sfintirii sub trei aspecte: sfintirea ca pozitie, sfintirea ca practica si sfintirea ca glorificare.  Desi subiectul propus este sfintirea practica sau experimentala, vom aminti, în treacăt si despre celelalte doua aspecte ale sfintirii în acceptiunea Noului Testament.

Sfintirea ca pozitie este un bun al tuturor celor care L-au primit pe Domnul Isus ca Mântuitor.  Ei sunt, asa cum spune textul de la 1 Cor. 1:2 "sfintiti” în Hristos Isus: ei, prin jertfa de la Golgota au primit iertarea păcatelor, o viata noua si o pozitie noua: ei sunt "in Hristos".   Fiind în Hristos, ei sunt pusi deoparte pentru Dumnezeu.  Sfintirea ca pozitie a credinciosilor în Domnul Isus Hristos este desăvârsita.  Ea este la fel de perfecta la cel mai tânăr si slab credincios ca si la cel mai experimentat si încercat frate sau sora.  Sfintenia ca pozitie nu depinde de om ci depinde de Cel în care suntem, cu care suntem uniti, depinde de Hristos!  Ce har minunat!  Ce sigurantă pentru un păcătos mântuit!

Sfintirea ca glorificare însemneaza asemanare deplina cu Hristos. "Când Se va arata El, vom fi ca El pentu ca Îl vom vedea asa cum este" (1 Ioan 3:1).  Atunci, punerea deoparte pentru Dumnezeu va însemna trairea aevea în prezenta Lui, izbavirea de prezenta pacatului si a raului.Ce nadejde glorioasa pentru cei mantuiti prin jertfa Domnului Isus.

Sfintenia practica, personala sau experimentala nu este ceva declarat pe buze, ci ceva trăit în fiecare zi.  Nu este ceva de practicat numai biserica sau  la adunare sau numai între credinciosi ci este o cerintă pentru orice timp si pentru orice loc: acasă, la scoală sau la seviciu, pe câmp, la armata, în  magazin sau în metrou, peste tot suntem chemati sa trăim ca sfinti, sa punem în acord umblarea vietii noastre cu pozitia în care ne-a asezat harul lui Dumnezeu. În sfintirea pozitionala, totul vine de la Dumnezeu. În sfintirea experimentala credinciosul este împreună lucrator cu Dumnezeu.  Dumnezeu a împlinit lucrarea esentială: El a dat credinciosului o fire noua, dornica să facă voia lui Dumnezeu, El a trimes pe Duhul Sfânt să locuiască în cel credincios, El a dat Cuvântul lui Dumnezeu la îndemâna noastră ca să ne îndrume, sa ne dea întelepciune, ne-a pus în scumpa legatură frătească, în biserica sau în adunare.   Este însa în răspunderea noastră sa folosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu.  La 2 Petru 1:3-7 după ce se spune: "Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveste viata si evlavia," se spune în continuare: "De aceea dati-vă si voi toata silinta să uniti cu credinta voastră fapta, etc ".  Sunt aci doua aspecte; bunavointa lui Dumnezeu si răspunderea omului credincios.  Ele merg împreuna.

Câteva remarci cu privire la sfintirea experimentală:

1.  Sfintirea experimentală nu înseamnă perfectiune: Desi iertati de păcate si având o fire noua, din Dumnezeu, orice credincios continua să aibă o fire veche, păcătoasă, coruptă, care îi aduce ispite, poticniri, alunecări în viata sa.  Suntem înca expusi, suntem în pericolul de a păcătui.  Asta nu însemnează însă că sfintenia practică este o imposibilitate.  A trai o viata sfânta este deplin posibil, nu insa prin puterea noastră ci prin puterea lui Dumnezeu.  Unul din semnele importante ale faptului ca cineva a primit prin har mântuirea lui Dumezeu este faptul ca acea persoana se depărtează de păcat si ca se străduieste să trăiască o viata sfânta.  Cu alte cuvinte, o viata de sfintire practica însemnează o viata de aspiraţie după excelenta morala si o dorinţă vie pentru cunoasterea voii lui Dumnezeu.

2.  Trăirea în sfintenie nu este ceva la alegere, ci este ceva absolut necesar pentru un copil al lui Dumnezeu. Sunt trei motive care sustin acest gând:

a.  Pacatul în viata unui credincios este o ofensa adusa harului lui Dumnezeu.  Ce gând serios trebuie sa fie acesta!  Cum răspundem noi iubirii nemărginite a lui Dumnezeu?  La 1 Petru 1:15-16 se spune: "Si după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiti si voi sfinti în toata purtarea voastră, după cum este scris "Fiti sfinti căci Eu sunt sfânt".

b.  Prezenta păcatului în viata unui credincios este o sursa de puternice conflicte lăuntrice.  Capitolul 7 al epistolei către Romani este un exemplu grăitor cu privire la faptul ca păcatul este o tragedie în viata unui crestin.    "Căci nu stiu ce fac: nu fac ce vreau ci fac ce urăsc... când vreau sa fac binele, răul este lipit de mine.  Fiindcă, după omul lăuntric îmi place Legea lui Dumnezeu, dar vad în mădularele mele o alta lege care se lupta împotriva legii primite de mintea mea si mă tine rob legii păcatului care este în mădularele mele" (7:15, 21-23).Ce înţelegem din acest text? Daca în viata unui om născut din nou, care a primit deci Duhul Sfânt  este încă păcat atunci în viata lui este tensiune, inima acelei persoane este plina de contradictii.  Cu cât este mai multa sfintire practică în viata unui credincios, cu atât el seamănă mai mult cu Domnul Isus, dar cu atât mai mult el leapădă tot ce nu se potriveşte în viata lui cu felul de a fi al lui Hristos.  Cu cât am înteles mai mult măretia dragostei lui Dumnezeu, cu atât mai stăruitoare va fi dorinta noastră de a trai potrivit cu voia Lui si vom realiza cat de grav este orice păcat cunoscut ca păcat în viata noastră.

c. Da. Păcatul este încă în viata credinciosilor, dar păcatul este un accident la creştini, nu o regula de viata.  De ce?  Pentru nu păcatul domneşte în viata celui credincios căci "Legea Duhului de viata în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului si a mortii". (Rom.8:2). Dumnezeu nu cere oamenilor credinciosi lucruri imposibile.

3.   Sfintirea credinciosului este lucrarea supranaturala a lui Dumnezeu   atât 1 Tesaloniceni 5:22 cat si Evrei 13: 20-21 sustin acest gând.  Sfinţenia practica cuprinde si o parte care revine omului: partea omului este sa folosească mijloacele pe care Dumnezeu i le pune la dispozitie..  Aceste mijloace sunt:

-     prezenta Duhului Sfânt în cei credinciosi.  De aici îndemnul "Umblati cârmuiti de Duhul si nu veti împlini lucrările firii pământesti".

-     lucrarea sfintitoare a Cuvântului lui Dumnezeu, cercetat, pus la inima, trăit.  "Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca sa nu păcătuiesc înaintea Ta."; Sfinteste-I prin adevărul Tău. Cuvântul Tău este adevărul"

-     contemplarea desavarsirilor Domnului Isus Hristos.  "Noi toti privim cu fata descoperita ca intr-o oglinda slava Domnului si suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slava în slava, prin Duhul Domnului"

-     aşteptarea venirii Domnului Isus.  "Cine are nădejdea acesta în El se curăteste, după cum El însusi este curat"

-     legătura cu fratii   "Dragostea este legătura desăvârsirii

4.  Sfintirea practica este rezultatul unei întelegeri mai adânci a rostului jertfei Domnului Isus.  Este important sa întelegem că Mântuitorul a fost înlocuitorul păcătosilor pe cruce, ca El a murit ca sa aducă iertarea păcatelor celor ce cred în El.  Dar crucea lui Hristos nu înseamnă numai atât.  La cruce a fost osândita firea noastră păcătoasa.  "Stim bine ca omul nostru cel vechi a fost răstignit împreuna cu El...Tot asa si voi însivă, socotiti-vă morti fată de păcat si vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos Domnul nostru". Sfintirea practica este un exercitiu permanent de credinţă cu privire la faptul că firea noastra veche, generatoare de păcate a fost osândita la cruce. "Vii pentru Dumnezeu" aceasta este conditia în care ne aflam datorita jertfei pe cruce a Mântuitorului.  La cruce e hotarul tării: înainte de cruce - păcat, pierzare, iad; dincolo de cruce: viata pentru Dumnezeu, cer. Din textul de la Romani 6:6 si 6:11 întelegem că sfintenia parctică, personală are două laturi:

- latura negativa: morti fată de păcat

- latura pozitiva: vii pentru Dumnezeu, prin Domnul Isus

Mort fata de păcat înseamnă: păcatul este înca o realitate, o realitate tragica dar crestinul este mort fata de păcat.  Păcatul reprezintă orice încălcare a voii lui Dumnezeu, în gândire, în fapte, în atitudini, în relatii.  Mort fata de păcat înseamnă "mort fată de mândrie, fată de imaginatia bolnăvicioasa, fată de poftele trupului, fata de miciună, de lăcomie, de materialism, de ura, de ambitii vinovate, de vorbe cu doua înteleseuri, de glume proaste, de fătărnicie, de lăcomie si asa mai departe. "Socotiti-va" în versetul citat spune despre primirea prin credintă a unui adevăr care se cade sa intre în calculele noastre.  Aceasta stare nu este pe contul nostru ci pe contul Aceluia care a murit pentru noi. Vii pentru Dumnezeu însemnează o viata trăita în mod activ spre slava lui Dumnezeu. O asemenea viata este o viata în care se manifesta tot mai mult roadă Duhului Sfânt de la Galateni 5:23-23: Roada Duhului, dimpotrivă, este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinciosia, blândetea, înfrânarea poftelor".  Ce slăvit contrast intre ce lăsăm în urma si ce primim prin lucrarea Duhului Sfânt în viata noastră! Ce har să fim morti si vii în acelasi timp, ca urmare a jertfei de la cruce a Mântuitorului nostru.  Dar, realizarea clipa de clipa a acestei realităti este un execitiu permanent de credintă personala.  Acest fapt trebuie socotit, trebuie considerat, trebuie aplicat practic la detaliile vietii noastre, clipa de clipa.  De aceea suntem îndemnati: "Fiti treji si veghiati, pentru că potrivnicul vostru, Diavolul, dă târcoale ca un leu si caută pe cine să înghită".  Sfintirea personala are caracter continuu si progresiv Continuu însemeaza ca nu exista provizie de sfintenie personala în viata noastră.  Pentru fiecare moment, pentru fiecare împrejurare, pentru fiecare conditie avem nevoie de har, dar harul ne este deplin la îndemână.  Continuu, înseamnă trăit moment de moment, prin puterea lui Dumnezeu, pe principiul credintei. "Astfel, dar, după cum ati primit pe Hristos Isus, Domnul, tot asa să si umblati în El fiind înrădăcinati si ziditi în El, întăriti prin credintă si sporind în ea cu multumiri către Dumnezeu" (Col 2:6-7).   Sporind în ea adaugă la caracterul continuu al sfintirii practice, caracterul progresiv.  Ce vrea sa spună aceasta?  Mersul normal al crestinului este un mers al cresterii în sfintire.   "Dă vietii mele mai multa sfintire" spune o cântare crestină.  Aceasta reprezintă dorinta de a creste în sfintire.  Este potrivit să ne cercetăm dacă există în mod real în vietile noastre o sfintire progresivă.  Credinciosul  Teodor Popescu avea obiceiul să spună credinciosilor: "În viata crestină nu exista stagnare.  Ori mergem înainte, cu Domnul ori dăm înapoi".  Asa este si cu sfintirea vietii noastre. 

5.  Sfintirea practica este atotcuprinzătoare

La 1 Tes.  5 se spune : "duhul vostru, sufletul vostru si duhul vostru sa fie păzite întregi".  Din această exprimare a Scripturii întelegem că sfintirea personală cuprinde întreaga fiinta a crestinului: duhul, sufletul si trupul sau.  Cu alte cuvinte, sfintirea personala este atât una lăuntrică, ascunsă, nevazută cât si una manifestata în trup, aparentă. În Romani 12: 1-2 se spun urmatoarele cuvinte: "Vă îndemn dar,  fratilor pentru îndurarea lui Dumnezeu, să duceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu.  Aceasta va fi din partea voastră o cuminte slujba duhovniceasca.  Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu cea bună, plăcută si desavârsită.".  Textul acesta prezintă două laturi ale sfintirii: sfintirea launtrică si aducerea trupurilor ca o jertfa vie.  Consacrarea vietii, cu trup, suflet si duh Domnului este un act personal normal pentru un credincios.  El trebuie sa fie regula, nu exceptia.  Întelegem din Romani 12 ca despartirea de chipul veacului acestuia este un pas însemnat în sfintirea personala.  Domnul vrea ca mintile noastre sa fie indreptate spre cer, nu spre pamant, spre cele spirituale, nu spre cele firesti, spre Hristos nu spre orice altceva.  Ceea ce innoieste mintea crestinului este indeletnicirea cu Scripturile sfinte.  Ps. 1 spune despre cel ce cugeta zi si noapte la cuvantul Domnului "este ca un pom sadit langa un izvor de ape, care-si da rodul la vremea lui si ale carui frunze nu se vestejesc.  în tot ce face propaseste".   De multe ori, cand se explica Romani 12 se vorbeste despre "predare" si "o viata predata" ca de o a doua experienta în viata crestinilor, similara celei a intorcerii la Dumnezeu.  în mod normal, predare sau consacrarea este o consecinta a faptului ca Domnul Isus ne-a rascumparat pentru Dumnezeu.  Domnul Isus a platit un pret scump pentru noi iar noi, ca credinciosi apartinem de drept si de fapt lui Dumnezeu.  Nu este un act meritoriu al crestinului sa-si aduca trupul ca jertfa vie lui Dumnezeu, din moment ce noi suntem ai Lui.  Jertfa vie - insemana madulare noastre, talentele noastre, lucrarile noastre, bunurile noastre, în slujba Lui.  Dar, mai intai mintea noastra, duhul nostru, afectiunile noastre dorintele noastra, capacitatile noastre inelectuale sau fizice, toate puse în slujba voiei Lui, cea buna, placuta si desavarsita.  Marturia crestina în Romania are nevoie de tineri predati cu duh, suflet si trup Domnului Isus.  Separarea de lume este în primul rand o separare morala, dar sunt cazuri în care, credinciosia fata de Dumnezeu ne cere sa stam departe de orice asocieri care nu-L onoreaza pe Dumnezeu. "In lume, dar nu din ea".  Ce exemplu frumos ne estein aceasta privinta Iosif, felul cum a fugit el de pacat, de poftele tineretii si cum a tinut el vie marturia despre Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, în conditii deosebit de neprielnice.  Dumnezeu a onorat credinciosia lui Iosif si El va onora pe orice credincios sau credincioasa care sporeste în sfintenia personala.

6. Cateva false doctrine de evitat cu privire la sfintirea personala

a  Perfectionismul:   Aceasta doctrina considera ca credinciosii ating perfectiunea inca din timpul trairii, în prezent, în trup pe pamant.  Ei neaga ca o fire pacatoasa exista inca în cei credinciosi.  Ce zice Scriptura?  Rog cititi 1 Imp. 8:46, Prov. 20:9; Eccl. 7:20; Iacov 3:2; 1 Ioan 1:8.  Vesnicul si Deasavarsitul Cuvant al lui Dumnezeu infirma eroare perfectionista

b. Liberalismul: reprezinta o mentalitate în interpretarea Scripturii.  Ei considera numai adevarul sfintirii ca pozitie si trec cu vederea sfintirea ca experienta, ca traire.  Biblia spune cu multa claritate ca nu exista sfintire ca pozitie neinsotita de sfintirea ca umblare, neinsotita de dorinta de a-L onora pe Dumnezeu prin vietile noastre.   Mai mult, Scriptura indeamna: "Urmariti pacea cu toti si sfintirea fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu".  "Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica în timpul pribegiei voastre"...Liberalismul da la iveala un fel de gandire specific celor nenascuti din nou.

c.  Legalismul : înseamna introducerea unui cod de reguli exterioare care ar caracteriza sfintirea personala.  Biblia are un singur etalon pentru o viata sfanta: Hristos.   "Cine zice ca ramane în El trebuie sa traiasca si El cum a trait Isus". Dumnezeu nu cere dela noi nici mai mult, nici mai putin decat pe Hristos.

7.  Cateva atitudini de evitat în legatura cu sfintenia personala

a.  "Mandria" sfinteniei.   Întelegem prin aceasta duhul de superioritate pe care unii credinciosi il abordeaza, considerandu-se mai sfinti, mai spirituali decat altii.  Domul Isus ne-a dat pilda Fariseului si a vamesului.  Adevarata viata sfanta merge mana în mana cu smerenia.

b.  "Izolarea de frati" în numele sfinteniei.  Biblia sustine cu tarie doctrina separarii, dar separarea scripturistica are un dublu sens: este separare catre Dumnezeu si separare de rau.   Un gen de narcisism "evanghelic", în care cautam desavarsirea în altii dar suntem ingaditori cu propriile noastre nedesavarsiri, dezvaluie mai mult spirit de partida, spirit de secta decat adevarata dragoste de frati.  Sfintirea practica însemneaza - intre altele- si crestere în dragoste de frati.  Mai mult, la 2 Timotei 2:22, lui Timotei i se spune: "Fugi de poftele tineretii si urmareste neprihanirea, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce chaema pe Domnul dintr-o inima curata".   Acest "impreuna" spune despre faptul ca sfintirea personala este potentata de sfintirea în viata credinciosilor laolalta.  Ce frumos: o viata personala sfanta este o binecuvantare pentru viata bisericilor sau adunarilor.  Iar biserici sfinte sunt  ajutor în trairea de vieti personale sfinte.

c.  Sfant în afara si fariseu inlauntru:   Sunt pacate ascunse numai înaintea oamenilor.  Înaintea lui Dumnexeu totul este gol si descoperit si El va judeca lucrurile ascunse al inimii.

Desigur, sunt multe alte aspecte de avut în vedere cu privire la tema Sfintirea Practica dar sper ca cele mentionate mai sus arata limpede nevoia esentiala pe care o avem de Domnul Isus, de Duhul Sfant, de Cuvant, de frati ca sa putem trai o viata sfanta, care-L onoreaza pe Domnul nostru.