Dialog Mihai Oara - SC

SC:    Gânduri pe marginea lucarii lui Frank Schaeffer: "Dans de Unul Singur"


SC:    Gânduri pe marginea lucarii lui Frank Schaeffer: "Dans de Unul Singur"

I

Lucrarea - apărută acum câtiva ani în Editura Holy Cross Ortodox Church a fost tradusa în limba romana si este accesibila cititorilor romani  pe site-ul Ortho-Logia, care îsi desfasoară activitatea sub coordonarea credinciosului Mihai Oara.


Am citit cu interes cele scrise de Frank Schaeffer, cu atât mai mult cu cât am fost în contact cu lucrările tatălui autorului de mai bine de 25 de ani, si l-am apreciat ca pe un crestin evanghelic devotat cauzei lui Hristos, ca pe un gânditor original si ca pe un om de pâtrunzâtoare si reala spiritualitate. M-as fi asteptat ca elementele autobiografice ilustrând procesul psiho-meditativ al trecerii de la evanghelicalism la Ortodoxie sa fie fost mai detaliate, pentru că miscările sufletesti, emotiile spirituale si schimbătoare de conceptii sunt procese de mare subtilitate. Ele depăsesc sfera unei curiozităti banale căci, odată expuse, ele ne pot învăta ce sa dorim sau ce sa evitam.


Am stat si m-am gândit de ce si-a ales autorul un asemenea titlu: "Dans de unul singur", cu explicatia că acest "dans" se refera la "căutarea credintei Ortodoxe în epoca falsei religii".  Este căutarea credintei adevărate "un dans"?  Cuprinde ea elemente de divertisment si de performanta coreografică? Mă îndoiesc. Probabil ca autorul, scriitor, a căutat un titlu cu efect fără să realizeze că adevăratele căutari spirituale nu au nimic comun cu dansul.  Pe "calea strâmtă" despre  care a vorbit cândva Domnul nostru nu este spatiu pentru dans. Pe de alta parte, câtă vreme esti încă un căutător al adevărului, nu un aflător al lui, nu numai ca nu este spatiu pentru dans: nu este nici inimă pentru dans. Inima este gata sa se bucure în Domnul numai când L-a găsit pe Hristos ca Mântuitor personal.


Nu am de gând să fac o analiză amanuntită a continutului de idei al cărtii lui Frank Schaeffer.  Am admirat faptul ca în fiecare paragraf al cărtii străbate idea unor puternice convingeri  personale ortodoxe, potrivite cu "gândirea si traditia patristică, asa cum confirma în al sau Cuvânt Înainte Episcopul Diocezei Ortodoxe din Boston, cu autoritatea eccelsiastică a Domniei Sale.


Evaluând viata religioasa din USA, FS o caracterizează prin doua cuvinte, înscrise în subtitluL falsa religie. În lucrare, autorul atribuie acest caracter mai ales protestantilor si neoprrotestantilor, si intr-o anumita măsura catolicilor. Mi se pare ca, etalandu-si patriotismul denominational, FS se erijeaza în judecatorul altor denominatiuni religioase cărora le găseste tot felul de defecte, în timp ce, evident, nu găseste niciun defect Ortodocsilor, fie ei clerici sau laici. Subiectivismul Domniei Sale este evident. La Iacov 3:17 întelepciunea care vine de sus este caracterizata astfel: "Întelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pasnică, îngăduitoare, ascultătoare, plina de mila si de roduri bune, nepărtinitoare, nefătarnică"; nepărtinitoare = obiectivă. Subiectivismul generat de patriotsmul denominational înseamna părtinire, care nu consuna cu întelepciunea care vine de sus.

II

Vom face scurte consideratii cu privire la capitolul "INTRODUCERE".  Introducerea începe cu justificarea sindromului anti-american, cu justificarea anti-americanismului ca fenomen politic si social frecvent manifest în Europa si Asia, inclusiv în cercurile care considera America "inamicul nr. 1 al umanitatii".  Cu ce începe "Introducerea'? Cu afirmatia: "În America oamenii se consideră credinciosi, dar în acelasi timp se comportă precum ateii."  Mi se pare că afirmatia este o generalizare, o absolutizare care nu-si are acoperire faptica. Ce vrea sa spună dl. F. S.? Că singurul care dansează pe ringul credintei este în USA numai domnia sa?  Daca asa gândeste, pot sa spun ca autorul priveste realitatea americana cu ochelari fumurii. Care este realitatea? America este tara unor relalitati foarte diversificate. Fiind o tara libera, întâlnesti în America si crestini devotati. si oameni gata sa se dăruie pe ei însisi pentru cauza lui Hristos, si indiferenti religiosi si militanti atei, si evrei ortodocsi, si evrei reformati, si islamisti, si budisti si satanisti.  As spune ca poti vedea în America ceea ce doresti sa vezi. Cu deplina certitudine, pot arata ca daca vrea sa vadă cineva crestini adevarati în America ii poate vedea. Poate nu în catedrale somptuoase sau, cum ar sugera dl. FS., în biserici clădite în impresionanta arhitectura bizantina, dar cu siguranta intr-un loc spiritual anume: "Căci acolo unde sunt doi sau trei adunati pentru Numele Meu sunt si Eu în mijlocul lor".  Am cunoscut crestini care "sunt adunati": expresia pasiva spune despre Cineva care îi aduna (desigur, Duhul Sfant); strângerile lor laolaltă sunt pentru numele Domnului Isus Hristos - ceea ce subliniază o trăsatură esentială a CRESTINISMULUI AUTENTIC si anume HRISTO-CENTRICITATEA. În temeiul Cărtii Sfinte, criteriul validitătii crestinsmului nu este revendicarea istoricitatatii, ci este primirea, urmarea si modelarea vietii cu viata singurului Om desavârsit pe care L-a cunoscut pământul acesta însetat după dreptate si pace, a Domnului Isus Hristos.  În cei aproape 20 de ani de când trăiesc în America am cunoscut astfel de oameni, am avut privilegiul de a avea părtăsie cu astfel de oameni.  Generalizarea că toti americanii ar fi sub aspect practic "atei" nu este reala.

 
"Noi, americanii, suntem poporul cel mai materialist, mai desacralizat din câte exista.” Nu cunosc experienta de etnolog a autorului, nici continutul  conceptului său despre sacralitate, dar mi s-ar
părea firesc că asemnea afirmatii "tari" sa fie nu doar formulate, ci si exemplificate.  Din câte mi se pare, obiectivul urmărit de FS a fost să declare "nul" crestinsmul de tip protestant sub pretextul ca "nu duce la o trăire potrivit crestinismului istoric, acordând viata cu un cod sacramental si ascetic". Bazat pe asemenea criterii Dl. FS declara că credinciosii în USA (bineinteles, cu exceptia Ortodosilor), practica mai mult o forma de "psihoterapie". Iesirea dintr-o asemea conditie este văzută de autorul lucrării recenzate în "întoarcerea la preceptele crestinsmului istoric".  Spun doar în treacăt că notiunea "crestinism istoric" este prea vaga, pentru că istoria nu se încheie niciodată.

 
Subliniez însă că esentialul crestinismului nu este istoria, cât de instructivă si exemplificativa ar fi ea, ci este o PERSOANA: este Hristosul Cel Vesnic, Hristosul istoriei si Hristosul care este deasupra istoriei, rânduitorul a tot ce se întamplă în Univers.  Nu istoria mântuieste ci Hristos
mântuieste.  Cuvantul "crestin" nu deriva de la cuvantul "istorie" ci de la întemeietorul crestinsmului: Domnul si Mântuitorul Isus Hristos. Sunt convins ca practicalitatea crestinsmului are urmatoarea secventa


   Cuvantul scris ------------>Credinta-------------->Experienta
   Experienta acumulata = Istorie.

As dori sa afirm totodată că nu poate fi definita vreo sacralitate fără prezenta si lucrarea Întreit unicului Dumnezeu.  As fi foarte curios sa aflu care sunt criteriile sacraltătii la dl, F. S si pe ce criterii clasifica domnia sa poporul american ultimul în clasamentele pretuirii sacrului.  An inteles eu gresit afirmatia sa?   

III

Mai departe, FS subliniază, pe bună dreptate, caracterul secular al vietii moderne. El afirmă: "A devenit un fapt de ‘credinta academica modernă' să recunosti că adevărul istoric crestin religios are putin sau nimic de oferit oamenilor dintr-o societate pluralista si democratica".  În legatură cu aceasta afirmatie, as face următoarea remarcă: Dacă oferim oamenilor religie, istorie crestină, chiar morală crestină - le punem în fata oamenilor solutii iluzorii. Nici religia, nici istoria, nici traditia, nici morala nu mântuiesc, Apostolul Petru spune la Fapte 4:12: "În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer nici un alt nume dat oamenilor prin care trebuie sa fim mântuiti" (se refera la Singurul Nume de salvator al omenirii al Domnului Isus Hristos).  Fie intr-un regim pluralist, fie intr-un regim totalitarist, Mântuitorul spune: "Despărtiti de Mine nu puteti face nimic!".  Este utopica idea care transpare în Introducere, că o societate prevalent sau majoritar ortodoxa ar asana viata religioasa, socială, morală si politică.  Experienta actuala a Greciei, Rusiei, Moldovei etc. nu spun oare nimic? Rivalitătile dintre Bisericile Ortodoxe autocefale pentru dominatie, suprematie spirituala si materiala nu spun nimic?  Bisericile crestine din USA, din România, din Vestul Europei au nevoie de Preeminenta lui Hristos, nu a omului.  Pluralismul la indivizi si inimi care Îl iubesc pe Hristos, Îl iau pe Hristos drept model, care asculta de Hristos, este multiplicarea frumusetii "Celui mai Frumos dintre Oameni" (Ps. 45), o atrăgătoare diversitate, care nu neagă unitatea: asa este crestinsmul real. În crestinismul real, suveranitatea lui Dumnezeu si răspunderea omului sunt surori, în crestinismul real contemplarea si actiunea sunt surori, în crestinsmul real este unitate lucrata nu de hotăriri ale un centru ierarhic religios ci unitate lucrata de Duhul Sfânt de la inima la inima. Am cunoscut crestini ortodocsi care promovează o astfel de diversitate în bine, îi stimez si-i iubesc, asa cum îi iubesc si pe alti frati crestini indiferent de apartenta denominatională, pentru care este valabila frumoasa expresie a Sf. Ap. Pavel din Coloseni 1:27 "Hristos în voi, nădejdea slavei".  As spune ca în timp ce FS propune si recomandă "o solutie religioasa" aspectelor de criza care caracterizează societatea actuală, as îndrăzni să spun că Dumnezeu nu oferă decât o solutie: o SOLUTIE CHRISTICA. Cred că atunci când în rugaciunea "Tatal nostru" rostim cererea "Vie Imparatia Ta precum în cer asa si pe pământ" - ne rugam pentru aceasta solutie. Si ea va veni? De ce? Pentru că ultimul cuvânt în istorie îl are Dumnezeu. Si pentru că, pe pământul unde a fost crucificat Mântuitorul, acolo El va împărăti cu sfintii Săi, în împărătia dreptătii, a păcii si a adevarului.


În Cap. 1 - intitulat PROBLEMA, FS încearcă să scoată la iveală carente ale credintei si educatiei religioase protestante.
- "ni s-a spus ca întrucât Îl slăvim pe Dumnezeu în Duh, nu avem nevoie de Liturghie;
- "nu avem nevoie să studiem istoria Bisericii, nici să consideram cerintele Sfintei Traditii
- "nici un mitropolit, nici o fata bisericească nu avea autoritate asupra noastră;
- "puteam să ne considerăm liberi sub aspect spiritual: crestinismul nostru era practic ceea ce voiam noi sa fie.
Î

În felul cum pune problema, FS nu spune un cuvânt despre rolul Scripturii în luminarea omului pentru cunoasterea si trăirea cu Dumnezeu. Am căutat în întreaga lucrare vreun citat din Scriptură prin care să-si argumenteze ideile, dar mi-a fost greu să găsesc măcar un singur text. La traditie, autorul face numeroase referiri, dar nu spune măcar un cuvânt ca traditiile cu adevărat Ortodoxe trebuie sa concorde cu Sfânta Scriptura. Nu-mi explic: De ce aceasta ignorare a Cărtii Cărtilor?  La 2 Timotei 3:16 si 17: Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si folositoare pentru doctrina, pentru mustrare, corectare si instruire intr-o viata dreapta pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie complet si deplin pregătit pentru orice lucrare buna".  De ce ignora FS suficienta si eficienta Scripturii?


Autorul nu punctează specific, dar punctează prin omisiune că pentru a fi cu adevarăt crestin ortodox este nevoie de o întâlnire personala a păcătosului ca Mântuitorul său. Zacheu L-a întâlnit cătărat într-un dud, Pavel l-a întâlnit pe drumul Damascului, Onismim L-a întâlnit în închisoare. Este important pentru un pacatos sa stie ca-L poate intalni la cruce pe Mantuitorul pacatosilor. De ce în modul de a pune problema, dl. FS ignoră asemenea aspecte vitale ale relatiei omului cu Dumnezeu? Pentru că ar dori un crestinism de masa, ignorând faptul câ masa este o suma de indivizi, si că răspunderea înaintea lui Dumnezeu este individuala.

IV

Tot la capitolul amintit,  FS recomanda "un crestinsm bazat pe principiile legilor naturale". Sa fiu sincer, n-am înteles ce legatură este intre ortodoxie si legile naturale. Am impresia că autorul se refera la "etica ecologica", la o productie negeneratoare de poluanti, la surse regenerabile de energie, probabil la un accent mai sustinut pe agricultura, zootehnie si silvicultura.  Cred că ordinea de prioritate si în aceste privinte este cea recomandată de Mântuitorul: "Căutati mai întâi Împărătia lui Dumnezeu si neprihănirea Lui si toate celelalte lucruri vi se vor da pe de-asupra". Ce-i foloseste unui om sau unei societati că are un mediu înconjurător nepoluat, dacă viata individuala si sociala este poluată cu ură, mândrie, minciună, imoralitate sexuală, invidie, egoism, iubire de bani si goană după plăceri vinovate? Sa nu se afirme că asemenea trăsături se dezvoltă numai în tările din sfera de influentă americană. Urmăriti ziarele, si veti vedea ca le întâlnim si în tarile Europei Răsăritene, si în Asia, si în Africa, si în America Latina.  As spune ca "trăirea după principiile legilor naturale" este o lozinca frumoasa, dar foarte imprecisa. Darwin a definit intre legile naturale adaptarea la mediu, lupta pentru existenta si principiul supravietuirii celor puternici. Bazat pe principiile legilor naturale, Nietzsche a împărtit oamenii în "tari" si "slabi" si a sustinut inevitabilitatea abandonării slabilor. Dar nu asa priveste si rezolva lucrurile morala crestină. Mântuitorul cheamă la El nu pe cei puternici ci apelează cu duiosie: "Veniti la Mine, voi, toti cei truditi si împovărati si Eu vă voi da odihna".  Apostolul Pavel le scrie credinciosilor din Corint:"Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca sa facă de rusine pe cele tari" (1 Cor. 1:27-28).  Ce întelegm din cele amintite mai înainte?  Vietuirea crestină nu este un de a trai potrivit cu principiile "legilor naturale" ci este un fel supra-natural de a trai.  "Iubiti pe vrăjmasii vostri" si natural este sa răspunzi la ură cu ură, dar aici este ceva ne-natural, este ceva supra-natural.  Într-o lume caracterizată prin egoism să arăti o dragoste care se dăruieste pe sine însusi, este de asemenea supra-natural. Roada Duhului de la Galateni 5 dezvăluie nu virtuti naturale ci supra-naturale, as spune ca acele virtuti sunt reflectarea virtutilor Christice în viata crestinilor.


Dacă trăirea după principiile legilor naturale se refera la abolirea practicilor anti-conceptionale si la practicarea consecventa a relatiilor maritale monogame hetero-conjugale este de remarcat că aceste practici nu sunt specific ortodoxe, ci specific crestine.  În Romania era incetătenit conceptul că în familiile de crestini evanghelici să fie crescuti 6, 10 sau 12 copii, în timp ce majoritatea familiilor ortodoxe cresteau doar unul sau doi copii. Oricum, ar fi fost mai relevant dacă dl. FS ar fi subliniat ce aspecte specifice avea în vedere când accentua necesitatea trăirii după principiile legilor naturale. În general, Romani 8 spune despre o Lege superioară în care trăieste crestinul adevărat, si anume "Legea Duhului de viata în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului si a mortii" (Romani 8:1).

V

Voi încerca să fac o prezentare sintetica (nu analitica) a modului în care FS rezolvă problemele puse în capitolele introductive. As spune mai întai că autorul are un mod de exprimare fluent, elevat, o buna arhitectura a frazei si un scenariu eficient al ideatiei pe care o dezvoltă si o prezintă. Continutul de fond al studiului sau l-as denumi, daca mi se permite, un pasionant compendiu de filosofie istorica a religiei, văzut prin prisma unui american convertit la religia Ortodoxa.   Folosesc specificatia "american" pentru ca, în ansamblu, FS is ilustrează ideile cu exemplificări din realitătile seculare si religioase americane.  Folosesc termenul "convertit la Ortodoxie" pentru că lucrarea poartă puternic amprenta psihologiei convertitului sub trei aspecte:
- idealizarea noului mediu pentru care a optat;
- critica directa si neabatută a sistemului din care s-a retras;
- conturarea unor solutii de viitor legate exclusiv de virtutile noului mediu optat.

 

Desigur, o astfel de abordare este denominational-subiectivă, dar - fară nici o discutie - procedând astfel, autorul îsi manifestă si îsi exprimă convingerile sale profunde.  Accentul autorului este pe diferentele specifice dintre protestantism si ortodoxism. Relele societătii moderne ca rationalismul, secularismul, individualismul si materialismul sunt cauzate, în interpretarea lui FS în particlaritătile teologice si eccleziologice ale protestantsmului, care pune accent pe credinta individuală, nu pe credinta de masa în biserica. Abordarea protestanta si neoprotestantă a dus la alienarea omului religios de adevărata închinare si a evoluat în final în secularism si în multiplicarea denominatiilor si a conceptelor teologice.  După părerea noastră, ipoteza lui FS nu este bazată pe relatie de cauzalitate, ci pe relatie de culpabilizare nedemonstrată. De ce spunem asta? Nu toti câti se pretind crestini sunt crestini adevarăti, nu orice ortodox nominal este ortodox real, nu oricine s-a născut sau a fost crescut într-o familie protestanta este protestant. Secularismul, rationalismul. materialismul, hedonismul sunt trăsături ale omului natural, ale omului fără Hristos. Întrebarea cheie nu este dacă cineva este catolic sau protestant ci daca cineva Îl are cu adevărat pe Hristos ca Domn al vietii lui.  Chiar si un nominal ortodox daca nu are o legătura personala de viata cu Hristos, se va învârti în cercul unei vieti seculare.  Mentalitatea crestină nu se învată decât de la Hristos, din Scriptura.  Dl, FS răspunde: Da: Hristos si Biserica, Hristos si Ierarhia Bisericii, Hristos si Traditia, Hristos si Istoria, Hristos si Ceremoniile religioase.  În timp ce Biblia spune limpede la Faptele Apostolilor 4:12 "Numai Hristos", în lumea religioasa este foartea răspândit sindromul "SI".  La Hristos cel Crucificat religiile adugă "SI"-uri: Hristos si tinerea sabatului - spun adventistii; Hristos si spălatul picioarelor - spun Nazarinenii; Hristos si Traditia Strabună - spun Catolicii; Hristos si semnele profetice spun harismaticii. Cu regret trebuie să remarc prezenta acestui sindrom si la FS.

 
Convingerea lui FS că ortodoxizarea ar fi solutia socio-spirituala optima pentru viata si evolutia societătii americane, mi se pare utopica.  Mie mi se pare că redresarea trebuie sa înceapă intr-adevăr cu Biserica, si în USA, si în Romania, si în Rusia, si în Franta si în Grecia - peste tot. Nu se cere o reforma a vietii bisericilor, ci o reforma a vietilor personale. Venirea la Hristos a fiecărui crestin, a fiecărei credincioase în parte este calea spre progres personal, familial, eclesiastic si prin aceasta pentru progresul, pentru reabilitarea unor societăti a căror cea mai acută nevoie este pentru HRISTOS PAINEA VIETII.