PLACIDE DESEILLE

PELERIN SPRE IZVOARE

 

V

 

        Cam în această stare sufletească m-a găsit anuntarea Conciliului Vatican II, pe care l-am întâmpinat cu mare bucu­rie. Numai că, putin câte putin, am ajuns să pricep toată ambi­guitatea acelor curente de idei care se pronuntau în favoarea dezbaterilor conciliară si ale căror urmări se făceau simtite până si în mănăstirea noastră. Abatele General (care era pro­babil mai sensibil la atingerile aduse autoritătii bisericesti decât la deformările aduse Traditiei) mi-a spus într-o bună zi: „Mă nelinisteste îndeosebi maniera în care sunt conduse lucrările Conciliului. Dacă lucrurile vor continua asa, Biserica va cunoaste după acest Conciliu una dintre cele mai grave crize din toată istoria sa". Speranta unei readuceri la viată a structurilor institutionale ale Bisericii Catolice, printr-o întoarcere la duhul si la învătătura Părintilor, se risipea văzând cu ochii. Dimpo­trivă, o dată cu Conciliul se contura un proces în multe privinte contrar. De altfel, Conciliul însusi era numai indirect respon­sabil de toate acestea. El avea mai degrabă rolul unui revelator. Până la el, o mare parte din vechile institutii - si mai cu seamă Liturghia traditională din Apus - reusise să subziste, în pofida numeroaselor alterări, numai întrucât Catolicismul, coordonat de o putere centrală viguroasă si universal recunoscută, făcuse uz de autoritatea sa. Cu toate acestea, credinciosii si clerul însusi pierduseră într-o foarte mare măsură sensul lor profund. O dată cu acest Conciliu, presiunea autoritătii a scăzut, iar urmarea logică a fost că întelesurile cele mai tainice, care nu pot fi lesne descifrate în toată adâncimea lor, au ajuns îngro­pate de tot si reinventate pe alte temeiuri, conforme cu ceea ce devenise de mai multe secole - sau devenea acum - spiritul Catolicismului.

VI

 

Prin anii 1962-1965, tendintele pomenite aici începuseră deja să capete contur, îmi era tot mai limpede că nu mai puteam continua să gândesc si să trăiesc după principii doar aparent adevărate fără riscul de a crea tensiuni sterile în chiar sânul mănăstirii. Nu mă îndoiam că plinătatea adevărului era de partea Părintilor, a vechii Biserici, a Ortodoxiei pe care o iubeam fără să presimt că ea ar putea fi BISERICA pur si templu.

Atunci mi-am pus întrebarea dacă nu cumva prezenta în sânul Bisericii Catolice a unor crestini care practică riturile răsăritene si trăiesc după aceeasi Traditie ca si ortodocsii n-ar putea constitui un ferment care să determine într-o bună zi întoarcerea întregului trup eclesial la duhul crestin al Părintilor. Uniatismul fusese creat la Roma ca un instrument de aducere a ortodocsilor la unitatea catolică fără a-i obliga să renunte propriu-zis la traditiile lor. Dezvoltarea ecumenismului în lumea catolică tindea să ducă la caducitatea acestei perspec­tive. De ce n-am fi tras nădejdea că prezenta si mărturia catoli­cilor de rit răsăritean ar fi putut contribui în timp la aducerea întregii Biserici Catolice la plinătatea Traditiei? Interventiile lucide si îndrăznete ale câtorva ierarhi melkiti în cadrul Conciliului confereau o anume consistentă acestor bune nădejdi. Adoptarea neîntârziată a ritului bizantin n-ar fi putut oare deveni, pentru catolicii de origine apuseană, un mijloc de a trăi plinătatea Traditiei în chiar starea actuală a Bisericii Catolice, tinându-i totdeodată la distantă de conflictele sterile dintre cei ce păstrau o traditie deja alterată - cea a Evului Mediu târziu si a Contrareformei - si partizanii transformărilor post-tridentine?

Nu cine stie ce legătură cu Răsăritul mă îmboldea să mă întorc spre Traditia bizantină. Nu m-am simtit niciodată „răsăritean" si nici tentat să devin. Practica Liturghiei bizantine mi se părea însă cel mai potrivit mijloc, în ordinea reală a lucrurilor, de a pătrunde în plinătatea Traditiei patristice, într-un chip care să nu fie unul didactic si intelectual, ci unul viu si concret. Liturghia bizantină mi-a apărut dintotdeauna nu atât ca Liturghie „răsăriteană", cât ca singura traditie liturgică exis­tentă despre care se poate spune fără înconjur: „Ea n-a făcut altceva decât să încorporeze în viata ei liturgică marea teologie elaborată de Părinti si de Sinoadele de până în veacul al IX-lea. În ea se preaslăveste harul Bisericii care a biruit ereziile, marea doxologie a teologiei trinitare si a hristologiei Sfântului Atanasie, a Părintilor capadocieni, a Sfântului Ioan Gură-de-Aur, a Sfântului Chiril al Alexandriei si a Sfântului Maxim Mărtu­risitorul. Din ea se vădeste spiritualitatea marilor curente mo­nahale, începând cu Părintii pustiei, cu Evagrie, cu Cassian, cu călugării de la Sinai si apoi de la Studion, iar mai târziu cu cei de la Athos... în ea, în fine, lumea întreagă, transfigurată de prezenta slavei dumnezeiesti, îsi vădeste dimensiunea ei eshatologică" (M.-J. Le Guillou, L 'esprit de l'Orthodoxie grecque et russe, Paris, 1961, p. 47).

 

 

VII

 

În acest spirit am purces, la 14 septembrie 1966, alături de un alt călugăr de la Bellefontaine care avusese de-a lungul anilor o devenire lăuntrică asemănătoare cu a mea, la întemeierea Mănăstirii "Schimbarea la Fată" de la Aubazine (Correze). Ni s-au alăturat aproape îndată mai multi frati. Timp de peste zece ani, am încercat să trăim astfel în Traditia litur­gică si duhovnicească a Ortodoxiei răsăritene, rămânând totusi în Biserica Catolică. Ne-au fost acordate relativ usor autoriza­tiile trebuincioase, atât de către superiorii nostri monastici, cât si de către Sfântul Scaun. Cu toate acestea, nu ne-a fost acordat niciodată un statut canonic precis: întreprinderea noastră nu intra în nici un cadru juridic existent si numai lipsa de precizie a dreptului canonic post-tridentin a făcut-o cu putintă.

Dispuneam de un teren împădurit de 7 hectare, pe coasta unui deal, de unde privirea putea cuprinde întregul tinut al Brivei, până la hotarele dinspre Limousin, Quercy si Perigord. Aici am înăltat, putin cîte putin, prin modeste mij­loace proprii, o bisericută de lemn si cîteva trebuinciose anexe: o clădire pentru oaspeti si pelerini, un atelier si un soi de barăci cu statut de chilii pentru membrii comunitătii. Duceam o viată cenobitică, tineam cu strictete, slujbele în biserică, iar hrana si celelalte mijloace de trai te aveam în regim de obste.

Un dascăl pentru novici dintr-o mare mănăstire fran­tuzească îsi rezuma astfel impresiile, după o sedere la Auba­zine: „Multe dintre aspectele vietii monastice de la Aubazine m-au cucerit Notez aici în grabă: singurătate, sărăcie asumată, vietuire în simplitate, spirit slobod pentru fiecare, dar con­simtind la un prag de exigentă foarte ridicat, întâietate acordată legăturii duhovnicesti foarte personale a părintelui comunitătii cu fiecare dintre frati, lipsă de rigiditate si o doar minimă organizare a vietii comunitare, sau, altfel spus, o extremă simplitate institutională, precum si vădita apropiere de izvoa­rele cele mai autentice ale monahismului si ale marii Traditii răsăritene". Cred că aceste gânduri sumare caracterizează cu destulă exactitate ceea ce am încercat să înfăptuim noi.

Dintre tinerii care ni se alăturaseră, multi păreau che­mati spre o viată monastică asa-zicând mai „clasică": acestia aveau să devină ulterior călugări exemplari, fie în abatiile cisterciene sau benedictine, fie la Chartreux. Altii, atrasi de aspec­tul pustnicesc al vietii noastre, n-au prea priceput însemnătatea pe care noi am atribuit-o din capul locului elementelor de ordin comunitar. Acestea mi s-au părut însă întotdeauna o garantie împotriva păgubitoarelor amăgiri duhovnicesti. Căci nu-i nimic care să pregătească mai bine unirea cu Dumnezeu decât lepă­darea de propria vointă si renuntarea la orice ispită de sine. Viata pustnicească nu poate fi trăită fără sminteală decât de către acei călugări care au ajuns să agonisească o adâncă si întinsă experientă a vietii duhovnicesti, în această privintă, viata noastră în chilii separate sau în „sihăstrii" nu era, pro­babil, tocmai formula optimă pentru niste neofiti.

 

VIII

 

Viata pe care o duceam la Aubazine corespundea întocmai năzuintelor noastre, însă o altă problemă, pe care la început o ignorasem, s-a ivit între timp. Ne aflam în situatia de a mentine legături deopotrivă cu mănăstirile ortodoxe si cu comunitătile de rit bizantin unite cu Roma. Pe măsură ce am ajuns să le cunoastem mai îndeaproape, si pe unele, si pe altele, ne-am putut da seama că de fapt Bisericile unite erau rupte de rădăcinile si de Traditia lor proprie, neocupând în Biserica Catolică decât o pozitie foarte marginală. Chiar si atunci când Unitii reproduceau întocmai formele exterioare ale Liturghiei si ale monahismului ortodox, duhul care le însufletea se arăta cu totul altul.

Pe apusenii care optau pentru ritul bizantin îi pândea o primejdie specifică: nemaisimtindu-se supusi exigentelor pro­prii Traditiei catolice, ei pierdeau prin aceasta si garantiile pe care ea le putea asigura, fără a beneficia însă de cele pe care le-ar fi putut atrage după sine apartenenta efectivă la Biserica Ortodoxă si păzirea strictă a rânduielilor acesteia. Or, din acea clipă, crestea riscul de a se orienta, sub paravanul apartenentei „răsăritene", doar după niste vagi repere subiective, nici catoli­ce, nici ortodoxe, lăsând cale liberă exagerărilor si amăgirilor de tot felul.

Pe de altă parte, continua transformarea Bisericii Cato­lice în sensul stabilit de ultimul Conciliu. Mă feresc de a folosi aici cuvântul „criză"; oricum, supravietuirea si mai ales prosperitatea acestei Biserici în lumea actuală nu mi se par amenintate în mod semnificativ. Mai degrabă ar fi posibil ca, în anumite privinte, chiar în pofida inevitabilei descresteri a numărului de credinciosi, influenta ei si a papalitătii să se am­plifice, cu precădere în planul relatiilor ecumenice si în cel al diplomatiei mondiale. Un lucru rămâne sigur, si anume acela că imaginea acestei Biserici s-a schimbat mult în anii de după Conciliu. Schimbarea cea mai semnificativă tine, fără nici o în­doială, de Liturghie. Asa cum scria unul dintre cei puternic implicati in aceste reforme, părintele Joseph Galineau, după Vatican II „se oficiază o cu totul altă Liturghie. Trebuie s-o spunem pe sleau: ritul roman, cel pe care-l stiam noi, nu mai există. El a fost distrus" (J. Gelineau, Demain la Liturgic, Paris, 1976, p. 10).

Aceste schimbări au adus tulburare multor credinciosi, din pricina iutelii cu care s-au produs, însă - după cum am constientizat încă din perioada aceea - ele erau oarecum nor­male si conforme logicii catolicismului, mergând împreună cu alte mutatii, uneori chiar mai importante, pe care contempo­ranii nu le-au mai ignorat ca-n vremea când lipsa mijloacelor rapide de comunicare si informare întârzia propagarea lor.

Eram pus astfel în situatia de a medita asupra istoriei religioase a Apusului, si îndeosebi asupra schimbărilor profunde care pot fi depistate, în mai toate domeniile, între seco­lele XI-XIII. Vedem atunci modificându-se institutiile Bisericii (mai cu seamă conceptia asupra papalitătii, în urma reformei gregoriene), inovându-se pe teren cultic, liturgic (abandonarea botezului prin cufundare, cele două feluri de împărtăsanie, omiterea rugăciunii de invocare a Sfântului Duh la sfintirea Darurilor) si dogmatic (introducerea adaosului Filioque în Simbolul credintei, dezvoltarea metodei scolastice în teologie). Vedem apărând, cam în acelasi timp, si o nouă artă religioasă, de tip naturist, emancipată de canoanele traditionale ale artei crestine, asa cum fuseseră ele rânduite în cursul perioadei patristice.

Faptul este recunoscut, de altfel, si de istoricii catolici. Părintele Congar scria: „Marea ruptură este situată la răspântia veacurilor XI si XII. Însă ruptura nu s-a făcut simtită decât în Apus, acolo unde, în perioada dintre sfârsitul veacului XI si veacul XIII, totul se transformă; ea nu se face simtită în Răsă­rit, acolo unde, în atât de multe privinte, rânduielile crestine au rămas până astăzi asa cum erau - inclusiv la noi - până spre sfârsitul veacului XI. Constatare cu atât mai evidentă cu cât cunoastem lucrurile mai bine, dar care nu încetează să fie extrem de gravă, căci se raportează exact la momentul în care schisma a căpătat o formă de manifestare care s-a dovedit a nu avea remediu nici până astăzi. Iar o astfel de coincidentă nu poate să fie doar aparentă si întâmplătoare" (Y. Congar, Notes sur le schisme oriental, ChevŔtogne, 1954, p. 43).

Si mai aproape de noi, un alt istoric venea să confirme aceste păreri: „Nu este întâmplător, fără îndoială, faptul că rup­tura dintre Roma si Constantinopol s-a petrecut în 1054, adică exact în momentul în care, sub influenta miscării reformatoare, papalitatea si Biserica apuseană o apucaseră, în materie de religie, pe căi cu totul noi" (A. Vauchez, La spiritualitľ du Moyen Age occidental, Paris, 1975, p. 68).

După părintele Congar, această mutatie nu atinge nicidecum esenta credintei. Adevărul e totusi acela că s-a apreciat, atât de o parte, cât si de cealaltă, că divergentele iscate între cele două Biserici n-au cum să nu atragă inevitabil si ruperea comuniunii lor. Asadar, avem de-a face cu o schismă, ba chiar cu o erezie, de vreme ce au existat elemente dog­matice sustinute de o parte si contestate de cealaltă. Iar istoria pare să ateste cu certitudine că initiativa rupturii a apartinut Bisericii apusene.

Ca să confere legitimitate evolutiei sale istorice, Bise­rica Catolică recurge la aggiornamento si la dogma infaili­bilitătii papale. Considerate din această perspectivă, diferitele schimbări apar ca tot atâtea faze firesti ale unui proces de crestere, iar instituirea unor dogme noi - ca o trecere de la implicit la explicit. Formele noi ar fi continute în cele vechi, precum copacul în sământă. Fapt este că, în cele din urmă, unicul criteriu pe baza căruia am putea distinge între o crestere legitimă si o violentare a Traditiei ar fi statutul pontifului roman si garantia infailibilitătii sale doctrinare. Consubstan­tialitatea celor două stări succesive poate fi afirmată (chiar dacă ea scapă observatorului) de îndată ce Papa o admite ca atare. Asadar, singură doctrina primatului si a infailibilitătii papale ar constitui temeiul identitătii Bisericii Catolice actuale cu Biserica cea veche, în pofida atâtor evidente istorice care o contrazic si în pofida a ceea ce poate sugera iscusinta lăuntrică în materie de credintă.

Numai că si sub acest aspect frecventarea Părintilor Bisericii si cercetarea istoriei îmi vădeau inconsistenta tezei catolice. Desigur, Papii si-au revendicat de timpuriu primatul de drept divin, fără a cuteza totusi să-i confere statut de „dogmă", asa cum se va întâmpla mai târziu. Iar o astfel de cerere n-a făcut niciodată obiectul unei acceptări unanime în Biserica veche, ba se poate spune că dimpotrivă. Putem chiar să afirmăm că, asa cum se prezintă ea astăzi, dogma catolică a primatului si a infailibilitătii papale contravine în mod flagrant spiritului si practicii generale a Bisericii din primele zece veacuri. Este si cazul altor divergente doctrinare ivite de timpuriu în Biserica Catolică, în frunte cu adaosul Filioque, si care n-au fost niciodată acceptate ca făcând parte din tezaurul de credintă al ansamblului lumii crestine (drept care definirea lor ca dogme de credintă nu poate fi tratată de Biserica Ortodoxă decât ca o aberatie teologică).

E de observat că analiza istoricilor catolici se întâlnea într-o mare măsură cu cea a teologilor ortodocsi, chiar dacă ei nu trăgeau concluzii identice din unele si aceleasi fapte, iar principala lor grijă se reducea adesea la a identifica, în peri­oade cât mai îndepărtate, indicii susceptibile de a prefigura anumite dezvoltări ulterioare. Monseniorul Batiffol, de pildă, scria cu privire la conceptia conform căreia Papa ar fi urmasul Sfântului Petru: „Sfântul Vasile o ignoră, ca si Sfântul Grigorie de Nazianz sau Sfântul Ioan Gură-de-Aur. Autoritatea Epi­scopului Romei este o una de primă mărime, dar nu rezultă de nicăieri că ea ar fi pentru Răsărit o autoritate de drept divin" (P. Batiffol, Cathedra Petri, Paris, 1938, pp. 75-76).

Cât despre infailibilitatea papală, părintele W. De Vries recunostea, referitor la formula „Petru a vorbit prin Agathon!", folosită de Părintii celui de-al treilea Sinod Ecumenic, că „această formulă nu este decât o afirmatie solemnă, făcută pe baza unui examen riguros, cum că epistola lui Agathon (Papa acelui moment) concordă cu mărturisirea lui Petru. Afir­matia nu înseamnă câtusi de putin că Agathon are de la sine dreptate, pentru că ar avea autoritatea lui Petru... Un indiciu în plus al nerecunoasterii de către Sinod a autoritătii absolute a Papei în materie de doctrină este însăsi condamnarea ca eretic a Papei Honorius (...), faptul că Honorius - fie pe drept, fie pe nedrept, ceea ce nu schimbă cu nimic datele problemei - a fost condamnat drept eretic de acest Sinod si că Papa Leon II n-a găsit nimic de obiectat fată de condamnarea la nivel sinodal a antecesorului său. De unde rezultă că acea frază din Codex juris canonici în care se afirmă că Prima sedes a nenune judicatur («Primul scaun nu poate fi de nimeni judecat») nu era luată pe atunci într-un sens absolut, nici măcar la Roma.

Astăzi, în orice caz, o condamnare similară a unui Papă ar fi de neconceput. Trebuie deci să cădem de acord că s-a produs o evolutie" (W. de Vries, Orient et Occident. Les structures ecclesiales vues dans l'histoire des sept premiers conciles ecumeniques, Paris, 1974, pp. 215-216).