Orthofilocalia.gif (15249 bytes)Logia

Aceasta este Ortodoxia?

Mitropolitul Filip al Bisericii Ortodoxe Antiohiene din Statele Unite ale Americii a afirmat nu de mult ca Ortodoxia este unul dintre cele mai bine pastrate secrete în America. Aceasta reflecta o realitate trista, faptul ca putini americani sau occidentali cunosc Biserica originala înfiintata de Apostoli. Pierduti între cele douazeci de mii de denominatii protestante, multi dintre ei cred ca Biserica Ortodoxa este un cult ciudat sau un dinozaur al istoriei bisericii, o colectie de obiceiuri ciudate, aflate pe cale de disparitie.

Din pacate, exista persoane doritoare sa-i "lamureasca" pe occidentali în asa fel încât acestia sa o respinga total si definitiv, fara sa o fi cunoscut vreodata cu adevarat. De multe ori Biserica Ortodoxa este fals prezentata, punându-se pe seama ei fel si fel de afirmatii care nu-i apartin, dar care sunt usor de atacat. Se foloseste asa-numita tactica a "omului de paie", a definirii unui adversar în asa fel încât sa poata fi usor combatut.

Iata câteva afirmatii pe care le-am auzit adesea si care dau false descrieri ale Ortodoxiei:

Pe World Wide Web am gasit un astfel de atac tipic la adresa Ortodoxiei. Il puteti vizita la http://www.nccg.org/FAQ011-OrthCh.html.

Autorul începe prin a recunoaste ca Biserica Ortodoxa este cea mai veche (mai veche chiar decât cea Catolica). Ar fi fost bine sa se întrebe de ce Hristos ar fi abandonat - în conceptia lui - Biserica Sa originala în favoarea ultimelor curente americane. Dar, dupa aceasta scurta recunoastere, autorul se grabeste sa acuze pe ortodocsi de "churchiolatry", adica de înlocuirea închinarii la Dumnezeu cu închinarea la Biserica. Aceasta o deduce din faptul ca ortodocsii afirma importanta bisericii în procesul de mântuire.

Aceasta importanta a bisericii este de altfel acceptata de cei mai multi crestini: ortodocsi, catolici sau chiar baptisti. Nu am auzit niciodata pe un pastor baptist sa spuna credinciosilor ca sunt liberi sa nu mai vina la biserica, mântuirea fiindu-le oricum asigurata. Este normal ca la ortodocsi biserica sa fie mai importanta decât la baptisti. Intr-adevar, când denominatia ta are o suta sau doua sute de ani vechime, este greu sa le spui oamenilor ca ea este importanta pentru mântuire, altfel ce au facut oamenii înainte de înfiitarea ei. Actul definitor al celor mai multe denominatii protestante a fost o "iesire" din biserica, de aceea în mod natural ele au neglijat mântuirea "în biserica".

Biserica Ortodoxa nu a înlocuit - asa cum ne face sa credem autorul - lucrarea lui Hristos cu cele sapte taine. Nu vei gasi nici un teolog sau preot ortodox sa afirme asa ceva. Dar tainele sunt, pentru ortodocsi, cai prin care primim harul lui Dumnezeu în viata noastra.

Referindu-se la aceasta, autorul îl citeaza pe un pastor baptist român, Paul Negrut: "Idea este atragatoare pentru lumea Occidentala, pentru ca nu pune accentul pe pacat sau pocainta. Este o religie fara o criza dramatica si fara responsabilitatea unei vieti sfinte".

Paul Negrut face deci doua afirmatii uimitoare: (1) ceva din Ortodoxie este atragator pentru lumea occidentala, si (2) Ortodoxia neglijeaza pocainta si responsabilitatea unei vieti sfinte. Sa le analizam.

In prima afirmatie, Negrut nu se refera la cautarile sincere ale omului din occident, altfel afirmatia ar capata un caracter pozitiv; el se refera mai degraba la cultura superficiala, corupta a Vestului. Cu alte cuvinte, el ne spune ca Vestul decadent este atras de o religie superficiala (Ortodoxia), care ofera avantajul de a nu-i cere nici un angajament real. O fi oare asa? Câte filme produse de Hollywood anul acesta au exaltat Ortodoxia? Câti politicieni americani s-au declarat ortodocsi ca sa-si creasca popularitatea? Câte formatii moderne americane au renuntat la rock-and-roll în favoarea liturgiei ortodoxe?

A doua afirmatie este la fel de fantastica, pentru oricine cunoaste cu adevarat teologia si traditiile ortodoxe. Din pacate, ea este usor înghitita de cititorul needucat din Vest. Intr-adevar, probabil acesta nu a auzit de asceza, de sfinti ca Serafim din Sarov care s-a rugat timp de o mie de zile pe o stânca sau de miile de preoti ortodocsi rusi impuscati de comunisti. Americanul de rând nu stie ca Biserica Ortodoxa ia postul, rugaciunea si pocainta în mod serios. Este interesant ca ortodocsii sunt acuzati de doua trasaturi contradictorii: pe de o parte ca nu cer o viata sfânta, pe de alta parte ca urmaresc o mântuire prin fapte.

Dupa ce si-a întarit argumentele folosind citatul din Paul Negrut, autorul nu ezita sa plaseze Biserica Ortodoxa alaturi de Martorii lui Iehova si Mormoni. Ca si acestea, afirma el, Biserica Ortodoxa sustine ca omul nu este mântuit printr-o relatie personala cu Iisus Hristos, ci prin aderenta la biserica. De unde stie autorul asa ceva? O fi auzit vreun  preot spunând ca te mântui fara Hristos, numai sa fii în biserica? Eu nu am auzit asa ceva!

De la partea doctrinara, autorul articolului trece acum la partea istorica. Aici ne spune ca, în timp ce baptistii "ne-înregistrati" au rezistat eroic, Biserica Ortodoxa a fost o marioneta în mâinile guvernelor comuniste. Comparatia este incorecta, pentru ca pune alaturi doua elemente nesimetrice. Daca ar fi cinstit, autorul ar compara Biserica Ortodoxa oficiala cu denominatiile baptiste oficiale, sau pe credinciosii ortodocsi cu cei baptisti. Institutiile au rezistat într-un anumit fel, credinciosii individuali în alt fel. Folosind metoda lui, as putea acum afirma fara sa gresesc ca, în timp ce conducerea Cultului Baptist din România se întelegea bine cu autoritatile, sute sau mii de credinciosi ortodocsi au fost aruncati în închisori.

Argumentele istorice degenereaza acum în afirmatii insultatoare. Autorul ne explica cum rusii au trecut la Ortodoxie (în loc de catolicism, islamism sau iudaism) deoarece: (a) rusilor le-au placut culorile din bisericile ortodoxe si (b) spre deosebire de celelalte religii, Ortodoxia le-a dat voie sa continue sa consume alcool. Concluzia este ca trecerea Rusiei la Ortodoxie nu a însemnat nici o renastere spirituala! Autorul arunca usor la gunoiul istoriei secole de credinta, sfintii, teologii si martirii rusi. Acestia nu au avut norocul sa faca parte din biserica autorului, al carui titlu bombastic este...

BISERICA APOSTOLICA ORGANIZATA DE LA SFÂRSITUL VREMURILOR PENTRU SECOLUL 21

BISERICA NOULUI LEGAMÂNT AL LUI DUMNEZEU

ADUNAREA LUI IEHOVA