Orthofilocalia.gif (15249 bytes)Logia

Invitatie la dialog

 

Va invitam sa participati la dialogul evanghelic - ortodox care s-a deschis pe data de 1 februarie pe clubul Yahoo.

Dialog Evanghelic Ortodox

 

Înainte de a posta mesaje, va rugam sa cititi Mesajul fondatorului si Regulile dialogului

Mesajul fondatorului

Bine ati venit la acest dialog!

Rostul dialogului

Ca fost baptist convertit la Ortodoxie, cunosc toate prejudecatile si neîntelegerile care exista între neoprotestanti si ortodocsi. De multe ori, aceste neîntelegeri îsi au cauza într-o lipsa de informare cu privire la credinta si traditiile celor de alta confesiune crestina. Acest dialog are ca rost sa ne ajute sa ne întelegem unii pe altii si sa ne putem dezbate diferentele într-un spirit de dragoste crestina.

Ce nu-si propune acest dialog

Acest dialog nu-si propune sa converteasca pe cineva. Participantii la dialog îsi exprima propriile lor pozitii, care pot uneori sa nu reprezinte învatatura oficiala a confesiunii din care fac parte. Dialogul nu este unul „ecumenic”, în sensul de a încerca o apropiere oficiala între doua biserici crestine. În acest dialog nu exista învingatori si învinsi.

Ce se poate discuta

    -          învatatura bisericii
    -          traditia bisericii
    -         
istoria bisericii
    -         
interpretarea Scripturii
    -         
relatia dintre crestin si lume
    -         
viata spirituala

 Subiecte nepotrivite pentru discutie

    -         politica
    -        
cazuri de coruptie sau comportare imorala între crestini de orice confesiune
   -         
teorii conspirative

 Limbajul si stilul mesajelor

Fiecare dintre noi este convins de justetea învataturii bisericii din care face parte. Argumentele aduse pot sustine adevarul, logica si baza scripturala a acestei învataturi. Dar argumentul cel mai puternic este spiritul în care purtam discutia. Dragostea si umilinta sunt în ultima instanta cele mai puternice argumente!

Acest principiu este atât de important încât fondatorul acestui grup de dialog intentioneaza sa-l impuna cu strictete. Orice limbaj nepotrivit spiritului crestin poate duce la excluderea din grup a celui care-l foloseste, dupa ce persoana a fost mai întâi avertizata. În nici un caz nu vom admite atacuri personale sau atacuri vicioase la adresa unei biserici.

Regulile dialogului

          Credinta

 1. Toti participantii cred în Sf. Treime si în lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos.

 2. Toti participantii recunosc autoritatea Bibliei, chiar daca exista diferente cu privire la alte surse de autoritate si la felul în care  Biblia este interpretata..

 3. Toti participantii adera la Crezul de la Niceea (cu sau fara Filioque), chiar daca în anumite puncte exista diferente de interpretare.

  Buna cuviinta

 4. Discutiile se rezuma la schimbul de idei, si numai la acele idei care au legatura cu tematica clubului.

 5. Nici un participant nu are dreptul sá aducá în discutie caracterul, temperamentul sau trecutul (negativ al) altui participant, deoarece acestea nici nu infirmá, nici nu confirmá validitatea ideilor pe care le sustine.

 6. Nici un participant nu are dreptul sá puná în discutie motivele care determiná atitudinea ideaticá a altui participant, deoarece aceasta abate discutia de la problema în sine.

 7. Nici un participant nu va face remarci negative cu privire la starea morala a unei confesiuni crestine din care face parte un alt membru. 


  Reguli practice

 8. Fiecare membru va posta nu mai mult de un singur mesaj pe zi cu privire la un anumit subiect, atât timp cât nu primeste raspunsuri de la alti participanti. Daca mesajul primeste o replica din partea altui participant, atunci se poate posta o contra-replica, si dialogul poate continua. Numarul de mesaje având subiecte diferite nu este limitat.

  Identitatea participantilor

 9. Membrii nu sunt obligati sa-si dezvaluie identitatea. Folosirea unui pseudonim este acceptabila, dupa cum este acceptabila si (auto) dezvaluirea numelui sau a identitatii. 

 

Dialog Evanghelic Ortodox