Orthofilocalia.gif (15249 bytes)Logia

Florin Florea

SIMBOLUL SI ICOANA

© 1999 Florin Florea

 

 

   

Capitolul III

 

SIMBOLUL – O ABORDARE FILOZOFICĂ

 

Astfel logica simbolului este determinată de trei poli importanti: obiectul simbolizant, sensul simbolului si realitatea simbolizată sau simbolizatul – aflat întotdeauna pe un nivel superior de realitate fată de simbolizant.

            După acest periplu prin istoria religiilor, prin care am încercat să arătăm că simbolul si simbolismul a fost prezent în întreaga cultură traditională, ne vedem obligati a găsi care sunt precis elementele constitutive ale aparatului simbolic si ce legătură există între ele. Pentru aceasta filozofia este cea care ne pune la dispozitie limbajul si conceptele cele mai potrivite. Dar nu orice filozofie, pentru că, asa cum vom arăta in cele ce urmează, ea însăsi a fost afectată în decursul timpului de grave abateri de la ceea ce însemna odinioară simbolul. Remarcăm, în acest sens o excelentă lucrare a domnului profesor Jean Borella, care prin universalitatea si adâncimea cunostintelor sale a făcut posibil un demers prin întreaga istorie a gândirii europene din antichitate până în timpurile noastre. Nouă nu ne revine decât simplul gest ca, folosindu-ne de autoritatea dânsului în materie de filozofie, să redăm aici cele mai importante precizări cu privire la simbol care decurg din lucrarea dumnealui “Criza simbolismului religios”[29].

Într-o lucrare anterioară celei în discutie, Jean Borella precizase deja cum este constituit aparatul simbolic, si anume pe “relatia asemănătoare ce uneste semnificantul, sensul si referentul particular […] sub jurisdictia unui al patrulea element pe care l-am denumit referentul metafizic (sau transcendent)”[30].

Cele trei elemente “orizontale” sunt caracterizate astfel: semnificantul (sau simbolizantul) este de obicei de natură sensibilă; sensul este de natură mentală si se identifică cu ideea pe care noi o avem despre semnificantul respectiv; iar referentul particular este non-vizibil, fie accidental fie în mod esential, si este desemnat de simbol în functie de sensul lui. Al patrulea element,  referentul metafizic, este de fapt cel care conferă unui semn oarecare valoare de simbol. Acesta este arhetipul “în raport cu care semnificantul, sensul si referentul particular nu sunt decât manifestările sale distincte”[31].

Vom începe analiza noastră asupra aparatului simbolic cu o precizare esentială si care priveste modul în care simbolul simbolizează. Fiecare nivel ontologic al realitătii este simbolizat de gradul inferior si este simbolizant pentru cel superior. Singura realitate care niciodată nu este simbolizantă ci întotdeauna simbolizată de gradele inferioare este Dumnezeu, cel necreat, deasupra căruia nu există o realitate mai cuprinzătoare care să fie simbolizată. Pentru că ceea ce este superior este prezent în ceea ce este inferior, “simbolul simbolizează prin prezentificare, nu prin reprezentare”[32].

Ambivalenta simbolului, remarcată prin exemplele anterioare din istoria religiilor, este concretizată în calitatea sa de obiect care, în acelasi timp, face distinctii dar si unifică. Dar elementul esential care dă consistentă si permite atari functii este referentul transcendent, metafizic:

“Din punctul de vedere al referentului metafizic simbolul nu operează doar o “distinctie - unificatoare” verticală a diverselor grade de realitate, ci, ca o consecintă, realizează si o “diferentiere – mijlocitoare” orizontală în planul existentei umane. Ca semn, el mediază între om si lume, trezindu-ne la realitatea constiintei diferentiale a subiectului si obiectului si permitându-ne, în acelasi timp, să intrăm în relatie cu lucrurile. Pe scurt, legătura triunghiulară semnificant – sens – referent este, înlăuntrul simbolului însusi, o consecintă a triunghiului semn – om – lume (sau cultură – constiintă – natură, sau revelatie – suflet - creatie) care structurează câmpul existentei umane”[33].

Iată deci, că structura intimă a simbolului poate fi dedusă din structura intimă a omului, mai exact din cea a posibilitătii de cunoastere a omului.

La un alt nivel, despre posibilitatea cunoasterii celor ceresti prin mijlocirea simbolurilor sensibile ne vorbeste Sfântul Dionisie Areopagitul în lucrarea sa “Ierarhia cerească”. Această cale el o numeste pozitivă sau apofatică. Mai există însă o cale, superioară acesteia si ulterioară ei, calea negativă sau  catafatică:

“În mod cuvenit ni s-a propus deci chipuri ale celor fără chipuri si forme ale celor fără formă. Un motiv pentru aceasta ar putea fi nu numai cunoasterea noastră prin analogie, care nu poate să se înalte nemijlocit la vederile (contemplatiile) spirituale si are nevoie de ajutoare potrivite cu firea noastră, care ne duc la vederile mintilor (spiritelor, n.n.) fără formă si mai presus de lume, prin forme ce ne sunt apropiate, ci si faptul că, potrivit cu cuvintele tainice ale Scripturii, acelea se ascund prin negrăite si sfinte ghicituri si trebuie făcut de neapropiat celor multi adevărul adevărul sfânt si ascuns al mintilor mai presus de lume. Căci nu fiecare e sfintit si nu e a tuturor, cum spun Scripturile, cunostinta lor (I Cor. 8, 7; cf. Mat. 13, 11; Luc. 8, 10). Dacă însă ar învinovăti cineva descrierile figurate nepotrivite, spunând că e rusine să se alipească asemenea chipuri urâte cetelor de chip dumnezeiesc si preasfinte, ajunge să i se spună că modul sfintei descoperiri este îndoit.

Unul din cele două moduri se foloseste, precum se cuvine, de chipurile sfinte asemănătoare. Iar altul plăsmuieste alcătuiri de forme neasemănătoare, pentru ceea ce e cu totul neasemănător si de neînteles”[34].

După cum deducem din remarcabila lucrare a lui Jean Borella neîntelegerea simbolului, în structura sa prezentată anterior, îsi întinde rădăcinile până în antichitate. Deconstructia simbolului s-a făcut treptat si ea si-a găsit adepti în măsura în care i s-au împutinat sustinătorii. Elementele constitutive ale simbolului au fost fie negate fie li s-a pervertit sensul originar. Bineînteles, în măsura în care încercăm să recuperăm sensul initial al simbolului, ne vom lovi de nenumărate obstacole mentale, aduse de fluviul istoriei în constiinta noastră, a celor de la sfârsitul celui de-al doilea mileniu crestin.

Pentru că orice critică presupune un gest rational, referentul metafizic, care este suprarational, a scăpat de la început oricărei încercări critice, a fost neglijat si deci negat în realitatea sa. Această negare initială permite masinăriei critice să se pună în miscare, însă ea nu poate afecta decât ceea ce-i cade sub incidentă, adică referentul particular, sensul si semnificantul propriu-zis. Iată-ne limitati de la început în cercul (triunghiul) strâmt al orizontalei vietii si cunoasterii, fiind privati odată pentru totdeauna oricărei dinamici verticale spre cunoasterea si unirea cu Cel etern si infinit.

Dacă cosmologia lui Platon este deschisă “înspre tării”” lăsând să se înteleagă că există un “dezechilibru vertical între inteligibil si sensibil”, lumea corporală aspirând spre lumea spirituală, odată cu Aristotel “între sensibil si inteligibil nu există nici o tensiune dezechilibrantă, ci acord si aproape chiar identificare”[35]. Acesta a fost primul pas major spre distrugerea mitocosmosului traditional. Pentru Platon conceptele sunt simbolurile mentale ale Ideilor eterne. Pentru Aristotel ele sunt întelese din lucruri, care încă mai poartă urma Ideilor divine. Odată cu Galilei, deci începând cu secolul XVII, lumea (adică realitatea) este cea construită după imaginea conceptelor, ea putând fi modificată după bunul nostru plac. Se deschide astfel drumul unei dominatii tehnice a lumii, simbolismul cu deschidere spre transcendent devenind imposibil. Negarea referentului îl determină pe Jean Borella să concluzioneze:

“Neutralizarea ontologică lasă viată semnificantilor simbolici si sensului lor, dar un sens care se deschide vidului. […] Prin această ruptură epistemică sufletul european descoperă că ceea ce considera de obicei a fi sursă semantică inepuizabilă, perpetuă izvorâre de semnificatii vitale, afective, cognitive, nu-i decât un imaginar monstruos, dezordine a unei gândiri smintite, o oarbă privire ce nu va fi niciodată coplesită de lumina realitătii”[36].

Neexistând un referent real al simbolului, omul s-a trezit în fata unui fapt cel putin straniu: în interiorul spiritului său, ca un fel de “corp străin”, exista o constiintă care mereu îl îndemna spre afirmarea unei inexistente. Asa a luat nastere cea de-a doua critică, a sensului. Pentru că si-a pierdut orice relatie cu un referent real, rezultă că singurul mediu de producere si de existentă al simbolului este spiritul uman. Simbolul este redus la doi termeni ai săi, semnificantul si sensul subiectiv, produs de mintea umană. În opinia lui Kant Dumnezeu este “o iluzie”, iar comportamentul religios al omului nu are alt temei în afara unui “temei subiectiv”[37]. Negresit, dacă ideea de Dumnezeu tot era o iluzie trebuia găsită o solutie care să ne scoată din impas. Precursorii lui Kant au încercat să atribuie non-sensului aparent un sens care să fie adevărat, dând nastere pseudo-gnozei hegeliene. Iar psihanaliza, cu un anume reprezentant de seamă – Freud – , pentru că sensul aparent este de fapt un non-sens real, a decretat starea “unei demente universale a speciei umane decât să recunoască, fie o clipă doar, adevărul semnelor lui Dumnezeu”[38].

Sensul fiind elementul de legătură dintre semnificant si referent, odată cu disparitia lui (alături de cea a referentului) “simbolului nu-i mai rămâne nimic, decât propriul său cadavru”[39]. În societătile traditionale simbolul (symbolon) avea functia de a unifica, de a aduna la un loc un referent cu un semnificant. În societatea modernă simbolul, redus numai la semnificant, devine ceea ce separă (diabolos), ceea ce dez-uneste, un loc al dispersării indeterminate. Si dacă ar fi să ne referim numai la arta modernă, abstractizarea (sustragerea) sensului si mai apoi a formelor de exprimare plastică, le regăsim a fi consecinta firească a răsturnării semnului simbolic în semn diabolic.

Ultima critică se îndreaptă asupra semnificantului simbolic, care, asa cum am precizat, poate fi un obiect sau un act ritualic. Critica fiind în mod esential un act de constiintă, un fapt al spiritului uman, iar semnificantul fiind un lucru sensibil, el nu poate fi supus criticii pentru că aceasta ar însemna negarea materialitătii lui, adică suprimarea obiectului criticii. De aceea, critica semnificantului nu poate avea decât o singură logică: schimbarea sensului initial al semnificantului. Prin aceasta se dovedeste încă odată că, de fapt, critica simbolului începe si se sfârseste printr-o revolutie epistemologică străină simbolisticii religioase: “Galilei în secolul XVII, Saussure în secolul XX, ei fiind exemplele semnificative (…) ilustrează închiderea episteică a conceptului de simbol, si anume, (…) disparitia acestui concept”[40].

Desigur, desfiintarea referentului si al sensului originar al simbolurilor sacre a condus lumea la înlocuirea lor cu idolii fanteziei omenesti, care au purtat de la Renastere încoace numele diverselor ideologii si plăceri trecătoare. La sfârsitul criticii simbolismului sacru, în pustiul unui început de drum, odată hotărâti să părăsim Egiptul celor trei secole de critică filosofică, putem afirma eliberati de orice constrângere că: “Realitate absolută este singurul obiect demn de spiritul nostru. Adevărata patrie a inteligentei este Infinitul”[41].