Biserica imigrantă

 

          În SUA, datorită originii imigrante a Bisericii nemisionare si ne-evanghelizatoare, diverse jurisdictii, limbi si culturi separă involuntar pe crestinii Ortodocsi unii de altii. Si aceasta în ciuda faptului că diverse comunităti Ortodoxe sunt în comuniune una cu alta si au aceeasi liturghie si doctrină. Cel putin în teorie se recunosc între ele partenere în misiunea lor istorică Ortodoxă.

          Desi au fost luate măsuri (de către episcopii Ortodocsi ai diferitelor jurisdictii nationale) pentru unitate si, în cele din urmă, pentru înfiintarea unui corp Ortodox american, continuă până astăzi să existe regretabile diviziuni între Ortodocsii americani.

          Aceste diviziuni tind să ne transforme în adversari si o astfel de competitie a contribuit la ceea ce s-ar putea numi 'protestantizarea' Ortodoxiei în America. Si astfel, auzim cum diversi Ortodocsi vorbesc despre apartenenta lor la Biserica 'grecească' sau 'rusească', în loc să se  recunoască membri ai Bisericii Ortodoxe.

          Protestantizarea Ortodoxiei, desi nu atât de avansată ca aproape integrala protestantizare a Bisericii Romano-Catolice din America, a generat diverse forme de gandire si comportament ne-Ortodoxe. Prin urmare, multe consilii parohiale formate din acei enoriasi însărcinati cu conducerea parohiilor Ortodoxe locale, par să functioneze aproape autonom ca si cum ar fi congregationalisti Protestanti, nu adevărati Ortodocsi.

          O astfel de 'Ortodoxie' congregationalistă a degenerat într-atât că în unele biserici locale credinciosii Ortodocsi nu mai dau socoteală si nici nu mai sunt parte efectivă din Biserica Ortodoxă din vechime.

          Uneori apar dispute între consiliile parohiale si preoti, total nerespectuoase si necuviincioase fată de rolul preotului ca înlocuitor de episcop si în cele din urmă de Hristos - asa cum, potrivit Sfintei Traditii, este rânduiala preotească si episcopală.

          Multi preoti salarizati insuficient si extenuati în o seamă de parohii Ortodoxe sunt tratati drept sclavi, fără respectul cuvenit unui preot, oricât de păcătos ar fi el. Ca urmare a microbului individualist al Protestantismului si democratiei, preotul a ajuns să se ploconească adesea în fata consiliului parohial pentru orice initiativă, de parcă biserica ar fi proprietatea acestuia.

Continuare
Cuprins