Vacarmul ecumenic

 

          Nu toti liderii Ortodocsi au fost amăgiti de miscarea ecumenică. Si totusi, până si unul din cei mai de seamă, precum răposatul Pr. Georges Florovski a nutrit mari sperante că ‘ecumenismul’ va produce rezultate pe care nu le-a adus. În 1949, Pr. Florovski scria:

          “Consider că participarea Ortodoxă la Miscarea Ecumenică ar trebui să aibe aceeasi importantă ca o actiune misionară. Biserica Ortodoxă este anume chemată să joace un rol în schimburile ecumenice de idei, tocmai pentru că este constientă de rolul său de păzitor al credintei apostolice si al Traditiei în toată deplinătatea ei si astfel este singura Biserică adevărată; pentru că stie că detine comoara harului dumnezeiesc prin continuitatea propovăduirii sale si a succesiunii apostolice; în fine, pentru că în acest fel poate pretinde un loc special în crestinismul divizat”.

          Ce sentiment nobil a nutrit Florovski, căruia îi purtăm o vie amintire. Si totusi, ce întristător să ne gândim că o astfel de minte ca a sa a putut fi atât de orbită de buna sa credintă nevinovată în ceea ce priveste natura adevărată a involutiei Protestante care a dus la dezintegrarea civilizatiei sale, la acceptarea avortului la cerere, la hirotonisirea femeilor, homosexualilor si lesbienelor - apostazia si erezia ‘inerente’ din teologia Protestantă liberală. Ironia face ca însesi elementele Protestantismului, elementele ‘liberale’ care aveau de a face cu ecumenismul sunt primele ce aveau să fie cele mai secularizate, si reprezintă tot mai putini oameni pe măsură ce numărul lor scade, ca urmare a zgomotosului scepticism Protestant. Ce ciudat că singurii Protestanti după Evanghelie si Fundamentalisti cu care teologii Ortodocsi, precum George Florovski, au multe în comun – cel putin în materie de teologie – sunt chiar Protestantii care în principiu nu au avut nimic de a face cu esuata ‘miscare ecumenică’.

          A venit vremea ca Ortodocsii, chiar si cei care si-au pus mari sperante în ecumenism, să recunoască adevărul: din perspectivă Ortodoxă miscarea ecumenică este un esec. Este un fiasco absolut de felul celui din Liga Natiunilor, un alt produs al utopiei esuate a secolului XX. Ortodoxia ‘nu a dospit întreaga pâine’. Mai degrabă invers. Apostazia Protestantismului liberal si acceptarea de către denominatiile Protestante a imoralitătii si perversitătii a crescut exponential în timpul ‘erei ecumenice’.

          Buna credintă nevinovată a Ortodocsilor în miscarea ecumenică a fost abuzată. Rezultatul adevărat al implicării Ortodoxe nu a fost acela de a da mărturie pentru adevăr, ci de a da onoarea pe scandal si de a-i dezorienta pe credinciosi în ce priveste caracterul adevărat al Protestantismului apostatic relativist.

          Ironia face ca miile de Protestanti care s-au convertit la Ortodoxie, inclusiv numerosi pastori si preoti din diferite denominatii, nu au venit la Biserica Ortodoxă ca urmare a ‘mărturiei’ Ortodoxe în ecumenism, ci dimpotrivă. Valul de Protestanti proaspăt convertiti au venit la Biserică nu datorită eforturilor ei politicoase de ‘dialog’, ci datorită mărturiei ei apostolice si patristice de veacuri, inclusiv aceleia care afirmă că Biserica Ortodoxă este adevărata Biserică.

          Fosti Protestanti ca si mine nu au venit la Ortodoxie pentru ‘dialog’ sau pentru că ni s-a spus că ‘suntem cu totii o familie fericită de crestini’, ci pentru a putea afla adevărul. Pr. Florovski (care desi s-a lăsat amăgit în ceea ce priveste ecumenismul, rămâne unul din Ortodocsii cei mai de seamă ai vremii noastre) scoate in evidentă aceasta:

          “În biserica primară predica a fost teologică. Nici vorbă de speculatii desarte. Noul Testament însusi este o carte de teologie…Ceea ce ne lipseste ‘într-o vreme ca cea în care trăim acum’ este tocmai o teologie existentială solidă. De altfel atât clerul cât si mirenii sunt flămânzi după teologie. Si fiindcă nici o teologie nu este predicată, se adoptă niste ‘ideologii bizare’ si care apoi sunt amestecate cu fragmente de credinte traditionale. “

          Toate ‘evangheliile rivale’ din zilele noastre ne seduc prin aceea că oferă un anumit tip de teologie, un sistem de pseudo-dogme. Ele sunt luate de bune de către cei care nu găsesc nici o teologie în crestinismul de ‘tip modern’.

Continuare
Cuprins