Cap. 3  ESECUL SECULARISMULUI AMERICAN

         

Unul din primii scriitori crestini ai secolului XX care si-a exprimat îngrijorarea fată de neputinta statului modern de a deveni o comunitate în care cetătenii lui să poată convietui omeneste, a fost C. S.  Lewis.  Romanul său Acea putere hidoasă dă glas acestui proces de dezumanizare:  o elită de tehnocrati profesionisti extermină majoritatea rasei umane pentru a-si asigura dominatia cercului lor asupra tuturor.  C.  S. Lewis scrie: 

          Sunt încredintat că Statul este din ce în ce mai tiranic...el există nu pentru a ne proteja drepturile, ci pentru a ne face un bine, sau pentru a ne face pe noi buni, în orice caz, pentru a ne face ceva sau pentru a ne transforma pe noi în ceva.  De aici si numele de 'lideri' pentru cei care înainte erau 'îndrumători'.  Pentru ei noi suntem nu atât subiecte, cât niste elevi, niste copii, niste animale domestice.  Nu le mai putem spune 'Vedeti-vă de treabă!', pentru că noi suntem 'treaba' lor."[1]

 

Continuare
Cuprins

[1] Dintr-o corespondenta a lui C. S. Lewis din 1954 cu un functionar de stat, citat de Joseph Sobran in Chestiuni unice (nw York, 1983), p.177.