Dialog Mihai Oara - SC
  SC MO
 

Ati avut bunavointa sa publicati articolul "Sola Scriptura" scris de preotul John Whiteford, fost pastor secund intr-o biserica nazarineană si convertit la religiunea ortodoxa sub persuasiunea Preotului Anthony Nelson. Articolul are un sub-titlu semnificative: "In desertaciunea mintilor lor"  Ce sugerează acest titlu?  Ca cei ce-si potrivesc viata cu cerintele Scripturii au minti desarte, ca umplerea mintii lor vine nu prin Scriptura ci prin altceva, si anume prin Traditie.  Cum este privit aportul Traditiei?

Fundamental si chiar unic. Iată ce scrie autorul in concluzia sa: "Sfânta Scriptură este punctul cel mai înalt al Sfintei Traditii, dar înaltimea pe care se ridică se bazează pe muntele pe care este asezată". Parafrazând afirmatia autorului, s-ar putea zice: "Ce tot ii dati cu Sola Scriptura? In realitate, trebuie sa considerati Sola Traditia  Scriptura este asezată pe muntele Traditiei, ca atare prioritate o are traditia, care înalta Scriptura.”

Ca cititor al Bibliei amintesc ca Mântuitorul, în rugaciunea Lui sacerdotala de la Ioan 17 spune: "Cuvântul Tău este Adevărul"  Daca afirmatia pr. Whiteford este reală de ce n-a zis: "Traditia este adevărul?"  Mentionez, deasemenea ca in Psalmul 119 David spune:  "Cuvântul Tău este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cărarea Mea"  As dori sa remarc caracterul personal, individual al relatiei Credincios-Cuvant, relatie pe care autorul o contesta. "Cuvântul Tău este Adevărul"  Daca afirmatia pr. Whiteford este reală de ce n-a zis: "Traditia este adevărul?"  Mentionez, deasemenea ca in Psalmul 119 David spune:  "Cuvântul Tău este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cărarea Mea"  As dori sa remarc caracterul personal, individual al relatiei Credincios-Cuvant, relatie pe care autorul o contesta.

Pot sa mărturisesc ca am cunoscut mii de oameni a căror viata a fost schimbata prin lucrarea Scripturii  Am cunoscut oameni care au părăsit păcate evidente sau ascunse când a intrat Scriptura in viata lor  Un medic din orasul Braila mărturisea: "Când a intrat Scriptura în casa mea, odată cu ea a intrat o mare bucurie."   Biblia primita ca fiind călăuza către Isus si hartă a cerului, nu crează secte si nu dezuneste. Numeroasele secte si denominatiuni crestine au apărut pentru ca la Biblie si la la Dumnezeul Bibliei, la Hristosul Bibliei apar tot felul de si -uri omenesti.  Nu Hristos si Biblia despart ci "si"-urile omenesti despart.  

Dupa ce am citit articolul mentionat, mi-am pus întrebarea: Ce se doreste?  O crestinatate cu traditie dar fără Hristos sau un crestinism viu in care esentială este cunoastrea Hristosului Bibliei, a Hristosului care este centrul, tema scumpa a Vechiului si Noului Testament?  M-as bucura mult ca pr  Whiteford sa ia in seama aceste considerente, si - daca este posibil, sa revizuiasca articolul.O crestinatate cu traditie dar fără Hristos sau un crestinism viu in care esentială este cunoastrea Hristosului Bibliei, a Hristosului care este centrul, tema scumpa a Vechiului si Noului Testament?  M-as bucura mult ca pr  Whiteford sa ia in seama aceste considerente, si - daca este posibil, sa revizuiasca articolul.

 
   

Înteleg indignare dvs. în reactia la articolul despre Sola Scriptura. Cred ca aceasta indignare ar fi justificata daca relatia dintre Scriptura si Traditie ar fi aceea pe care o descrieti. Dacă cele doua sunt văzute ca două entităti separate, atunci se pune în mod natural întrebarea, „Care dintre ele are o mai mare autoritate?” Orice răspuns la o astfel de întrebare ar fi de la început gresit, asa cum ar fi gresit să încercăm a răspunde la întrebarea, „Care au mai mare autoritate, Evangheliile sau Epistolele Noului Testament?” Relatia dintre ele apare într-o perspectivă corectă doar atunci când recunoastem că ele au aceeasi sursă, si anume lucrarea Duhului Sfânt.

Majoritatea crestinilor acceptă că Scriptura este de inspiratie divină. În acest sens, autoritatea ei este de necontestat. Dar Biserica însăsi este o sursă de autoritate. Ca o simplă institutie umană ar fi lipsită de autoritate, dar ca Trup al lui Hristos, ca manifestare a lui Hristos în istorie, ea are o autoritate pe care însăsi Scriptura o confirmă. Această autoritate nu este investită într-un om si uneori este greu de identificat, din cauza neputintelor omenesti. Traditia este viata Duhului Sfânt în Biserică. Traditia ne comunică felul în care învătăturile lui Hristos si învătăturile apostolilor au luat chip de-a lungul secolelor. Pentru că Traditia este viată, ea nu se reduce la o colectie de canoane sau scrieri vechi. Traditia este felul în care Biserica, înainte de fi existat Catolici sau Protestanti a înteles Evanghelia si felul în care să trăiască viata crestină.

În acest sens, Traditia oferă un cadru de interpretare si de împlinire a învătăturii si vietii crestine.

As vrea să afirm următoarele:

  1. Noi toti avem o relatie cu Scriptura care este mediată de un sistem de interpretare.
  2. Acest sistem de interpretare ne devine atât de intim încât ne este greu să-l percepem.
  3. Sistemul cel mai corect de interpretare este Traditia .

Pentru prima afirmatie, doresc sa dau niste exemple. Cartea profetului Ezechiel este interpretată de unii ca fiind o relatare a unor aparitii OZN, de altii ca referindu-se la o refacere politico-istorică a Statului Israel, iar de altii ca o serie de imagini simbolice care privesc Biserica de la sfârsitul veacurilor. Fiecare dintre aceste sisteme este consistent si necontradictoriu.

Cântarea Cântărilor este interpretata de unii (inclusiv de un vechi prieten al meu care este misionar la Campus Crusade for Christ) ca un manual de educatie sexuală, iar de altii ca referindu-se la dragostea dintre Hristos si Biserică. Fiecare dintre aceste interpretări este consistentă si necontradictorie.

Prima Epistolă a lui Pavel către Corinteni este interpretată de fratii penticostali ca încurajând vorbirea în limbi (glosolalia) iar de baptisti ca împiedicând vorbirea în limbi. Fiecare din aceste grupări îsi are argumentele ei.

A doua afirmatie nu este decât o observatie privitoare la natura umană. Fiecăruia dintre noi ni se pare că conceptiile pe care le avem sunt „în mod natural” corecte, indiferent de cultura în care ne-am dezvoltat. În felul acesta, cultura în care crestem ne devine transparentă si suntem inconstienti de presupunerile fundamentale care stau la baza gândirii si sensibilitătii noastre..

Afirmatia lui Hristos, „Cuvântul Tău este adevărul” este cu totul adevărată, dar noi primim acest Cuvânt într-un cadru de interpretare de care poate nici măcar nu suntem constienti. Dumnezeu ne dă cuvântul Său fără nici o eroare si fără nici o impuritate. Totusi, înclinatiile noastre, educatia si cultura noastră ne apleacă spre anumite interpretări particulare ale acestui Cuvânt.

A treia afirmatie este o recunoastere a faptului că, voind sau nu, trebuie să alegem una din multiplele interpretări posibile. Dacă nu alegem, prin atitudinea noastră dovedim că suntem indiferenti la adevăr. Cei care spun, „Nu contează ce crezi, important este să crezi ceva” relativizează Adevărul si îl pronuntă lipsit de importantă.

Rămân acum cu întrebarea: dacă în 2000 de ani de istorie a Crestinismului au apărut atâtea mii de interpretări, de unde o voi stii pe cea adevărată? Probabil cineva îmi va răspunde „Asteaptă să te lumineze Duhul Sfânt.” Răspunsul este frumos, dar este lipsit de practicalitate. Într-adevăr, cum se face că crestini a căror râvnă si sinceritate nu o pun la îndoială, ajung la concluzii cu totul diferite? Mai mult, dacă eu însumi caut iluminarea de la Duhul Sfânt, de unde stiu că nu ajung să mă însel singur?

La aceste întrebări cunosc un singur răspuns: Caută interpretarea cea mai veche, cea mai apropiată de timpurile apostolilor, în Biserica cu cea mai mare vechime. Pentru mine aceasta înseamnă Traditia Bisericii Ortodoxe.  Dacă am o întrebare privitoare la doctrină, nu mă bizuiesc nici pe întelepciunea mea limitată, nici pe vorbele vreunui predicator strălucit, nici pe îndemnurile vreunui lider influent. Întrebarea mea va fi: Ce a crezut de la început Biserica în această privintă?  Cu alte cuvinte, Ce spune Traditia?

Vă rog să observati că acceptarea Traditiei drept cadru de interpretare a Scripturii nu mă împiedică să am o relatie personală cu Biblia. Preotul meu, asemenea multor Părinti ai Bisericii, mă îndeamnă să o citesc în fiecare zi. Mă inspir din ea, mă hrănesc din ea, învăt din ea. Scriptura este într-adevăr o lumină pe cărarea mea. Dar atunci când apare o diferentă de interpretare mă duc înapoi la Traditie.

Închei cu o întrebare.

În multe biserici protestante moderne există un curent de promovare a femeilor către aceleasi functii si responsabilităti cu ale bărbatilor. Să luam un singur punct: Poate o femeie să administreze botezul în adunare? Bisericile protestante conservatoare răspund, NU. Bisericile protestante liberale răspund DA. Problema este că, în conformitate cu principiul Sola Scriptura, ACEASTĂ ÎNTREBARE NU ARE UN RĂSPUNS. Apostolul Pavel ne spune că nu dă voie femeii să învete pe bărbati, dar nu ne spune nimic în ce priveste dreptul de a administra botezul. Acelasi lucru se poate spune si despre Cina Domnului. În Biserica Ortodoxă pot afla un răspuns în Traditie. Dar dacă, asemenea Protestantilor, resping Traditia, deschid usa unor infinite certuri si schisme. Este exact ceea ce se întâmplă recent în denominatia Southern Baptist. Din păcate, acesti baptisti se ceartă pentru probleme despre care Scriptura nu spune nimic, cu toate că Traditia are un răspuns clar.  Mă întreb cum ati rezolva dvs. această dilemă a baptistilor si pe ce criterii

 

În nota anterioara m-am referit la afirmatia facuta intr-un recent articol ca Scriptura este o parte componenta a traditiei.  Logic preluând idea, am înteles ca, in fapt autorul respingea categoric idea revelarii adevarului divin numai prin Scriptura pentru a-l înlocui cu asertiunea ca adevarul divin este revelat numai prin traditie, în fapt Scriptura reprezentând o sectiune bine conturata a traditiei.

În raspunsul Dvs. afirmati ca perspectiva corecta a relatiei Scriptura/Traditie apare "doar atunci când recunoastem ca ele au aceeasi sursa si anume lucrarea Duhului Sfant".   În continuare, Dvs afirmati ca Traditia ofera cel mai corect mod de interpretare a Scripturilor, materializand autoritatea Bisericii, in calitate de trup al lui Hristos.   Deduc, indirect, ca încercati sa puneti Biserica de-asupra Scripturilor.  Pot spune, bazat pe ce spune Biblia - ca Biblia , cu subiectul ei central,  Isus Hristos cel Rastignit si Înviat, este dreptarul Bisericii si nu invers. 

Biblia nu poate fi manipulata potrivit cu doctrina prestabilita a vreunei denominatiuni religioase.  Istoricitatea  nu echivaleaza cu conservarea nealterata a doctrinei apostolice.  De aceea, mi se pare ca este perfect logic ca Biblia sa fie filtrul divin al traditiilor denominationale.  Ce nu se potriveste, ce nu este in acord cu "Ce zice Scriptura" este traditie omeneasca, nu traditie apostolica.   Nu, nu sunt împotriva traditiei, dar sunt pentru o traditie care confirma conceptul "Sola Scriptura".   "Cuvântul Tau este o candela pentru picioarele mele si o lumina pe cararea mea".  

Despre omul fericit din Psalmul 1 se spune:  el îsi gaseste placerea in Legea Domnului si zi si noapte cugeta la Legea Lui.  Mântuitorul a practicat aceasta "cugetare zi si noapte" iar crestinii sunt chemati sa urmeze pilda Lui.

Devotatul crestin ortodox Traian Dorz scria:

        Cuvantul Tau e-o candela aprinsa
        Pentru picioarele si pasii mei,
        E o lumina pururea nestinsa
        Pe calea mea oricand vin norii grei.

Domnul sa ne ajute sa acordam traditiile care ne sunt dragi cu Cuvântul Scripturii.

Sper sa  pot face in viitor o incursiune in Bibliologie, in sustinerea ideilor de mai sus.  

***

În mesajul Dvs. din 1 Noiembrie afirmati:  "Sistemul cel mai corect de interpretare a Scripturilot este Traditia".

În legatura cu aceasta asertiune, as dori sa fac unele remarci:

1.           Ideile fundamentale ale Scripturii sunt pentru a fi traite, nu pentru a fi interpretate;

2.           Biblia este deplin de ajuns pentru a indruma un om (pacatos) la mântuirea prin Hristos si la o viata noua.

3.           Subiectul Bibliei nu sunt idei interpretabile sau perimabile in timp. 

Subiectul Bibliei, marea tema a Bibliei este Hristos.  Cineva spunea:  "Cine a citit Biblia si nu l-a aflat in ea pe Hristos este mai raspunzator inaintea lui Dumnezeu decât cineva care n-a citit-o de loc.

Nu e nevoie de interpretare ca sa înteleaga cineva sensul poruncii divine "Sa nu furi' sau "sa nu minti".  Nu e nevoie de interpretare ca sa întelega cineva ca Biblia atesta ca mântuirea este numai in Hristos (Fapte 4:12).  Nu este nevoie de interpretare ca sa întelegem ca "Sângele lui Isus Hristos curateste de orice pacat" (1 Ioan 1:7).  Nu este nevoie de interpretare ca sa întelegem promisiunea lui Isus ca va duce in casa Tatalui pe cei ce sunt ai Lui.  Mi se pare ca este nevoie in ziua de azi de traitori ai Scripturilor, nu de interpretatori ai Scripturilor.

Schizmele si diviziunile in crestinatate vin din diferentieri de interpretate, sau adoptand caracterizarea Dvs., din diferentiei de Traditie.  In acest caz, Scripturile unesc si traditiile despart 

Acum aproape 50 de ani, am avut prilejul sa am o discutie foarte interesanta cu un student al Seminarului Teologic Ortodox din Sibiu.  Studentul era orb.  Am fost impresionat de faptul ca cunostea si memorizase aproape în întregime Noul Testament.  Toata logica si argumentarea lui se baza pe Scriptura.  Am retinut aceasta afirmatie a lui:  "Când esti plin de Scriptura nu ai nevoie de altfel de argumente".  În fapt, prin aceasta el recunostea deplina suficienta a Scripturilor.

 
   

Doresc să afirm, alături de dumneavoastră, convingerea cu privire la autoritatea supremă a Scripturii. Biserica Ortodoxă acceptă această autoritate fără nici o umbră de îndoială. În hotărârile Sinoadelor sau în scrierile polemice ale Părintilor Bisericii, se argumentează pe baza Scripturii, recunoscând-o pe aceasta ca autoritate supremă.

Acceptând această autoritate de necontestat a Scripturii, trebuie să recunoastem că ea poate fi manipulată spre folosul unor învătături străine spiritului ei. „Autoritatea Scripturii” nu este un cuvânt magic, pe care invocându-l să putem apoi pretinde orice. Martorii lui Iehova argumentează întotdeauna cu Scriptura în mâna, ceea ce nu le dă în nici un fel dreptate. Cred că în privinta aceasta toti crestinii sinceri vor fi de acord.

Totusi, nu sunt cu totul de acord cu dvs. în cele trei afirmatii pe care le-ati făcut.

1.        Ideile fundamentale ale Scripturii sunt pentru a fi traite, nu pentru a fi interpretate;

Interpretarea la care mă refer nu se referă la tratatele teologilor ci la simplul act de întelegere si trăire a Biblie. Cred că trăirea este în ea însăsi interpretare.

Este adevarărat că Biblia nu ne-a fost dată pentru a ne certa cu privire la diferitele interpretări. Totusi, natura cazuta a oamenilor găseste moduri de a o interpreta care sunt straine de intentia Autorului. În aceste conditii avem nevoie de un cadru de interpretare. Biblia însăsi declară că Biserica este stâlpul si temelia adevărului, cea căruia i s-a încredintat misiunea de a păzi adevărurile Scripturii si a le interpreta asa cum a dorit Autorul ei.

2.           Biblia este deplin de ajuns pentru a îndruma un om (pacatos) la mântuirea prin Hristos si la o viata noua.

Totusi, avem nevoie de predicatori si de Biserică. În ultimele Sale cuvinte înainte de Înăltare, Hristos nu a început un program de reproducere a Scripturilor, ci i-a îndemnat pe ucenici să se ducă în toată lumea să predice Evanghelia. În cei trei ani de lucrare, Hristos nu a pregătit tipografii, ci oameni. El nu a zidit o editură si un sistem de distributie a Scripturii, ci o Biserică. În planul lui Dumnezeu, oamenii vin la Hristos după ce Îl întâlnesc pe Hristos în alti oameni. Scriptura ajută doar în acest proces.

3.           Subiectul Bibliei nu sunt idei interpretabile sau perimabile in timp. 

Într-adevăr, Scriptura nu are idei perimabile. Ea este întotdeauna adevărată si nu se învecheste. Dar Biblia este FOARTE deschisă la diferite interpretări, altfel nu am fi avut miile de erezii si schisme în istoria Bisericii. Este greu de înteles de ce Dumnezeu a îngăduit aceste ambiguităti, această deschidere la diferite interpretări. Am totusi o teorie, anume că Dumnezeu nu a vrut să ne dea o lege rigidă pe care omul să o urmeze ca un automat. El a vrut să ne lase o anumită deschidere pentru a ne respecta libertatea si a ne testa ascultarea.

Dvs. va temeti că respingerea principiului Sola Scriptura ar duce la introducerea de învătături si practici împotriva învătăturilor Bibliei. Este o teamă legitimă.

Eu mă tem că învătături si practici care se împotrivesc Scripturii sunt introduse tocmai din cauză la Sola Scriptura.

Într-adevăr, recunoasterea autoritătii Bisericii si a unor traditii de 2000 de ani sunt o frână puternică în calea „inovatiilor”. Sola Scriptura afirmă că în afara Scripturii nu există autoritate în materie de credintă. Aceasta înseamnă că s-a deschis usa ca oricine să-si inventeze propria lui variantă de crestinism (ceea ce se si întâmplă în Protestantism.)

Recent a apărut în SUA o carte intitulată The Bible Code. În ea, un intelectual evreu pretindea că a descoperit un cod secret prin care pe baza Bibliei ar putea prezice viitorul. Iată o aplicatie clară la Sola Scriptura. Bazat NUMAI PE BIBLIE, acest om a ajuns la niste teorii aberante. Problema este că el a respins 2000 de ani de traditie, si mai ales a respins felul în care Biserica a înteles să folosească Scriptura. Cred că Sola Scriptura, în ciuda faptului că aparent onorează Scriptura,  de fapt o dezonorează prin aceea că face din fiecare om judecătorul ultim si autonom al învătăturilor crestine, în afara Bisericii, care este mireasa si trupul Hristosului pe care Scriptura Îl înaltă.

Din punct de vedere logic,  Sola Scriptura este o autocontradictie. Ca principiu, Sola Scriptura afirmă că nu putem primi ca autoritate decât ceea ce apare în Scriptură. Prin urmare, afirmatiile care nu apar în Scriptură nu au autoritate în ce priveste viata crestină. Dar principiul Sola Scriptura nu este mentionat niciunde în Scriptură. Prin urmare, nu are autoritate.

Doresc să închei exprimându-mi marele respect si marea admiratie pe care o am ca ortodox fată de Scriptură. În fiecare biserică ortodoxă, duminica, la slujba de utrenie si la liturghie, Scriptura este citită de multe ori si cu cel mai mare respect. Cred că în fiecare duminică se citesc cel putin zece psalmi si se citesc texte din epistole si din evanghelii. Crestinii ortodocsi seriosi o au acasă si o citesc în mod regulat.

Mă bucur că ne uneste acelasi respect fată de Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Este deosebit de important pentru orice crestin adevărat, indiferent de apartenenta lui denominationala, sa considere atitudinea Mântuitorului, a Domnului Isus Christos fata de Biblie.  De ce?  El este Modelul desavarsit al credinciosului, El ne-a lasat o pilda ca si noi sa calcam pe urmele Lui.

Isus a demonstrat deplina incredere inspiratia Sfintelor Scripturi: 

"Le-am dat Cuvantul Tau" (Ioan 17:14);  "Cuvantul Tau este Adevarul"  (Ioan 17:17).  În acest text Domnul nostru subliniaza valoarea inegalabila a Scripturilor.  Cui spune aceste cuvinte Domnul nostru?  Tatalui.  Este un consens divin intre Tatal si Fiul cu privire la necesitatea imperativa ca Cuvantul sa ajunga în mainile ucenicilor Sai (potrivit Bibliei, orice crestin adevarat este un ucenic).

În Ioan 10:35 slavitul nostru Domn face o afirmatie categorica:  "Scriptura nu poate fi desfiintata".  La Matei 24:35 Domnul a spus:  "Cerul si pamântul vor trece, dar Cuvintele Mele nu vor trece".  Cat de adevarata este aceasta afirmatie!  Ce uriase eforturi s-au facut în decursul istoriei sa se elimine atât Vechiul cat si Noul Testament, ca fiind carti absurde, care tin omenirea în obscurantism.  Si totusi, Biblia continua sa fie azi, mai mult ca oricând cea mai raspândita Carte de pe glob.  Multi inamici ai Bibliei s-au dus, dar Cuvantul Scris a ramas.  Cum?  Dumnezeu a vegheat asupra Cuvântului; si va veghea în continuare, în ciuda faptului ca unii clerici considera ca Biblia în mana credinciosilor este un mare pericol.

Cu peste douazeci de ani în urma, când în România Biblia era o carte proscrisa,  Episcopul Argesului a tinut o conferinta pastorala cu preotii parohi din zona care se afla cub jurisdictia sa.  Unul din participanti a reclamat ca un barbat din miscarea "Oastea Domnului" distribuie Noi Testamente satenilor, si ca trebuiesc luate masuri contra lui, pentru a preveni ratacirea credinciosilor.

Episcopul a raspuns:  "Unde este acel frate al meu sa-i dau sarutarea mea episcopala.  Voi cate Noi Testamente ati dat credinciosilor?  Daca voi nu va faceti datoria, bine ca se gasesc alti dispusi sa faca aceasta lucrare! "

Ce vreau sa spun?  Isus ne-a lasat Cuvantul lui Dumnezeu,  si sunt oameni religiosi, nu ma indoiesc, plini de ravna care vor sa ni-l ia "ca as ne fereasca de rataciri".  As gandi ca este de reflectat daca adaugand "traditii" la Scripturi nu poate conduce, e drept, printr-un mecanism ceva mai sofisticat, în final la "luarea" Scrpturilor lasate noua prin bunavointa lui Dumnezeu.

Ma bucur ca pretuiesti Scriptirile pentru ca pretuirea lor este esentiala în conjugarea dintre Scriptura si Traditie, în asa fel incat sa se dea credit afirmatiei Mantuitorului:  "Scriptura nu poate fi desfiintata".

Iacob Negruzzi,  cunoscutul animator al cercului lierar "Junimea" din epoca lui Eminescu, Alecsandri, Caragiale si Creanga, a aranjat în limba lui Eminescu un frumos cantec cu continut crestin:

    Da-n Stravechea Carte Sfanta
   
Tot citesc si iar citesc
   
Cat de bun a fost pe lume
   
Blandul Fiu Dumnezeesc,

Cine gaseste pe Christos în Cartea Sfanta nu se rataceste!

 
   

Primesc fără nici o rezervă aprecierile pe care le-ati făcut. Cred că împreuna avem aceeasi dragoste si respect fată de Scriptură.  În Biserica Ortodoxă acest respect se manifestă în multe feluri, iar modul cel mai înalt de cinstire a Scripturii este primirea si ascultarea învătăturilor ei. 

Diferentele dintre neoprotestanti si ortodocsi în această privintă se referă la cuvântul Sola (numai) din expresia Sola Scriptura. Acceptând autoritatea maximă a Scripturii, noi ortodocsii recunoastem în acelasi timp că exista diferite grade de autoritate, unele provenind din Scriptură, altele din afara ei. Chiar si în interiorul Scripturii există diferite grade de autoritate si importantă. De pildă, în toate confesiunile crestine trinitariene se citesc mult mai mult Evangheliile decât alte cărti ale Scripturii (fără a nega nici unei cărti a Scripturii caracterul inspirat).

Daca prin Sola Scriptura respingem orice autoritate în afara Scripturii atunci ar trebui sa respingem...

·     Crezul niceo-constantinopolitan si hotărârile sinoadelor ecumenice

·     Scrierile despre vietile sfintilor

·      Scrierile Părintilor Bisericii

·      Sărbătorile crestine (Pastele, Crăciunul)

·      Întreaga artă crestină

·      Întreaga muzică crestină (nu e în Biblie!)

Daca prin Sola Scriptura respingem orice autoritate în afara Scripturii atunci ar trebui...

  • Să ne luptăm de la început si în fiecare generatie cu erezii cum ar fi arianismul, nestorianismul sau sabelianismul
  • Să redescoperim în fiecare generatie cum trebuie organizată biserica, cu pretul a nenumărate controverse si schisme

Sola Scriptura mi se pare un principiu periculos pentru că îndepărtează din jurul Scripturii întregul context în care aceasta trebuie înteleasă si practicată si face din ea o carte din care fiecare om poate să-si aleagă ce vrea. Sub aparenta cinstirii Scripturii, principiul Sola Scriptura o transformă de fapt în pretext de justificare a oricăror inventii care se pretind scripturale, dar în fond nu au nimic de-a face cu Hristos, Autorul Scripturii.

Dar în contextul bisericii vii a lui Hristos, stâlpul si temelia adevărului, Scriptura trebuie înăltată, respectată si ascultată de orice crestin.

 

Culegerea de note si scurte referinte cu privire la "pururea fecioria" Maicii Domnului  tradusă în româneste de Bogdan Mateciuc necesită o discutie mai largă.  Baza scripturistică a ideii virginitatii perpetue nu mi se pare deloc explicită, sursa -de fapt- a acestei idei este în mod esential Traditia.  Este de reflectat, dacă in cazul în spetă, Traditia si Scriptura consună. 

Mi s-a părut necomun că titlul materialului să fie "De ce este considerata Maria "pururea fecioara"?   Într-adevăr,  "este considerată" induce o conotatie subiectivă. 

Deoarece am desus că autorul notelor are convingeri ferme in această directie, îmi permit să intreb:

  • Este vorba de o perpetuă virginitate inerentă sau de una optională?

  • Ce spune Traditia despre o eventuală pre-existentă a Mariei? Biblia nu spune nimic, din câte cunosc.  

  • Atribuiti o conditie de superioritate stării de virgină în raport cu starea de femeie căsătorită având copii si trăind în curătie?

Dupa răspunsurile Dvs. s-ar putea sa am unele comentarii de făcut.
 
   

Asa cum bine ati observat, o mare parte din evlavia si învătăturile Bisericii Ortodoxe cu privire la Maica Domnului provine nu numai din Scriptură, ci si din Traditie. Traditia continuă istoria biblică si aduce noi amănunte si relatări cu privire la viata Maicii Domnului. Nu este de loc surprinzător că în memoria Bisericii au rămas astfel de relatări provenite de la contemporanii Apostolilor şi transmise din generatie în generatie. Un exemplu în acest sens este episodul adormirii Maicii Domnului, episod ilustrat în unele din icoanele clasice ale Bisericii Ortodoxe. Fără a face dogme din aceste istorisiri, să observăm totusi că ele nu contrazic Scriptura nici în relatările istorice, nici în spiritul învătăturilor ei.

Încerc acum să răspund întrebărilor dvs.

  1. Este vorba de o perpetuă virginitate inerenta sau de una optională?

As aprecia dacă ati binevoi să explicati această întrebare.

  1. Ce spune Traditia despre o eventuală pre-existenta a Mariei? Biblia nu spune nimic, din câte cunosc.

Maica Domnului nu s-a deosebit în mod ontologic de noi. Ea a avut o natură umană, asa cum fiecare dintre noi avem o natură umană. În sensul acesta, este clar ca ea nu este re-existentă. Origen a adus învătături cu privire la pe-existenta sufletelor, învătături pe care Biserica le-a respins si condamnat. Totusi, Maria se deosebeste de ceilalti oameni, nu prin faptul că ar avea o natură deosebită de cea umană, ci prin rolul ei unic în rostul Creatiei si în Mântuire. Ea este de asemenea unică prin sfintenia ei, pentru care i se aduce în Biserica Ortodoxă o cinstire mai mare decât cea adusă oricărui alt sfânt.

În Biserica Catolică lucrurile stau putin diferit. Învătătura catolică despre mostenirea păcatului originar i-a obligat pe catolici să introducă doctrina imaculatei conceptii, după care Fecioara Maria s-ar fi deosebit de ceilalti oameni, fiind o exceptie de la regula mostenirii păcatului. Aceasta este învătătura conceptiei imaculate, care din păcate o scoate oarecum pe Fecioară din rândurile oamenilor.

  1. Atibuiti o conditie de superioritate stării de virgină în raport cu starea de femeie căsătorită având copii si trăind în curătie?

Nu cred că se poate vorbi de o superioritate a unei stări sau a alteia. Tot ce vine de la Dumnezeu si este aprobat de El este bun si frumos. Ceea ce dă demnitate sau frumusete fiecărei dintre aceste stări este semnificatia si simbolismul pe care îl poartă în ele. Dragostea dintre sot si sotie este o icoană a dragostei dintre Hristos si  Biserică. Fecioria este un simbol al puritătii. 

Învătătura despre pururea feciorie a Mariei nu a fost introdusă ca să o înalte în mod artificial pe Maica Domnului. Biserica Ortodoxă crede că această învătătură exprimă un adevăr si este o mărturie cu privire la originea divină si la unicitatea persoanei Domnului Iisus. 

 

Unicitatea Maicii Domnului consta in faptul ca a fost aleasa, prin harul lui Dumnezeu, ca mama a Domnului Isus Hristos  "Ti s-a făcut mare har" i-a spus îngerul.  Zămislirea fără interventia omului, prin puterea Duhului Sfânt, purtarea in pântece a Celui al cărui Nume era Minunat, Sfetnic, Dumnezeu - Tare, Părinte al Vesniciilor, Domn al păcii, si nasterea cu care a fost învrednicita de Însusi Dumnezeu, reprezintă  performante care nu pot fi evaluate cu nici o unitate de măsură omeneasca.   Cinstirea Maicii Domnului , îmi place sa sustin, este cu atât mai substantială cu cât este mai mult fundamenată in Cuvântul Scripturii.  In aceasta privintă, mi se pare ca este un îndemn al Maicii Domnului către ucenici:  "Să faceti orice ce vă va zice El". (Ioan 2:5).  Mi se pare ca nu este cinstire mai efectiva a Celei ce L-a născut pe Mântuitorul decât de a ne număra printre cei care Îl ascultă si Îl urmează pe Domnul Isus Hristos.  Ce putini sunt cei ce practica zi de zi îndemnul Mariei, cea binecuvântată intre femei!

M-a nedumerit o afirmatie în nota din 27 Noiembrie:  este mentionat "rolul ei unic in rostul Creatiei si al Mântuirii".  Mi se pare o afirmatie îndrăsneata, si iată de ce: Primele pagini ale Bibliei prezintă lucrarea Creatiei ca fiind opera Întreit Unicului Dumnezeu.  "La început Dumnezeu (Elohim) a creat cerurile si pamântul.  Creatia este opera lui Dumnezeu -Tatăl, a  lui Dumnezeu - Fiul si a lui Dumnezeu - Duhul Sfânt.  Îmi place sa rămân la acest concept al creatiei, opera exclusiva a lui Dumnezeu.  Creatorul a fost si este deplin suficient si atotputernic sa creeze Universul, Galaxiile si atomii, oamenii, animale, vegetatia, algele si microorganismele din nimic.  El a creat si îngerii, domniile si stăpânirile, "căci toate au fost create prin El, si nimic din ce a fost creat n-a fost creat fără El".  A introduce in ecuatia creatiei elemente suplimentare conduce la nedeterminare. 

Cu privire la rolul în rostul mântuirii, iarăsi, afirmatia Dvs, depăseste felul meu de a întelege.  Stiu că alte religii istorice a numesc pe Maica Domnului "Co-rascumparatoare" si Co-mostenitoare, si stiu ca si Biserica Ortodoxa admite rugăciunea către ea pentru mântuire.  Întrebarea este:  pe ce texte biblice se bazează astfel de asertiuni.  Sfântul Apostol Petru spune limpede:  "În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor în care trebuie sa fim mântuiti” (Fapte 4:12).Niciun alt nume - căci mântuirea este în exclusivitate numai prin Domnul Isus.  Am citit de curând un articol scris de un doctor in teologie ortodox care le reprosa "neo-protestantilor" ca nu se închina la Maica Domnului si la sfinti, în calitatea lor de "mijlocitori între Dumnezeu si Om.  Mi s-a părut ciudat că în numele Traditiei, se ignora un text clar al Bibliei: "Căci este un Singur Dumnezeu si un singur Mijlocitor între Dumnezeu si om, omul Isus Hristos"  (1 Tim. 2:5).  Prin ce logică se  face abstractie de acest text, pentru a se statornici alte idei si practici?

Matematic vorbind, "un singur" nu lasă loc nimănui altcuiva pe aceeasi functie.

Mi se pare ca o abordare biblica a venerării Maicii Domnului este mai profitabila si mai apropiata crestinsmului apostolic.  Cu privire la raportul dintre inerent si optional vom discuta, cu voia Domnului, cu alta ocazie.

Cum? Pe Ea? O floare-ntr-un ungher...
Chiar pe ea Cel Vesnic o alege?
Ea sa nasc-un  fiu venit din cer?
Ea sa legene Eternul Rege?
.......................................
Zorii cei părtasi la suferinti,
Stelele in goana pe orbita,
Îngerii si cetele de sfinti.
Toate-n veci ti-or spune "Fericita".
(versuri de C. Ioanid).

Calde salutari in El.

 
   

Doresc sa mă refer la doua probleme pe care le-ati invocat în ultimul dvs. mesaj: rolul Fecioarei Maria în  Creatie si în Mântuire.

Creatia

Aici avem probabil de-a face cu o confuzie creata de ambiguitatea limbii noastre. Cuvântul Creatie are doua întelesuri: unul este acela de act al creării iar altul este acela de realitate creată, în afara lui Dumnezeu si distinctă de Dumnezeu. În al doilea sens folosim uneori si termenii de Lume sau Univers, cu toate ca de fapt Creatia se refera si la realităti care nu au o natura fizica, asa cum ar fi de exemplu îngerii. Putem deci vorbi de creatie (actul creării Lumii) si Creatie (rezultatul actului creatiei).

Intentia mea a fost sa mă refer la rolul Fecioarei în Creatie, întelegând prin aceasta nu actul creării ci realitatea Creatiei. Cred ca precizările dvs. sunt foarte corecte. Autorul si Subiectul actului creatiei este exclusiv Dumnezeu. Ar fi cu totul absurd sa presupunem ca o fiintă creată, asemenea Fecioarei Maria, ar fi participat ea însăsi în actul creatiei.

Am scris în mesajul meu precedent despre rostul sau rolul Fecioarei Maria în Creatie. Idea fundamentala este că Dumnezeu nu a adus la existentă realitatea Creatiei în mod arbitrar sau capricios, ci pentru a Si-o uni cu Sine, pentru a-Si exprima infinita Lui dragoste, pentru ca la urma Hristos sa fie totul în toti. Această dragoste s-a manifestat prin aceea că a Doua Persoana a Treimii, Logosul, a coborât El Însusi în Creatie si S-a făcut om si a suferit pentru noi. Drama Creatie poate asadar fi descrisa în trei momente: (1) actul creatiei, (2) venirea Logosului în Creatie si (3) unirea Creatiei cu Creatorul. Dar al doilea moment al acestei drame este în mod intim legat de participarea Fecioarei Maria. Ea a fost poarta prin care Dumnezeu a devenit parte a Creatiei. Putem deci spune ca încă din planul Lui etern de a crea Lumea,  Dumnezeu a hotărât să găsească o Fecioara prin care să coboare în Creatie. Rolul Fecioarei Maria nu este deci nici accidental, nici minor, ci etern, fundamental, cosmic. Cu toate acestea, Fecioara Maria a fost si este o fiintă umană, care prin natura ei nu se deosebeste de alti oameni. Dar ea se deosebeste de orice alt om prin importanta ei, si, asa cum credem noi ortodocsii, prin sfintenia ei. Mai mult decât atât, rolul ei nu a fost doar pasiv, ce unul pe care ea însăsi l-a acceptat. Fecioara Maria reprezintă exemplul cel mai perfect de sinergie între lucrarea omului si lucrarea lui Dumnezeu.

Mântuirea

Aceleasi argumente privitoare la Creatie pot fi aduse si cu privire la Mântuire. Hristos a venit în lume ca să ne mântuiască, si Fecioara Maria a fost poarta prin care El S-a coborât. Probabil suntem cu totii de acord în aceasta si cu totii o cinstim pentru acest rol unic. Fecioara Maria a avut ea însăsi nevoie de un Mântuitor, dar a fost în acelasi timp cea care L-a purtat pe Mântuitor în pântecele ei. Dar nu acesta este punctul de despărtire între protestanti si ortodocsi. 

Catolicii o numesc pe Fecioara Maria „co-răscumpărătoare”. După câte stiu, ortodocsii nu folosesc acest termen. În timp ce pentru catolici Fecioara este o fiinta cerească, aproape de o altă natură decât cea umană (vezi învătătura catolică despre imaculata conceptie), ortodocsii o numesc doar Theotokos – Nascătoare de Dumnezeu. În toate icoanele ea apare întotdeauna cu Pruncul Iisus, ceea ce subliniază rostul si cauza pentru care o cinstim.

Din păcate, titlul de Theotokos – Nascătoare de Dumnezeu – îi ofensează pe unii protestanti, cu toate că exprimă o învătătură fundamentată a crestinismului, aceea că Logosul – Dumnezeu – S-a născut din Fecioară. As fi curios care este opinia dvs. în această privintă. După cum probabil stiti, episcopul Nestor a fost declarat eretic de către unul din Sinoadele Ecumenice tocmai pentru că nega acest titlu Fecioarei Maria, implicând oarecum prin aceasta că în Hristos ar fi existat nu doar doua naturi ci si două persoane. El sustinea că Maria L-a născut pe Hristos-omul, nu pe Hristos-Dumnezeu, si prin urmare Fecioara ar fi putut fi numită Hristotokos – Născătoare de Hristos – dar nu Theotokos.

În sfârsit, ultima controversă între neo-protestanti si ortodocsi este cu privire la posibilitatea de a ne ruga Fecioarei, sau mai concret la posibilitatea de a ne ruga ei pentru mântuire. Aici este nevoie să fac o mai lungă precizare cu privire la rugăciunea către sfinti, în particular la rugăciunile adresate Fecioarei Maria.

În primul rând doresc să afirm că în această chestiune avem de-a face cu o neputintă a limbii noastre. Rugăciunea către sfinti nu este propriu-zis rugăciune, cel putin în sensul în care ne rugăm lui Dumnezeu. Ar fi bine să folosim un alt cuvânt, dar acest cuvânt ne lipseste. Atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, o facem cu încrederea că ne adresăm unei Fiinte infinite si atotputernice, care poate asculta si împlini după voia Sa oricare cerere din partea noastră. Ne rugăm lui Dumnezeu pentru că în ultimă instantă El este suveran si de El depinde totul. Dar nu în acelasi sens ne rugăm către sfinti. Nu putem niciodată spune unui sfânt, „vindecă-mă”, pentru că vindecarea nu poate veni decât de la Dumnezeu. În principiu ne rugăm către sfinti (cuvântul rugăciune fiind oarecum folosit impropriu) ca să se roage pentru noi. De ce? Pentru că Dumnezeu ne-a legat pe toti cu legăturile dragostei si ne-a învătat să ne rugăm unii pentru altii. Aici pe pământ noi ne rugăm unii pentru altii, si credem că moartea nu distruge această legătură a dragostei. Ce fac oare sfintii în ceruri, în prezenta lui Dumnezeu? Nu se roagă oare pentru noi? Este oare posibil ca Pavel să-i fi iubit pe credinciosii din Corint sau din Filipi, rugându-se zi si noapte pentru ei, numai ca să devină cu totul nepăsător odată ce a trecut la Domnul? Nu este oare Biserica una, legată prin această dragoste care izvorăste din Dumnezeu si ne leagă pe toti cu legături vesnice?

Acesta este sensul în care „ne rugăm” la sfinti si la Fecioara Maria. Am scris „ne rugăm” în ghilimele tocmai pentru că nu este vorba de o rugăciune asemănătoare cu cea către Dumnezeu. Este doar o cerere ca ei să se roage pentru noi, asa cum noi aici ne rugăm unii pentru altii.

Dar de ce ne rugăm Fecioarei Maria pentru mântuire? În nici un caz nu afirmăm că ea ar fi cauza fundamentală a mânuirii noastre. Această cauză si posibilitate a mântuirii se află doar în Hristos. Există însă un sens foarte restrâns în care un om „mântuieste” pe un alt om. Acest sens poate fi găsit, de exemplu, în Epistola lui Iacov, capitolul 5, versetul 20, în care ni se spune că cel care întoarce pe un păcătos de la calea lui îi va mântui sufletul. Iacov nu a intentionat în nici un caz să introducă o nouă doctrină, după care un om Îl poate înlocui pe Hristos ca Mântuitor. Dar un om poate fi agent în mântuirea altora. Cel care predică evanghelia este un agent în mântuirea ascultătorilor lui. Cel care se dă ca exemplu prin viata lui sfântă este un agent în mântuirea celor care-l cunosc si sunt atrasi la Dumnezeu prin el. Cel care se roagă intens pentru altii poate fi un agent în mântuirea acestora.

Acesta este exact sensul în care ne putem ruga Fecioarei Maria pentru mântuire. De fapt, o astfel de rugăciune este o exprimare foarte concretă a neputintei noastre si o recunoastere că avem nevoie de ajutor. Această rugăciune este un profund act de umilintă. Un betiv se poate usor ruga lui Dumnezeu să-l scape de patima lui. Dar i se cere un mare curaj si o mare umilintă să ceară ajutorul altui om, căruia să-i spună, „Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine să mă scape de băutură”. În acelasi sens ne rugăm Fecioarei „să ne mântuiască”: nu pentru că ea ar fi Mântuitorul, nu pentru că ea ar fi suverană, ci ca simplu act de umilintă, cerând celei mai sfinte dintre femei să se roage pentru mântuirea noastră.

Cinstirea Fecioarei Maria este un subiect larg, pe care putem în continuare să-l discutăm, după cum veti fi dvs. dispus si interesat.

 

Înainte de a încerca să dezvolt în mod succint aceasta temă, doresc să fac unele comentarii la răspunsul  cu privire la solicitarea unor precizări despre rolul Fecioarei Maria în Creatie si în Mântuire, si la întrebarea anterioară cu privire la conditia de perpetua virginitate sustinută de traditie, daca a fost o conditie inerenta sau optională.

Daca am înteles bine, prin creatie ati înteles "realitatea creată în exclusivitate de Întreit Unicul Dumnezeu" iar prin rolul în mântuire ati înteles o pozitie specifică în istoria mântuirii dar nu în actul divin, propriu zis  al mântuirii. Am înteles bine?

Cu privire la caracterul fie inerent fie optional al atribuitei "pururea feciorii a Mariei" am dorit sa stiu dacă în gândirea Ortodoxa se atribuie anumite însusiri angelice Celei aleasă să fie Maica Domnului.  Am înteles că sustineti principiul liberei optiuni.

Acum as dori sa trec la o dezbatere mai largă.  Ca unul care socotesc un adevăr de pret principiul "Sola Scriptura" nu mă voi referi la virtuti atribuite Maicii Domnului de Traditie, ci la cele pe care le descrie Sfânta Scriptura.  As cuprinde aceste virtuti în câteva sub-puncte: 

    Maria cunostea pe Cineva
    Maria stia ceva
    Maria a făcut ceva
    Maria se întemeia pe ceva