Cristian Florea, un preot ”întors la Dumnezeu”

Pe YouTube am găsit publicată mărturia fostului preot ortodox Cristian Florea, care ”s-a întors la Dumnezeu”, adică a părăsit Biserica Ortodoxă ca să devină neoprotestant. Cum eu am făcut drumul în sens invers, am fost curios să o ascult. Cunosc motivele mele, am vrut să le știu și pe ale lui.

Cristian ne povestește cum în călătoria lui spirituală și-a pus anumite întrebări la care nu a găsit răspuns în Biserica Ortodoxă. Înainte chiar de a intra la facultatea de teologie, a pus aceste întrebări preotului lui, dar acesta l-a considerat ”prea mic” ca să-i dea un răspuns. O astfel de întrebare a fost ”cum de eu nu știu dacă sunt născut din nou?” Ne-răspunzând la această  întrebare, el ne dă de înțeles implicit că răspunsul nu poate fi găsit în credința ortodoxă, lucru surprinzător pentru unul care a studiat teologia. Învățătura ortodoxă în această privință este foarte clară și în conformitate cu Scriptura. Hristos ne-a spus că dacă un om nu se naște din apă și din Duh, nu poate moșteni Împărăția Cerurilor, asociind în felul acesta nașterea din nou cu botezul.

După absolvirea facultății de teologie ortodoxă, Cristian Florea este hirotonit și repartizat la o parohie din Apuseni.  Un profesor de la facultate îi spune că poporul român are multe obiceiuri sfinte, pe care să le caute și să le încurajeze. Ajuns la parohie, Cristian constată că poporul român nu are nici un obicei sfânt.  Nici măcar unul! Nu o fi observat că venirea la biserică duminica este un astfel de obicei?  Poate oamenii din sat or mai fi făcut și alte lucruri bune, dar Cristian nu le vede. El își amintește doar că un cântăreț din biserică îl sfătuiește cum că cheia succesului este beția și curvia.

Scârbit de turma pe care trebuia să o păstorească, Cristian Florea decide după doi ani să-și încerce norocul în altă parohie, unde poate va găsi ceva bun. Povestea este puțin neverosimilă, deoarece mutarea unui preot dintr-o parohie în alta nu se face așa ușor și fără motiv. I-o fi spus episcopului că oamenii sunt prea păcătoși pentru sfințenia lui? O fi decis din milă și simpatie episcopul să salveze sufletul plăpând al unui biet preot din iadul satului românesc din Apuseni, și să-l mute la o biserică mai vrednică?

În noua parohie, o și mai mare dezamăgire. Cristian Florea se aștepta să fie primit festiv și cu mare cinste, în schimb la slujbă vin doar cinci persoane și nimeni nu îl caută la casa parohială, măcar din curiozitate ”să o bârfească pe preoteasa”, cum spune el. În schimb este vizitat de diaconul unei biserici neoprotestante, care-l cheamă ”frate” și vorbește frumos cu el. De aici înainte, începe să graviteze către neoprotestanți.

Asistând la o evanghelizare într-o biserică baptistă și apoi la un studiu biblic, Cristian Florea decide în cele din urmă să ”facă un legământ cu Domnul” prin botez, pentru că vrea să urmeze Biblia, nu pe oameni.  Este curios însă că expresia ”a face un legământ cu Domnul” nu apare în Noul Testament ci este specifică limbajului neoprotestant. Înțelegem că fostul preot a decis să urmeze Scriptura, chiar dacă a încălcat-o (Scriptura  vorbește de un singur botez) și a urmat de fapt învățături omenești (”legământ cu Domnul în apa botezului”). Dar Dumnezeu cunoaște inima omului, și poate-l va scuza că a făcut exact pe dos decât intenționa.

Începe acum persecuția și Cristan Florea este tras la răspundere de un consilier episcopal și apoi de însuși episcopul lui. Aceștia îi aduc aminte de jurământul pe care l-a făcut când a devenit preot, dar bravul  nostru Cristan declară că va rămâne preot ortodox doar dacă este lăsat să facă ce vrea Dumnezeu, adică ce vrea el, care cunoaște voia lui Dumnezeu mai bine decât toți episcopii, preoții, călugării, sfinții, martirii și teologii Bisericii Ortodoxe. În sfârșit, episcopul îl dă afară și-i cere să părăsească casa parohială, pentru că – așa ne spune Cristian – unui pocăit nu-i este permis să locuiască acolo.

În cursul acestei mărturii, Cristian Florea face unele afirmații surprinzătoare. El afirmă de exemplu că în Biserica Ortodoxă nu se spune nimic despre mântuire. Am căutat în textul  liturghiei lui Ioan Gură de Aur, și am găsit patruzeci și două de referințe la mântuire. Cristian trebuie să fi rostit aceste texte ani la rând, în fiecare duminică. Oare a uitat? … sau poate nu le-a observat (se gândea probabil cât de netrebnici sunt enoriașii lui) … sau poate ne minte.

Tot așa, el afirmă că a descoperit în Scriptură că mântuirea este prin credință, ceea ce ar contrazice învățătura Bisericii Ortodoxe, după care am fi mântuiți în funcție de cum se înclină balanța care ne cântărește faptele bune și cele rele.  Dacă Biserica Ortodoxă ar învăța așa ceva, nu ne-ar mai chema la slujbe și nu ar mai administra tainele.  Eu sunt ortodox de mai bine de zece ani, dar am învățat că suntem mântuiți prin Iisus Hristos. Am mai învățat că suntem mântuiți pentru că Dumnezeu este bun și milostiv și nu dorește moartea păcătosului.  În ce biserică ortodoxă o fi fost Cristian Florea? Într-una musulmană? Rămân aceleași ipoteze: sau a uitat, sau facultățile lui mintale nu i-au permis să înțeleagă credința ortodoxă sau ne minte. Cititorii mei să aleagă.

Există și ceva trist în întâmplările povestite de fostul preot ortodox. Un preot este chemat să păstorească o comunitate, să-i întâlnească pe oameni acolo unde sunt, și prin răbdare, dragoste și rugăciune să-i ridice spre un loc mai înalt. Cristian Florea este doar jignit că nu i se dă cinstea cuvenită. Un preot cu care vorbește îl consideră ”prea mic” ca să-i răspundă la întrebări. În prima parohie, enoriașii lui sunt curvari, bețivi și bârfitori. În a doua parohie, enoriașii sunt vinovați că nu-l întâmpină cum ar fi așteptat. Hristos a văzut noroadele și i S-a făcut milă de ele. Cristian Florea s-a uitat scârbit la starea turmei lui și a părăsit-o.

Este posibil ca în viitor Cristian Florea să ocupe un loc de frunte în biserica neoprotestantă din care face parte. Aceasta se vede din însăși faptul că mărturia lui a fost publicată pe YouTube și a fost vizionată de peste zece mii de ori. Probabil el va reuși să convingă și pe alții, care asemenea lui se consideră prea sfinți pentru netrebnicia ortodocșilor și care vor fi gata să mintă cu privire la credința ortodoxă  în viitoarele lor mărturii.

Într-un fel plecarea lui Cristian Florea din Biserica Ortodoxă nu a fost o mare pagubă. Îmi aduc aminte de acea glumă în care Itzig, pe patul de moarte se face comunist. Întrebat de ce după o viață întreagă a renunțat la credința lui iudaică, el răspunde, ”Mai bine să moară unul de-al lor decât unul de-al nostru.” Poate Cristian Florea o fi avut aceeași intenție bună.  Unul ca el, mai bine la neoprotestanți decât la ortodocși.

This entry was posted in Răspunsuri. Bookmark the permalink.

109 Responses to Cristian Florea, un preot ”întors la Dumnezeu”

  1. krabul says:

    Frumos aces răspuns al unui preot ortodox (tot din Ardeal)

    http://iuliatuns.wordpress.com/2009/01/21/96/

  2. Teo says:

    Nu cred ca pe Dumnezeu il impresioneaza orientarea (sau dezorientarea…) noastra privind locul (fie acest loc si o Biserica locala…) unde ne simtim bine. Foarte multi oameni se simt impliniti in cluburi, ori acestea, desi ofera socializare si implinesc niste nevoi, sunt departe de a fi biserica… Cred ca mantuirea este NUMAI prin Domnul Iisus Hristos. Forma in care ne manifestam credinta nu cred ca e esentiala, dar desigur, isi are rolul ei in manifestarea credintei.

    • kesarion_breb says:

      Dacă dumneata consideri că biserica nu contează prea tare, atunci te rugăm să vii la Biserica Ortodoxă, pentru că şi noi tot NUMAI pe Domnul Hristos Îl propovăduim şi mântuirea prin El.

      • Teo Muntean says:

        Pai ce iti sugereaza oare ca nu as fi? Probabil ca nu toti vor fi de acord, dar pentru mine a trai in Biserica lui Hristos inseamna a nu judeca pe nimeni si a lasa fiecaruia optiunea de a se inrola intr-o Biserica locala.
        Doamne ajuta!
        Teo

  3. Phileo says:

    “Hristos ne-a spus că dacă un om nu se naște din apă și din Duh, nu poate moșteni Împărăția Cerurilor, asociind în felul acesta nașterea din nou cu botezul.”

    Cum considerati ca se manifesta aceasta nastere din nou prin botez? ce efecte are asupra celui botezat? Sa intelegem ca intreaga populatie a romaniei este nascuta din nou pentru ca a fost botezata? Hotii, curvarii, betivii, necredinciosii, satanistii toti acestia sunt nascuti din nou doar pentru ca au fost botezati?

  4. Phileo says:

    “Nu este de-ajuns să te naşti creştin, ci trebuie să te faci creştin [printr-o naştere din nou].”
    Sf. Ioan Gură de Aur

    “Cei născuţi din Duhul se cunosc după roadele Duhului, căci cel născut din cineva seamănă cu acela care l-a născut.” Sf. Maxim Mărturisitorul

    “Naşterea din nou este o făptură nouă, o a doua făptură în noi, căci din ceea ce nu eram am fost aduşi la ceea ce suntem. Ceea ce eram mai înainte am murit, adică omul nostru cel vechi. Şi ceea ce devenim nu eram mai înainte.” Sf. Ioan Gură de Aur

    “Naşterea voastră a avut loc odată cu moartea voastră.” Sf. Chiril al Ierusalimului

    “Cel născut din nou se depărtează pe dată de întuneric, căci chiar din acest fapt primeşte lumina.”
    Sf. Clement Alexandrinul

    “Precum noaptea toate se înnegresc împreună cu întunericul în care sunt, chiar dacă ele sunt luminoase din fire, – când vine lumina piere asemănarea întunecată din ele. Tot aşa sufletul, strămutându-se de la rătăcire la adevăr, se preface în chipul vieţii, după Harul luminos”.
    Sf. Grigorie de Nyssa

    Mi mi se pare ca exista discrepanta uriasa intre botezul ortodox si felul in care trebuie sa fie un om nascut din nou, din Dumnezeu.

    • costy says:

      sfantul botez este desavarsit dar nu desavarseste pe cel care nu implineste poruncile….caci credinta sta nu numai in a ne fi botezar in Hristos, ci si in a implini poruncile Lui. Ca odata ce ne-am ingropat cu El prin Botez ne-a ridicat, ne-a ridicat pe noi si ne-a asezat impreuna cu Sine in cele ceresti , e vadit din Scripturi. Dar nu e mai putin vadit ca ne-a dat si porunci, ca, implinindu-le , sa aflam desavarsirea pe care ne-a dat-o noua. Iar de nu le vom implini, ne vom arata stapaniti de pacfat. ( Sf. Marcu Ascetul)

  5. dani says:

    am urmarit si eu marturiile acestui ex-preot, si desi sunt de parere ca fiecare om e liber sa isi aleaga calea, asi vrea totusi sa subliniez ca acest om nu a facut cinste nici Bisericii Ortodoxe si nu face cinste nici bisericilor evanghelice , deoarece din cate am observat in mai multe clipuri scopul lui e acela de a colinda adunarile evanghelice pentru a blama ortodoxia
    problema consta si in lacunele in ceea ce priveste cunoasterea teologiei ortodoxe a acestui individ care se pare ca nu a prea indragit cursurile facultatii, altfel nu facea niste confuzii care pt el , licentiat in teologie n-ar trebui sa fie o problema
    Nu cred intr-o pocainta sincera a acestui om, desi doar Dumnezeu cunoaste inimile fiecaruia, cred insa ca el se simte mai bine intre neo-protestanti si este atras de teologia lor, si cum in neo-protestantism, orice nou convertit trebuie sa aiba o poveste cat mai palpitanta. si acest om isi exploateaza la maxim povestea , pana si in strainatate, iar unii neo-protestanti, cei naivi desigur il cred un adevarat erou,\

    • tamas says:

      Stimate Dani,
      -fratele Cristi nu are in plan sa “faca cinste” niciunei biserici dupa cum spuneai mai sus, acestui om i-au fost deschisi ochii de Dumnezeu si din acel moment, el nu blameaza ortodoxia ci, reflecta la acele lucruri care nu sunt venite de la Domnul in interiorul religiei. Referitor la indragirea cursurilor teologiei ortodoxe nu putem afirma nimic pentru ca el a ales aceasta cale pentru ca simtea setea de cunoastere al lui Dumnezeu. Un timp a trait si a iubit chiar, tot ce i-a fost invatat dar a venit acel timp, care trebuie sa apara in viata fiecarui om cand trebuie sa decizi pe cine vrei sa urmezi sau ai indoieli despre viata ta vesnica. Printr-un frate babtist Dumnezeu a inceput a lucra in inima lui Cristi si subliniez ca putea fii de orice religie dar intamplator a fost babtist, acest om l-a chemat in adunare si prin puterea Duhului Sfant, Isus a reusit sa-i fraga inima si sa-i dea una noua care sa-l slujeasca numai pe Domnul. Crezul tau stimate Dani in pocainta sincera a fratelui este putin nefondata. Dupa cum spuneai si tu nu putem sa judecam pentru ca judecata noastra vine de sus dar un om care si-a dedicat viata lui Dumnezeu poate fii deosebit de un om lumesc(un om care frecventeaza biserica si se roaga la Dumnezeu sau la icoane insa iesind din biserica viata lui predica altceva) pentru ca faptele,gandirea si modul lui de a fii se schimba radical. Nu vreau sa impart povete si sa afirm ca stiu adevarul dar pot sa spun doar ca-l cunosc pe Domnul si prin El mi se lumineaza calea pe zii ce trece. Despre fratele Cristi pot sa spun, sa observ doar ca el are o poveste “palpitanta” din pricina ca a fost gasit si salvat din pacatele si barierele care-l tineau strans de pamant. Povestea lui este defapt o marturie despre cum poate Dumnezeu schimba viata unui om. In concluzie rugaciunea la moaste sau la icoane nu o sa ne duca in ceruri, ci doar harul care ne este dat si prin care mai avem timp sa reflectam la adevarurile Biblice, fie spuse de Cristi Florea sau Luigi Mitoi sau oricare alt pastor. Acesti oameni sunt doar niste instrumente in mana Domnului dar daca ii respingem si traim in niste canoane in care traia si fratele Florea n-o sa ajungem sa-l vedem pe EL. Pace si Dumnezeu sa ramana cu noi.

      • Craciun Valentin says:

        Amin!

        Sola Scriptura! Cuvantul lui Dumnezeu!
        Sa piara aceasta traditie blestemata cu canoane ,pomeni,lumanari etc,care robesc suflete si ai duc spre pierzanie!
        Oricine nu a fost gasit scris in cartea vietiii mielului a fost runcat in iazul de foc!

        Nu mantuieste religia!

        Isus Cristos mantuieste!

        Slavit sa fie numele lui acum si in veci de veci!

    • Teodora says:

      In momentul cand traiesti cu adevarat pentru Hristos simti aceasta dorinta in inima ta ca toti cei din jurul tau sa il cunoasca si te dai pe tine ca si el, Cristi Florea, se da ca si exemplu pentru ca din pacate in zilele noastre majoritatea oamenilor nu cred daca nu au si ceva fizic-vizibil…. Si daca vom urmari cu atentie marturia lui Cristi Florea el spune de mai multe ori ca ar fi vrut sa ramana preot in parohia pe care o pastorea cu conditia ca sa raspandeasca Adevarul bazat pe Sf Scriptura – Biblia si sa nu urmeze ‘Sf Traditie’ care nu ne da siguranta mantuirii! Am ascultat cu atentie in aceasta seara marturia lui, nu il cunosc, Domnul sa ii fie calauza pretutindeni in viata!

  6. Cria says:

    Imi poti raspunde si mie te rog ,sunt ortodoxa si am fost si eu botezata ca toti oameni .Asta inseamna ca eu sunt nascuta din nou ?Cred in Dumnezeu dar nu stiu daca sunt mantuita .

    • deeo says:

      atunci cand esti nascut din nou, ai aceasta siguranta, ca esti a Lui
      citeste biblia

    • onisim says:

      Mey Cria mantuirea se capata prin credinta si pocainta! Trebuie sa recunosti ca esti pacatoasa si ca doresti iertarea Domnului Isus! religia ta nu te ajuta sa te mantuiesti, ci doar credinta in Domnul Isus care a murit pentru tine si pentru mine! trebuie sa ai o relatie personala cu Domnul Isus, adica sa te rogi lui, sa ii spui necazurile tale, sa incetezi sa mai faci greseli si sa citesti BIBLIA!

    • bogdan says:

      Cria, situatia in care esti nu este una straina bisericilor traditionale.Multi tineri(si batrani)traiesc in aceasta confuziea spirituala de a nu sti daca sunt mantuiti,nascuti din nou pt ca biserica de care aparatin nu-i hraneste spiritual.Scriptura e de fapt destul de clara in aceasta privinta,iar cei care-o studiaza “prind aripi”(Isaia 40:28-31),credinta le creste si nu se deznadajduiesc.Iti recomand o biserica unde se face studiu biblic si vei vedea cu ochii tai cum iti va creste credinta iar lucrurile in care erai confuza vor deveni clare.

    • Adam Hristian says:

      Cria a afirmat: “Cred in Dumnezeu dar nu stiu daca sunt mantuita .”

      Majoritatea oamenilor declara: “… noi credem in Dumnezeu”, insa Cel mai important lucru este, nu doar sa credem in Dumnezeu, ci sa credem ce ne spune Dumnezeu.

      In Evanghelia dupa Matei, capitolul 17:5, Dumnezeu Tatal spune despre Domnul Hristos : “… “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit, pe Acesta ascultaţi-L”.

      Deci, pentru a fi crestin Dumnezeu Tatal decreteaza ca trebuie sa ascultam de poruncile si invataturile Domnului Hristos, porunci si invataturi transmise prin apostolii Sai.

      In primul rand, sa retinem, NIMENI NU SE NASTE CRESTIN, ci devine crestin prin credinta in Domnul Hristos!

      Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita la Bucuresti in 1995,cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, contine in Evanghelia dupa Marcu invatatura directa a Mantuitorului Hristos,

      Marcu 16:15-16 Şi [Hristos] le-a zis: Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura.
      Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.

      Sa retinem: CREDINTA IN HRISTOS precede BOTEZUL.

      Inca un exemplu in acest sens din Faptele Apostolilor16:30-33,
      [Temnicerul] … le-a zis [ apostolului Pavel si lui Sila]: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?

      Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus şi te vei mântui tu şi casa ta.
      Şi i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu şi tuturor celor din casa lui.
      Şi el, luându-i la sine, în acel ceas al nopţii, a spălat rănile lor şi s-a botezat el şi toţi ai lui îndată.

      Deci, “CREDINTA IN HRISTOS precede BOTEZUL!”

      Parintele Dumitru Staniloaie, in articolul „ De ce suntem ortodocsi?’- publicat in REVISTA „TEOLOGIE ŞI VIAŢĂ” Nr. 4-8, 1991- declara:

      „…Dar unde ne întâlnim propriu-zis cu Hristos, dacă nu în Botez şi în Euharistie, în prima candidatul declarând la întrebarea preotului: „Te uneşti cu Hristos?” cu răspunsul: “Mă unesc cu Hristos”, iar în Euharistie, preotul declarând: “Se împărtăşeşte robul lui Dumnezeu (N.) cu trupul lui Hristos”…”
      Candidatul care se boteaza va raspunde, scrie Parintele Dumitru Staniloaie, „…la întrebarea preotului: „Te uneşti cu Hristos?” cu raspunsul: “Mă unesc cu Hristos”…”

      Deci, in momentul botezului Candidatul stie cine este Mantuitorul Hristos Iisus- Domnul, intelege Lucrarea Dumnezeului Treimic realizata prin moartea si Invierea lui Hristos, si intelege ce inseamna apelul Mantuitorului din Evanghelia dupa Luca, catre cel ce se boteaza:

      Luca 9:23 „Şi [Hristos] zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie;”

      Sfântul Chiril spune: „Căci deoarece au primit prin credinţă pe Fiul [ pe Hristos Iisus], primesc puterea de a fi ridicaţi între fiii lui Dumnezeu. Le dă Fiul puterea ce o are El după fire… chemându-i la comuniune… împlinind aceasta ca o faptă a iubirii faţă de lume. Căci nu puteam scăpa altfel de moarte, noi cei ce purtăm chipul celor pământeşti, dacă nu se întipărea în noi frumuseţea (bunătatea) chipului ceresc, prin chemarea la calitatea de fii”.

      Parintele Dumitru Staniloaie citandu-l pe Sfantul Chiril, in articolul mai sus mentionat, ne invata ca Hristos Iisus se primeste prin credinta ca Mantuitor si Stapan, iar “CREDINTA IN HRISTOS IISUS…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………precede BOTEZUL!”

      Sa nu uitam! Sfintii apostoli, Sfintii parinti s-au botezat la maturitate, dupa exemplul si porunca Domnul Hristos Iisus.

      Evanghelia dupa Matei 3:13-17; 17:5 În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: “Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” “…pe Acesta ascultaţi-L”.

      P.S. Preotul Cristian Florea face o declaratie socanta in marturiile sale. Afirma ca in facultatea ortodoxa de teologie, in patru ani de zile a studiat multe carti, dar, niciodata Biblia!

      “Nici macar n-am auzit ca se poate studia Biblia!…N-am auzit ca exista studiul biblic…N-am vazut niciun manual de studiu biblic… Aveam alte carti. Multa istorie, multa muzica, mult tipic (tiparul slujbelor)…In teologia ortodoxa Biblia ocupa cel mai mic loc in studiu. Exista cinci izvoare de spiritalitate in teologia ortodoxa…

      1) Cartile apocrife, scrise in prima suta de ani de contemporani ai Domnului Isus ori ai sfintilor apostoli.

      2) Hotararile sinoadelor ecumenice (sapte).

      3) Filocaliile, cugetarile parintilor pustiei ( Patericurile).

      4) Experientele Bisericilor- marturiile credinciosilor consemnate in timp de fiecare Biserica.

      5) BIBLIA- despre care ni se spunea la facultate: “Sa nu prea cititi Biblia, sa nu prea v-atigeti de ea ca, s-ar putea sa va rataciti! Multi s-au ratacit citind Biblia.”

      Si Domnul Isus Hristos spune altceva: ” Va rataciti! Fiindca nu cunoasteti Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu [ Ev. dupa Matei 22:29]. Si Domnul Isus mai spune: ” Cercetati Scripturile…ca ele vorbesc despre Mine.”

      Papalitatea a scos un dicton care se vehiculeaza si in ziua de astazi: “crede si nu cerceta!” Deci nu comunistii sau altii au scos, ci PAPALIATEA a scos cuvantul acesta, “crede si nu cerceta!” Adica sa crezi ce spunem noi, tu sa nu cercetezi. Este vorba de Biblie. “Nu cercetati Biblia!” Asta este invatatura…in lumea ortodoxa pentru noi preotii generatiei de astazi: sa nu cercetam Bibila. Dar eu am avut avantajul acesta ca am plecat la faculate citind Biblia de la cap la coada.”

    • MIA says:

      BOTEZUL E “MARTURIA UNUI CUGET CURAT”.IN BIBLIE TOATE PERSOANELE CARE AU FOST BOTEZATE ERAU ADULTE.BOTEZUL ERA MOMENTUL CAND EI SE DECIDEAU PT A-L URMA PE DUMNEZEU SI DE A PARASI MODUL DE VIATA PACATOS IN CARE AU TRAIT.
      BOTEZUL COPIILOR IL FAC DOAR BISERICILE -INSTITUTII(ORTODOXA SI CATOLICA) CARE VOR SA SE ASIGURE CA BISERICILE LOR VOR FI PLINE DE ENORIASI.AR TREBUI CA TOTI PREOTII ORTODOXI SI CATOLICI SA SE INTOARCA LA DUMNEZEU PENTRU CA VOR DA SOCOTEALA DE RATACIREA IN CARE AU CONDUS OILE PE CARE LE-AU PASTORIT.RUGATI-VA PENTRU PREOTII VOSTRI SA SE INTOARCA LA DOMNUL SI SA FIE NASCUTI DIN NOU PRIN CREDINTA IN ISUS CRISTOS.

      • costy says:

        vai de cei ce spun raului bine si binelui rau…… din pacate diavolul intuneca partea rationala cu o diplomatie foarte vicleana asa cum a facut cu fostul preot cristian si cu toti asemenea lui care au inteles prin pocainta lepadarea Bisericii nu a pacatului………. of cat de vicleana poate fi teologia satanica…… din pacate nu ati ajuns decat victime alee lui satan…… asta doar voi decideti sau poate nu va lasa diavolul sa intelegeti adevarul……….

  7. nicolae says:

    Iata ca deranjeaza inca pe ”cineva” marturia fratelui Cristian Florea. Dumnezeu sa va ajute sa va pocaiti.

  8. Dan Burlacu says:

    Romani 10:9, Ioan 3:16, I Petru 2:24, Romani 5:8, Ioan 1:12, Galateni 2:16. Daca crezi ca Isus Hristos (poti sa scrii numele Sau cu cati “i” vrei, ne referim la aceeasi Persoana) a murit platind cu viata Lui pentru pacatele tale (Romani 6:23) si accepti mantuirea in dar de la Dumnezeu (Efeseni 2:8,9), Cuvantul lui Dumnezeu spune ca esti mantuita si nascuta din nou (Ioan 3:1-18). NU BOTEZUL TE MANTUIESTE (I Corinteni 1:14, Pavel nu putea sa multumeasca lui Dumnezeu ca nu a botezat pe cineva daca acel cineva ar fi fost mantuit prin botez fiindca voia lui Dumnezeu este ca toti sa fie mantuiti I Timotei 2:3,4)

  9. Adam Hristian says:

    Frate Mihai Oara,
    De ce nu aveti curajul sa postati pe acesta pagina materialul de mai jos, pe care mi l-ati sters inainte? Motivati-mi prin e-mail, de unde aveti aceasta teama de a posta ceea ce va scriu, bazat pe Sfanta Scriptura si pe invatatura teologului Dumitru Staniloae, citandu-l pe Sfantul Chiril.

    Astept raspuns pe e-mail.
    ……………………………………………………………………………..
    Cria a afirmat: “Cred in Dumnezeu dar nu stiu daca sunt mantuita .”

    Majoritatea oamenilor declara: “… noi credem in Dumnezeu”, insa Cel mai important lucru este, nu doar sa credem in Dumnezeu, ci sa credem ce spune Dumnezeu.

    In Evanghelia dupa Matei, capitolul 17:5, Dumnezeu Tatal spune despre Domnul Hristos : “… “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L”.

    In primul rand, sa retinem, NIMENI NU SE NASTE CRESTIN, ci devine crestin prin credinta in Domnul Hristos!

    Biblia sau Sfanta Scriptura, tiparita la Bucuresti in 1995,cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, contine in Evanghelia dupa Marcu invatatura directa a Mantuitorului Hristos,

    Marcu 16:15-16 Şi [Hristos] le-a zis: Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura.
    Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.

    Sa retinem: CREDINTA IN HRISTOS precede BOTEZUL.

    Inca un exemplu in acest sens din Faptele Apostolilor16:30-33,
    [Temnicerul] … le-a zis [ apostolului Pavel si lui Sila]: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?

    Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus şi te vei mântui tu şi casa ta.
    Şi i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu şi tuturor celor din casa lui.
    Şi el, luându-i la sine, în acel ceas al nopţii, a spălat rănile lor şi s-a botezat el şi toţi ai lui îndată.

    Deci, “CREDINTA IN HRISTOS precede BOTEZUL!”

    Parintele Dumitru Staniloaie, in articolul „ De ce suntem ortodocsi?’- publicat in REVISTA „TEOLOGIE ŞI VIAŢĂ” Nr. 4-8, 1991- declara:

    „…Dar unde ne întâlnim propriu-zis cu Hristos, dacă nu în Botez şi în Euharistie, în prima candidatul declarând la întrebarea preotului: „Te uneşti cu Hristos?” cu răspunsul: “Mă unesc cu Hristos”, iar în Euharistie, preotul declarând: “Se împărtăşeşte robul lui Dumnezeu (N.) cu trupul lui Hristos”…”
    Candidatul care se boteaza va raspunde, scrie Parintele Dumitru Staniloaie, „…la întrebarea preotului: „Te uneşti cu Hristos?” cu raspunsul: “Mă unesc cu Hristos”…”

    Deci, in momentul botezului Candidatul stie cine este Mantuitorul Hristos Iisus- Domnul, intelege Lucrarea Dumnezeului Treimic realizata prin moartea si Invierea lui Hristos, si intelege ce inseamna apelul Mantuitorului din Evanghelia dupa Luca, catre cel ce se boteaza:

    Luca 9:23 „Şi [Hristos] zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie;”

    Sfântul Chiril spune: „Căci deoarece au primit prin credinţă pe Fiul [ pe Hristos Iisus], primesc puterea de a fi ridicaţi între fiii lui Dumnezeu. Le dă Fiul puterea ce o are El după fire… chemându-i la comuniune… împlinind aceasta ca o faptă a iubirii faţă de lume. Căci nu puteam scăpa altfel de moarte, noi cei ce purtăm chipul celor pământeşti, dacă nu se întipărea în noi frumuseţea (bunătatea) chipului ceresc, prin chemarea la calitatea de fii”.

    Parintele Dumitru Staniloaie citandu-l pe Sfantul Chiril, in articolul mai sus mentionat, ne invata ca Hristos Iisus se primeste prin credinta ca Mantuitor si Stapan, iar “CREDINTA IN HRISTOS IISUS…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………precede BOTEZUL!”

    Sa nu uitam! Sfintii apostoli, Sfintii parinti s-au botezat la maturitate, dupa exemplul si porunca Domnul Hristos Iisus.

    P.S. Preotul Cristian Florea face o declaratie socanta in marturiile sale. Afirma ca in facultatea ortodoxa de teologie, in patru ani de zile a studiat multe carti, dar, niciodata Biblia!

    “Nici macar n-am auzit ca se poate studia Biblia!…N-am auzit ca exista studiul biblic…N-am vazut niciun manual de studiu biblic… Aveam alte carti. Multa istorie, multa muzica, mult tipic (tiparul slujbelor)…In teologia ortodoxa Biblia ocupa cel mai mic loc in studiu. Exista cinci izvoare de spiritalitate in teologia ortodoxa…

    1) Cartile apocrife, scrise in prima suta de ani de contemporani ai Domnului Isus ori ai sfintilor apostoli.

    2) Hotararile sinoadelor ecumenice (sapte).

    3) Filocaliile, cugetarile parintilor pustiei ( Patericurile).

    4) Experientele Bisericilor- marturiile credincisilor consemnate in timp de fiecare Biserica.

    5) BIBLIA- despre care ni se spunea la facultate: “Sa nu prea cititi Biblia, sa nu prea v-atigeti de ea ca, s-ar putea sa va rataciti! Multi s-au ratacit citind Biblia.” Si Domnul Isus Hristos psune altceva: ” Va rataciti! Fiindca nu cunoasteti Scripturile si nici puterea lui Dumnezeu [ Ev. dupa Matei 22:29]. Si Domnul Isus mai spune: ” Cercetati Scripturile…ca ele vorbesc despre Mine. Papalitatea a scos un dicton care se vehiculeaza si in ziua de astazi: “crede si nu cerceta!” Deci nu comunistii sau altii au scos, ci PAPALIATEA a scos cuvantul acesta, “crede si nu cerceta!” Adica sa crezi ce spunem noi, tu sa nu cercetezi. Este vorba de Biblie, “Nu cercetati Biblia!” Asta este invatatura…in lumea ortodoxa pentru noi preotii generatiei de astazi: sa nu cercetam Bibila. Dar eu am avut avantajul acesta ca am plecat la faculate citind Biblia de la cap la coada.”

  10. Octavian says:

    Ai spus mai susca neoprotestantifac aluzie atunci cand spun legamant cu Domnul,dar voi ortodocsi cand va inchinati la icoane sau faceti lucruri care nu sunt in Scriptura au sustinere Biblica?

    • costy says:

      De ce punem icoana in casa?

      Icoana nu poate lipsi din casa crestinului. Prezenta icoanei arata ca acea casa este increstinata, ca familia care locuieste acolo este crestina. Icoana din casa este o marturisire a credintei in Dumnezeu.

      Icoana, prezenta a celui infatisat in ea

      Asa cum fotografia sau tabloul unei persoane dragi ne aduc in fata persoana draga pe care o reprezinta, tot asa si icoana ne poarta cu gandul la cel infatisat in ea. Icoana este o prezenta a celui infatisat in ea: a Mantuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a sfintilor. Prezenta chipului unei persoane este intr-o masura prezenta respectivei persoane. Chipul ne pune in legatura cu persoana pe care o reprezinta, ne ajuta sa ne ducem cu gandul la ea sau mai curand, aduce persoana respectiva in fata noastra, langa noi, ne inlesneste o intalnire cu ea. Icoana ne ajuta sa ne rugam mai bine, pentru ca ne ajuta sa intram mai usor in legatura cu Dumnezeu, sa-L vedem in persoana Mantuitorului Hristos, sa simtim prezenta Maicii Domnului si a sfintilor pe care ii dorim impreuna rugatori cu noi si pentru noi.

      Icoana, fereastra spre adevaratul Dumnezeu

      Icoana este mai mult decat o fotografie. Mai intai, pentru ca ea ne infatiseaza chipul lui Dumnezeu Insusi, chipul Fiului lui Dumnezeu intrupat. Ea este o fereastra spre lumea lui Dumnezeu, spre Imparatia Cerurilor. Chipul Maicii Domnului si cel al sfintilor din icoane este chipul omenesc indumnezeit, coplesit de lumina dumnezeiasca a Imparatiei lui Dumnezeu. Icoana este sfintita prin chipul pe care il reprezinta. Fara icoana ne putem rataci de la adevaratul Dumnezeu, inchipuindu-ne fiecare, dupa mintea, priceperea si credinta sa un Dumnezeu, care de cele mai multe ori este unul plasmuit de imaginatia noastra. Asa incat riscul idolatriei este mult mai mare fara icoana, omul fiind tentat sa-si ”inchipuie” un Dumnezeu “convenabil”, dupa propriile dorinte si nevoi.

      Sfintirea icoanei

      Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se aduce la biserica pentru a fi sfintita. Ea se lasa la biserica, de obicei patruzeci de zile, timp in care este tinuta in Sfantul Altar. Intre timp, sau la sfarsitul celor patruzeci de zile, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite de Biserica.

      Locul icoanei in casa

      Este bine sa avem in fiecare camera cate o icoana. Locul icoanei in casa este pe peretele de rasarit. Pe peretele cu icoana nu trebuie sa mai punem nimic altceva, pentru ca atentia noastra sa nu fie atrasa de alt lucru atunci cand ne rugam in fata icoanei si pentru ca nu este bine sa punem alaturi de icoana lucruri care nu au legatura cu aceasta. Punem icoana la rasarit pentru ca ne rugam intotdeauna cu fata la rasarit, si la biserica si acasa. Rasaritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mantuitorului Hristos, numit in rugaciunile Bisericii “Rasaritul cel de sus”, ”Soarele Dreptatii”, etc. Apoi lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui si al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, in timp ce apusul, intunericul este semnul raului si al lucrurilor ce se fac la intuneric. Deci, trebuie sa avem grija sa asezam icoana la rasarit.

      Cine nu iubeste icoanele nu iubeste cu adevarat nici pe cei care sunt infatisati in icoane

      In ratacirea lor, unii spun ca nu e bine sa cinstim si sa ne inchinam la icoane pentru ca sunt idoli, ca nu e bine sa te inchini la o bucata de lemn sau hartie. Dar cestinii nu se inchina la lemn sau hartie. Cine-si poate inchipui ca mamele si bunicile noastre ingenuncheaza, se roaga si plang in fata unor bucati de lemn, aceia se inseala amarnic si isi dau in felul acesta masura intunecimii mintii lor. Cel mai simplu exemplu care este la indemana tuturor ne poate lamuri asupra acestui lucru: in fata fotografiei unei persoane dragi, ceea ce ne bucura si ne emotioneaza nu este bucata de hartie oricat de frumoasa ar fi acesta, ci este chipul celui drag. Adeseori, de prea mult dor, sarutam fotografia persoanei indragite. Aceasta nu inseamna ca sarutam hartia, ci chipul celui drag. Fotografia ne este draga si o pastram cu sfintenie mai ales cand cel din fotografie este departe de noi. Daca am pierde fotgrafia respectiva sau daca cineva ne-ar rupeo, de exemplu, ne-am supara foarte tare su ne-ar parea rau. Nu prentru ca am pierdut o bucatica de hartie, ci pentru ca am pierdut un semn, o prezenta a celui drag. Cu cat ne este mai draga persoana respectiva cu atat pretuim mai mult si fotografia si o tinem la loc de cinste. Tot asa si cu icoanele. Cu cat ne sunt mai dragi Mantuitorul, Maica Domnului si sfintii, cu atat iubim si cinstim mai mult icoanele. Cine nu iubeste icoanele nu iubeste cu adevarat nici pe cei care sunt infatisati in icoane. Altfel cum s-ar putea lipsi de chipurile celor dragi!

      • costy says:

        Pentru ca unii ne hulesc ca ne inchinam si cinstim icoana Mantuitorului si a Stapanei noastre si inca si a celorlalti sfinti si slujitori ai lui Hristos, sa auda ca dintru inceput Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau. Pentru care motiv, oare, ne inchinam unii altora, daca nu pentru motivul ca suntem facuti dupa chipul lui Dumnezeu? Dupa cum spune graitorul de Dumnezeu Vasile cel prea renumit in cele dumnezeiesti, “cinstea adusa icoanei se indreapta spre originalul ei”. Dar originalul ei este cel infatisat in icoana, cel dupa care se face icoana. Pentru care pricina poporul mozaic se inchina de jur imprejurul cortului, care purta in el icoana si tipul celor ceresti, dar mai degraba al intregii creatii? Dumnezeu spune lui Moise: “Vezi vei face pe toate dupa chipul care ti-a fost aratat in munte” (Iesirea XXV, 40; Evrei IX, 5.). Heruvimii, apoi, care umbreau ilastiriul (chivotul) , nu erau lucrurile mainilor omenesti? Ce era templul prea renumit din Ierusalim? Nu facut de maini si construit prin mestesugul oamenilor? (III Regi VI, 1-37; II Paralipomena III, 1-16.). Dumnezeiasca Scriptura, insa, acuza pe cei care se inchina celor cioplite, dar si pe cei care jertfesc demonilor. Jertfeau paganii, dar jertfeau si iudeii. Paganii jertfeau demonilor, iar iudeii lui Dumnezeu. Jertfa paganilor era de dispretuit si de condamnat; jertfa dreptilor, insa, bine primita de Dumnezeu. Noe a jertfit si “Dumnezeu a mirosit mireasma cea cu bun miros” (Facerea VIII, 21.) a bunei lui vointe primind mireasma cea bine placuta a bunei vointei sale catre El. Astfel idolii paganilor sunt de dispretuit si opriti, caci erau inchipuirile demonilor. Pe langa acestea cine poate sa faca chipul Dumnezeului nevazut, necorporal, necircumscris si fara de forma?

        Este culmea nebuniei si a lipsei de credinta sa infatisezi Dumnezeirea. Pentru acest motiv in Testamentul Vechi nu era obisnuita intrebuintarea icoanelor. Dar cand Dumnezeu, din pricina milostivirii milii Lui, s -a facut om cu adevarat pentru mantuirea noastra si s-a facut om, nu cum s-a aratat lui Avraam in chip de om (Facerea XVIII, 1; XIX, 27.) si nici cum s-a aratat profetilor, ci s-a facut om in chip substantial si real – a locuit pe pamant, a petrecut cu oamenii (Baruh III, 38.), a facut minuni, a suferit, a fost rastignit, a inviat, s-a inaltat si toate acestea sau intamplat in chip real si a fost vazut de oameni; deci cand s-au facut acestea, s-a infatisat in icoana chipul Lui spre a ne aduce aminte de El si spre a capata invatatura noi, care n-am fost de fata atunci, pentru ca fara sa fi vazut, dar auzind si crezand, sa avem parte de fericirea Domnului. Dar pentru ca nu toti stiu carte, si nici nu se ocupa toti cu cititul, parintii au socotit ca sa fie pictate acestea in icoane ca niste fapte de vitejie spre a ne aduce aminte repede de ele. In adevar, de multe ori neavand in minte patima Domnului, dar vazand icoana rastignirii lui Hristos, ne aducem aminte de patima mantuitoare, si cazand in genunchi ne inchinam. Nu ne inchinam materiei, ci celui ce este infatisat in icoana, dupa cum nu ne inchinam materiei din care este facuta Evanghelia, nici materiei crucii, ci chipului crucii. Deci prin ce se deosebeste crucea care are chipul Domnului de una care nu-l are? Tot astfel si cu privire la Maica Domnului. Cinstea data ei se urca spre cel intrupat din ea. Tot astfel si cu ispravile sfintilor barbati, ispravi care ne indeamna spre barbatie, spre ravna, spre imitarea virtutii lor si spre slava lui Dumnezeu. Caci dupa cum am spus, cinstea data de cei impreuna robi catre cei buni este dovada dragostei fata de stapanul obstesc, si cinstea adusa icoanei se indreapta catre cel infatisat in icoana.

        Traditia inchinarii la icoane este nescrisa, dupa cum nescrisa este si inchinarea spre rasarit, inchinarea la cruce, si altele foarte multe asemenea acestora. Se povesteste si o istorie: Pe cand Avgar era imparat in orasul edesenilor, a trimis pe un pictor sa picteze chipul Domnului, dar din pricina ca pictorul n-a putut sa-l picteze din cauza luminii stralucitoare a fetii, Domnul, punand haina pe obrazul Lui dumnezeiesc si de viata facator, s-a imprimat pe haina chipul Lui si astfel a trimis-o lui Avgar, care o dorea (Acest fapt mai este mentionat de Sf. Ioan Damaschin in: Primul tratat apologetic contra celor care ataca Sfintele icoane, sub aceasta forma: “A venit la noi cuvant din batrani, ca Avgar, regele Edesei, auzind de Domnul, s-a aprins de dragoste dumnezeiasca si a trimis soli, cerandu-i sa-l viziteze; iar daca ar refuza sa faca aceasta, a poruncit unui pictor sa-i faca chipul Lui. Lucrul acesta stiindu-l cel care cunoaste toate si poate toate, a luat o bucata de panza si lipind-o de fata s a a imprimat acel chip, care se pastreaza pana azi”. (Sf. Ioan Damaschin, Cultul Sfintelor icoane, traducere din greceste cu un studiu introductiv de D. Fecioru, Bucuresti, 1937, p. 37).

        Dar ca si apostolii au predat foarte multe in chip nescris o scrie Pavel, apostolul neamurilor: “Deci dar, fratilor, stati bine si tineti predaniile noastre pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (II Tesaloniceni II, 15.). Iar catre Corinteni spune: “Va laud, fratilor, ca va aduceti aminte de toate ale mele, si tineti predaniile asa cum vi le-am dat” (I Corinteni XI, 2.).
        (Sf. Ioan Damaschin)

  11. manonos says:

    un preot care a iesit din biserica moarta ,apostata ,flescaita fara cradinta si nadejde si adormita dea binelea ,asta majoritara ,si a intrat in biserica vie a Domnului Isus,ca sa aiba parte de viata vesnica , iertare de pacat, si fericirea vesnica,a astora mai minoritari.Slava Domnului ca l-a smuls din ipocriziea si minciuna,si perversitatea “dreptei credinte” ortodoxia.Doamne ,la mai mult

  12. amelie says:

    Il cunosc destul de bine pe Cristian Florea si am face bine sa nu-i mai judecam faptele.Niciodata nu poti stii ce este in sufletul unui om.

  13. amelie says:

    E adevarat faptul ca a dezamagit,mai ales oameni apropiati,care au investit in el multa incredere,dar de ce sa judecam noi?Suntem atat de inalti d.p.d.v. siritual incat sa avem puterea de a judeca?

  14. Ana O. says:

    Afirmatia lui Adam H. dupa care BO ar interzice citirea sau studierea Scripturii, tine de fabulatie, ceva tipic np.
    Bunicul avea o Biblie mare si cartonata, cumparata prin anii ’30 pe care o citea; prin preotul de la aprohia lui o obtinuse.
    A gasit ce a cautat. Nu cred sa fi fost singurul ortodox din Romania care sa vrea si sa obtina o Biblie si aici nu ma refer la traducerea np Cornilescu.

    Ca sa nu mai spun ca cine e cu adevarat interesat, poate auzi Scriptura citita si in biserica.

  15. Ana O. says:

    amelie,
    “judecarea” trebuie sa constea in a cintari lucrurile auzite sau vazute, nu in a osindi pe careva; a face deosebire intre minciuna si adevar, intre real si fabulatie.
    Se mai numeste si discernamint.

  16. Ana O. says:

    octavian,
    daca np au sloganul “sola” Scriptura sa se tina de el si sa nu introduca termeni sau invataturi straine de Scriptura (vezi acel “legamint” facut in apa botezului).

    Ortodocsii au intreaga Traditie a Bisericii, nu numai Scriptura (vezi 2 Tes 2 :15, trad. KJV).
    Inchinarea la icoane (forma de cinstire) nu apare in Scriptura dar apare in Traditia Bisericii, care Biserica este una, nu sute si mii, impartite in denominatii p/np cu invataturi diferite intre ele.

  17. Teofil S says:

    Sunt baptist (ca să se știe din ce perspectivă vorbesc).
    Mi se pare trist că un preot își părăsește vocația și ortodoxia ca să aleagă o chestie mai, să zicem, facilă (într-un anume sens). Am auzit despre această mărturie și, după puținul pe care-l știu despre Tradiția ortodoxă, aș zice că omul nu prea a apucat să simtă aroma lucrurilor vechi și bune. Ceea ce ne aduce la o problemă destul de serioasă: criteriile pe care se fac hirotonisiri, calitatea școlilor de teologie ortodoxă.
    Am un prieten bun absolvent de teologie ortodoxă cu care am discutat ceasuri întregi despre diferențele și asemănările dintre noi. Ceea ce am constatat e că pentru cei mai pioși dintre tinerii aspiranți la preoție, moralismul (neo)protestant poate fi apetisant, deoarece o știu mulți dintre ei că parohie primești greu și te costă. E trist când foști mici traficanți de mărunțișuri ajung la parohii frumoase, iar cei care se dovedeau cinstiți și muncitori sunt lăsați eventual să mai predea niște ore de religie ca suplinitori. Sigur, Dumnezeu le va face dreptate într-un final, nu le port eu grija.

    Ce vreau să zic e că musai privit și la aceste năravuri cu totul necreștinești care se manifestă chiar printre unii clerici pentru a înțelege că aparenta curățenie și transparență, dublată de activismul hotărât și deprinderile social(izant)e ale evanghelicilor pot fi atractive pentru un om de un anumită constituție psiho-sufletească.
    Dacă preotul respectiv n-ar fi devenit un militant atât de gălăgios, chiar nu ar trebui taxat în niciun fel. Premisa fundamentală pentru această îngăduință ce i s-ar putea acorda ar fi însă aceea că și evanghelicii, chiar dacă au derapajele lor, se constituie tot ca grupări creștine.
    Până una-alta, la temelia mișcării evanghelice nu stau părerile despre viață ale lui Iosif Țon, Billy Graham sau mai știu eu care, ci efortul unor Bunnyan, Milton, Wesley, Zinzendorf, care au fost oameni cu frică de Dumnezeu, care au încercat, cu mijloacele pe care le aveau la dispoziție, să recupereze câte ceva din ceea ce Biserica Catolică reușise să cam piardă pe drum. Rămâne de discutat cât de mult bine sau rău a făcut Reforma, însă ea nu mai poate fi des-făcută.
    Așa cum evanghelicii ar avea multe de învățat de la Biserica Ortodoxă (în materie de dreaptă socotință, mistică, dogmă), cred că și invers e valabil (în ce privește preocuparea pentru studierea bibliei – coordonată de preot, nu de enoriași -, pentru angajare în disputele morale ale zilelor noastre etc.).

    În ce mă privește, spiritul de dihonie cultivat tot mai asiduu și de unii și de alții mi se pare extrem de păgubos, mai ales în condițiile în care Occidentul (din care deja cam facem parte) simte tot mai multă simpatie față de Orientul religios (cu toate religiile lui, inclusiv cea islamică). Nu propovăduiesc o unificare tâmpă și insipidă, ci mă gândesc mai degrabă la o apropiere lucidă și în spiritul blândeții care i-a caracterizat pe creștini atunci când și-au asumat și trăit creștinismul.

    • florin says:

      Domnul Teofil respect pentru un comentariu frumos
      – sunt ortodox, chiar absolvent de seminar, facultate si am si un an de master- toate in cea mai frumoasa teologie : cea ortodoxa. Cu respect va spun ca apreciez mai degraba o teologie hindusa decat neoprotestantismul care mi se parea asa lipsit de orice mistica, centrat doar ca sa contrazica.. ieftin si plin de non-sens exact ca al baiatului asta, care hai sa recunostem e o rusine. El acuza preotii marturisind in acelasi timp cat de “bun preot” a fost el daca credinciosii lui mergeau la o alta biserica. Sa nu mai zic ca greu imi vine sa cred ca el chiar a facut teologia. Am avut destui colegi mai dezinteresati de carte dar totusi, vorba aia : “prost sa fii si tot se lipeste ceva de tine dupa atatia ani”. Domnul Florea e o gluma proasta daca se considera teolog .
      Dar va dau dreptate : sunt multe hirotoniri pripite iar calitatea scolilor teologice a scazut drastic si totusi – daca e adevarat – el a facut facultatea la Sibiu!!!.. scoala serioasa.
      Oricum ideea era sa va multumesc pentru mesajul frumos si nepartinitor si sa va invit sa observati smerenia din teologia ortodoxa pe care nu o gasesc aproape deloc nici macar la biserica sora – catolica. Asta ma fascineaza!!
      Dumnezeu sa ne lumineze pe toti si sa ne faca sa intelegem nevrednicia noastra caci oricat de buni si credinciosi ne-am crede niciodata nu putem spune ca fratele Florea Cristian : “eu stiu ca sunt mantuit acum”

  18. Pavel says:

    Acest Cristian Florea, dupa parerea mea, nu are rationament. Cand a studiat la facultatea de teologia trebuia sa invete (ca de predat sunt sigur ca s-a predat) ce trebuie sa faca un preot dupa ce ajunge intr-o parohie. Misiunea de preot nu este usoara, ai de aface cu oameni si oameni. “Parintele” daca a ajuns in parohie si a vazut ca oamenii sunt ”betivi si curvari” , trebuia sa faca ceva, nu sa se descurajeze (Biblia spune ca cel care intoarce pe om de la rau , are multe pacate iertate de D-zeu). Preotul este pastor de suflete (nu de capre, oi…etc) , ori ca sa lucrezi cu sufletul omului trebuie mai intai sa-l cunosti… daca vezi ca omul are pacate, ajuta-l sa scape de ele, fa ceva pentru el si nu-l lasa sa piara…
    Domnul Cristian cred ca nu a citit nici odata capitolul 10 de la Ioan ca sa-si de-a seama ce fel de pastor este (de fapt a fost) si el
    Capitolul 10
    1. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă, în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar.
    2. Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor.
    3. Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară.
    4. Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui.
    5. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.
    6. Această pildă le-a spus-o Iisus, dar ei n-au înţeles ce înseamnă cuvintele Lui.
    7. A zis deci iarăşi Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor.
    8. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat.
    9. Eu sunt uşa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; şi va intra şi va ieşi şi păşune va afla.
    10. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă.
    11. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.
    12. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.
    13. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi.
    14. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.
    15. Precum Mă cunoaşte Tatăl şi Eu cunosc pe Tatăl. Şi sufletul Îmi pun pentru oi.
    16. Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Şi pe acelea trebuie să le aduc, şi vor auzi glasul Meu şi va fi o turmă şi un păstor.
    17. Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăşi să-l iau.
    18. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun şi putere am iarăşi ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.
    19. Iarăşi s-a făcut dezbinare între iudei, pentru cuvintele acestea.
    20. Şi mulţi dintre ei ziceau: Are demon şi este nebun. De ce să-L ascultaţi?
    21. Alţii ziceau: Cuvintele acestea nu sunt ale unui demonizat. Cum poate un demon să deschidă ochii orbilor?
    22. Şi era atunci la Ierusalim sărbătoarea înnoirii templului şi era iarnă.
    23. Iar Iisus umbla prin templu, în pridvorul lui Solomon.
    24. Deci L-au împresurat iudeii şi Îi ziceau: Până când ne scoţi sufletul? Dacă Tu eşti Hristosul, spune-o nouă pe faţă.
    25. Iisus le-a răspuns: V-am spus şi nu credeţi. Lucrările pe care le fac în numele Tatălui Meu, acestea mărturisesc despre Mine.
    26. Dar voi nu credeţi, pentru că nu sunteţi dintre oile Mele.
    27. Oile Mele ascultă de glasul Meu şi Eu le cunosc pe ele, şi ele vin după Mine.
    28. Şi Eu le dau viaţă veşnică şi nu vor pieri în veac, şi din mâna Mea nimeni nu le va răpi.
    29. Tatăl Meu, Care Mi le-a dat, este mai mare decât toţi, şi nimeni nu poate să le răpească din mâna Tatălui Meu.
    30. Iar Eu şi Tatăl Meu una suntem.
    31. Iarăşi au luat pietre iudeii ca să arunce asupra Lui.
    32. Iisus le-a răspuns: Multe lucruri bune v-am arătat vouă de la Tatăl Meu. Pentru care din ele, aruncaţi cu pietre asupra Mea?
    33. I-au răspuns iudeii: Nu pentru lucru bun aruncăm cu pietre asupra Ta, ci pentru hulă şi pentru că Tu, om fiind, Te faci pe Tine Dumnezeu.
    34. Iisus le-a răspuns: Nu e scris în Legea voastră că “Eu am zis: dumnezei sunteţi?”
    35. Dacă i-a numit dumnezei pe aceia către care a fost cuvântul lui Dumnezeu – şi Scriptura nu poate să fie desfiinţată –
    36. Despre Cel pe care Tatăl L-a sfinţit şi L-a trimis în lume, voi ziceţi: Tu huleşti, căci am spus: Fiul lui Dumnezeu sunt?
    37. Dacă nu fac lucrările Tatălui Meu, să nu credeţi în Mine.
    38. Iar dacă le fac, chiar dacă nu credeţi în Mine, credeţi în aceste lucrări, ca să ştiţi şi să cunoaşteţi că Tatăl este în Mine şi Eu în Tatăl.
    39. Căutau deci iarăşi să-L prindă şi Iisus a scăpat din mâna lor.
    40. Şi a plecat iarăşi dincolo de Iordan, în locul unde Ioan boteza la început, şi a rămas acolo.
    41. Şi mulţi au venit la El şi ziceau: Ioan n-a făcut nici o minune, dar toate câte Ioan a zis despre Acesta erau adevărate.
    42. Şi mulţi au crezut în El acolo.

  19. Vio says:

    Fratilor daca credeti ca Dumnezeu ne va intreba din ce cult am facut parte va inselati amarnic. Dumnezeu a lasat ca BIBLIA sa fie traita.

  20. maleahi ioan says:

    A fi nascut din nou este echivalent cu a murii pe cruce impreuna cu Hristos .Cand inca cineva are pretentia ca stie ceva sau cunoaste ceva ,acel om este firesc ,dracesc ,pamantesc.

    1 Corinteni 8:2
    Dacă crede cineva că ştie ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască.

  21. Ina says:

    Domnule Adam nu v-a sters nimeni comentariul, el apare de doua ori, si este aproape mai lung decit articolul propriu-zis. Insa din pacate nu are legatura directa cu articolul ci mi se pare o insiruire de sofisme si rastalmaciri pentru ratacirea mintii celor care il citesc.
    Lucrarea lui Dumnezeu se face si prin cei marunti, dovada cit de multi sectanti vin aici ca sa isi sustina cauza, de parca ar fi ceva de sustinut – ori esti crestin, si atunci nu ai nevoie de confirmari, ori nu, si atunci cauti toate metodele ca sa te autoconvingi ca nu ai gresit luind o alta cale. Multumesc pentru articol, simt ca nu e indreptat impotriva acelui preot ci mai degraba e un exemplu de cum putem sa ne pierdem sufletul din trufie, ignoranta, sau lipsa trezviei.
    Cria, esti nascuta din nou prin botez, si vei fi mintuita prin Hristos. Doamne Ajuta!

  22. Claudiu says:

    Florea Cristian Daniel este un sarlatan care a plecat din BOR cu ,,coada intre picioare,, – eram acolo, atunci… avea datorii peste 150 mil lei vechi la colportaj (calendare, icoane si lumanari). A plecat la pocaiti ca sa scape de datorii… Orice informatie care o dau se bazeaza pe concret! Acum, pozeaza in sfant si VIP… dar, Cristian… nu uita ca sotia mea ti-a fost multi ani amanta si asta pana anul trecut! Ne-ai dat bani ca sa nu spunem nimic… te asteptam, acasa!

  23. Doina says:

    D-le Adam H. , Avraam s-a taiat imprejur cu toata casa, rob si liber, batran si copil, in ziua hotarata de Domnul. Dupa aceea toti cei nou nascuti, au fost taiati a opta zi. Dupa rationamentul dumneavoastra, a gresit Dumnezeu, caci pruncii n-au fost intrebati daca doresc sa faca parte din neamul ales. Asa au facut si crestinii, la auzirea propovaduirii Evangheliei cei care au crezut s-au botezat cu toata casa [INDIFERENT DE VARSTA ] si casele pe vremea aceea erau pline de copii. Copiii nascuti ulterior in casele crestinilor, au fost grabnic botezati, caci nimeni nu stie cate zile are. La dumneavoastra ,la protestanti,adventisti,penticostali etc,cine raspunde pentru sufletele copiilor morti nebotezati [ fara nasterea a doua din apa si din duh nu au parte de Imparatia Cerurilor ]? Sa nu-mi spuneti ca are grije Dumnezeu, caci Dumnezeu a spus sa lasati copiii sa vina la EL si sa nu-i opriti, iar dumneavoastra asta ati facut.Accesul la mantuire este darul lui Dumnezeu. Daca copilul botezat, la maturitate respinge darul lui Dumnezeu, este liber s-o faca. Mi se pare foarte grav sa moara intr-o familie crestina, un copil nebotezat.

    • cornelius says:

      Doina Doina … cat de tare te poti incurca…. asociind taierea imprejur cu botezul copiilor mici dar nu numai tu caci dogma aceasta este a BORT, dar el nu se potriveste cum nu seamana albul cu negru
      In primul rand TiP (Taierea in prejur) se aplica doar baietilor si nu fetelor pe cand botezul se aplica si fetelor si baietilor
      In al doilea rand TiP se facea doar unor urmasi nascuti doar din Avraam (ca trup si nu spirituali) pe cand botezul se face tuturor celor care CRED (conditie pentru botez care nu poate fi indeplinita la copii) netinanduse in seama nationalitatea
      De ce tine BOR si cu dinti de aceasta invatatura desi ea nu EXISTA in biblie ??
      Raspunsul este foarte simplu.. Luati botezul copiilor mici din BOR timp de 50 de anii si BOR devine ….ISTORIE… va disparea definitiv.
      Este singurul mod prin care isi poate converti adeptii
      Credetine ca si noua penticostalilor sau baptistilor near conveni aceasta practica deoarece sunt copii din bisericile noastre care hotarasc sa nu devina pocaiti deoarece iubesc lumea si placerile ei, iar prin botezul copiilor iam putea converti si noi
      Dar mai presus de cat copii nostri si de familiile noastre este CUVANTUL LUI DUMNEZEU care trebie respectat
      Va dau doar doar un citat din Biblie unde sa botezat cel pe care dorim sa-l reintalnim odata …
      Dupa ce a fost botezat tot norodul, a fost botezat si Isus; si pe cand Se ruga, s-a deschis cerul, si Duhul Sfant S-a coborat peste El in chip trupesc, ca un porumbel. Si din cer s-a auzit un glas care zicea: “Tu esti Fiul Meu preaiubit: in Tine Imi gasesc toata placerea Mea!”
      Isus avea aproape treizeci de ani cand a inceput sa invete pe norod; si era, cum se credea, fiul lui Iosif, fiul lui Eli, (Luc.3:23)
      Mergand pe urmele lui si botezandune ca EL vom putea sa-l reintalnim altfel degeaba am crezut…
      Doamne ajutane

  24. Dan D. -Texas says:

    Pacea Domnului Fr. Mihai,

    Ne cunoastem de foarte mult timp (sper ca-ti vei aduce de mine usor – cantam la orga in biserica in care te-ai intors prima oara la Domnul). Te-am apreciat foarte mult in tot acel timp cat am petrecut impreuna in acea biserica din Bucuresti, dupa care tu ai plecat in USA. Am apreciat in acele vremuri de “comunism” si prigoana impotriva crestinilor, ca nu ti-a fost rusine si nici tema ca sa crezi si sa te pocaiesti si sa-L urmezi pe Domnul Iisus Hristos, chiar daca erai student la matematica si urma sa devii un intelectual rasat.

    Am apreciat totodata si ravna pe care o aveai in a tine studii biblice la orele de tineret, ravna de a invata limba engleza pe Biblie (iti mai aduci aminte?) si altele. Am fost impreuna cu multi altii din biserica noastra si de aici din SUA surprinsi de hotararea ta de a te indeparta de invataturile primare despre crestinism pe care le-ai primit atunci cand l-ai gasit pe Domnul Isus si ai trecut la alte invataturi, nu inapoi la ortodoxie, pentru ca nu ai fost crestin ortodox inainte de a deveni crestin baptist; tu singur ai spus ca ai fost ateu.

    Dar aceasta nu este paguba bisericii baptiste, este paguba ta. Acuma, sunt ceva ani de cand te-ai dezis de toate invataturile si invatatorii tai primari, dar ca sa si lovesti in ei si ele, asta cred ca este totusi prea mult pentru o persoana ca si tine. Nu se preteaza unui intelectual de statura ta sa procedeze astfel.

    In rest, stii foarte bine ca nu te-a judecat nimeni (cel putin public sau in scris) pentru hotararea ta de a-ti schimba stapanul. Asa ca, fa bine te rog si retrageti judecatile tale asupra oricarei persoane care dintr-un motiv sau altul hotaraste la fel ca si tine sa-si schimbe stapanul, (suntem liberi s-o facem nu numai aici in America, ci si in Romania) si poarta-te cu dragoste si ingaduinta cu fiecare.

    Nadajduiesc ca prin Harul lui Dumnezeu sa ne si putem vedea daca se va putea si sa ne aducem aminte de anii frumosi petrecuti impreuna in Mihai Bravul.

    Domnul Isus sa te binecuvanteze impreuna cu familia. Salut-o si pe Ana te rog din partea mea si a sotiei mele – Magda

    Te salut cu Pacea Domnului

  25. Doina says:

    D-le Cornelius, nu mi-ai raspuns ce se intampla cu copiii morti nebotezati. Taierea imprejur a evreilor era in carne, botezul este taierea imprejur a inimii . Botezul cu care s-a botezat Mntuitorul IISUS HRISTOS,este al pocaintei [ de care nu avea trebuinta caci era fara de pacat ]. Botezul crestin instaurat de IISUS HRISTOS este in numele SFINTEI TREIMI. Ce intelegeti dumneavoastra protestantii din textul ca primii crestini se botezau cu toata casa lor? As dori sa-mi rspundeti la intrebari.

    • cornelius says:

      Eu voi raspunde cu bucurie la intrebarile tale dar mas bucura daca ai face si tu la fel..
      In primul rand copii parintilor credinciosi urmeaza credinta si sfintenia parintilor si avem mai multe texte in Biblie care trateaza lucrul acesta dar voi reda doar doua
      Caci barbatul necredincios este sfintit prin nevasta credincioasa, si nevasta necredincioasa este sfintita prin fratele; altminteri, copiii vostri ar fi necurati, pe cand acum sunt sfinti. (1Cor.7:14)
      Si Eu insumi Ma sfintesc pentru ei, ca si ei sa fie sfintiti prin adevar. (Ioan.17:19)
      In aceste texte vedem clar cum Dumnezeu accepta un transfer de sfintenie de la o persoana la alta fara a fi nevoie de un anumit ritual…(botez) el ramane sa se faca in standardele bine stabilite….CINE VA CREDE SI SE VA BOTEZA…
      Iar un raspuns personal … cu copii nostri se intampla acelasi lucru care se intampla si cu copii vostri la care nu se apuca sa li se faca botezul( care mor inainte de a se ,,increstina,,) raspunsul til poti da si singur…
      Ce mare adevar poti spune Doina fara sa iti dai seama…Domnul Isus nu avea
      nevoie de botezul pocaintei dar el totusi il face ..nu teai intrebat de ce????
      Raspunsul este ca el ne arata drumul pe unde trebuie mers spre cer ,, SA IMPLINIM TOT CE TREBUIE IMPLINIT adica si botezul la varsta cand se poate crede
      3 Cu privire la casa lor ma mir cum de nu luati o interpretare literara ca la impartasanie ,,acesta ESTE trupul meu,, si sa-i dati o interpretare fireasca numind casa lor localul unde dormeau.
      Aici Biblia si intelesul Casa nu are intelesul de familie ci are intelesul de totalitatea membrilor maturi care locuiesc in acea casa(de caramida) spre exemplu; Cornelius are robi care il slujeau iar filimon are la fel iar cei care sau botezat sunt totalitatea membrilor maturi…si nu a copiilor
      Sper ca bunul Dumnezeu sa te lumineze si sa poti calca pe urmele lui Isus Hristos
      MULTA BINECUVANTARE
      Cornelius

  26. Doina says:

    Cornelius, Cornelius, mare incurcatura in mintea dumitale. Deci daca copilul nascut din barbatul necredincios si femeia credincioasa este sfant, nu mai are nevoie de botez. Ce nevoie ar avea un sfant sa moara pacatului si sa se nasca din nou ?Femeia necredincioasa, nu se sfinteste prin fratele, ci prin barbatul credincios.Daca dumneata esti botezat cu botezul lui Ioan, noi ortodocsii suntem botezati cu botezul instituit de IISUS HRISTOS. Hristos a implinit toata randuiala. In EL s-a implinit Legea si Proorocii.
    In legatura cu casa, vad ca ai hotarat ca se refera doar la adulti, membrii familiei, sau robi. La Avraam casa insemna,el,fiul sau Ismael de 13 ani, cei nascuti in casa sa,cei cumparati cu argintul sau. Probabil doar Avraam avea o astfel de casa,pe cand Cornelius si Filimon le aveau mai cu mot.
    Cu privire la SFANTA IMPARTASANIE, suntem mult prea mici ,prosti si neanduhovniciti, spre a ataca acest subiect.

    • cornelius says:

      Cu cea mai mare parere de rau dar exista hectare intregi de versete si porunci in biblie cu privire la botezul adultilor (Iisus, Ioan Botezatorul, Pavel ect..) dar sunt ignorate … si se folosec 2-3 versete la care se foloseste argumentul deductiei si se forteaza interpretarea lui pentru a spune ceia ce vrem noi dar ele se inteleg prin prisma intregi Biblii…. pacat… mare pacat se face cand ne permitem sa terfelim CUVANTUL LUI DUMNEZEU in modul acesta..
      Iar daca vrei sa iti dau un exemplu til pot da foarte simplu efes 4;11 spune ca in biserica sunt ordinati PASTORI si nu preoti cum explici???
      Chiar daca voi numiti botez acea stropire cu apa a copiilor el nu este luat in considerare inaintea lui Dumnezeu daca nu respecta regula lasata de El ,,cine va CREDE si se va boteza ..va fi mantuit
      Degeaba imi fac si eu un plastic colorat si lipesc poza mea pe el si apoi ma apuc de condus masini …voi sfarsi mai devreme sau mai tarziu dupa gratii…de ce ? pentru ca am condus fara permis…. plasticul este valabil doar daca am urmat o procedura standard…18 ani-scoala de soferi-examen reusit….la fel este si botezul
      Mas bucura ca bunul Dumnezeu sa it deschida ochii si sa iti vezi starea unde esti si sa te intorci la el cu Inima nu numai cu gura..
      God bless you

  27. Doina says:

    Ai dreptate d-le Cornelius, IISUS HRISTOS era pastor in veac dupa randuiala lui Melhisedec, sau parca nu…..,poate preot in veac. Mai era si Pastorul cel Bun si multe altele. Urmasii DOMNULUI sunt apostolii si urmasii lor sunt cei carora le-au dat darul prin punerea mainilor, ei nemaifacand fata si la aceasta slujire[ excluse fiind femeile de la aceasta slujire, menirea lor fiind alta, nu de a se catara in capul barbatului ca Eva, caci femeia care indrzneste acest lucru nu poate fi sacerdot ci doar vrajitoare. Capul barbatului este HRISTOS si al femeii barbatul]. Acest sir este neantrerupt pana in zilele noastre, caci daca s-ar fi intrerupt ar fi disparut Biserica, lucru de neconceput caci DOMNUL IISUS HRISTOS a dat marturie de nezduncinat, ca gurile iadului nu o vor inghiti.. Dupa dumneata a fi preot este ceva cah. Pacat ca nu mai traiesc Sf, Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gura de Aur, carora sa le faci d-ta cateheza. Mie personal imi inspira incredere astfel de parinti,care au dat tot, au lasat tot si au mers dupa HRISTOS, decat persoane cu conturi grase in banca, casoaie, 2-3 masini, frigidere multiple, burdusite, satui de somn si de mancare. Noua DUMNEZEU ne-a pus crucea in spate de la increstinare ,ne bate pentru multimea pacatelor noastre, caci DUMNEZEU bate pe cel pe care-L iubeste, ca sa se intoarca, sa nu piara si sa fie viu. Permite DUMNEZEU sa fim ispititi, probati. Multi s-au pierdut dar si multi s-au mantuit. Stam cu spaima in suflet pana la poarta raiului, caci la iesirea sufletului trebuie sa trecem printre rautatile salasuite in vazduhuri si abia atunci iti vezi cu adevarat starea in care te afli.Vai de cel neprobat, neispirit, fiu nelegitim, plin de el si de maretele lui fapte, aratand tot timpul cu degetul catre ortodocsi ; “sunt comunisti” de parca marx, engals,lenin, stalin, trotki erau ortodocsi. Nu veti sti niciodata norul de mucenici si martiri ,care au platit cu viata vina de a fi ortodocs. Il rog pe MANTUITORUL si DUMNEZEUL meu IISUS HRISTOS sa-mi ajute , ca nimeni si niciodata sa nu ma desparta de SFANTA SA BISERICA, unde a randuit din mare mila SA, toate leacurile si posibilitatile de curatire si indreptare a unui suflet pacatos. Biserica din care fac parte este pentru smeriti, care isi vad neputintele si pacatosenia, caci cu voie, fara de voie, cu gandul, cu cuvantul, cu stiinta, cu nestiinta, in somn, in stare de trezie, mereu pacatuim si avem nevoie de mila Domnului. Daca Biserica careia apartineti este a celor care prin botez au dobandit sfintenia si sunt siguri de mantuire, va fericesc. De mine personal sfintenia este destul de departe, dar nu dezndajduiesc, caci este mare pacat , ci ma agat de cuvantul ca ceea ce la om este cu neputinta este cu putinta la DUMNEZEU. Stiti in ce context si cui a spus MANTUITORUL aceste cuvinte, mai ales ca d-voastra sunteti cu sola scriptura.

  28. Phileo says:

    “Hristos ne-a spus că dacă un om nu se naște din apă și din Duh, nu poate moșteni Împărăția Cerurilor, asociind în felul acesta nașterea din nou cu botezul.”

    Cum considerati ca se manifesta aceasta nastere din nou prin botez? ce efecte are asupra celui botezat? Sa intelegem ca intreaga populatie a romaniei este nascuta din nou pentru ca a fost botezata? Hotii, curvarii, betivii, necredinciosii, satanistii toti acestia sunt nascuti din nou doar pentru ca au fost botezati?

    As mai aduga milioanele de persoane ortodoxe care ucid milioane de copii in pantece sunt acestea nascute din nou? Nu credeti ca ortodoxia banalizeaza nasterea din nou? Practic se poate vedea ca “nasterea din nou” prin botezul ortodox nu are nici o valoare. Este intradevar o “taina”

  29. Doina says:

    Dle Phileo, ” multi chemati, putini alesi”. Prin botez esti chemat, ai acces la mantuire, nu esti gata mantuit si vedeti si d-voastra partea plina a paharului [milioanene de sfinti ,martiri si mucenici pe care i-a dat ortodoxia ] si nu doar pe cei care prin voia lor merg pe cararea larga care duce in prapastie. Uiti-va la cei care au mers pe calea cea ingust si greu de parcurs. Si evreii in totalitate erau neam ales ,taiat imprejur, asta nu inseamna ca toti s-au mantuit, sau ca alegerea lui DUMNEZEU a fost gresita. Isi pune DUMNEZEU graul in hambare, iar pleava o arde. DUMNEZEU stie in vremurile astea cate boabe de grau mai are de cules! Cat despre multimea pacatelor pe care le observati doar la ortodocsi, traiesc cu nadejdea ca exista o posibilitate de mantuire si pentru noi pacatosii, aceea a talharului de pe cruce, care sedea de-a dreapta MANTUITORULUI si care doar marturisindu-l pe HRISTOS ca DUMNEZEU, iar pe el ca pacatos, a auzit minunate cuvinte-ASTAZI ITI SPUN VEI FI CU MINE IN RAI-,cuvinte pe care mi-as dori sa le aud si eu. D-voastra nu ?

  30. Gabriel says:

    Draga Doina,
    Vad ca esti o infocata aparatoare a credintei ortodoxe. De asemenea vad dorinta ta de-a ajunge mantuita, in ciuda neputintelor si imperfectiunilor tale, prin milostivirea lui Dumnezeu.
    Fac parte dintr-o biserica evanghelica si voi aborda subiectele teologice tot din aceasta perspectiva. Dar vreau sa specific de la inceput ca am fost preocupat in mod deosebit de ceea ce s-a intamplat si se intampla in biserica ortodoxa. Am fost preocupat sa stiu daca in cadrul bisericii ortodoxe sunt oameni care il cunosc cu adevarat pe Dumnezeu si traiesc in conformitate cu planurile Sale.
    In urma cercetarii mele am descoperit foarte mult adevar in teologia lor, dar si multe invataturi omenesti care nu sunt poruncite de Dumnezeu prin Cuvantul Sau. De asemenea am descoperit multi oameni care au fost cu adevarat nascuti din nou, nascuti din Duhul lui Dumnezeu, si care au trait o viata de sfintenie aparte si de care Dunmezeu s-a folosit in mod deosebit, dar totodata am descoperit ca marea majoritate a ortodocsilor, chiar daca au fost botezati cand au fost mici, nu il cunosc pe Dumnezeu, nu sunt nascuti din nou, si traiesc contrar invataturilor parintilor bisericii ortodoxe.
    O concluzie la care am ajuns este ca atat evanghelicii cat si ortodocsii trebuie sa aiba un punct comun de la care sa plece in relatia lor cu Dumnezeu: pocainta. Ceea ce trebuie sa preceada botezul trebuie sa fie pocainta. Nu mai iau in calcul credinta in Domnul Isus pentru ca ea este afirmata de toti credinciosii, fie ortodocsi, fie evanghelici.
    Un ortodox matur care nu se pocaieste de faptele lui nu are nici o sansa sa ajunga in raiul lui Dumnezeu chiar daca a fost botezat cand a fost copil, iar un evanghelic care face botezul in apa la o varsta adulta, dar fara sa se fi pocait inainte de pacatele lui, botezul acesta nu-i foloseste la nimic. Exemplu in acest sens sunt fariseii care au venit la Ioan Botezatorul sa primeasca botezul, dar acesta i-a mustrat aspru pentru ca nu aveau fapte vrednice de pocainta lor.
    Ceea ce vreau sa spun prin aceasta este ca atat pentru ortodox cat si pentru un evanghelic inceputul vietii de credinta in mod constient apare odata cu pocainta, iar in urma unei pocainte si credinte sincere omul este si nascut din nou prin Duhul lui Dumnezeu.
    Asa ca pentru un ortodox pocainta si credinta trebuie sa apara dupa ce a fost botezat in apa (cand era un copil), iar la un evanghelic pocainta si credinta trebuie sa fie inainte de botez.
    Toti ortodocsii pe care i-am cunoscut ca fiind oameni ai lui Dumnezeu au experimentat in viata lor o pocainta reala si sincera. Un om care m-a impresionat in mod deosebit a fost Valeriu Gafencu, care in inchisoare a experimentat o pocainta reala si profunda, dar cu toate acestea a ramas un ortodox convins.
    Doar dupa ce trecem prin aceasta experienta a convertirii putem sa vorbim mai departe despre botez.
    In cei priveste pe ortodocsi ei se impart in doua categorii. O categorie sunt aceia care dupa experienta convertirii si intoarcerii reale la Dumnezeu, raman in biserica ortodoxa, insusindu-si in mod constient botezul pe care l-au facut atunci cind au fost mici. Iar cea de-a doua categorie sunt aceia care dupa experienta convertirii considera ca botezul care li s-a administrat cand au fost mici nu este valabil si cer sa fie rebotezati in una din bisericile evanghelice, pentru ca preotul nu-i mai boteaza inca o data(am auzit totusi ca undeva prin America este o biserica ortodoxa care practica botezul la adulti pentru reconfirmare, dar nu sunt sigur daca este adevarat).
    Eu consider ca un ortodox care s-a pocait de pacatele sale sincer si cauta in continuare sa traiasca dupa Cuvantul Domnului poate sa fie mantuit, chiar daca nu s-a rebotezat la o varsta adulta ci doar si-a insusit botezul care i-a fost adminstrat cand a fost copil, dar daca vrem sa fim rigurosi invataturii Scripturii botezul trebuie in mod logic sa urmeze pocaintei si credintei. Cei care se boteaza din nou cand sunt la o varsta adulta nu fac nici un pacat, ci doar respecta porunca Domnului si ordinea impusa de El.
    Botezul la copiii mici nu este o practica si invatatura a bisericii primare. Aceasta practica si invatatura a aparut mult mai tarziu, iar unul din parintii bisericii s-a opus cu vehementa. Este vorba de Tertulian.
    Pe langa exemplele care s-au mentionat mai sus de catre alti comentatori vreau sa mai mentionez si eu unul.
    Cand Filip i-a vorbit famenului Etiopian, iar acesta a zis: “Iata apa ce ma impiedica sa fiu botezat”, Filip i-a raspuns: “Daca crezi din toata inima se poate”. Famenul a raspuns: “Cred ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu”. In urma acestei marturisiri Filip l-a botezat pe famen. (Fapte 8:36-38)
    Ce credeti daca famenul nu-si marturisea credinta in Domnul Isus mai putea fi botezat? Eu cred ca nu. La fel este si cu copii mici. Ei nu pot sa-si marturiseasca credinta lor in Domnul Isus si de aceea nici nu ar trebui botezati.
    Un singur lucru mai vreau sa spun. Mari istorici ortodocsi recunosc faptul ca prin crestinizarea in masa a popoarelor barbare, uneori silite cu forta, au fost introdusi in biserica ortodoxa oameni care in prealabil nu au avut o convertire reala. Din acest motiv puritatea bisericii a avut de suferit. Miscarea monastica a fost si o reactie la “paganizarea” bisericii. Unii pentru ca au vrut sa traiasca o viata pura s-au separat de biserica oficiala si s-au retras in manastiri separate.
    Sa nu te surprinda faptul ca au aparut bisericile evanghelice. Ele sunt si o reactie la decaderea bisericilor traditionale. Pentru ca prin botezul copiilor mici, copii care la varsta adulta nu ajung la convertire constienta si traire duhovniceasca, puritatea bisericii a avut de suferit.
    Intr-o biserica in care se practica botezul adultilor puritatea bisericii este mai ridicata, pentru ca cei care se boteaza o fac in mod constient. Bineinteles ca botezul la adulti nu scuteste biserica de elemente parazite, dar riscul este mult mai mic in acest caz, decat in cazul in care biserica este formata din toti cei care au fost botezati cand au fost mici, fie ca traiesc in duhul lui Hristos, fie ca nu traiesc in acest duh.
    Imi cer scuze pentru ca m-am intins atat de mult, dar sper sa iti foloseasca pentru a-ti intelege mai bine propria biserica si perspectiva evanghelica, de-asemenea.

  31. Doina says:

    D-le Gabriel
    Am fost botezata in Biserica Ortodoxa in pruncie [multumesc LUI DUMNEZEU pentru darul sau ]. Fiind nascuta intr-o familie ortodocsa, m-ar fi deranjat in timp ce parintii s-ar fi aflat la Sf. Liturghie, eu si fratele sa fim cu o bona la plimbare. Cred ca si parintii nostrii nu s-ar fi bucurat deplin de sfanta comuniune cu DOMNUL IISUS HRISTOS, stiind ca si-au lasat copiii pe dinafara, impotriva cuvantului SAU-“lasati copiii sa vina la mine si nu-i opriti”.
    Spuneti ca ati fost preocupat de ceea ce se intampla in Biserica Ortodoxa, ca ati gasit mult adevar teologic, dar si multe invataturi omenesti, fara sa specificati la ce anume va referiti. V-as da dreptate daca m-ar invata Biserica sa ma scuip in san de trei ori, ca trece pisica neagra. Asta da invatatura omeneasca, dar nu este cazul, nu primim astfel de invataturi. Deci la ce va referiti ? Nu stiu cum ati ajuns la concluzia ca majoritatea ortodocsilor, nu-l cunosc pe DUMNEZEU ? Ati reusit sa stati de vorba cu aceasta majoritate, cunoasteti ca si DUMNEZEU ce este in sufletul omului ? Noi il cunoastem pe DUMNEZEU , impartasindu-ne din EL, in chip real . Dumneavoastra cum ? Ce sa inteleg din ceea ce afirmati in legatura cu Valeriu Gafencu , ca dupa acea pocainta intensa din inchisoare[ ca si a acelor carora li s-a taiat de vii craniul cu panza de bomfaier pentru a le scoate pe DUMNEZEU din cap ], nu s-a mantuit caci nu s-a botezat din nou ? Botezul copiilor este valid si intemeiat pe cuvantul Sfintei Scripturi. Exemple cate vreti-F.A.2:38,39-Corinteni 1:16-F.A. 11:13,14-F.A. 16:15- F.A. 16: 31 Au copiii nevoie de botez ? Au-Romani 5:12 ; Romani 3:10- Tit 3:5
    In Vechiul Testament-circumcizia-Coloseni 2:11,12 ; trecerea prin Marea Rosie-Corinteni 10:1-4.
    Dintre parintii Bisericii, neispirat il aduceti in discutie pe Tertulian. Parintii nu sunt infailibili [ ca papa de la Roma ] .Adevarul se stabileste din gura a doi sau trei martori. De asta in ortodoxie exista sinod, ca si la apostoli. Cine mai da o astfel de marturie ca a lui Tertulian ? Nu este nici macar un singur parinte al Bisericii care sa nege botezul copiilor.
    Cat despre “ortodosii” care cer sa fie rebotezati ,exact acestia nu L-au cunoscut pe DUMNEZEU. Este ca si cum te-ai duce la DUMNEZEU sa-I spui- “Ai spus ca-mi dai in dar HARUL SFANTULUI DUH si nu mi-ai dat nimic. Da-mi acum iti spun, ca eu m-am pocait “. Este o vorba la romani, nemultumitului i se ia darul. Daca in America exista o biserica care reboteza ,aceea sigur nu este o biserica ortodoxa.
    Evanghelizarea cu forta, nu este o practica a Bisericii Ortodoxe ci mai degraba a aceleia din care v-ati desprins, adica biserica catolica. Monahismul se trage de la MANTUITORUL IISUS HISTOS, care a spus celui ce voia sa fie desavarsit sa dea tot [votul saraciei], sa lase tot [ mama,tata, frati, surori, copii] si sa mearga dupa EL [ ascultarea, EL facandu-se ascultator pana la moarte]. Monahii n-au fost niciodata revoltatii Bisericii ci nestematele ei.
    Cat despre cati s-au mantuit din fiecare biserica, ramane de vazut la Judecata de Apoi. Atunci se va vedea lucrul fiecaruia, cat a fost de probat, de ispitit si daca s-a impotrivit pana la sange. Nu cred, dar deloc, in soiul asta de convertiti care ieri erau betivi, curvari, mincinosi etc si astazi rostesc formula-“l-am primit pe Isus in inima mea”, bineinteles cu un accent strain, caci este mai cool decat neaos romaneste si culmea de atunci incepand il parasesc subit toate patimile, fara nici un efort personal. Mai sa fie, sa se fi prostit asa de tare cel rau, sau a obtinut o victorie mult mai mare ? Va asigur ca-mi inteleg foarte bine Biserica si perspectiva evanghelica . Cu respect Doina Pana.

  32. Gabriel says:

    Doina iti multumesc pentru raspuns, dar te rog sa fi mai atenta la ceea ce iti scriu pentru ca nu ai inteles in totalitate punctul meu de vedere.De asemenea iti spun ca vreau sa discutam aceste subiecte pentru a ne intelepti si nu pentru a ne afurisi unii pe altii.
    De fapt, eu cred ca bisericile ar trebui sa fie de aceeasi parte a baricadei si nu in in tabere adverse. Noi avem un dusman comun, Satana cu toate hoardele lui de draci, iar daca noi continuam in acest stil combativ, El nu face decat sa rada de noi. Detest ideea ca bisericile sa lupte intre ele. Sa nu uitam ce ne invata apostolul Pavel: „Caci toata Legea se cuprinde intr-o singura porunca: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”. Dar, daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii” (Galateni 5:14,15)
    In legatura cu faptul ca ai fost dusa la biserica din pruncie de catre parinti este foarte bine. Nu stiu de unde ai tras concluzia ca eu as fi impotriva acestei practici. De fapt, daca ar fi sa te uiti intr-o biserica neoprotestanta si una ortodoxa vei vedea ca in biserica neoprotestanta sunt foarte multi copii, pe cand in cea ortodoxa mai putin, sau aproape deloc, exceptand faptul cand copilul este dus la biserica pentru a fi botezat.
    Nu am specificat invataturile pe care le consider omenesti pentru ca nu acesta mi-a fost scopul. Scopul meu principal a fost sa arat ca nu putem vorbi de viata duhovniciasca in Hristos daca nu am trecut prin procesul pocaintei si a convertirii reale, fie inainte de botez (pentru un evanghelic), fie dupa botez (pentru un ortodox). Mai mult de atat aceasta transformare launtrica ne aduce pe o platforma comuna de unde putem incepe discutiile noastre duhovnicesti. Fara aceasta transformare traita efectiv, cum l-am dat ca exemplu pe Valeriu Gafencu, nu putem vorbi de relatie cu Dumnezeu vie si activa si de relatie de frate si sora in Domnul nostru Isus Hristos.
    Eu nu cred in ecumenism. Pentru mine ecumenismul este o utopie. Adica sa ajungi sa unesti firescul cu duhovnicescul este o anomalie si o imposibilitate. Dar cred ca cei duhovnicesti, indiferent in ce biserica sunt, pot avea o comuniune spirituala care transcende barierele denominationale. Exemplul cel mai elocvent il avem cu cei care au trecut prin inchisorile comuniste cu o credinta vie si activa in Hristos si care au putut sa aiba o comuniune duhovniceasca impreuna, chiar daca au facut parte din biserici si rituri diferite.
    Dar repet, pentru a fi posibila aceasta comuniune este absolut necesar sa trecem prin acest proces al pocaintei si intoarcerii reale la Dumnezeu. Pe noi nu ne desparte in primul rand botezul, sau icoanele, etc., ci firescul sau duhovnicescul din noi, iar viata noastra duhovniceasca constienta incepe cu pocainta si continua cu o traire zilnica a acestei pocainte.
    Un alt scop pe care l-am avut a fost sa arat ca practica botezului copiilor mici nu ajuta puritatii biserici, ci dimpotriva o afecteaza, pentru ca putini din cei care sunt botezati copii mici ajung la maturitate sa imbratiseze in mod constient credinta, pe care au marturisit-o altii in locul lor. Am dat exemplu in acest sens ceea ce s-a intamplat in istoria bisericii crestine (inainte de schisma din 1054 era o singura biserica) prin increstinarea fortata uneori. Ideea nu a fost a mea, ci a istoricului ortodox Jean Meyendorff, care in cartea „Biserica ortodoxa ieri si azi”, spune lucrurile pe care le-am spus eu cu privire la increstinarea fortata si reactia unora din biserica de a trai in manastiri separate. Asa ca te rog sa nu mai fi asa de vehementa impotriva ideii, pentru ca nu este a mea, ci a unui istoric ortodox de seama. Sper ca nu esti atat de pornita incat sa combati si pe acest mare istoric!
    De unde stiu ca majoritatea ortodocsilor nu-l cunosc pe Dumnezeu? Pai este foarte simplu. Am citit in invatatura parintilor bisericii ca cei care nu merg la biserica in mod repetat si nu se impartasesc nu mai sunt crestini ortodocsi. Am ramas stupefiat cand am citit aceste invataturi. Prin urmare daca ar fi sa mergem in orice sat sau oras din tara vom constata ca procentul celor care merg la biserica duminica dimineata ca sa asculte liturghia, si sa aiba comuniune cu Dumnezeu, si cu semenii, este foarte mic, in comparatie cu cei care nu merg. Si chiar daca nu ar fi aceste invataturi patristice esti de acord cu mine ca cineva care este nascut din nou si-l cunoaste cu adevarat pe Dumnezeu nu poate sta acasa facand cine stie ce, in timp ce comunitatea celor credinciosi se aduna pentru rugaciune si inchinare.
    Referitor la versetele biblice pe care mi le-ai dat, care in acceptiunea bisericii ortodoxe sustin botezul copiilor mici, ele nu specifica deloc aceasta practica. Este doar o presupunere ca atunci cand au fost botezate case intregi au existat si copii acolo (bebelusi). Eu nu pot sa-mi bazez teologia doar pe o presupunere. De asemenea este o intelegere gresita sa credem ca la botez primim ceva, iertare de pacatul stramosesc sau pe Sfantul Duh. Botezul este doar o marturisire publica a mortii noastre cu Hristos fata de pacat(scufundarea in apa) si invierea noastra la o viata noua impreuna cu Hristos (iesirea noastra din apa). Prin urmare daca practici acest botez nu contesti ceva ce crezi ca ai primit cand ai fost botezata, ci pot spune ca doar intaresti constient ceva ce au marturisit altii pentru tine (si eu am fost botezat cand am fost mic). Repet inca o data, prin botez noi nu primim nimic, ci doar afirmam simbolic unirea noastra cu Hristos, in moartea si invierea Lui.
    Domnul Isus Hristos a pus odata o intrebare: „Botezul lui Ioan de unde venea? Din cer sau de la oameni?”(Matei 21:25). Intrebarea care se pune in cazul nostru este: „Botezul copiilor mici de unde vine? Din cer sau de la oameni?” Evanghelicii raspund si zic ca a venit de la oameni, iar ortodocsii spun ca a venit din cer prin parintii bisericii, asociind botezul copiilor cu taieria imprejur practicata in VT.
    Presupunand ca au dreptate ortodocsii privind echivalenta aceasta intre botez si taiere imprejur, atunci trebuie sa credem si ceea ce spune apostolul Pavel cu privire la taierea imprejur: „Iudeu nu este acela care se arata pe dinafara ca este iudeu; si taiere imprejur nu este aceea care este pe dinafara, in carne. Ci iudeu este acela care este iudeu inauntru ; si taiere imprejur este aceea a inimii, in duh, nu in slova; un astfel de iudeu isi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.” (Romani 2:28,29), iar folosind echivalenta, sustinuta de ortodocsi, dintre taiere imprejur si botez putem spune: „Crestin(ortodox, evanghelic, protestant, catolic, etc.) nu este acela care se arata pe dinafara ca este crestin; si botez nu este acela care este pe dinafara, in apa. Ci crestin este acela care este crestin inauntru ; si botez este acela a inimii, in duh, nu in slova; un astfel de crestin isi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.”
    Doina te rog intelege-ma. Ceea ce scriu este pentru binele nostru al tuturor. Nu scriu in mod tendentios sau pentru a apara un anumit cult sau denominatiune. O fac pentru a intelege ca fara o revolutie interioara a inimii, revolutie care incepe cu o pocainta sincera si profunda in mod constient, botezul exterior nu are nici o valoare, fie ca se practica la o varsta adulta, fie la cateva saptamani de la nastere.
    Este adevarat ca am incercat sa scriu ceea ce am scris dintr-o perspectiva evanghelica. Dar ceea ce inteleg eu prin perspectiva evanghelica sunt in esenta doua lucruri fundamentale:
    -accentul in mantuirea noastra cade in primul rand pe ceea ce a facut Dumnezeu pentru noi in Isus Hristos si nu pe ceea ce face omul pentru mantuirea lui. Si de fapt omul trebuie doar sa primeasca ceea ce i se ofera.
    -credinta si practica vietii se bazeaza in primul rand pe invataturile Domnului Isus din evanghelii si pe invataturile apostolilor din epistole si mai apoi pe alte invataturi daca este cazul(parintii bisericii, sinoadele ecumenice, etc.).
    Stiu ca in conceptia bisericii ortodoxe exista acest tel suprem: Indumnezeirea omului. Iar aceasta indumnezeire se realizeaza prin efort sustinut din partea omului si har din partea lui Dumnezeu. In urma efortului personal Dumnezeu raspunde cu har. Aceasta este gandirea in mare parte a teologiei rasaritene.
    Cei care privesc dintr-o perspectiva evanghelica considera primordial harul lui Dumnezeu, iar in urma acestui har revarsat omul actioneaza pentru desavarsirea lui si o asemanare tot mai mult cu Hristos. Sa nu ti se para ciudat ca anumiti oameni au experimentat o eliberare si vindecare completa si instantanee. Este harul lui Dumnezeu, care actioneaza uneori fara a avea vre-un merit in acest sens. In Biblie avem cateva exemple : indracitul din Gadara, Maria Magdalena, etc. Si nu doar in Biblie,ci si in experienta multor oameni.
    Eu consider ca atunci cand punem efortul personal inaintea harului lui Dumnezeu, este ca si cand am pune carul inaintea boilor. Mantuirea este prin har, fara fapte, iar desavarsirea noastra si asemanarea cu Hristos implica si efortul nostru pe langa harul lui Dumnezeu.

  33. Doina says:

    D-le Gabriel, sa incercam sa fim sinceri daca se poate. Nu cred ca exista mai multe biserici, ci una singura . Dumneavoastra credeti ca este Biserica Evanghelica, eu cred ca este Biserica Ortodoxa. Sunt pentru botezul pruncilor si regret din suflet moartea a milioane de prunci care n-au avut parte de nasterea din nou, murind mai inainte de a putea sa-si exprime dorinta de a se ingropa si de a invia impreuna cu HRISTOS. Daca pacatul lui Adam a trecut asupra tuturor fara exceptie, deci si asupra pruncilor si daca pentru acest pacat Adam a fost exclus din Rai, nu vad cum ar putea un prunc nebotezat sa dobandeasca Imparatia Cerurilor. Cred ca cel botezat primeste HARUL SFANTULUI DUH ,HAR care poate ramane nelucrator prin voie proprie. DUMNEZEU a dat in dar, omul este liber sa vina cu partea lui, sau nu. DUMNEZEU nu sileste pe nimeni, dar in marea LUI iubire de oameni, da acces la mantuire tuturor. Pruncul are doar pacatul lui Adam asupra lui, in rest nu stiu pentru ce s-ar pocai, din moment ce MANTUITORUL spune ca a unora ca acestia este Imparatia Cerurilor. De pocainta au nevoie adultii, nu copiii. Cel ce a dat marturia de credinta in locul pruncului la botez [ nasul ], are o raspundere uriasa inaintea lui DUMNEZEU. Botezul lui Ioan era din cer si botezul pruncilor tot din cer. Cu frica si cu cutremur trebuie sa se ingrijeasca de cresterea si inflorirea sufleteasca a finului sau. Raspunderea lui se intinde pana la varsta cand fiul sau sufletesc este in stare sa ia singur decizii. Spun unii parinti, ca daca nasii ar fi constienti de raspunderea pe care o au inaintea LUI DUMNEZEU, mult ar alerga parintii pentru a gasi pe cineva dispus sa le boteze copilul. Sunt constienta de starea deplorabila in care ne gasim dupa aproape de 50 de ani de comunism fortat, clocit in occident si impus cu sila in mod special neamurilor ortodocse. Ce este astazi parintele sufletesc al copilului [nasul ] ? Omul cu jucariile, cu costumasele sau cel care aduce sau primeste curcanul, imi cer scuze, nu stiu exact cine-l primeste si cine-l da. Eu personal incerc sa nu fiu o astfel de nasa pentu cei patru copii de suflet pe care mi i-a dat DUMNEZEU, un fost elev albanez de 18 ani, o fosta colega de scoala catolica de 35 de ani si doi din cei patru nepoti cu care m-a miluit BUNUL DUMNEZEU.
    Tinand cont de faptul ca timp de 50 de ani nu s-au mai construit biserici in Romania, iar populatia s-a inzecit, nu vad unde ar incapea la Sf. Liturghie toti. Nu-i vorba ca si de-ar fi suficiente lacasuri de cult, nu s-ar inghesui toti botezatii la slujba. Acum la moda este weekendul [marfa de import] in loc de duminica sfanta .
    . Plecam haihui de vineri pana duminica seara cu gratarul dupa noi. D-le Gabriel, multi chemati , putini alesi. In toate astea, Biserica LUI HRISTOS n-are nici o vina, caci Biserica-i fara prihana. Nu poate murdarii omul ce-a sfintit DUMNEZEU. In Biserica Luptatoare care-i pe pamant, intra toti botezatii, in cea Triunfatoare din cer doar cei cu candelele aprinse, adica cei care au dobandit DUHUL SFANT. Dupa Sf. Serafim de Sarov, acesta este scopul vietii crestine.
    Lacasurile de cult atatea cate sunt, sunt pline la refuz, crestinii din lipsa de spatiu ingenunchind cu greu. La biserica la care merg cu cei patru nepoti, este plin de copii care o parte stau afara cu parintii pana la momentul Sfintei Imprtsanii ,ascultand slujba la difuzoare, iar cei mai mari in biserica cu adultii. Cu greu ar putea rezista un copil mic timp de 3-4 ore in picioare in acea inghesuiala. Adultii stau in picioare, aproape umar la umar,” cu mijlocul incins, gata de plecare”, asteptand trecerea. La d-voastra spuneti ca la slujba asista multi copii. La noi daca n-ar fi botezati n-ar avea dreptul sa stea decat pana la un anumit moment din slujba, apoi ar trebui sa paraseasca biserica, neexistand partasie intre nebotezati si JERTFA MANTUITORULUI.
    In legatura cu monahismul , nu cred ca intru in polemica cu Jean Meyendorff . El nu putea sustine o lucrare a Bisericii , care sa nu se regaseasca in samanta in Sfanta S criptura, indiferent de cauzele [dorul de desavarsire] care au dus la aparitia acestei lucrari .
    In legatura cu Valeriu Gafencu, sau Sfantul inchisorilor cum il numeste Nicolae Steinhardt [un evreu cu un caracter integru, convertit in inchisoare la ortodocsie ],asta am inteles din ceea ce ati scris, ca in urma unei pocainte pofunde a ramas totusi ortodocs, desi abia dupa o astfel de pocainta urmeaza botezul. Sa inteleg ca la evanghelisti, dupa pocainta si botez, la urmatorul pacat se pocaiesc si se boteaza iar? Spuneti despre comuniunea care a existat in inchisorile comuniste intre crestinii

    diveselor culte. In parte este adevarat, in parte nu. Un exemplu, pastorul Richard Wurmbrand care nu aminteste in cartile sale despre faptul ca a scapat cu viata din inchisoare, datorita lui Valeriu Gafencu, care ii daruieste doza de antibiotice pentu a se vindeca de plamani, salvand viata pastorului , pierzand-o pe a sa. Acesta a ascuns si faptul ca in inchisoare s-a botezat ortodocs. Alti “frati greco catolici” in cadrul unei comemorari la Aiud la care prticipa si televiziunea, au dat cat au putut in fratii de suferinta ortodocsi, scuzandu-se in particular in fata acelora, ca asa au primit ordin de la superiori.
    Si eu sunt total impotriva ecumenismului, care urmareste amestecarea intr-o galeata cu facaletul a tuturor credintelor. Pe dumneavoastra personal nu va suspectez de rea credinta, dar am intalnit pe multi dintre fratii evanghelisti la furat de oi din turma ortodocsa. O tanara evanghelista, m-a apostofat ca noi ortodocsii suntem intoleranti, de parca de fiecare stalp de electricitate din Romania, spanzurasem cate un evanghelist. In aceste conditii ,dialogul nu-si are rostul. Mai bine fiecare sa se roage pentu ceilalti sa-i lumineze Dumnezeu.

  34. Phileo says:

    “Sunt pentru botezul pruncilor si regret din suflet moartea a milioane de prunci care n-au avut parte de nasterea din nou, murind mai inainte de a putea sa-si exprime dorinta de a se ingropa si de a invia impreuna cu HRISTOS. Daca pacatul lui Adam a trecut asupra tuturor fara exceptie, deci si asupra pruncilor si daca pentru acest pacat Adam a fost exclus din Rai, nu vad cum ar putea un prunc nebotezat sa dobandeasca Imparatia Cerurilor.”

    cred ca ar trebui sa va pocaiti in privinta felului in care ganditi despre Dumnezeu, daca credeti ca copii nebotezati ajung in iad. Domnul a spus ca imparatia este a lor fara botez.

    inseamna ca toti evreii care au trait inainte de Domnul Isus au mers in iad pt ca nu au fost nascuti din nou prin botez?

  35. Phileo says:

    “Pruncul are doar pacatul lui Adam asupra lui”

    pruncul nascut din parinti “ortodocsi” nu are cum sa aiba pacatul lui Adam pentru ca parintii lui au fost curatiti de acest pacat prin botez. Deci nu avea cum sa se transmita 🙂

  36. Phileo says:

    “DUMNEZEU nu sileste pe nimeni, dar in marea LUI iubire de oameni, da acces la mantuire tuturor.”

    cum da acces tuturor daca ii exclude pe toti care nu au fost botezati in pruncie?

  37. Phileo says:

    “Botezul lui Ioan era din cer si botezul pruncilor tot din cer.”

    aceasta este invatatura omeneasca nu exista asa ceva in scriptura. Daca Dumnezeu vroia ca pruncii sa fie botezati Domnul Isus ar fi fost botezat in pruncie nu credeti?

    De ce Domnul Isus s-a botezat la 30 de ani? Raspundeti va rog la aceasta intrebare.

  38. Phileo says:

    “Ce este astazi parintele sufletesc al copilului [nasul ] ? Omul cu jucariile, cu costumasele sau cel care aduce sau primeste curcanul, imi cer scuze, nu stiu exact cine-l primeste si cine-l da. ”

    Toti acesti nasi sunt nascuti din nou, din ce se cunoaste? un om nascut din nou asculta de poruncile lui Dumnezeu su nu de lume.

  39. Phileo says:

    “La noi daca n-ar fi botezati n-ar avea dreptul sa stea decat pana la un anumit moment din slujba,”

    alta invatatura omeneasca, unde scrie in scriptura asa ceva?

  40. Phileo says:

    Copii botezati “ortodox” cresc mai rai si mai neascultatori de Dumnezeu decat copii evanghelici nebotezati. O dovada clara ca botezul “ortodox” nu naste din nou.

    Eu nu am cunoscut un singur ortodox care sa asculte de poruncile lui Dumnezeu desi in fiecare zi ma intalnesc cu zeci. Am cunsocut foarte multi evanghelici care asculta de poruncile lui Dumnezeu desi sunt mult mai putini evanghelici in Romania.

    Inca o dovada ca nasterea din nou prin botez “ortodox” nu se cunoaste.

    “Cei născuţi din Duhul se cunosc după roadele Duhului, căci cel născut din cineva seamănă cu acela care l-a născut.” Sf. Maxim Mărturisitorul

    Mi mi se pare ca exista discrepanta uriasa intre botezul ortodox si felul in care trebuie sa fie un om nascut din nou, din Dumnezeu.

  41. Gabriel says:

    Doina, vreau sa continui sa-ti raspund la cateva afirmatii pe care le-ai facut in ultimul tau comentariu si sa clarific unele lucruri.
    Eu nu am afirmat in comentariile mele ca Biserica Evanghelica este cea adevarata. De fapt, termenul de evanghelic l-am folosit strict pentru mine personal in sensul de a-mi defini pozitia, si nu de a arata spre o anumita biserica.
    In ce priveste o singura biserica eu cred ca exista Biserica lui Hristos din toate timpurile si din toate veacurile, care transcende toate bisericile pe care le cunoastem noi astazi sub o forma sau alta aici pe pamant. A sustine in ziua de astazi ca o anumita biserica se confunda in totalitate cu Biserica lui Hristos este o aberatie si o anomalie totala. Atat teologii catolici, cat si ortodocsi, protestanti sau neoprotestanti recunosc faptul ca vor fi oameni mintuiti din toate bisericile care-l marturisesc pe Dumnezeu Tatal, pe Dumnezeu Fiul si pe Dumnezeu Duhul Sfant. Acesti oameni mantuiti formeaza Biserica lui Hristos pe care El o va rapi cand va reveni din nou pe pamant. Si unii vom fi surprinsi sa vedem ca in cer vor fi si catolici, si ortodocsi, si protestanti si neoprotestanti.
    In legatura cu pruncii nebotezati te rog sa nu mai sustii niste invataturi pe care nici biserica ortodoxa nu le afirma in mod categoric. In „Dogmatica Ortodoxa- Manual pentru seminariile teologice”, de Pr.Prof. Dr.Isidor Todoran si Arhim.Prof.Dr.Ioan Zagrean se afirma urmatoarele:” Desi nu exista nici o hotarare bisericeasca in acest sens despre cei ce au murit fara sa fi primit nici un fel de Botez, se crede ca se vor osandi daca sunt in varsta, iar daca sunt copii, cu toate ca nu vor suferi chinurile iadului, nici nu se vor bucura de fericirea deplina, harazita celor ce si-au inoit viata prin Botez”(pag.304)
    Prin urmare nu exista invatatura a bisericii ortodoxe cum ca pruncii care au murit nebotezati vor suferi chinurile iadului. De fapt, biserica ortodoxa nu poate sustine o astfel de invatatura, pentru ca ea nu se gaseste la nici un parinte al bisericii.
    Phileo spunea asa in comentariul sau: „ Copiii botezati “ortodox” cresc mai rai si mai neascultatori de Dumnezeu decat copiii evanghelici nebotezati. O dovada clara ca botezul “ortodox” nu naste din nou.”
    De ce se intampla asa? Pentru ca unii iau in serios porunca Domnului data prin apostolul Pavel: „Si voi, parintilor, nu intaratati la manie pe copiii vostri, ci cresteti-i in mustrarea si invatatura Domnului”(Efeseni 6:4), pe cand altii nu iau in serios aceasta porunca si nici ceea ce invata parintii bisericii referitor la educatia copiilor.
    Doina este foarte bine ca esti constienta de raspunderea pe care o ai inaintea lui Dumnezeu fiind parinte spiritual pentru cei patru copii de suflet, dar eu cred ca in primul rand parintii au responsabilitatea cresterii copiilor in frica si temere de Dumnezeu. Oricat ai incerca tu sa le fii un mentor spiritual, parintii sunt aceia care marcheaza copiii pentru toata viata lor. Spre exemplu, tu nu ai purtat acesti copii in pantecele tale, mama lor i-a purtat. Inclinatiile copilului se definesc, ne spune Arsenie Boca, un mare mistic ortodox, inca din pantecele maicii sale. Si cred ca sti, ca cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu au iesit din mame evlavioase.
    Un singur lucru vreau sa mai comentez. Ai amintit in comentariul tau acel episod din inchisoare cand Valeriu Gafencu i-a salvat viata pastorului Richard Wurmbrand daruindu-i cele 10 grame de streptomicina. Am citit si eu acest episod atat in cartea „Sfantul Inchisorilor-Marturi despre Valeriu Gafencu adunate si adnotate de monahul Moise”, cat si in cartea „Intoarcerea la Hristos” de Ioan Ianolide.
    Am fost tare revoltat cand am citit ceea ce spunea Ioan Ianolide: „Acele 10 grame de streptomicina au salvat viata lui W.”(pag.178). Si sti de ce am fost revoltat? Din doua motive:
    -primul pentru ca Ioan Ianolide nu a luat in calcul ceea ce faceau zeci si poate chiar sute de biserici pentru pastorul Richard Wurmbrand, si anume se rugau pentru el. Wurmbrand spune in cartea sa „Cu Dumnezeu in subterana” cum multe biserici se rugau pentru viata lui.
    -al doilea motiv, pentru ca Ioan Ianolide in loc sa recunoasca lucrarea lui Dumnezeu in viata lui Wurmbrand, atribuie celor 10 grame de antibiotic minunea salvarii sale.
    Pana la urma ca sa fim corecti si cinstiti trebuie sa vedem cum Dumnezeu s-a folosit de unii sa se roage, iar de altii, adica Valeriu Gafencu, sa dea antibioticul. Apostolul Pavel spune asa: „Eu am sadit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a facut sa creasca, Cel ce sadeste si cel ce uda nu sunt nimic; ci Dumnezeu, care face sa creasca.”(1Cor.3:6,7) Parafrazand in cazul nostru putem spune astfel: „Nici cei care s-au rugat, nici Valeriu Gafencu, care a renuntat la antibiotic in favoarea lui Wurmbrand, nu sunt nimic, ci Dumnezeu care l-a insanatosat pe Wurmbrand.” Crezi ca era posibil ca Wurmbrand sa ia antibioticul si sa moara? Sau esti sigura ca daca Valeriu Gafencu lua acel antibiotic traia cu siguranta?
    Este de apreciat gestul pe care l-a facut Valeriu Gafencu, fiind un sacrificiu de sine in favoarea altuia, si Dumnezeu ii va rasplati pentru aceasta fapta, dar nu trebuie sa atribuim slava lui Dumnezeu unui antibiotic sau chiar unui om oricat de sfant ar fi.
    Cred totusi ca Wurmbrand ar fi trebuit sa aminteasca acest episod si sa-l prezinte ca un sacrificiu de sine a lui Gafencu pentru el.

  42. Doina says:

    Sincer imi pare rau d-le Phileo, ca Ioan Botezatorul nu l-a botezat pe MANTUITORUL cand era in scutece, fiind mai mare decat EL cu sase luni. Cu aceasta consider discutia incheiata. Aveti ravna, dar n-aveti pricepere. Cautati-o la Sf. Parinti.

    • Phileo says:

      Nu ati raspuns la intrebare de ce Domnul Isus a fost botezat la 30 de ani?

      :)) sunteti asa de naiva sa credeti ca Dumnezeu nu putea aranja evenimentele astfel ca Ioan Botezatorul sa aiba 30 de ani cand Domnul Isus era prunc?

      Eu v-am dat citate din Sfintii parinti care demonstreaza ca “botezul ortodox” nu realizeaza nici o nastere din nou. Si dumneavoastra ne spuneti ca Dumnezeu naste din nou si pleava nu numai grau.

  43. Doina says:

    Botezul lui Ioan era cu apa, botezul pocaintei , de care IISUS HRISTOS nu avea trebuinta EL fiind fara de pacat, dar se smereste si implineste toata randuiala. FIUL isi incepe misiunea, DUHUL SFANT straluceste in chip vazut asupra LUI si TATAL il martuiseste. La varsta de 30 de ani un evreu avea dreptul sa propovaduiasca, nu in pruncie d-le Phileo . Altfel sunteti un aprig judecator al ortodocsilor fie ei mari sau mici si odata judecati , osanditi si exclusi dintre cei botezati, BUNUL DUMNEZEU nu este nedrept sa ne mai judece inca odata. In schimb dumneavoastra care nu ascultati de Cuvantul LUI DUMNEZEU, veti intra la judecta si cu masura cu care ati judecat , veti fi judecat. Nu inteleg de ce dati citate din Sfintii Parinti , daca pentru d-voastra, toti ortodocsii sunt in afara mantuirii. Sf. Maxim Marturisitorul nu sustine nimic altceva, decat ceea ce spune MANTUITORUL si anume ca turma-i mica , ca larga-i calea care duce la pierzare si multi se inghesuie pe ea si ingusta -i calea care duce la mantuire si putini sunt cei care o afla . Acestia sunt cei cu roadele Duhului. Este trist, dar cine suntem noi sa-L contrazicem pe DUMNEZEU. Astfel de sfinti n-au facut compromisuri , au mers pana la moarte pentru adevar. Tot de la ei stim ca in trei feluri va judeca HRISTOS pe oameni. Pe cei care de la Facere si pana in prezent n-au avut nici lege si nici nu li s-a propovaduit Evanghelia ii judeca dupa legea firii sadita in om de DUMNEZEU. Pe evrei dupa legea data lui Moise, iar pe crestini dupa Evanghelie. Despre copiii morti nebotezati spun ca sunt ca orbii in lumea de dincolo, fara vedere duhovniceasca. Daca primesti ca Vechiul Testament este indreptar catre Noul Testament, aratand ca in ghicitura cele viitoare , vei observa ca la botezul prin Marea Rosie despre care vorbeste Sf. Apostol Pavel, parintii si-au luat copiii. Nu i-au lasat pe mal pentru ca nu aveau varsta la care sa decida daca vor su nu sa primeasca botezul. Parintii au luat decizi buna pentru ei, altfel ar fi cazut in mainile lui faraon. In Biserica luptatoare intra toti cei botezati, in Biserica triunfatoare doar cei cu candela aprinsa, adica care au dobandit DUHUL SFANT. Asta spune Sf. Serafim de Sarov. Unii mai putin , altii mai mult. Sf. Apostol Pavel spune ca se vor deosebi in stralucire dupa cum se deosebesc in stralucire stelele intre ele.

  44. Phileo says:

    “Despre copiii morti nebotezati spun ca sunt ca orbii in lumea de dincolo, fara vedere duhovniceasca.”

    de unde stiti? v-ati imaginat? v-a spus Dumnezeu? V-a ratacit vreun preot?

    imparatul David nu a fost botezat, e la fel si cu el sau doar cu copiii nebotezati?

  45. iuliana says:

    L-am ascultat in aceasta seara si este un om plin de Duhul lui Dumnezeu, ceea ce niciun preot ortodox nu are… cred ca incercati sa va justificati “renuntarea” la Dumnezeu, dar , cu parere de rau va spun ca sunteti unul din cei care L-ati parasit fara temei pentru lucrurile lumii acestei care nu dau viata, ci duc la moarte.

    • Iulian says:

      Eu v-as sfatui inainte de a face afirmatii nefondate sa va informati.Cine cauta gaseste preoti adevarati, nu ,,pastori sectari,,inventati la anul 1900.
      Ati avut vreodata curiozitatea sa cititi cine este inventatorul sectei dv?Ati citit vreodata sa vedeti cum sa alcatuit canonul biblic?Stiti ca Biblia este produsul Bisericii Ortodoxe ?Fiti atat de buna si spuneti-mi ce secta frecventati?
      Si intrebarile pot continua, deocamdata ma opresc aici.

  46. Doina says:

    Nici d-voastra nu stiti ce a facut IISUS HRISTOS cand s-a coborat in iad si ce a facut pentru sufletele dreptilor pe care le-a gasit acolo. La DUMNEZEU nimic nu este cu neputinta. Pe unii i-a botezat prin potop,pe altii in mare, pe altii sub nor,altora le- propovaduit Evanghelia in iad, a lucrat DUMNEZEU si mai lucreaza, inca nu s-a odihnit.
    Felul d-voastra de a va adresa este cam ireventios si ma abtin sa va raspund in acelasi fel. Nu eu ma bag in treburile bisericii d-vostra, ci invers. Aceasta este credinta noastra a ortodocsilor [probabil ca si a mosilor si stramosilor d-voastra] si n-o sa o puteti schimba, oricat v-ati agita. Au incercat si altii, fie cu vorba buna , fie cu forta si nu au reusit. Daca sunteti convins ca sunteti in adevar, linistiti-va si lasati-ne pe noi in “inselare”. Ramaneti in autosuficienta d-voastra .

  47. Phileo says:

    “Nici d-voastra nu stiti ce a facut IISUS HRISTOS cand s-a coborat in iad si ce a facut pentru sufletele dreptilor pe care le-a gasit acolo. ”
    Dreptii au fost trimisi in iad? Aceasta este credinta ortodoxa? Pe ce se bazeaza aceasta credinta?

    “Botezul lui Ioan era cu apa, botezul pocaintei , de care IISUS HRISTOS nu avea trebuinta EL fiind fara de pacat, dar se smereste si implineste toata randuiala. ”

    Daca Domnul Isus s-a smerit de ce nu puteti sa faceti si dumneavoasra la fel?

    “La varsta de 30 de ani un evreu avea dreptul sa propovaduiasca, nu in pruncie d-le Phileo”

    Ce legatura are propovaduirea cu Botezul? Intrebarea era de ce Dumnezeu nu a randuit ca Domnul Isus sa fie botezat prunc? Daca asta este randuiala lui Dumnezeu: botezul pruncilor.

    Ca sa va convingeti despre ratacirea de care vorbesc urmariti aceste imagini. Spuneti-mi asa trebuie sa fie niste oameni nascuti di Dumnezeu?

    http://vaisamar.wordpress.com/2011/04/08/cine-a-scris-biblia/

    “Analfabetismul religios în lumea satului românesc (şi nu numai acolo) ar trebui să ne spulbere iluziile pe care le avem cu privire la profunzimea creştinismului autohton. Într-o ţară majoritar ortodoxă, creştinii ortodocşi practicanţi care cred “în cunoştinţă de cauză” sunt o minoritate.

    Din păcate, clericii BOR încă dau impresia că mântuirea vine de sus la pachet pentru “tot neamul”. Cu alte cuvinte, dacă eşti român, eşti prin definiţie şi creştin. Şi ajunge…

    Aşa să fie?”

  48. Phileo says:

    “Pe unii i-a botezat prin potop,pe altii in mare, pe altii sub nor,altora le- propovaduit Evanghelia in iad, a lucrat DUMNEZEU si mai lucreaza, inca nu s-a odihnit.”

    Atunci de ce ati zis initial ca pruncii nebotezati merg in iad? Mai apoi v-ati schimbat optiunea spunand “sunt ca orbii in lumea de dincolo, fara vedere duhovniceasca”. Nu pareti hotarata in ce credeti.

  49. Doina says:

    -Nu d-le, n-am spus ca merg in iad, ci am spus ca n-au parte de Imparatia Cerurilor[deplin]. Ei aud,simt, miros, dar nu vad. De la Sf. Parinti stim [dar pt.d-vostra n-are nici o valoare ] ca DUMNEZEU le randuieste un loc bun [“In casa TATALUI MEU,multe lacasuri sunt” ], dar minunile Imparatiei ei nu le vad. DUMNEZEU partea lui o da, omul nu.
    -A cata oara sa va spun d-le ca noi nu ne-am botezat cu botezul lui Ioan. Daca d-voastra ati primit acest botez si v-ati nascut din nou, nu mai aveti trebuinta de HRISTOS, va junge Ioan Botezatorul.
    -D-voastra pe ce lume traiti!!! Nu stiti sa cititi semnele vremurilor? Parca MANTUITORUL a spus ca omenirea va mege din rau in mai rau si se intreba daca la a doua venire va mai gasi credinta pe pamant. Spunea ca la sfarsit oamenii isi vor da invataturi dupa pofta inimii lor, nesuferind invataturile sanatoase, vor fi hulitori, indaratnici, mincinosi, desfranati etc. Si in V.T , HRISTOS le spune evreilor care nu L-au primit, ca sunt din tatal lor diavolul si ii numeste sinagoga satanei si erau popor ales.toti taiati imprejur . Si eu daca ma uit in gradina d-voastra pot gasi pastori care traiesc in curvie ,care delapideaza fonduri, ca sa nu mai vorbesc despre oi.

    • anastasia says:

      Doina şi Phileo
      Discuţia dumneavoastră a intrat într-o fundătură ideologică, din care nu mai e cale de scăpare. Problema botezului pruncilor n-are la bază presupunerea că nebotezaţii nu s-ar bucura, în eshaton, de fericirea veşnică. Nici chiar Sfinţii Părinţi n- au avut acces la informaţii la un nivel atât de înalt. Despre soarta nebotezaţilor din tot timpul şi tot locul se cuvine să nu speculăm ci să păstrăm o tăcere apofatică. În realitate, Biserica botează pruncii pentru a-i face părtaşi de darurile Duhului Sfânt încă înainte de vârsta înţelegerii. Noi, ortodocşii, nu avem o înţelegere psihologistă asupra naşterii din nou, ci una ontologică. Mântuirea, pentru noi, nu e un rezultat al autosugestiei ci a transfigurării prin har. Din această optică, eclezialitatea persoanei are un rol primordial, personocentrismul de tip protestant şi neoprotestant fiind incapabil de a transcende cu adevărat barierele ego-ului. E cam ceea ce spunea episcopul Zizioulas în expresia, paradoxală pentru unii : “în Biserică ne mântuim unii pe alţii” (şi) în sensul că ne suplinim unii altora neputinţele, lipsurile, defectele.
      Doina – îţi admir zelul apologetic dar încearcă să înţelegi că noi nu avem nevoie de certificări raţionale pentru toate câte sunt pe lume. Altfel, Pavel dedica cu siguranţă o scriere consistetă experienţei mistice de care a avut parte. Faptul că n-a avut concepte şi reprezentări despre Împărăţie parcă ne spune ceva despre cum trebuie să ne raportăm la cele care la mintea omului nu s-au suit.
      Phileo – nu ştiu ce te face aşa de sigur în convingerile tale, încât să te iei la ceartă cu două milenii de experienţă creştină. Dacă ai fi un pic mai înţelept, ţi-ai da seama că niciun argument raţional din lume n-ar clinti un centimetru credinţa unui ortodox demn de acest epitet care urmează după creştin.

      Fie că v-aţi supărat pe mine sau nu, să aveţi parte de binecuvântări în Săptămâna Mare, Înviere, şi “Raiul anului” care urmează după.

  50. george says:

    da, interesant acest comentariu nu stiu cine este doamna sau domnul dar am impresia ca ceea ce vede, dansa sau dansul nu este concret. Eu zic ca toti sa ne pocaim si sa nu mai pacatuim ceea ce se scrie pe aceasta pagina nu face altceva decat sa ne lovim unii pe altii cu (DREPTATEA) noastra care nici macar nu are legatura cu Crestinism-ul…. ne aruncam pisica de la unu la altul ma intreb ce ar face Domnul Isus in locul vostru dragii mei……..

  51. timotei campian says:

    Cristian Florea este un SARLATAN josnic dar de succes!

    Ambulant prin bisericile penticostale cu potential financiar, (l-am intalnit in Viena) repeta cu punct si virgula una si aceiasi “marturie” pe care incearca sa si-o vanda si in format audio/video (CD/DVD).
    Sistemul sau de business este inventiv si eficient: printr-o exprimare simpla, clara si bine structurata, captiveaza atentia vulgului laic prin titluri de senzatie ieftina, incriminand ortodoxia, pozand totodata o fariseica evlavie monahala (foarte vizibil este efortul obsedant de a crea o cat mai credibila imagine a unui fost preot ortodox);
    in fiecare biserica noua unde este primit, sugerand ideea de a fi in colaborare cu cei mai populari lideri crestini neoprotestanti, cauta contacte noi, recomandari si sponsorizari proaspete pentru urmatoarul popas al itinerariului ambitios ce tinteste toate metropolele europene ale diasporei romane.
    Desi se prezinta ca un martir napastuit, poseda un automobil nou + un sofer-angajat; pe cartile lui de vizita scrie ostentativ:

    Cristian Florea
    -fost preot-

    Ar trebui, mai intai de toate, verificat temeinic daca acest intrus a fost vreodata ceva mai mult decat un mediocru elev de liceu, un canteret in strana, un comerciant fraudulos de icoane, calendare si lumanari -cu deficit la inventar-, ori un pretins calugar, cersetor de fonduri bisericesti, investit cu autorizatii falsificate, ale carui afaceri ilicite in sanul bisericii ortodoxe au fost deconspirate si definitiv naruite.
    Oare nu a a reusit si Ivan Vicovan, om cu doar cateva clase primare, sa se prezinte ani la rand, in acelasi cadru religios (penticostal), ca prim procuror al Republicii Moldovei, emerit savant, om de stiinta si conferentiar internatinal detinator a 3 doctorate, colectand in acest fel subventii in valoare de zeci de mii de dolari?

  52. Cornelius says:

    De ce tine BOR si cu dinti de aceasta invatatura botezul copiilor mici desi ea nu EXISTA in biblie ??
    Raspunsul este foarte simplu.. Luati botezul copiilor mici din BOR timp de 50 de anii si BOR devine ….ISTORIE… va disparea definitiv.
    Este singurul mod prin care isi poate converti adeptii……
    Credetine ca si noua penticostalilor sau baptistilor near conveni aceasta practica deoarece sunt copii din bisericile noastre care hotarasc sa nu devina pocaiti deoarece iubesc lumea si placerile ei, iar prin botezul copiilor iam putea converti si noi
    Dar mai presus de cat copii nostri si de familiile noastre este CUVANTUL LUI DUMNEZEU care trebie respectat….
    BOR are mul maimulte ritualuri care nu exista in biblie de ex. apa sfintita nu exista in biblie, icoanele sunt condamnate de biblie……dar pe cine intereseaza ????
    Oameni acestia vorbesc despre Dumnezeu dar ei NUL CUNOSC sau il cunosc cum il cunosc eu pe Bin Laden…… sunt tari de gura doar atat… viata lasa de dorit
    Intrun cuvant sunt LUME …si zac in cel rau..
    Doamne ai mila de cei sinceri macar si mantuiestei din mijlocul lor

    • Manuela says:

      “De ce tine BOR si cu dinti de aceasta invatatura botezul copiilor mici desi ea nu EXISTA in biblie ??”

      Ce-ar fi sa pui intrebarea aceasta si tuturor denominatiilor PROSTESTANTE? Au cam peste 200 mil. membrii.

      • Manuela says:

        Si apropo de cele ce EXISTA in Biblie (cu majuscula): toti cei botezati au fost adulti, fie pagani, fie evrei.
        Atunci se pune intrebarea: unde scrie ca niste adolescenti crescuti in familie crestina, care din copilarie cred in Hristos, se boteaza abea dupa 18 ani? Nu-i asa ca NU EXISTA in NT nici un astfel de caz?

  53. dorin says:

    as vrea sa-l intreb si eu pe distinsul preot la ce virsta sa botezat dl nostru isus. si cum ramine cu porunca lui ca nimeni nu merge la tatal decit prin EL.,ISUS AZIS EU SUNT CALEA ADEVARUL SI VIATA…,cred ca acest verset este de ajuns ca sa intelegem ca nu exista alti mijlocitori intre fiecare din noi si D-ZEU TATAL .,

    • Manuela says:

      Pana sa raspunda distinsul preot, voi raspunde eu.
      Hristos a primit botezul lui Ioan la varsta de 30 de ani, ca Unul care tinea Legea lui Moise (Numeri cap. 4). Nu se putea face nici o slujba mai inainte de varsta asta, exceptie facand doar levitii, cu 25 de ani.
      In ce priveste mijlocirea, e alt subiect.

  54. lenroct says:

    Oameni buni !!! Nu va mai luptati cu “pumnul in vant” Crestin dintr-o Biserica, impotriva altui crestin din alta Biserica. Acest “razboi intern” slabeste crestinatatea si nu aduce nimanui nici un castig. Opreste inaintarea Imparatiei lui Dumnezeu. Rid moslemii de crestini si arata in istorie ce au facut crestinii impotriva crestinilor!!! (zeci de milioane de moruri). Noi generatia sec.XXl ar trebui sa fim mult luminati si sa spunem: Eu nu pot personal sa ma mantuiesc, dar vreau sa intreb ce spune MANTUITORUL. Citesc cele 4 Evanghelii si inteleg ca D-l ISUS MANTUITORUL vorbeste individului si nu Bisericii. Sa fim incredintati ca MANTUITORUL are credinciosi Lui in toate Bisericile crestine. La sfarsit El va strange pe credinciosii Lui care au facut legamant cu El prin Jertfa (Ps.50.5) El este Judecatorul nu oamenii !!! Am citit de un doctor care avea o pacienta crestina. Doctorul a fost cercetat de Dumnezeu, si in miez de noapte suna pacienta si o intreaba: “Am Biblia in mana, de unde incep sa citesc ?” Pacienta crestina l-a indemnat: “Cititi Epistola catre Romani, pentru ca in ea veti gasi raspunsuri la multe intrebari !!!

  55. lenroct says:

    Ne bucuram sa gasim la Google: “Asociatia Politistilor Crestini”
    Acesti politisti s-au intors la Dumnezeu si au format o Biserica.
    Presizez: Biserica nu inseamna o cladire ! Biserica inseamna o grupare de oameni.
    Cladirea inseamna = Locas de inchinare.
    Mai mare dragul sa vedem politisti intorsi la Dumnezeu, care canta din toata inima Imnuri de slava la adresa MANTUITORULUI care i-a rascumparat si marturisesc cum s-au intors la Dumnezeu (desi nu fac parte din Biserica mea). Acesti politisti fac dovada intoarcerii la Dumnezeu prin vorba si fapta.

    • Manuela says:

      Biserica este mai intai Trupul lui Hristos. Dar la 3 Ioan 1.10 cuvantul “biserica” se refera la cladire, la sala. De cand e biserica biserica, se foloseste acest cuvant atat pentru cladire, cat si pentru credinciosii care se aduna in ea.

  56. lenroct says:

    Manuela,
    In Evanghelia dupa Joan cap.3, incepand cu versetul 1 pana la 13, D-l ISUS vorbeste cu un Fariseu numit Nicodim despre “Nasterea din nou”.(cuvantul “biserica” nu este pomenit)
    Vedem mai tarziu ca acest Fariseu Nicodim, s-a intors si el la Dumnezeu. Citim asta tot in Evanghelia dupa Joan cap.19.39. De altfel dupa invierea D-lui ISUS, si inaltarea Lui la cer, citim in cartea Faptele Apostolilor ca un mare numar de preoti veneau la credinta.
    Dupa zisa “revolutie” din Romania, au venit la credinta peste 30 de preoti ortodocsi.
    Preotii au o mare raspundere !!! Cei mai multi nici nusi dau seama de raspunderea lor !
    Va scrie un om care era pe punctul sa mearga la Seminar ptr. a deveni preot.

  57. Doina says:

    Lenroct, bine ca nu te-ai dus.

  58. lenroct says:

    Stimata Doamna, (Domnule) Doina,
    Sincer m-as bucura, daca si in parohia dv. ar fi numai o singura persoana sa poata marturisi cum, si dece s-a intors la Dumnezeu. Ptr. ca este scris: “-Ce iar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul ?”

  59. Manuela says:

    1.“In Evanghelia dupa Joan cap.3, incepand cu versetul 1 pana la 13, D-l ISUS vorbeste cu un Fariseu numit Nicodim despre “Nasterea din nou”.(cuvantul “biserica” nu este pomenit)”

    M-am referit la Epistola a treia a lui Ioan: “nici el nu primeşte pe fraţi, nici pe cei care voiesc să-i primească nu-i lasă, şi-i dă afară din Biserică.”

    2.« citim in cartea Faptele Apostolilor ca un mare numar de preoti veneau la credinta. Dupa zisa “revolutie” din Romania, au venit la credinta peste 30 de preoti ortodocsi. »

    Preotii care se intorceau atunci la Domnul nu erau crestini. Paralela cu preotii crestini de azi nu e corecta. De altfel, toti trebuie sa ne intoarcem la Domnul, si nu doar odata in viata, ci o viata intreaga.

  60. lenroct says:

    Imi place concluzia dv. de la urma: ” De altfel, toti trebuie sa ne intoarcem la Domnul, si nu doar odata in viata, ci o viata intreaga”.

  61. lenroct says:

    Referitor la primul punct “Biserica” , doresc cu toata dragostea si smerenia, sa spun ca pe vremea Sfantului Apostol Joan nu exista “Biserica = cladirea”. Lucru clar il citim un verset mai sus, v. 9: “Am scris ceva Bisericii, dar Diotref, caruia ii place sa aiba intaietatea intre ei, nu vrea sa stie de noi.” Aici vedem “Biserica vie” (grupare de oameni), care in alta explicatie inseamna si “Trupul Mantuitorului”.
    Referitor la Diotref, vedem chiar din prima generatie de crestini, ca erau si oameni incapatanati, sau firesti, lipsiti de smerenie, umflati de mandrie: “caruia ii place sa aibe intaietatea intre ei.” Nu asculta de Apostoli, facea dupa capul lui. Ce sa mai zicem astazi dupa 2000 de ani !?!? Cati “Diotrefi” au fost si sunt ???? Cata brambureala in crestinism !?!? Am ajuns cu totii niste formalisti, dar nimic din Dumnezeu !!! Si daca totusi cineva se intoarce la Dumnezeu, E O MINUNE !!! E o lucrare a lui Dumnezeu !!! Nimeni nu poate face lucrul acesta decat Dumnzeu care deschide ochii omului, si omul incepe sa se vada prin “Ochiul lui Dumnezeu”. Abia dupa aceea vine si pocainta, (parerea de rau) ca eram cu numele “crestin” dar care nu aveam nimic din invatatura lui Cristos….

  62. ALIN says:

    Fratilor ma bucur sa vad ca cautati adevarul dar daca citim Evanghelia lui Marcu capitolul 16 cu versetele 15,16 putem vedea ca acel botez pe care il faceti voi Ortodoxi nu este valabil si chiar inusi fiul lui Dumnezeu a fost botezat la o varsta de 32 de ani cand a putut sa aleaga singur .

    • costy says:

      Despre credinta si botez

      Marturisim un botez spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Botezul indica moartea Domnului (Romani VI, 4; Coloseni II, 12.). Ne ingropam, deci, prin botez impreuna cu Domnul, dupa cum spune dumnezeiescul apostol (Coloseni II, 12.). Si dupa cum o data s-a savarsit moartea Domnului, tot astfel o data trebuie sa ne botezam. Ne botezam, dupa cuvantul Domnului, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh (Matei XXVIII, 19.); iar prin aceste cuvinte suntem invatati marturisirea in Tatal si in Fiul si in Sfantul Duh. Asadar toti cei care au fost botezati in Tatal si in Fiul si in Sfantul Duh si au fost invatati prin aceasta o singura fire a Dumnezeirii in trei ipostase si se boteaza din nou, acestia rastignesc inca o data pe Hristos, dupa cum spune dumnezeiescul apostol: “Caci este cu neputinta ca cei odata luminati” si cele ce urmeaza, “sa se innoiasca iarasi spre pocainta, pentru ca ei rastignesc pentru ei din nou pe Hristos si-l batjocoresc” (Evrei VI, 4-6.). Dar toti cei care n-au fost botezati in Sfanta Treime, trebuie rebotezati. Chiar daca spune dumnezeiescul apostol ca “neam botezat in Hristos si in moartea Lui”( Romani VI, 3.), spune totusi ca nu trebuie sa se faca asa invocatia de la botez. Prin aceste cuvinte spune atat numai ca botezul este tipul mortii lui Hristos (Romani VI, 4; Coloseni II, 12.), deoarece botezul prin cele trei cufundari indica cele trei zile cat a stat Domnul in mormant. Prin urmare a fi botezat in Hristos inseamna a se boteza cei care cred in el (Galateni III, 27.). Si este cu neputinta sa credem in Hristos daca n-am fost invatati marturisirea in Tatal si in Fiul si in Sfantul Duh. Hristos este Fiul Dumnezeului celui viu, Fiu, pe care Tatal l-a uns cu Sfantul Duh, dupa cum spune dumnezeiescul David: “Pentru aceea te-a uns pe tine Dumnezeule, Dumnezeul tau, cu untdelemnul bucuriei mai mult decat pe partasii tai” (Psalmi XLIV, 9; Evrei I, 9.). Iar Isaia, ca din partea Domnului, spune: “Duhul Domnului peste mine, din cauza caruia ma uns” (Isaia LXI, 1; Luca IV, 18.). Domnul, invatand pe ucenicii Sai invocatia de la botez, a spus: “Botezandu-i in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh”( Matei XXVIII, 19.). Dumnezeu ne-a facut pentru nestricaciune; dar pentru ca noi am calcat porunca lui mantuitoare, ne-a condamnat la stricaciunea mortii; totusi, ca sa nu fie raul vesnic, s-a pogorat, in virtutea milostivirii Sale, spre robi si, facandu-se asemenea noua, ne-a rascumparat, prin patima sa, din stricaciune. Ne-a izvorat noua, din sfanta si prea curata Lui coasta, izvorul iertarii. Apa izvorata din coasta Sa este spre renastere si inundarea pacatului si a stricaciunii, iar sangele este bautura pricinuitoare vietii vesnice. Ne-a dat porunci ca sa ne renastem prin apa si prin Duh (Ioan III, 5.), deoarece prin rugaciune si invocare Sfantul Duh se pogoara asupra apei. Dar pentru ca omul este dublu, din suflet si corp, ne-a dat dubla si curatirea, prin apa si prin Duh. Duhul, pe de o parte, reinnoieste in noi starea dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (Facerea I, 26.); iar apa, pe de alta parte, curateste, prin harul Duhului, corpul de pacat, si-l elibereaza de stricaciune. Apa indeplineste icoana mortii, iar Duhul da arvuna vietii.

      De la inceput “Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor” (Facerea I, 2.) si dintru inceput Scriptura marturiseste despre apa ca este curatitoare. Pe timpul lui Noe, Dumnezeu a inecat pacatul mondial prin apa (Facerea VI, 17-22; VII, 1-24; VIII, 1-18.). Prin apa, potrivit legii, se curateste tot cel necurat, pana chiar si insesi hainele sunt spalate cu apa (Levitic XV, 10.). Ilie a aratat ca harul Duhului este unit cu apa, caci cu apa a ars jertfa (III Regi XVIII, 32-38.). Si potrivit legii, aproape toate se curatesc cu apa. Caci cele vazute sunt simboluri ale celor spirituale. A doua nastere se petrece in suflet, caci cu toate ca suntem creaturi, credinta are atata putere sa ne infieze prin Duh si sa ne duca la fericirea de alta data. Prin botez se da tuturora in mod egal iertare de pacate; harul Duhului insa, in masura credintei si a curatirii antecedente. Prin urmare, luam acum prin botez parga Sfantului Duh; iar renasterea este pentru noi inceputul unei alte vieti, pecete, talisman si luminare.

      Trebuie cu toata puterea si cu tarie sa ne pastram pe noi insine curati de lucrurile intinate, ca sa nu ne intoarcem ca si cainele la varsatura sa si sa ne facem iarasi pe noi insine robii pacatului. “Credinta fara fapte este moarta” (Iacob II, 26.) dupa cum si faptele fara credinta. Credinta adevarata se incearca prin fapte.

      Ne botezam in Sfanta Treime. Aceasta pentru motivul ca cei care se boteaza au nevoie de Sfanta Treime pentru mentinerea si dainuirea lor si este cu neputinta ca sa nu fie impreuna unele cu altele cele trei persoane ale Sfintei Treimi, caci Sfanta Treime este nedespartita.

      Primul botez a fost botezul potopului (Facerea VII, 17-24.) pentru curmarea pacatului. Al doilea, botezul prin mare si nori (I Corinteni X, 2; Numeri IX, 15-22. ), caci norul este simbolul Duhului, iar marea simbolul apei. Al treilea, botezul legii vechi, caci tot cel necurat se spala cu apa, ba inca isi spala si hainele si astfel intra in tabara (Levitic XV, 3-33.). Al patrulea, botezul lui Ioan (Matei III, 1-12; Marcu I, 4-8; Luca III, 2-18.), care a fost introductiv si conducea la pocainta pe cei botezati ca sa creada in Hristos. “Eu, spune Sfantul Ioan Botezatorul, va botez cu apa, dar cel care vine in urma mea va va boteza cu Duhul Sfant si cu foc” (Matei III, 11; Marcu 1. 8; Luca III, 16.). Asadar, Ioan curateste mai dinainte prin apa, in vederea Duhului.

      Al cincilea, botezul Domnului (Matei III, 13-17; Marcu I, 9-11; Luca III, 21-22; Ioan I, 29-34.), cu care s-a botezat El insusi. Se boteaza nu pentru ca El a avut nevoie de curatire, ci pentru ca si-a impropriat curatirea mea, ca sa zdrobeasca capetele balaurilor in apa” (Psalmi LXXIII, 14.), ca sa inece pacatul, ca sa inmormanteze pe tot Adamul cel vechi in apa, ca sa sfinteasca pe Botezator, ca sa implineasca legea, ca sa descopere taina Treimii, ca sa ne dea noua pilda si exemplu de a ne boteza. Si noi ne botezam cu botezul desavarsit al Domnului, cel prin apa si prin Duh. Se zice ca Hristos boteaza cu foc, pentru ca a revarsat harul Duhului peste sfintii apostoli in chipul limbilor de foc (Fapte II, 1-4.), dupa cum spune insusi Domnul: “Ioan v-a botezat cu apa, dar voi veti fi botezati cu Sfantul Duh si cu foc, nu mult dupa aceste zile” (Fapte I, 5), sau din pricina botezului pedepsitor al focului ce va sa fie. Al saselea botez este botezul prin pocainta si lacrimi, care este cu adevarat greu. Al saptelea, botezul prin sange si mucenicie, cu care insusi Hristos s-a botezat in locul nostru; ci este foarte cinstit si fericit, pentru ca nu se pangareste a doua oara cu intinaciunea. Al optulea botez si ultimul (Adica focul cel vesnic de dupa judecata obsteasca.), nu este mantuitor, ci pe de o parte distruge rautatea – caci nu mai guverneaza rautatea si pacatul – iar pe de alta parte, pedepseste necontenit.

      Duhul Sfant s-a pogorat peste Hristos in forma corporala ca un porumbel (Matei III, 16; Marcu I, 10; Luca III, 22; Ioan I, 32.) si arata parga botezului nostru si cinsteste corpul. Pentru ca si acesta, adica corpul, este Dumnezeu prin indumnezeirea lui. Inca de la inceput a obisnuit ca un porumbel sa binevesteasca sfarsitul potopului (Facerea VIII, 11-12.). Dar peste sfintii apostoli s-a pogorat in chip de foc (Fapte II, 1-4.). Caci El este Dumnezeu, iar “Dumnezeu este foc mistuitor” (Deuteronom IV, 24; Evrei XII, 29.).

      Botezului ii urmeaza ungerea cu untdelemn; el indica ungerea noastra, ne face hristosi (=unsi) si ne fagaduieste, prin Duhul Sfant, mila lui Dumnezeu, pentru ca porumbelul a dus o ramura de maslin celor care au fost izbaviti de potop (Facerea VIII, 11.).

      Ioan a fost botezat punand mana pe capul dumnezeiesc al Stapanului (Nici un text din Evanghelii nu se refera ca Sf. Ioan Botezatorul a pus mana pe capul Mantuitorului cand l-a botezat. Afirmatia aceasta s-a pastrat prin Traditie si prin influenta iconografiei botezului Domnului.) si cu sangele sau (Matei XIV, 3-12; Marcu VI, 17-29.).

      Nu trebuie sa se intarzie botezul, cand credinta acelora care se apropie de el a fost marturisita prin fapte. Cel care se apropie de botez cu viclenie va fi mai degraba pedepsit decat va folosi. (sf. Ioan Damascin)

      • costy says:

        asta ca sa ai cat de cat habar ce inseamna botezul…. pt ca Mantuitoru nu avea ce sa aleaga pt ca este DUMNEZEU ADEVARAT DIN DUMNEZEU ADEVARAT SI S-A DUS LA IORDAN NU PT CA AVEA TREBUINTA DE BOTEZ PT CA E DUMNEZEU SI E FARA DE PACAT…… CI S-A DUS CA EL SA SFINTEASCA APELE IAR GLASUL TATALUI CONFIRMAT DUMNEZEIREA SA…… FRUMOS NU?

  63. Si ce parere aveti de chipul cioplit? icoane facatoare de minuni oasele Paraschivei si nu mai stiu cati sfinti si sfinte sarbatoriti (Ritualuri),Fratilor mai cititi Biblia ca v-ati departat de Dumnezeul cel viu. adresa mea este :alinpruna Sunphoto. pt. cei care doresc sa dezvoltam acest subiect.

    • costy says:

      Cat priveste moastele sfintilor, Biserica si credinciosii au convingerea ca prin atingerea de ele si prin rugaciunile adresate sfantului langa moastele lui, adeseori se infaptuiesc vindecari si alte fapte minunate datorita legaturilor duhovnicesti care se sta­bilesc intre credinciosi si persoanele reprezentate in icoane sau ale caror moaste s-au pastrat, si in ultima analiza datorita lui Hristos, prin energiile necreate.

      Un temei pentru cinstirea moastelor si al credintei in puterea ce iradiaza din ele ni-l da Sfanta Scriptura prin invierea unui mort aruncat peste osemintele proorocului Elisei (IV Regi 13,21). Dar nu orice trup care nu se descompune poate fi considerat trup sfintit, fiindca uneori lipsa de descompunere este rezultatul pacatului, si nu al virtutii. De aceea, la slujba inmormantarii se citeste rugaciunea de dezlegare a trupului, pentru ca trupul sa se elibereze din legatura pacatului si sa se intoarca in pamantul din care a fost facut. Cu adevarat sfinte sunt moastele sfintilor care au fost canonizati ca atare de Biserica soborniceasca si care s-au dovedit ca facatoare de mi­nuni. Incoruptibilitatea sfintelor moaste nu este rezultatul unor fenomene naturale, ci este darul lui Dumnezeu fata de cei care L-au preamarit prin viata lor sfanta si curata.

      Puterea dumnezeiasca ce lucreaza prin trupurile Sfintilor dupa moartea lor e o continuare, dar si o intensificare a puterii ce lucra prin trupurile lor cat au fost in viata. Chiar umbra trupului lui Petru avea puterea sa vindece pe bolnavii peste care trecea (Fapte 5, 15). Unii bolnavi se vindecau prin simpla atingere de stergarele folosite de Sfantul Apostol Pavel (Fapte 19, 11).

      Men­tinerea osemintelor lor in stare de incoruptibilitate este o arvuna a viitoarei incoruptibilitati a trupurilor dupa inviere si dupa de­plina lor indumnezeire. Ele se mentin incoruptibile pentru ca in efe se mentine o putere dumnezeiasca din vremea cand trupurile lor erau unite cu sufletul. Ba, mai mult, asupra lor se prelun­geste starea de indumnezeire sporita a sufletelor lor din starea actuala. Aceasta se datoreaza faptului ca puterile sufletului si harul dumnezeiesc din el isi prelungesc lucrarea si in trup, infaptuind si in acesta o stare de sfintenie, cat timp sfantul traieste pe pamant, si un fel de stare de incoruptibilitate, dupa trecerea su­fletului sfantului, prin moarte, la o stare mai accentuata de in­dumnezeire.

      Mentinandu-se incoruptibile, osemintele Sfintilor arata ca sufletul lor si harul Sfantului Duh din ei raman mai de­parte intr-o legatura cu trupurile lor, asa cum arata si Sfantul Grigore de Nyssa. De aceea, cei ce se roaga langa osemintele sfantului nu se adreseaza propriu zis acestor oseminte, ci per­soanei sfantului. Cinstirea trece la persoana, ca si in cazul cinsti­rii icoanelor. Moastele sunt astfel o anticipare a trupului pnevmatizat de dupa inviere. Cultul sfintelor moaste pastreaza vie in constiinta credinciosului ideea ca trupul n-a fost facut sa moara, ci sa invieze si sa se invesniceasca in Hristos.

      Pr. Prof. Dumitru Popescu

  64. ORTODOX says:

    Evangheliştii

    De prin ’90 încoace,
    Sectele ne-au năpădit,
    “Lupi” fiind, dar în “cojoace”,
    Predicând despre sfârşit.

    Au venit şi-n Bucureşti,
    De pe plaiuri New York-eze,
    Sute de evanghelişti
    Să ne evanghelizeze.

    Dar eu cred că ăştia-s hoţi,
    Căci în Biblie, clar scrie,
    Că evangheliştii toţi
    Au fost patru, nu… o mie.

  65. ioan basa says:

    Mantuirea omului este lucrarea dumnezeiasca pe care o face Domnul Hristos , Fiul lui Dumnezeu in fiinta noastra.
    Mantuirea se obtine numai prin pocainta si prin Credinta in Jertfa Domnului Hristos.
    Ritualurile traditionale si obiceiurile bisericesti nu mantuiesc pe nimeni.
    Prin pocainta si prin trairea in lumina poruncilor Mantuitorului omul ajunge la starea de neprihanire ceruta de Dumnezeu.
    Neprihanirea ne duce la sfintenie si la indumnezeire.
    Ortodocsii nu au inteles rolul pocaintei si trairii in Lumina Cuvantului lui Dumnezeu si majoritatea ortodocsilor sunt pe Calea Pierzarii impreuna cu preotii lor care sunt din nefericire doar niste calauze oarbe.
    Este nevoie de-o trezire si de-o reforma in Biserica Ortodoxa, ceva de genul trezirii inceputa de parintele Trifa si Traian Dorz, dar care a fost inabusita de Biserica Ortodoxa.
    Dar cine sa o faca ?

  66. daniel says:

    dragilor; nu ajungeti nicaieri; pocaitii o vor tine cu a lor, ortodocsii cu a lor. fiecare sustine ca are dreptate; a te contrazice la nesfarsit pe tema botezului sau a ce inseamna biserica este nefolositor; nu se va ajunge la un consemn niciodata.

    eu vreau sa le spun ortodocsilor (si nu numai): dragii mei, daca vreti cu adevarat sa fiti nascuti din nou, trebuie sa faceti urmatoarele: luati Sfanta Scriptura si cititi-o. Dar inainte de asta, rugati-va Domnului sa va dea lumina si sa intelegeti ce cititi. Spuneti-i Domnului Iisus: Doamne Iisuse, te rog sa ma luminezi si sa-mi vorbesti in mod personal’. Daca veti face asta cu sinceritate, veti primi raspuns. Asta e esenta. Continuati sa cititi din Scriptura, perseverati in aceasta.

    si vreau sa-ti mai spun ceva, tie, care citesti aceste cuvinte: Iisus te iubeste si a murit in locul tau!

  67. Ioan says:

    Ori ce persoana sau religie, ce aduce pe un om la pacea Dumnezeiasca, face avere in cer, un prieten pe pamant, si o lumina in societate.
    Acesta ii adevarul !
    Sa auzim de bine.

  68. Mircea says:

    E foarte interesant ca omul dupa ce devine constient de existenta lui Dumnezeu vrea si el sa ajunga acolo. Si ce face? Incepe sa-l caute pe Dumnezeu, folosindu-si toate resursele de care dispune el, unii mai cu carte, o iau pe calea yoghina, altii pe calea meditatiei transcedenrale sau a budismului oriental, iar cei cu mai putina carte bijbiie pe unde pot, dar faptul ca au mai putina carte nu-i face mai putin dornici in a-l gasi pe Dumnezeu. Toti asadar vor sa-l gaseasca. Si cind toate celelate optiuni esueaza, cei care sint mai dornici si perseverenti in cautarile lor se intorc la Biblie si incep sa o “devoreze” pentru a-l gasi acolo pe Dumnezeu. Pina aici nu am spus absolut nimic nou, pentru ca toate aceste lucruri sint binecunoscute de toata lumea. Dar adevarata batalie abia acum si aici incepe pentru cel care-l cauta pe Dumnezeu. Incepi sa studiezi aceasta carte din scorta-n scoarta, si evident ca pe parcursul lecturarii ei, ai si neclaritati si multe foarte multe intrebari. Dar pe cine sa intrebi si cum sa fii sigur ca raspunsurile pe care le primesti sint cele valabile. De aici incepe DIVIZAREA CRESTINILOR. Daca mergi la un preot sau calugar acesta iti va raspunde in conformitate cu credinta lui si pozitia bisericii din care provine. Daca te adresezi unui pastor, situatia este absolut identica. Ba mai mult daca vei cere punctul de vedere al unor pastori neoprotestanti pe anumite teme, punctele lor de vedere vor fi IRECONCILIABIL DE DIFERITE. De ex. un pastor adventist iti va spune ca categoric NU EXISTA IAD, pe cind unul baptist sau penticostal va afirma cu toata taria ca IADUL EXISTA. Si exemplele ar putea continua. Atunci ce-i ramine celui care-l cauta pe Dumnezeu de facut ? Pe cine sa creada si in ce directie sa o ia ? Chiar daca religia crestina are la baza ei Biblia, parerile in ceea ce priveste interpretarea ei partiala sau in totalitate, sint atit de diverse ? Acesta este punctul din care crestinii se divizeaza si se despart, unii luind-o pe calea ortodoxa, altii pe cea catolica, baptista, penticostala, adventista, martorii lui Iehova etc. Dar lucrurile NU SE PRESC AICI. Daca unul a luat-o pe o cale, si un altul pe o alta cale, in cadrul aceleiasi religii (vorbim aici de religia crestina), cei doi nu numai ca nu se mai accepta unul pe altul, la drept vorbind, dar ei pot sa devina dusmani. Unde este atunci PROBLEMA???!!! Pentru ca atit unul cit si celalalt se presupune ca a citit cu mare atentie Biblia, ori esenta invataturii Bibliei spune ca Dumnezeu ESTE DRAGOSTE, deci si noi trebuie sa ne iubim intre noi, nu doar sa ne acceptam tacit sau sa ne toleram, pentru ca asta NU MAI E DRAGOSTE.
    Si de la modul de interpretare diferit al Bibliei s-a ajuns azi ca sa avem atitea biserici cu orientari diverse. Problema e ca desi ele toate au la baza invataturile Bibliei ele se dusmanesc in loc sa se iubeasca. De ce ? Nu este Dumnezeu acelasi pentru toti ? Nu-i invata Dumnezeu pe toti oamenii aceleasi lucruri ? Atunci de unde aceasta ura ? Fiecare biserica sau cult pretinde ca detine adevarul, si tocmai de aceea este asa de tare pe pozitie. Ortodocsii spun ca ei sint de doua mii de ani si ca ei au dreptate, catolicii spun la fel. Neoprotestantii veniti mai nou pe scena istoriei spun ca adevarul este la ei. Atunci pe cine sa mai crezi ? Si bietul om care-l cauta pe Dumnezeu cind ar avea mai mare nevoie de raspunsuri in cautarile sale se trezeste, fara sa stie, in acest adevarat razboi intre biserici.
    Tot ce v-am scris pina aici este experienta mea in ceea ce priveste cautarile mele in a-l gasi pe Dumnezeu. Am trait pe pielea mea la intensitate maxima acest razboi si nu a fost deloc usor. Pina intr-o zi, cind intrebindu-ma si framintindu-ma PINA LA AGONIE, pe cale s-o apuc S-A PREZENTAT EL. Da, Dumnezeu mi-a vorbit direct si la obiect si fara sa-mi tina lectii de religie, m-a intrebat: “Mircea, ce au toti acestia in comun?” ?” I-am raspuns: “Doamne, nu stiu, dar ca cu siguranta dragostea nu.” Si a mai intrebat odata acelasi lucru si eu i-am raspuns la fel. Atunci El mi-a spus un singur cuvint: “Biblia”. A fost o explozie de bucurie fantastica atunci in mine pentru ca acum aveam raspunsul de la Cineva cu o autoritate de care nu ma puteam indoi. Si asa am inceput sa studiez aceasta Carte, dind laoparte TOATE INVATATURILE PRIMITE DIN STINGA SI DIN DREAPTA si mi-am zis ca daca El mi-a dezvaluit acest lucru, tot El nu ma va lasa sa ma ratacesc printre paginile acestei carti vaste. Si asa a si fost, El nu m-a lasat si l-am simtit mereu aproape cind studiam Biblia. As minti sa spun ca totul a decurs ca pe roate si ca am primit toate raspunsurile pe care le cautam, dar El intotdeauna mi-a dat puterea sa merg mai departe.
    Cei care-L cautati pe Dumnezu DIN TOATA INIMA, cautati-l si El se va lasa pina la urma gasit de voi. Am spus “pina la urma” pentru ca lucrul acest nu se va intimpla instantaneu. Veti trece, FARA SA STITI, printr-o perioada de testare a sinceritatii si a intentiilor voastre. Dar voi trebuie insa sa fiti gata SA RENUNTATI LA TOATE INVATATURILE OMENESTI , indiferent de la cine sau cum le-ati primit, si sa va pregatiti SA FITI ELEVUL AUTORULUI BIBLIEI si DE EL SA ASCULTATI. INTOTDEAUNA OAMENII VA VOR DUCE IN RATACIRE, si nu veti putea ajunge la Dumnezeu prin oameni. Trebuie sa fiti gata sa renuntati la TOATE INVATATURILE OMENESTI, pentru ca Dumnezeu sa va poata forma chiar El in scoala Sa. Si inca ceva… INDIFERENT CE AI FACUT IN VIATA TA INAINTE pina-n momentul in care te decizi pentru Dumnezeu, EL TE IARTA SI TE ACCEPTA ASA CUM ESTI. Nu va lasati pacaliti de Satana care o sa va spuna ca pentru voi e prea tirziu. NU ESTE PREA TIRZIU!
    Fie ca il cautam pe Dumnezeu sau nu, la un moment dat viata fiecaruia dintre noi se va sfirsi. Este un lucrul inevitabil pe care omul nu-l poate schimba. Ar fi pacat pentru tine sa ratezi mintuirea si sa sfirsesti in iad, care este mult mai real decit ti-ai putea inchipui vreodata.
    Asa ca, fii istet, si alege Raiul, ca sa fii pe veci cu Dumnezeu, Creatorul tau !

  69. Mircea Alb says:

    E foarte interesant ca omul dupa ce devine constient de existenta lui Dumnezeu vrea si el sa ajunga acolo. Si ce face? Incepe sa-l caute pe Dumnezeu, folosindu-si toate resursele de care dispune el, unii mai cu carte, o iau pe calea yoghina, altii pe calea meditatiei transcedenrale sau a budismului oriental, iar cei cu mai putina carte bijbiie pe unde pot, dar faptul ca au mai putina carte nu-i face mai putin dornici in a-l gasi pe Dumnezeu. Toti asadar vor sa-l gaseasca. Si cind toate celelate optiuni esueaza, cei care sint mai dornici si perseverenti in cautarile lor se intorc la Biblie si incep sa o “devoreze” pentru a-l gasi acolo pe Dumnezeu. Pina aici nu am spus absolut nimic nou, pentru ca toate aceste lucruri sint binecunoscute de toata lumea. Dar adevarata batalie abia acum si aici incepe pentru cel care-l cauta pe Dumnezeu. Incepi sa studiezi aceasta carte din scorta-n scoarta, si evident ca pe parcursul lecturarii ei, ai si neclaritati si multe foarte multe intrebari. Dar pe cine sa intrebi si cum sa fii sigur ca raspunsurile pe care le primesti sint cele valabile. De aici incepe DIVIZAREA CRESTINILOR. Daca mergi la un preot sau calugar acesta iti va raspunde in conformitate cu credinta lui si pozitia bisericii din care provine. Daca te adresezi unui pastor, situatia este absolut identica. Ba mai mult daca vei cere punctul de vedere al unor pastori neoprotestanti pe anumite teme, punctele lor de vedere vor fi IRECONCILIABIL DE DIFERITE. De ex. un pastor adventist iti va spune ca categoric NU EXISTA IAD, pe cind unul baptist sau penticostal va afirma cu toata taria ca IADUL EXISTA. Si exemplele ar putea continua. Atunci ce-i ramine celui care-l cauta pe Dumnezeu de facut ? Pe cine sa creada si in ce directie sa o ia ? Chiar daca religia crestina are la baza ei Biblia, parerile in ceea ce priveste interpretarea ei partiala sau in totalitate, sint atit de diverse ? Acesta este punctul din care crestinii se divizeaza si se despart, unii luind-o pe calea ortodoxa, altii pe cea catolica, baptista, penticostala, adventista, martorii lui Iehova etc. Dar lucrurile NU SE PRESC AICI. Daca unul a luat-o pe o cale, si un altul pe o alta cale, in cadrul aceleiasi religii (vorbim aici de religia crestina), cei doi nu numai ca nu se mai accepta unul pe altul, la drept vorbind, dar ei pot sa devina dusmani. Unde este atunci PROBLEMA???!!! Pentru ca atit unul cit si celalalt se presupune ca a citit cu mare atentie Biblia, ori esenta invataturii Bibliei spune ca Dumnezeu ESTE DRAGOSTE, deci si noi trebuie sa ne iubim intre noi, nu doar sa ne acceptam tacit sau sa ne toleram, pentru ca asta NU MAI E DRAGOSTE.
    Si de la modul de interpretare diferit al Bibliei s-a ajuns azi ca sa avem atitea biserici cu orientari diverse. Problema e ca desi ele toate au la baza invataturile Bibliei ele se dusmanesc in loc sa se iubeasca. De ce ? Nu este Dumnezeu acelasi pentru toti ? Nu-i invata Dumnezeu pe toti oamenii aceleasi lucruri ? Atunci de unde aceasta ura ? Fiecare biserica sau cult pretinde ca detine adevarul, si tocmai de aceea este asa de tare pe pozitie. Ortodocsii spun ca ei sint de doua mii de ani si ca ei au dreptate, catolicii spun la fel. Neoprotestantii veniti mai nou pe scena istoriei spun ca adevarul este la ei. Atunci pe cine sa mai crezi ? Si bietul om care-l cauta pe Dumnezeu cind ar avea mai mare nevoie de raspunsuri in cautarile sale se trezeste, fara sa stie, in acest adevarat razboi intre biserici.
    Tot ce v-am scris pina aici este experienta mea in ceea ce priveste cautarile mele in a-l gasi pe Dumnezeu. Am trait pe pielea mea la intensitate maxima acest razboi si nu a fost deloc usor. Pina intr-o zi, cind intrebindu-ma si framintindu-ma PINA LA AGONIE, pe cale s-o apuc S-A PREZENTAT EL. Da, Dumnezeu mi-a vorbit direct si la obiect si fara sa-mi tina lectii de religie, m-a intrebat: “Mircea, ce au toti acestia in comun?” ?” I-am raspuns: “Doamne, nu stiu, dar ca cu siguranta dragostea nu.” Si a mai intrebat odata acelasi lucru si eu i-am raspuns la fel. Atunci El mi-a spus un singur cuvint: “Biblia”. A fost o explozie de bucurie fantastica atunci in mine pentru ca acum aveam raspunsul de la Cineva cu o autoritate de care nu ma puteam indoi. Si asa am inceput sa studiez aceasta Carte, dind laoparte TOATE INVATATURILE PRIMITE DIN STINGA SI DIN DREAPTA si mi-am zis ca daca El mi-a dezvaluit acest lucru, tot El nu ma va lasa sa ma ratacesc printre paginile acestei carti vaste. Si asa a si fost, El nu m-a lasat si l-am simtit mereu aproape cind studiam Biblia. As minti sa spun ca totul a decurs ca pe roate si ca am primit toate raspunsurile pe care le cautam, dar El intotdeauna mi-a dat puterea sa merg mai departe.
    Cei care-L cautati pe Dumnezu DIN TOATA INIMA, cautati-l si El se va lasa pina la urma gasit de voi. Am spus “pina la urma” pentru ca lucrul acest nu se va intimpla instantaneu. Veti trece, FARA SA STITI, printr-o perioada de testare a sinceritatii si a intentiilor voastre. Dar voi trebuie insa sa fiti gata SA RENUNTATI LA TOATE INVATATURILE OMENESTI , indiferent de la cine sau cum le-ati primit, si sa va pregatiti SA FITI ELEVUL AUTORULUI BIBLIEI si DE EL SA ASCULTATI. INTOTDEAUNA OAMENII VA VOR DUCE IN RATACIRE, si nu veti putea ajunge la Dumnezeu prin oameni. Trebuie sa fiti gata sa renuntati la TOATE INVATATURILE OMENESTI, pentru ca Dumnezeu sa va poata forma chiar El in scoala Sa. Si inca ceva… INDIFERENT CE AI FACUT IN VIATA TA INAINTE pina-n momentul in care te decizi pentru Dumnezeu, EL TE IARTA SI TE ACCEPTA ASA CUM ESTI. Nu va lasati pacaliti de Satana care o sa va spuna ca pentru voi e prea tirziu. NU ESTE PREA TIRZIU!
    Fie ca il cautam pe Dumnezeu sau nu, la un moment dat viata fiecaruia dintre noi se va sfirsi. Este un lucrul inevitabil pe care omul nu-l poate schimba. Ar fi pacat pentru tine sa ratezi mintuirea si sa sfirsesti in iad, care este mult mai real decit ti-ai putea inchipui vreodata.
    Asa ca, fii istet, si alege Raiul, ca sa fii pe veci cu Dumnezeu, Creatorul tau !

  70. Virgil says:

    Buna seara ! Poate asa s-a dorit a se ajunge…fiecare considera ca are ” dreptate” in felul sau dar se uita un lucru important , pt. a reusi sa fii un crestin adevarat ( nu spun al carui cult sau ce religie ) trebuie sa fii in primul rand OM ! Nu sunt decat un umil credincios al DOMNULUI si cred ca nu voi putea fi niciodata un crestin adevarat ! Nu ma laud ca am citit BIBLIA de zeci de ori ( o singura data )dar am inteles ce mi-a cerut IISUS HRISTOS prin CUVANTUL LUI si cele mai importante sunt cele 10 porunci ! Daca am respecta cu totii si am face intocmai CUVANTUL DOMNULUI , astazi nu ar mai fi rautate,ura,dezbinare,lacomie,lauda,trufie,mandrie,ingamfare…dar suntem oameni,pacatuim cu totii dar sa nu uitam un lucru , indiferent ce religie avem,al carui cult apartinem , IISUS HRISTOS a ales sa se sacrifice pt pacatele noatre ! NOI , CUM II MULTUMIM ? O seara buna tuturor

    • Mutiarazindy says:

      Dorian, eu cred ca ar teburi sa te referi la ordodoxism si nu la tot crestinismul.Crestinismul nu este o religie a fricii, ci a iubirii. Ortodoxia are intr-adevar o abordare mai mistica (specifica cultelor rasaritene) a relatiei cu Dumnezeu: totul este taina si smerenie, insa nu se poate generaliza asupra tutror confesiunilor crestine.VA:F [1.9.6_1107](from 0 votes)

  71. AM CITIT ASTAZI TOT CE ESTE SCRIS DE CEI CATIVA CRESTINI DE CONFESIUNI DIFERITE.NU POT COMENTA TOATE DISCUTIILE IN PARTE,PENTRUCA NU-MI PERMITE TIMPUL.SUNT SI EU O CRESTINA DE PE ACEASTA PLANETA PAMANT,NASCUTA DIN NOU PRIN HAR SI CREDINTA.NU AM CUNOSTINTELE TEOLOGICE NECESARE IN A ,,COMBATE”SAU NU PE UNII SAU ALTII.CEEA CE STIU DIN CUNOSTINTA ADEVARULUI DAT DE SCRIPTURA,ESTE CA DUMNEZEU NE-A LASAT CUVANTUL SCRIS.SI ATUNCI NU PUTEM FI RATACITI DE NIMENI DACA CITIM SI CUM SPUNEA MAI SUS UN FRATE DACA CEREM DOMNULIU SA NE CALAUZEASCA.SI ACEST LUCRU SA-L CEREM DACA O FACEM DIN INIMA,DRAGOSTE FATA DE DOMNUL SI DIN DORINTA DE A CAPATA MANTUIREA.DOMNULUI RUGATI-VA SA VA DESPIETREASCA INIMILE,SA VA DESCHIDA OCHII SI LIMINA SA VA PATRUNDA.DOMNUL ISUS ESTE MARELE PREOT SI EL INVATA NORODUL,RASPUNDEA CAND ERA INTREBAT,CAUTA SA ADUCA LA CREDINTA ,,OILE SALE”SI NU SPUNE IN BIBLIE CA LE ADUCEA IN BISERICA ORTODOXA,CATOLICA,BAPTISTA,ETC.,,ASTFEL CREDINTA VINE IN URMA AUZIRII;IAR AUZIREA VINE PRIN CUVANTUL LUI HRISTOS”ROMANI10;17DACA O PERSOANA ARE NOROCUL SA SE NASCA INTR-O FAMILIE CRESTINA(DUPA ADEVARUL LUI DUMEZEU)ATUNCI CUVANTUL II ESTE SADIT IN INIMA DE COPIL.MAI TARZIU STIE DOMNUL SI EL CALEA CE O ALEGE.CA NU TOTI RAMAN CRESTINI,CHIAR DACA SUNT DIN FAMILII CRESTINE.AMVAZUT SI DISCUTIILE DESPRE BOTEZ.DIN CE MI-A ARATAT MIE IN SCRIPTURA DOMNUL,TREBUIE SA CREZI,APOI SA PRIMESTI BOTEZUL.COPII MICI ERAU DUSI IN SINAGOGA UNDE ERAU ,,INCHINATI DOMNULUI”(PRIMEAU BINECUVANTARE)LUCA2;23.AICI CRED EU CA SUNT SI ,,INTERESE” NECRESTINE,NU?PT.CA LA BOTEZ CASTIGA MAI MULTI CAND E BOTEZAT CEL MIC.IMBRACAMINTE COPILUL,COLACI CADOURI NASII,BANI PREOTUL.DECI MULTUMIRE…?SI CAND E MARE UNUL DINTRE ACESTI COPII BOTEZATI NICI NU VREA SA AUDA DE CRISTOS(STIU MULTE EX).ATUNCI LA CE A FOST DE FOLOS?SA STIU SI EU CA O SIMPLA CRESTINA.EU NU AM NIMIC DE OBIECTAT IN PRIVINTA CRESTINILOR ADEVARATI,CE URMEAZA INVATATURILE EVANGHELIEI.DAR CE FACEM CU CEI CE CONDUC ,,OILE DOMNULUI “SPRE IAD?PENTRUCA DESI VAD MULTI CRESSTINI INVERSUNATI A-SI APARA ,,RELIGIA”,NU SUFLA NIMIC DESPRE PASTORII CE SUNT EI RATACITI,SI RATACESC SI PE ALTII.CINEVA SPUNEA AICI CA ,,MULTI FRATI EVANGHELISTI LA FURAT DE OI DIN TURMA ORTODOXA”.CU TOT RESPECTUL PENTRU CUNOSTINTELE DV.TEOLOGICE,DACA NE-ATI NUMIT FRATI….PAI ADICA CUM SE FURA UN FRATE DINTR-O BISERICA?INTRI,IL IEI IN SPATE SI FUGI SA-L DUCI IN ADUNAREA ALTEI BISERICI?PAI CINE AR STA IN ACEST MOD LINISTIT SA DEVINA CRESTIN ,,FORTAT”?SI EU AM FOST ORTODOXA SI ADUC SLAVA DOMNULUI PENTRUCA AM FOST,,FURATA”SA-L CUNOSC PE DOMNUL IN FELUL SCRIPTURII SI NU AL OAMENILOR.II ADUC SLAVA SI RECUNOSTINTA

  72. PACE TUTUROR!EU MA BUCUR CA EXISTA SI POLEMICI,ASA PUTEM INVATA,CURATA,ADUCE SLAVA.CE E RAU IN A NE INVATA UNII PE ALTII ,NU?DAR INVATATURA SA FIE BUNA,SA ADUCA ROADA CURATA SI SFANTA.DIVERGENTE DE PARERI AU EXISTAT SI VOR EXISTA,NU SUNTEM TOTI EGALI.MAI ALES CAND INTRE ADEVARATII CRESTINI SUNT SI ..CEI DIN LUME”.1CORINT3-3DAR ATUNCI CAND ,,CEARTA DE VORBE””DUCE LA CEVA BUN,ADUCE LUMEA LA POCAINTA SI LA ADEVARUL SCRIPTURII,ATUNCI AVEM DISCUTII CONSTRUCTIVE. PENTRU DL.ORTODOX-STITI CE SUNT SECTELE?DACA II FACETI PE EVANGHELISTI SECTANTI,ATUNCI SI SFINTII APOSTOLI SUNT,SI UCENICII.NOI AVEM CA SI CONDUCATOR AL CREDINTEI NOASTRE PE CAPUL BISERICII,DOMNUL ISUS CRISTOS.IAR EL PROPOVADUIA …EVANGHELIA.IAR NOI SUNTEM CRESTINI DUPA EVANGHELIE.CE E GREU DE INTELES?SI DACA CIOTITI BIBLIA VEDETI CATI DEVENEAU,,SECTANTI”DUPA CE DOMNUL VESTEA EVANGHELIA.PUTETI SA NE NUMITI CUM DORITI,NOI NU NE SUPARAM.NOI TOT VA IUBIM SI NE RUGAM DOMNULUI SA AIBA MILA DE TOTI SA II ADUCA LA POCAINTA,ASA VOR CAPATA MANTUIREA.DOMNUL ISUS A VORBIT ATUNCI SIMPLU SI PE INTELESUL TUTUROR OAMENILOR.NU ERAU ATATIA ERUDITI PE ATUNCI,SI NU SE FACEAU PREDICI FILOZOFICE DIN CARE OMUL SA NU INTELEAGA NIMIC.,,AVETI ACELEASI SIMTAMINTE UNII FATA DE ALTII.NU UMBLATI DUPA LUCRURILE INALTE,CI RAMANETI LA CELE SMERITE.SA NE AJUTE DUMNEZEU DACA NU SUNTEM UNITI IN RELIGII,SA FIM UNITI IN CRISTOS SI IN DRAGOSTEA LUI.AMIN

  73. Iulian says:

    Ascultand, spusele acestui asa zis ,,preot ,,ma indoiesc total ca el ar fi fost preot.Ca preot ar fi trebuit sa stie un lucru simplu,Ortodoxia nu consta in prostii de genul :mosul nu stiu care a injurat, sau baba nu stiu care nu vine la biserica ci ortodoxia consta in adevar. Iar adevarul il gasesti doar in biserica ortodoxa asa cum l-am primit de la insusi Hristos.
    Ca asa zis preot ar trebui sa stie ca smerenia este cea care duce la mantuire.Unde e smerenia lui?Ii lipseste total.
    Un preot bun nu-si judeca si-si paraseste enoriasii ci ii atrage la Sfanta Biserica.
    Ca si preot ar fi trebuit sa stie , ca in biserica Biserica Ortodoxa ,Biblia este cea mai citita, mai mult decat la orice alta ,,biserica,,.In fiecare duminica si sarbatoare avem Sf Evanghelie,Apostolul,Psalmi,etc, plus predica parintelui pe seama celor citite din Biblie.Plus ca in manastiri Biblia este citita in fiecare zi.Oare evangheliile nu vorbesc despre mantuire?Preotii cand tin predica despre ce credeti ca vorbesc?Despre mantuire.Si atunci cum poate el sa afirme ca in Biserica Ortodoxa nu se vorbeste de mantuire?
    Si iarasi o intrebare fireasca, cum se denumeste el fost ,,preot,,cand el nu cunoaste lucrurile elementare ,pe care orice simplu crestin ortodox le cunoaste?
    Mie imi face impresia ca nenea sectaru si-a tras putin blana de oaie peste pielea-i de lup ,poate ,poate mai gaseste ceva platitori de zeciuiala.
    Sa luam aminte frati ortodocsi la ce ne spune Hristos:Vedeţi să nu fiţi amăgiţi, căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, şi vremea s-a apropiat. Nu mergeţi după ei.” (Luca 21, 8 ).

Leave a Reply