Cele mai vechi icoane ale sfinților apostoli Petru și Pavel

… au fost descoperite recent la Roma și făcute vizibile cu ajutorul unor tehnici care foloseau laserul pentru a îndepărta depunerile de calciu. Imaginile se află pe tavanul mormântului unei creștine aristocrate din Roma, în catacombele Sf. Tecla, aproape de locul unde a fost îngropat Ap. Pavel.


Citiți mai mult despre această descoperire.


This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

20 Responses to Cele mai vechi icoane ale sfinților apostoli Petru și Pavel

  1. Andrei says:

    Oamenii L-au văzut pe Dumnezeu şi pot să-L închipuiască pentru întărirea şi învăţătura lor în credinţă “Cine M-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl”(Ioan 14,8–11).

    Există icoane, cruci şi simboluri din primele veacuri creştine, aflate în catacombe, unde primii creştini se ascundeau şi trăiau din cauza persecuţiilor şi unde îşi practicau credinţa, convingerile religioase.

    În catacombele Romei există icoane vechi ale Mântuitorului şi imagini ale Sfintei Cruci. În catacomba Sf. Calist se afla Icoana Mântuitorului şi Cina cea de Taină, datând din secolul al II- lea; Închinarea Magilor, vindecarea orbului din naştere etc.

    http://www.youtube.com/watch?v=6zR4uoTN7GA

  2. Daniel.P says:

    Intradevar din primele secolo crestine crestinii au avut diferite imagini cu tot felu de reprezentari din viata lui Hristos si apostolilor .. dar toate aveau un caracter didactic si creeri unei admosfere traitoare a sfintilor … dar primi crestini nu se raportau la acele imagini cum se raporteaza multi astazi .. prin faptul ca unii se inchina inaintea lor si le considera purtatoare de har si facatoare de minuni … asa ceva nu practicau crestini din primele secole .. dar din pacate sa ajuns ca un diferit obect sa fie idolatrizat si facut idol din cauza felului cum sau raportat unii la ele .. si aici este o cadere in idolatrie .. precum au cazut poporul istrael fata de sarpele facut de Moise .

    Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  3. Doina says:

    Cat de sarac[ duhovniceste] esti d-le Daniel. Exista multe feluri de inchinaciuni, una dintre ele fiind inchinaciunea arhnghelului Gabiel, inaintea Maicii Domnului la Buna Vestire, dar exista inchinarea in DUH si ADEVAR care se da numai lui Dumnezeu. Aceasta este inchinarea ortodocsului d-le Daniel, se inchina TATALUI prin FIUL SAU care este ADEVRUL, in DUHUL SFANT. Asa se inchina ortodocsul, facandu-si semnul Sfintei si de Viata facatore Cruci . Mai inainte de a se ruga sfantului viu care este reprezentat in icoana [ “Cel ce va crede in mine si de va murii, viu va fi “], ortodocsul se inchina SFINTEI TREIMI. De ce se roaga Maicii Domnului si Sfintilor? Asa spune Sfnta Scriptura-“rugati-va unii pentu altii”. Primeste Dumnezeu rugaciunile facute prin mijlocirea altora? Le-a primit cand era cu noi pe pamant [ sutasul pentru sluga, prieteni pentu Lazar,etc] si nu le primeste acum cand sade de-a drepta TATALUI ? Ba le primeste , cred acest lucru cu tarie. Cred ca aveti o gresita intelegere si fata de sarpele inaltat in pustie de Moise.

  4. cornelius says:

    Se pare ca atat Doina cat si Andrei au ca sursa de informare istoria si nu Biblia iar atunci cand nu se foloseste aceeasi unitate de masura binenteles ca vor exista rezultate diferite….
    Chiar daca priviti in istorie nu veti putea dovedi ca crestini sau inchinat la imaginile sau picturile din acele timpuri asa cum nici pocaiti nu se inchina la cartile cu imagini pentru copii .
    Dar cata vreme nu doriti sa priviti in biblie sa aflati modul corect de inchinare daruit de Dumnezeu prin exemplul Domnului Isus nu veti putea pricepe niciodata adevarata inchinare ,,In duh si adevar,,
    Drept raspuns, Isus le-a zis: “Oare nu va rataciti voi, din pricina ca nu pricepeti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? (Marc.12:24)

  5. Doina says:

    D-le Cornelius, mantuire in afara Bisericii nu exista .Nu poti pricepe Sfanta Scriptura rupt de Biserica Ortodoxa ,care este lucrarea DUHULUI SFANT. Poti sa ” studiezi”pana la adanci batraneti, mai departe de litera nu treci. Nu stiu la ce istorii te referi, caci argumentele pe care le-am adus sunt din Biblie.

    • cornelius says:

      ,,D-le Cornelius, mantuire in afara Bisericii nu exista .Nu poti pricepe Sfanta Scriptura rupt de Biserica Ortodoxa ,care este lucrarea DUHULUI SFANT,,
      Daca nu te superi pe mine ai putea sa imi dovedesti si mie de unde anume ai gasit cele relatate mai sus in BIBLIE??????? ca de povesti religioase eu personal nu am nevoie …… si probabil nimeni.
      Astept raspunsul dar te rog sa dai si trimiterea din biblie.
      Multumesc

  6. Doina says:

    Argumentele biblice, se refereau la primul meu comentariu si cine nu crede sa mai studieze Biblia, dar nu ma deranjeaza sa-ti dau trimitere si pentru al doilea comentariu. “Tineti dreapta credinta[ORTODOXA] pe care v-am dat-o” spune Sfntul apostol Pavel.
    D-le Conelius, dupa 1989 in parcul Cismigiu langa care locuiesc au aparut la “propovaduit” membrii ai multor culte din lumea intreaga, toti cu Biblia[mostenire de la Biserica Drept Maritoare] in mana. Aveau o singura tinta-Biserica Ortodox- pe care o voiau disparuta. In acelasi duh, atacau vehement cinstirea adusa Maicii Domnului,icoanele,sfintii,ierarhia bisericeasca,dogma,etc. Intre ei nu se atacau, cu putina bunavointa puteau sa-si dea mana si sa fie una. Toti aveau anumite pasaje din Biblie subliniate, cand Dumnezeu spune ca si-o virgula este importanta. A fost o dovada de care sincer nu aveam nevoie, ca Biserica Ortodoxa este adevarta biserica intemeiata pe jertfa lui HRISTOS. Sunt convinsa ca si fratele meu Mihai Oara crede acelasi lucru. Este dreptul dumitale sa crezi altceva. Am avut ocazia sa calatoresc in SUA, California si in Riverside unde am locuit am cautat o biserica otodoxa, pentru a participa la Sfanta Liturghie. M-a frapat bucuria intiparita pe fetele acelor oameni si lumina din ochii lor. Pareau niste copii aflati in fata bradului de Craciun, incarcat cu daruri. Am aflat ulterior ca preotul era un fost pastor protestant care cu oile sale cuvantatoare cu tot, trecuse de partea ADEVARULUI, lucru pe care ti-l doresc si dumitale. Amin

    • cornelius says:

      Dupa cum am banuit se pare ca nu poti dovedi cu cuvintele mantuitorului ceia ce ai spus mai sus (este ceva specific voua BOR sa vorbiti cam multe dar fara sa puteti si dovedi ceia ce spunetii) sper sa fii mai atenta pe viitor cu privire la povestile religioase inventate de BOR…sa le si verifici cu BIBLIA inainte de a le spune..
      Noi avem dreptul sa credem multe in lumea aceasta dar nu putem pretinde raiul doar daca credem ca EL cel care a venit din rai si nea spus cum este acolo SI CUM se ajunge acolo (nu se ajunge oricum doar cum el nea spus)
      Cu privire la mihai eu pot sa spun ca am stat de vorba pesonal cu cumnealui (pe internet) si pot sa spun doar ca dumnealui este un UNICAT
      La intrebarea pe care iam adresato ,,unde sa nascut din nou in bis baptista sau cea ortodoxa mia raspuns ca sa nascut in amandoua… ceia ce ma face sa inteleg ca dumnealui sa nascut de 3 ori pana acum pe cand BIBLIA vorbeste doar de doua nasteri (fizica si spirituala)
      Sper sa isi revizuiasca nasterile cu biblia
      Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze cu viata vesnica a fiului sau ISUS HRISTOS

  7. Doina says:

    Vorbesti mult d-le Cornelius si nu spui nimic. Si eu te-am rugat sa-mi explici de ce in Vechiul Testment, care este o prefigurare a ce va sa vie, DUMNEZEU da lege lui Avraam sa taie imprejur pruncii a opta zi de la nastere, adica in prima zi cand sangele capata proprietate de a se coagula si viata pruncului nu mai este in pericol. De ce atata graba d-le ? De ce nu la maturitate, cand puteau singuri alege ? In rest nu caut sa te conving pe dumneata de nimic, ci doar imi marturisesc credinta, atacata cu inversunare din toate partile. Cat despre d-nul Mihai Oara, stiti foarte bine ca nu este un UNICAT si nici un ortodocs nu l-a presat, nu l-a momit cu bani sau alte promisiuni, nu l-a plimbat ca pe urs prin toate bisericile, spre deosebire de acest amarat de preot sau ce-o fi fost el, care n-a avut credinta nici cat o oaie din turma. In biserica careia apartin stim atat din Sfanta Scriptura cat si de la sfintii parinti la care dumneata ai alergie, ca in vremurile din urma [nu in cele de inceput], oamenii isi vor da invataturi dupa pofta inimii, fiind hulitori etc. Ma ierti ca te intreb, de cate sute de ani existati, unde va sunt inaintasii ? Semanati cu niste frunze care vor sa se prinda direct de radacina, lipsindu-le trunchiul si crengile, avand pretentia de arbore intreg. Ma bucur nespus pentru Mihai Oara si sotia sa Ana ,sau pentru Serfim Rose daca ai auzit de el si de la ei am multe de invatat. Au descoperit Adevrul intr-o vreme cand multi se leapada de el, pentru credinte false, din diverse motive [mandrie, lipsa de interes in a-si cunoaste credinta, interese meschine,mteriale ]. Sunt de apreciat ca au gasit adevarata BISERICA, intr-o vreme dificila pentru ea ,cand lupi rapitori au reusit sa se infiltreze in varful ierarhiei de unde sfasie turma. Dar vorba sfntului Arsenie Boca, doar putregaiul va cadea din BISERICA.

  8. Alin says:

    Cornelius, cum se faca ca desi toti protestantii au Biblia si isi pot verifica afirmatiile cu ea, nu ajung la o doctrina unitara?
    Care va sa zica un crestin desi are Biblia poate sa o inteleaga prost in ciuda bunei sale credinte?
    Ce garantie ai tu ca desi ai Biblia nu esti unul dintre cei care o inteleg si o interpreteaza gresit?

    Daniel P,
    E un mare pas inainte sa recunoasteti existenta respectivelor reprezentari.
    In ceea ce priveste perceptia gresita, intotdeuna vor fi si unii din acestia, boala celor ca dumneata este ca intotdeuna ati si veti generaliza insistand sa vedeti pe altii stramb ca voi sa pareti drepti.

  9. Victor Croitor. says:

    Raspuns pentru doamna Doina.Despre inchinarea in adevar si duh.
    ,,Crestinii cred ca adevarata inchinare este activitatea cea mai inalta si mai nobila de care,prin harul lui Dumnezeu,omul este capabil.”Aceste cuvinte ale lui John Stott isi gasesc ecou in inimile tuturor celor care iL cnosc pe Dumnezeu si doresc sa IL slujeasca.Cu toate acestea,mult din ceea ce trece astazi drept inchinare nu este deloc inchinare.
    ,,Ce este inchinare?”,intreaba unii. ,, Cine se poate inchina?Unde se poate inchina cineva?Cum trebuie sa se inchine cineva?”,intreaba altii. Multi oameni doresc sincer sa se inchine si nu stiu cum sa faca acest lucru. Tozer,pastor si cercetator al Scripturilor din generatia trecuta,a scris despre problemele pe care le-a intalnit:
    ,,Multumita admirabilelor noastre societati biblice si tuturor celoralalte agentii eficiente de raspandire a Cuvantului ,exista astazi milioane de oameni care au opinii corecte,probabil mai multi decat oricand in istoria Bisericii.Insa,ma intreb daca a existat vreo perioada de timp in care adevarata inchinare duhovniceasca sa fi ajuns intr-o stare atata de deplorabila.Pentru mari parti ale Bisericii,arta inchinarii s-a pierdut cu desavarsire,…”.
    Este oare inchinarea pe care o vedem de cele mai multe ori in Biserica ortodoxa,ceea ce Dumnezeu ar vrea intr-adevar sa vada?Este aceasta o inchinare adevarata?Singurul mod de a gasi un raspuns la aceste intrebari este sa studiem ceea ce are de spus Scriptura in legatura cu acest subiect.
    1.Numai lui Dumnezeu trebuie sa ne inchinam.Acest adevar este evident in raspunsul dat de Cristos lui Satan:,,Domnului,Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti”(Matei 4:10).De asemenea,este si esenta primilor doua porunci din Decalog:,,Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.Sa nu-ti faci faci chip cioplit,nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau jos pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul.Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le skujesti.”(Exod 20:3-5).Prin urmare,singura inchinare adevarata si acceptabila este inchinarea directionata spre El.Daca nu este directionata spre Elnu este o inchinare adevarat,indiferent cat de impodobita si de impresionanta ar fi ceremonia.In Apocalipsa 19:10,un inger spune simplu:,,Lui Dumnezeu inchina-te”.
    2.Dumnezeu nu se multumeste cu orice inchinare.Cristos a explicat acest lucru fariseilor din vremea Lui:,,Fatarnicilor,bine a proorocit Isaia despre voi,dupa cum este scris:,,Norodul acesta Ma cinsteste cu buzele,dar inima lui este departe de Mine.Degeaba Ma cinstesc ei,dand invataturi care nu sunt deact niste porunci omenesti,,”(Marcu 7:6-7).Isus i-a invatat ca Dumnezeu doreste inchinare,dar nu tot ce trece drept inchinare este acceptat de El.Adevarata inchinare trebuie sa fie din inima si nu doar o ceremonie.
    3.,,In duh si adevar”.O astfel de definire a cuvantului inchinare nu trebuie insa sa ne determine sa gandim doar in termenii reprezentarilor ortodoxe.Acestea sunt importante-trebuie sa ne inchinam Dumnezeului cel adevarat si nu unui alt dumnezeu-dar ele nu sunt atotcurpinzatoare.Un element care,de asemenea,trebuie sa fie prezent este raspunsul nostru personal fata de Cel caruia ne inchinam,ceea ce inseamna ca trebuie sa ne inchinam ,,in duh si adevar”,asa cum a spus Cristos(Ioan 4:24).Cristos ne invata ca,in epoca pe care o inaugura atunci,locul inchinarii nu mai avea importanta.Oamenii nu se vor mai inchina doar in virtutea faptului ca se afla la locul potrivit sau ca fac anumite lucruri.Credinciosul se va inchina in duhul lui,ceea ce se va putea intampla oriunde.
    Multi oameni se inchina cu trupul.Ei isi inchipuie ca s-au inchinat daca au fost la locul potrivit si au facut ceea ce aveau de facut la timpul cuvenit.Pe vremea lui Cristos,femeia din Samaria a crezut ca aceasta inseamna sa fii in templul evreiesc din Ierusalim sau pe Muntele Garizim,in templul saamaritenilor.In zilele noastre,oamenii isi inchipuie ca s-au inchinat daca au stat pe un scaun duminica dimineata intr)o biserica,daca au aprins o lumanare,daca si-au facut cruce sau daca au ingenunchiat.Dar,acestea nu constituie inchinare.Nu trebuie sa confundam inchinarea cu lucrurile pe care le facem la biserica.
    In plus,nu trebuie sa confundam inchinarea cu simtirea.Se poate intampla,si deseori se intampla,ca emotiile sa fie starnite in inchinare.Uneori,lacrimile ne umplu ochii,iar bucuria ne copleseste inima.Dar,este posibil ca aceste lucruri sa se intample si totusi sa nu ne inchinam.
    Adevarata inchinare apare numai atunci cand acea parte a fiintei umane,spiritul sau duhul,care este inrudit nu natura divina(Dumnzeu este duh),se intalneste,de fapt,cu Dumnezeu si se pomeneste laudandu-L pentru dragostea,intelepciunea,frumusetea,adevarul,sfintenia,compasiunea,mila,harul,puterea si celelalte atribute ale Sale.Inchinarea adevarata si veritabila nu inseamna sa te duci intr-un anumit loc;sa mergi la un anumit ritual sau la o anumita liturghie;nu inseamna nici macar sa aduci anumite daruri.Adevarata inchinare are loc numai atunci cand duhul,partea nepuritoare si nevazuta a omului,vorbeste si se intalneste cu Dumnezeu,care este nemuritor si nevazut.
    4.Prin faptul ca Cristos a definti inchinarea,,in adevar,, ,Cristos S-a referit la cel putin 3 lucruri.
    a.In primul rand,trebuie sa ne apropiem de Dumnezeu in adevar,adica onest si din toata inima.Potrivit invataturii lui Cristos,nu poate fi vorba de inchinare fara ca onestitatea inimii sa il Trebuie sa ne inchinam cu adevarat,stiind ca inimile noastre sunt ca niste casrti deschise inaintea Lui.
    b.In al doilea rand,trebuie sa ne inchinam pe baza revelatiei biblice.Marcu 7:7 declara ;;Degeaba ,Ma cinstesc ei,dand invataturi care nu sunt decat niste porunci omenesti”.Aceste verset ii condamna pe cei care au inlocuit doctrina Scripturilor cu ,,porunci omenesti,, si cu datina stramosilor.La Ioan 17:17,Cristos spune:,,Cuvantul Tau este adevarul”.Daca vrem sa ne inchinam in adevar,atunci inchinarea noastra trebuie sa fie in concordanta cu principiile si indemnurile Bibliei si nu ale traditiei si datinilor,care nu sunt decat porunci omenesti,asa cum spune Cristos,iar pe El nu iL putem contrazice.
    c.In al treilea rand,apropierea noastra de Dumnezeu in adevar inseamna ca trebuie sa ne apropie de El in mod cristocentric.Cristos le-a spus ucenicilor Sai:,,Eu sunt Calea,Adevarul si Viata.Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine(Ioan 14:6).Deci,noi ne inchinam numai prin interlediul lui Cristos.Scriptura mai spune:Singurul Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni este ….Hristos”.Asadar,noi nu ne inchinam nici prin intermediul Mariei,nici a apostolilor,nici a ingerilor,nici a moastelor,ci numai prin Cristos.
    AMIN.

  10. Doina says:

    D-le Victor Croitoru, referitor la mijlocitorul dintre DUMNEZEU si om sustineti, ca este HRISTOS. Gresit, este Omul IISUS HRISTOS. Este specificata foarte clar natura umana a MANTUITORULUI si nu cred ca intamplator. Intre TATAL,FIUL si DUHUL SFANT si om, n-a existat mijlocitor pana la Omul IISUS HRISTOS. Daca asa scrie in Biblie, inseamna ca trebuie sa dau atentia cuvenita textului, caci si o virgul este important. Nicaieri n-am gasit vreo mentiune ca intre om si Omul IISUS HRISTOS nu exista mijlocitori, ba din contra, este plin Noul Testament de mijlociri la MANTUITORUL si n-a refuzat pe nimeni niciodata, prima mijlocind Maica Domnului la prefacerea apei in vin, cand nici macar nu venise inca vremea LUI. Dar si atunci a primit mijlocirea caci venea din partea Maicii Lui .Au urmat multi altii, ba chiar si un pagan, laudat de IISUS pentu credinta lui. N-a replicat niciodata ca nu primeste mijlociri si ca nu discuta decat direct cu persoana in cauza. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare, nu inteleg de ce nu si pentru d-voastra ca cititor al Sfintei Scripturi. Din cate este scris MNTUITORUL S-a proslavit la ceruri cu trupul si sade de-a dreapta TATALUI. Ce sa inteleg din ce sustineti d-voastra, ca acum nu mai primeste mijlociri ? Personal nu cred, caci la DUMNEZEU ce este da este da, si ce este nu este nu.
    Cat despre asemanarea pe care o faceti intre idolii si chipurile cioplite [draci] ale paganilor , din cer [adica cerul material- soare, luna ,stele, comete ], de pe pamant [vaca, maimuta,vitel, scarabeu,etc] si celelalte si icoana lui IISUS, a Maicii Domnului a Sfintilor, mie personal mi se pare o blasfemie, caci ce-a sfintit DUMNEZEU sa nu spuna omul ca este spurcat. Iar daca din partea ortodocsului observati pe langa inchinarea care nu se vede si inchinarea vazuta, este pentru ca asa intelegem sa-L preamarim pe DUMNEZEU si cu sufletul si cu trupul. Trebuiesc induhovnicite ambele, caci asta este omul intreg .
    Sa aveti parte de mantuire.

  11. Victor Croitor. says:

    Doamna Doina,
    Hristos are o natura umana ,pentru ca a traim ca si om pe aceste pamant si din acest motiv este numit,,Omnul Isus Hristos”.Dar,Hristos are si o natuta divina,si din acest motiv este numit in Mica 5:2 si Isaia 9:6-Parintele vesniciilor,Dumnezeu tare,Domn al pacii.Apoi as vrea sa stiti ca pana la Hristos a existat mijlocitor si acesta a fost preotul Vechiului Testament.Preot-este un om care are acces direct la Dumnezeu;asta e definitia preotului.Pana la Hristos ,preotul facea lucrarea de mijlocire ;omul venea la preot,iar preotul intra la altar si aducea jertfa ,rugandu-se pentru credincios.Insa,de la Hristos,incoace Hristos e singurul Mijlocitor.Spuneti ca Hristos nu e Singurul Mijlocitor,da vedeti f bine ce scrie Biblia si anume ca,,este un Singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni :Omul Isus Hristos,si cu toate aceste va incapatanati sa nu acceptati ce spune Biblia desi v-am dat versetul in mod exact .Nu sunteti sincera.
    Apoi,ati scris ca Hristos s-a proslavit cu trupul.Dar,nu stiti ce inseamna cuvantul ,,a proslavi”.A proslavi nu inseamna ridicare a trupului cul credeti ci inseamna ca Dumnezeu Tatal totul sub picioare,adica I-a dat in stapanire si supunere toate.Ar fi bine ca si dumneavoastra sa iL PROSLAVITI PE ISUS,punandu-I la picioare viata dumneavoastra,ca sa nu mergeti in Iad.
    Apoi,nu eu am blasfemiat,dupa cum ziceti pentru ca am redat ceea ce spune Dumnezeu in Decalog cand porunceste sa nu ne facem nici o infatisare a lucrurilor care sunt in Cer;daca dumneavoastra nu acceptati ce scrie in Biblie,atunci dumneavoastra blasfemiati si nu eu.Va urez ca sa va pocaiti .Cu respect.

  12. Doina says:

    D-le Croitoru, daca vreti sa va faceti ca nu intelegeti ce-am scris, numai si numai spre a demonstra ca aveti dreptate, este dreptul d-voastra. Repet, nu este nicaieri specificat in Biblie ca intre Omul IISUS HRISTOS si om nu exista mijlocitori. Ba s-a mijlocit si se mai mijloceste si este porunca lui DUMNEZEU sa ne rugam unii pentru altii. Natura umana si divina a LUI IISUS HRISTOS, o cunoaste de 2ooo de ani biserica. Nu este o noutate. Legat de idoli si icoane, confundati templele pagane cu Biserica Vechiului Testament si bisericile false cu Biserica Dreptmaritoare. Biserica Vechiului Testment este descrisa cu lux de amanunte ca alcatuire si slujire si cred ca ar trebui sa-l corectati pe DUMNEZEU pentru felul in care a facut-o, caci vad ca va sminteste cu icoanele pe care a dat dispozitie sa fie puse in interiorul ei [sau pentru dumneavoastra sunt idoli]. Nu insist despre alcatuirea si lucrarea din Biserica Dreptmaritoare caci va este pentru moment inaccesibila ea fiind o lucrare a DUHULUI SFANT,o proiectie a cerului pe pamant [“precum in cer asa si pre pamant”],iar d-voastra fiind in afara ei nu aveti cum intelege. Aveti o intelegere din exterior,superficiala a ceea ce se intampla in Sfanta Biserica Ortodoxa si oricat vi s-ar explica nu veti intelege decat daca veti trai. Abia atunci veti simti ca ati ajuns ACASA. Poate abia atunci veti intelege diferenta dintre un preot care mijloceste cu jertfe de boi,oi ,miei [“arderile de tot nu le vei binevoi”] si un PREOT in veac dupa randuila lui Melhisedec, care mijloceste cu propria JERTFA , cu TRUPUL SI SANGELE SAU. La noi lucrul acesta se traieste, nu se invata, altfel oamenii simplii nu s-ar mantuii, caci le lipsesc studiile teologice.Dar nu celor destepti ci celor smeriti DUMNEZEU le da har. Sa aveti un post binecuvantat, sa ne smerim sufletul si trupul indaratnic,caci se apropie moartea si INVIEREA DOMNULUI, care este tot atat de reala ca si cum 2ooo de ani. HRISTOS este acelasi ieri astazi si maine. Nu ne-a lasat orfani.

  13. Victor Croitor. says:

    Domna Doina,in primul meu comentariu si al doilea v-am redat exact cum scrie Biblia si anume:,,Este un Singur Mijlocitor intre Dumnezeu si ooameni:Omul Isus Hristos”.Daca Biblia spune clar ca este doar un singur mijlocitor,nu contraziceti va rog Biblia.

  14. Doina says:

    La DUMNEZEU nu poate mijloci decat Omul IISUS HRISTOS, dar la Omul IISUS HRISTOS mijlocesc toti sfintii si mai ales Maica Domnului. Asta este ceea ce am sustinut, bazandu-ma pe textul biblic.

  15. cornelius says:

    Daca nu te superi Doina sa ne dai si noua teztul din biblie care spune inventia aceasta care o sustii…. da te rog copy paste textul motamo……
    multumesc anticipat cu toate ca nu vei avea nici un text sa sustina aceia ce spui…

  16. Doina says:

    Sf. apostol si evanghelist Ioan. Cap.2, versetele 3,4,5,6,7,8.; Cap.11 ,versetele 1,2,3,11
    Sf. evanghelist Luca. Cap.7 ,versetele 2,3,4,5,6,7,8,9,10 ; Cap 8, versetele 41,42,49,50,51
    Sf. apostol si evanghelist Marcu. Cap.5, versetele 22, 23,24,35, 36 ; Cap 7, versetele 25,26,27,28,29.
    Sf.apostol si evanghelist Matei. Cap.8, versetele5,6,7,8,9,10,13 ;Cap.9, versetul 2, 18,19

    • Cornelius says:

      Nu team rugat sa imi dai o insiruire de versete ci team rugat sa citezi versetul ca eu tiam citit toate referirile de mai sus si nu spun ce vrei tu sa spuna …
      Asa sunteti voi de fapt trageti numai pe langa, schimbati subiectul sau va faceti ca ploua ….nu va intereseaza ce spune MANTUITORUL calcati cuvintele lui in picioare …doar popi va intereseaza….

  17. Doina says:

    D-le Victor Croitoru, daca va veti reciti primul comentariu, veti vedea ca ati scris ca singurul mijlocitor intre DUMNEZEU si oameni este HRISTOS, omitand cuvantul OMUL [natura umana a MANTUITORULUI ,la care face referire textul Sfintei Scripturi].

Leave a Reply